Endnu et fynsk vandværk lukket af sprøjtegift
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fredag viste analyser af drikkevand fra Staurbyskov Vandværk i det nordlige Middelfart et for højt indhold af sprøjtemidlet chloridazon. Derfor er vandværket nu lukket.
Trefor Vand har i de sidste to uger ekstraordinært taget vandprøver og modtaget analyser på indholdet af chloridazon og dets nedbrydningsprodukter.
Analyseresultaterne er blevet modtaget løbende, og indtil nu er al det vand, som selskabet har leveret til kunderne rent, skriver Trefor Vand i en pressemeddelelse.
Men fredag viste analyserne et chloridazon indhold over grænseværdien fra vand fra Staurbyskov Vandværk i det nordlige Middelfart.
Overset sprøjtegift kommer i søgelyset
Drikkevandet skal fremover tjekkes for rester af sprøjtemidlet chloridazon efter fund af stoffet i blandt andet Odense.
Beslutningen om at tilføje chloridazon til listen over sprøjtemidler, som vandværkerne rutinemæssigt tjekker for, er truffet på et møde torsdag i det såkaldte drikkevandspanel.
Panelet består af Miljøstyrelsen og en række aktører på vandområdet.
- Konklusionen er, at der ikke er en sundhedsrisiko med de fund, vi har set. Ikke desto mindre sætter vi stoffet på listen over stoffer, som vandforsyningerne obligatorisk skal måle for, siger vicedirektør Mads Leth-Petersen, Miljøstyrelsen.
Et restprodukt af chloridazon - desphenyl-chloridazon - er fundet på flere vandværker landet over, blandt andet i Odense, Esbjerg og Slagelse.
Chloridazon blev forbudt i 1990'erne, men indtil da blev det blandt andet brugt i produktionen af roer, rødbeder og løg.
Ikke nogen sundhedsrisiko
Styrelsen for patientsikkerhed og Miljøstyrelsen har i forbindelse med flere fund af chloridazon i drikkevand udtalt, at der ikke er nogen sundhedsrisiko forbundet med de koncentrationer, der er konstateret.
- Trefor Vand har dog alligevel valgt at tage vandværket ud af drift. Kunderne modtager i stedet vand fra Svenstrup Vandværk og vandværker i Jylland, skriver Trefor Vand.
Enkelte kunder i Middelfart kan opleve reduceret tryk i perioder så længe Staurbyskov Vandværk er taget ud af drift.
Flere vandværker ramt
VandCenter Syd lukkede onsdag i sidste igen Dalumværket i Odense, fordi man har fundet for højt indhold af sprøjtegiften desphenyl-chloridazon.
Sprøjtegift lukker vandværk
Vandværket i Dalum er taget ud af drift, fordi der er fundet for højt indhold af sprøjtegift i vandet.
VandCenter Syd lukkede onsdag Dalumværket, fordi man har fundet for højt indhold af sprøjtegiften desphenyl-chloridazon, skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Målinger på værket har vist et indhold af stoffet på 0,14 mikrogram per liter vand. Det højst tilladte er 0,1 mikrogram per liter.
Ingen forbrugere kommer til at mangle vand på grund af lukningen. De får vand fra andre boringer end Dalumværkets.
- Vi er så heldige, at vi har en overkapacitet, vi kan trække på, siger driftchef i VandCenter Syd, Andreas Bassett.
Ifølge ham skal forbrugerne ikke være bekymrede for tidligere brug af drikkevand, da der er tale om meget små koncentrationer af sprøjtegift.
I sidste uge blev Lindvedværket lukket af samme grund, men driften er blevet omlagt, så værket igen kan levere rent vand.
Alle VandCenter Syds vandværker er ved at blive undersøgt for stoffet.
- Vores kunder skal trygt kunne drikke vandet i hanerne. Undersøgelsen af samtlige vores værker skal sikre, at vi overholder de grænseværdier, der er sat, siger Andreas Bassett.
Vandværkerne i Lindved og Dalum leverer cirka en tredjedel af alt det vand, VandCenter Syd forsyner sine omkring 170.000 kunder med.
Stoffet desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af sprøjtemidlet chloridazon, der er forbudt i Danmark, men som tidligere blev brugt i produktionen af roer, rødbeder og løg.
Grundvand er mellem 20 og 200 år gammelt, når det pumpes op, og derfor er det fortidens synder, der nu giver problemer.
Målinger på værket viste et indhold af stoffet på 0,14 mikrogram per liter vand. Det højst tilladte er 0,1 mikrogram pr liter.
Stoffet desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af sprøjtemidlet chloridazon, der er forbudt i Danmark, men som tidligere blev brugt i produktionen af roer, rødbeder og løg.
Grundvand er mellem 20 og 200 år gammelt, når det pumpes op, og derfor er det fortidens synder, der nu giver problemer.