Valgforbund: Røde partier vil hæve skatten i Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Socialdemokraten Peter Rahbæk Juels muligheder for at fortsætte som borgmester i Odense er styrket. Susanne Crawley kan blive en joker efter valget.
Fem partier på den røde fløj i Odense Byråd har indgået et politisk og valgteknisk samarbejde. Det skete fredag eftermiddag, da byrådskandidaterne Peter Rahbæk Juel (Soc.dem.), Susanne Crawley (Rad. V.), Brian Dybro (SF), Brian Skov Nielsen (Enhedslisten) og Susanne Bækholm (Alternativet) på et pressemøde skrev under på, at der nu er indgået et valgforbund i forbindelse med kommunalvalget i november.
Valgforbundet sikrer stemmespild og vil samtidig styrke socialdemokraten Peter Rahbæk Juels mulighed for at genvinde borgmesterposten. Men netop på den front er det kun 39-årige Peter Rahbæk Juel, som er tydelig i mælet.
Han melder nemlig som den eneste af de fem klart ud, at han er parat til at fortætte det arbejde han overtog, da 67-årige Anker Boye ved årsskiftet overgav ham borgmesterkæden.
Rød aftale: Rahbæks vinderchancer forøget
Fem partier på den røde fløj i Odense Byråd har indgået et politisk og valgteknisk samarbejde ved kommunalvalget i november.
Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet i Odense har indgået valgforbund op til kommunalvalget i november, skriver borgmester Peter Rahbæk Juel i en pressemeddelelse.
Samarbejdet er ikke uventet, men er nu en realitet, og det bliver officielt fremlagt over middag fredag. De fem partier vil også præsentere et politisk samarbejde. Indholdet af den politiske aftale er endnu ikke kendt.
Et valgforbund indgås for at undgå mest muligt spild af stemmer og at sikre partierne flest mulige mandater.
Ved kommunalvalget i 2013 var venstrefløjen delt op i to valgforbund, et mellem Socialdemokraterne og De Radikale og et mellem SF og Enhedslisten.
- Nu er det lykkedes os at få den fælles velfærd på dagsordenen og få skabt nogle klare forbedringer. Det vil vi gøre hvad som helst for at fastholde efter et valg. Så når vi går med i et valgteknisk samarbejde, så er det for at fastholde Socialdemokraterne på en velfærdsdagsorden, siger ældre- og handicaprådmand Brian Skov Nielsen fra Enhedslisten.
Rent teknisk fungerer et valgforbund sådan, at de medvirkende partier fremstår som et parti ved fordelingen af mandater, som så fordeles mellem partierne indbyrdes alt efter valgresultatet.
Det betyder, at venstrefløjen undgår stemmespild, hvis et af de mindre partier ikke får nok stemmer til at blive repræsenteret i byrådet.
- Dette valgsamarbejde er uhyre vigtigt, hvis skal undgå, at de borgerlige kommer igennem med deres politik om skattelettelser og penge til erhvervslivet, lyder det fra Enhedslistens rådmand.
Ingen lovning på rådmandsposter
Ifølge TV 2/Fyns oplysninger er der på nuværende tidspunkt ingen aftale om, hvilke af de røde partier som får en rådmandspost. Det har partierne ikke kunnet blive enige om.
Ved sidste valg lovede den daværende borgmester, Anker Boye, en rådmandspost til de radikales Susanne Crawley. Samtidig indgik Enhedslisten og SF deres eget valgforbund og fordelte én rådmandspost mellem dem, som gik til Brian Skov Nielsen.
Men spillet mellem partierne om, hvem der kan sætte sig i rådmandsstolene er altså stadig helt åbent.
Mens det kniber med en klokkeklar borgmesterkandidat for det nye valgforbund, så er den røde kvintet til gengæld enige om én ting: Skatten skal stige med 0,5 procent - det skrev de under på fredag.
Resten af enigheden må vente til efter valget er udmeldingen, men Susanne Crawley sidder rent politisk tættest på byrådssalens blå blok. Hun kan således blive tungen på vægtskålen, og vil formentlig være den nærmeste til at få tilbudt borgmesterposten, hvis det kommer til at knibe for V, K og DF efter valget 21. november.
- I dag der siger jeg, at jeg beskytter velfærden i Odense, er Susanne Crawleys kryptiske udmelding på netop det spørgsmål.
Brian Dybro (SF) kommer hende i møde og siger, at der er mere der samler de fem partier end der skiller dem:
- Og vi går jo sammen ind i et valg, og har lavet valgforbundet for at undgå stemmespild. Og det er for at værne om vores velfærdsprocent og et markant løft til børn og unge.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Brian Skov Nielsen (Enhedslisten) påpeger, at valgforbundet er et arbejdsfællesskab, og det handler om at gå budgetforhandlingerne igennem og om at stå fast efter et valg:
- Så må vi finde ud af det andet til den tid.
Det er første gang hele venstrefløjen går sammen til valg i Odense.
Partier i valgforbund fungerer valgteknisk som ét parti. Det betyder, at venstrefløjen undgår stemmespild, hvis et af de mindre partier ikke får nok stemmer til at blive repræsenteret i byrådet.