Drik vand fra hanen: Virksomhed i Odense sikrer ansatte koldt drikkevand
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er langt billigere og langt bedre for miljøet at drikke vand fra hanen. KMD i Odense vil derfor give sine medarbejdere koldt postevand.
En ny kampagne sætter fokus på, at fynboer skal vælge at drikke vand fra hanen i stedet for vand på flaske. Det er både billigere og mere miljøvenligt, fortæller Vandcenter Syd, der står bag kampagnen.
Opråb til fynboer: Drop vand på flaske - det skader miljøet
Vandcenter Syd og flere fynske vandværker opfordrer fynboerne til at drikke vand fra hanen. Det er langt billigere og langt bedre for miljøet end flaskevand, lyder det.
Gør miljøet en tjeneste. Drop flaskevand, og nyd i stedet for det rene vand fra hanen.
Sådan lyder opfordringen fra Vandcenter Syd og en række fynske vandværker i en ny kampagne.
- Målet er at få folk til at drikke det rene vand fra hanen. Lad være med at købe det, der er på glas- eller plastikflasker. Tag det gode, danske drikkevand, siger direktør i Vandcenter Syd Mads Leth til TV 2/Fyn.
Verdens bedste drikkevand
Vandcenter Syd står for 85 procent af drikkevandet i Odense og leverer også vand til Nordfyn.
- Det er langt billigere at drikke vand fra hanen, og vi har noget af verdens bedste drikkevand, forsikrer Mads Leth.
Han understreger, at vand på flaske hverken er sundere eller smager bedre.
- Det er præcis det samme vand, som kommer ud af hanen, lyder det.
Han håber, at fynboerne i højere grad vil tænke over at bede om postevand frem for flaskevand, når de eksempelvis er på restaurantbesøg.
Mads Leth nævner som eksempel, at svenskerne ved sætte fokus på problematikken har halveret deres forbrug af flaskevand de seneste ti år.
Ifølge Vandcenter Syd belaster vand fra hanen miljøet 900 gange mindre end vand på flaske. I nogle tilfælde bliver flaskevand transporteret over lange afstande på lastbiler fra eksempelvis Tyskland.
Vandværk: Bedre for økonomi og miljø
Et af de fynske vandværker, der er med i kampagnen om at få fynboerne til at drikke mere postevand, er Næsby Vandværk.
Det leverer vand til 4.000 forbrugere i Odense-bydelen Næsby. Formand Richard Andersen opfordrer sine kunder til at droppe flaskevandet - både af økonomiske og miljømæssige årsager.
- Hvis folk drikker mere vand, er det billigere for dem. Literprisen på flaskevand er 10-20 gange højere end på postevand, siger Richard Andersen til TV 2/Fyn.
- Miljøbelastningen ved at producere flaskevand er 800-900 gange større end postevand, så alene dér er der en kæmpe miljømæssig gevinst, forklarer han.
Kampagne rettet mod unge
Det er især de unge forbrugere, kampagnen er rettet mod.
- Vi skal have fat i de unge mennesker. De er trendsættere og nemmere at påvirke, siger Richard Andersen.
Også Søhus Vandværk og Tarup Vandværk er med i kampagnen, der starter 1. april.
En af de virksomheder, der allerede har fokus på at vælge postevandet, er KMD i Odense.
KMD, der er en af Danmarks største it-virksomheder, giver blandt andet nye medarbejdere en vandflaske, de kan fylde op.
- Nye medarbejdere får udleveret vandflasker, når de kommer til KMD. Vi har vandposter fordelt på etagerne, som gør, at medarbejderne altid har adgang til koldt vand, siger Carl-Erik Vesterager, der er vicepræsident i afdelingen Energy & Utilities, til TV 2/Fyn.
Tiltaget skal få flere til at drikke postevand og droppe plastikflaskerne, der ikke kan genbruges. Vand på flaske blive nogle gange valgt til, fordi de er nemmere at køle ned, hvis der ikke er koldt vand i hanen.
Vandcenter Syd: Vand fra hanen er bedre for miljøet
Ifølge Vandcenter Syd belaster vand fra hanen miljøet 900 gange mindre end vand på flaske. I nogle tilfælde bliver flaskevand transporteret over lange afstande på lastbiler fra eksempelvis Tyskland, og det går for hårdt ud over miljøet.
Ved at sikre medarbejderne lettere adgang til koldt postevand håber KMD i Odense, at de sender et signal til omverdenen om, at de har fokus på at hjælpe miljøet.
- Det er en væsentlig del af vores arbejde at hjælpe vores kunder med at reducere deres energiforbrug, eksempelvis forsyningsselskaber, kommuner, regioner og statsvirksomheder. Det er vigtigt for os som virksomhed og for vores kunder, at vi arbejder med at reducere vores miljøbelastning, fortæller Carl-Erik Vesterager.
Han oplever, at medarbejderne er glade for, at de har lettere adgang til koldt postevand.
Langt billigere end flaskevand
I den nye kampagne håber Vandcenter Syd, der dækker 85 procent af drikkevandet i Odense, at flere fynboer vil blive opmærksomme på at drikke vand fra hanen frem for flaskevand.
- Det er langt billigere at drikke vand fra hanen, og vi har noget af verdens bedste drikkevand, siger direktør i Vandcenter Syd Mads Leth til TV 2/Fyn.
Han understreger, at vand på flaske hverken er sundere eller smager bedre.
- Det er præcis det samme vand, som kommer ud af hanen, lyder det.
Danmark halter efter svenskerne
Han håber, at fynboerne i højere grad vil tænke over at bede om postevand frem for flaskevand, når de eksempelvis er på restaurantbesøg.
Danmark har ifølge Miljøstyrelsen noget af det reneste drikkevand i verden.
Danskerne drikker mere end dobbelt så meget flaskevand som svenskerne, der siden 2005 har mere end halveret forbruget (fra 206 millioner liter til 98,6 millioner liter per år). I gennemsnit drikker en dansker 21 liter flaskevand om året, mens en svensker kun drikker ti.