Sprøjtegift lukker vandværk
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Vandværket i Dalum er taget ud af drift, fordi der er fundet for højt indhold af sprøjtegift i vandet.
VandCenter Syd lukkede onsdag Dalumværket, fordi man har fundet for højt indhold af sprøjtegiften desphenyl-chloridazon, skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Målinger på værket har vist et indhold af stoffet på 0,14 mikrogram per liter vand. Det højst tilladte er 0,1 mikrogram per liter.
Ingen forbrugere kommer til at mangle vand på grund af lukningen. De får vand fra andre boringer end Dalumværkets.
- Vi er så heldige, at vi har en overkapacitet, vi kan trække på, siger driftchef i VandCenter Syd, Andreas Bassett.
Ifølge ham skal forbrugerne ikke være bekymrede for tidligere brug af drikkevand, da der er tale om meget små koncentrationer af sprøjtegift.
I sidste uge blev Lindvedværket lukket af samme grund, men driften er blevet omlagt, så værket igen kan levere rent vand.
Alle VandCenter Syds vandværker er ved at blive undersøgt for stoffet.
- Vores kunder skal trygt kunne drikke vandet i hanerne. Undersøgelsen af samtlige vores værker skal sikre, at vi overholder de grænseværdier, der er sat, siger Andreas Bassett.
Vandværkerne i Lindved og Dalum leverer cirka en tredjedel af alt det vand, VandCenter Syd forsyner sine omkring 170.000 kunder med.
Stoffet desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af sprøjtemidlet chloridazon, der er forbudt i Danmark, men som tidligere blev brugt i produktionen af roer, rødbeder og løg.
Grundvand er mellem 20 og 200 år gammelt, når det pumpes op, og derfor er det fortidens synder, der nu giver problemer.
Drikkevand: Kogepåbud ophæves i Tommerup by
Nu kan vandet igen drikkes direkte fra hanen fra Tommerup By Vandværk, det oplyser Assens Kommune.
Mandag lød meldingen ellers på, at drikkevandet skal koges til på fredag, men der er kommet hurtigere svar på de prøver, som kommunen har udtaget.
Prøverne fra vandværket, som blev taget både søndag og mandag, viser at der ingen bakterier er i vandet, så Assens Kommune har i samråd med embedslægen vurderet, at kogepåbuddet kan ophæves.
Det sker ind i mellem, at der kommer nogle analyseresultater, der er svære helt entydig at give en forklaring på, forklarer Assens Kommune.
Det høje antal bakterier, der blev målt fredag, kan muligvis skyldes en forurening i forbindelse med at prøven fredag blev udtaget eller lokal forurening på tapstedet.
Helt rent vand
Det er således nu sikkert at drikke vandet. Prøverne, der blev udtaget mandag og som der netop er kommet resultater på, er helt rene!
Her blev der udtaget fire prøver på selve vandværket og tre prøver på ledningsnettet. Og alle prøver viser vand uden bakterier.
Vandværket åbnede søndag for sin nødforsyning fra nabovandværket, da et prøveresultat viste 32 coliforme bakterier på ledningsnettet. Det har givet et ændret tryk og strømning i ledningerne.
Der kan derfor sidde noget belægning på indersiden af ledningerne som løsrives, når der er andet tryk og strømning end normalt, og det kan medføre lidt brunligt vand, som nogle forbrugere måske har oplevet.