Så flyder vandet igen fra Dalum
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Vandværket i Dalum bliver genåbnet på nedsat kraft. To af fem boringer er taget ud af drift på grund af for højt indhold af sprøjtegift.
Dalumværket, der blev lukket onsdag i sidste uge efter fund af stoffet desphenyl-chloridazon, kan nu åbne igen, men på nedsat kraft.
To af værkets fem vandboringer er så forurenede, at de er taget ud af drift. En boring er helt fri for desphenyl-chloridazon, og hovedparten af værkets vand kommer herfra.
En af de tilbageværende boringer er forurenet under grænseværdien, en anden ligger over grænseværdien. Vandet herfra bliver blandet med vand fra den rene boring, så mængden af desphenyl-chloridazon er under de tilladte 0,1 mikrogram per liter.
- Vores beregninger viser, at den nye indvindingsstrategi vil give vand fra Dalumværket, der holder sig langt under grænseværdien, nemlig med et indhold af desphenyl-chloridazon på omkring 0,02 mikrogram per liter, siger driftchef i VandCenter Syd Andreas Bassett.
Tidligere har vandværket i Lindved været lukket og igennem samme procedure, og der er også fundet desphenyl-chloridazon andre steder i landet.
Derfor er flere vandforsyningsselskaber - blandt dem VandCenter Syd - gået i gang med at undersøge vandet for stoffet, selvom det ikke er et krav fra myndighederne.
Professor frygter for fremtiden
Styrelsen for Patientsikkerhed beroliger med, at de mængder, der er fundet af stoffet hidtil, ikke giver grund til bekymring for sundheden.
Men professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Phillipe Grandjean frygter, at der fremover vil findes langt højere mængder af den ulovlige sprøjtegift i drikkevandet.
- Det, vi ser af forurening i drikkevandet, er jo kun et øjebliksbillede. Vi må jo regne med, at der er en hel masse på vej ned, og det her kan meget vel bare være begyndelsen på en forurening, der kan blive meget værre, sagde han for nylig til TV 2/Fyn.
Sprøjtegift i fynsk vand: Nu skal vandværker til pesticide-møde
Miljøstyrelsen indkalder drikkevandspanel efter fund af pesticider i blandt andet Dalumværket ved Odense, der måtte lukke torsdag.
Det danske drikkevand skal snarest drøftes i et panel med vandværkerne og Danva, deres brancheorganisation, Kommunernes Landsforening (KL), embedslægerne og Miljøstyrelsen.
Det oplyser Miljøstyrelsens vicedirektør, Mads Leth Petersen, som fredag vil indkalde parterne til et møde.
Dalumværket lukket
Drikkevandspanelet indkaldes, efter at Dalumværket ved Odense torsdag blev lukket, fordi der blev fundet for høj koncentration af sprøjtemidlet desphenyl-chloridazon. Stoffet er også fundet i for højt indhold i vand fra vandværker i Slagelse, Odense og Esbjerg.
- Der er ingen sundhedsmæssig risiko forbundet med fund i de koncentrationer, som der her er tale om, siger Mads Leth Petersen.
- Men vi indkalder drikkevandspanelet med repræsentanter for Danva, KL og embedslægeinstitutionen for at drøfte, hvad dette giver anledning til.
87 pesticidefund i danske vandværker
Siden 2012 er der 87 gange fundet drikkevand fra danske vandværker med pesticider over grænseværdien. Det skriver Ingeniøren efter en opgørelse, som forskningsinstitutionen Geus har lavet for Miljøministeriet.
Ifølge opgørelsen er der i nogle tilfælde tale om ganske små overskridelser af grænseværdien, som er på 0,1 mikrogram per liter. I det værste tilfælde fra Lejre var grænseværdien overskredet 32 gange.
Miljøstyrelsen beder vandværker tjekke pesticider på en liste, påpeger Mads Leth Petersen.
- Vi har en lang række stoffer, som vi fast måler på, siger Mads Leth Petersen.
Han forklarer, at målingerne foregår dels i grundvandsovervågningen, som forsyningsselskaberne måler på i det vand, de sender ud til borgerne, og dels i Miljøstyrelsens screeningsprogram.
Det skal sikre, at man landsdækkende kan tjekke et nyt eller gammelt stof. Det gjorde myndighederne lige inden sommerferien med stoffet desphenyl-chloridazon, oplyser han.
- Vi skal være opmærksomme på, om nye stoffer belaster vores grundvand, siger Mads Leth Petersen.
Fortidens synder dukker frem
Vandværkerne i Lindved og Dalum leverer cirka en tredjedel af alt det vand, VandCenter Syd forsyner sine omkring 170.000 kunder med.
Stoffet desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af sprøjtemidlet chloridazon, der er forbudt i Danmark, men som tidligere blev brugt i produktionen af roer, rødbeder og løg.
Grundvand er mellem 20 og 200 år gammelt, når det pumpes op, og derfor er det fortidens synder, der nu giver problemer.