Gitte fik behandling med stamceller efter brystkræft: Det har været det hele værd
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Gitte Østerkjærhuus fra Odense er en af de første kvinder, der har fået en stamcellebehandling, som har fjernet eftervirkningerne af en operation mod brystkræft.
Gitte Østerkjærhuus fik i september 2010 konstatert en aggressiv brystkræft.
Operationen medførste, at lymfekarrene i hendes arm blev ødelagt, og det resulterede i, at armen jævnligt svulmede op, så hun måtte bandageres fra fingerspidserne til albuen, og hun skulle bruge en maskine 45 minutter om dagen for at skabe omløb i armen.
Men knap fem år efter fik hun som en af de første en kur mod det såkaldte lymfødem som plastickirurger på OUH og forskere på SDU har opfundet.
Behandlingen består af en simpel fedtsugning fra maven. En lille del af det fjernede fedt transplanteres op i armhulen på patienten, hvor fedtets stamceller kan erstatte de ødelagte lymfekar.
Behandlingen tager en dag, og Gitte Østerkjærhuus mærkede det stort set ikke.
- Det var ikke nogen stor operation, og der var ikke eftervirkninger. Det eneste var, at jeg skulle gå med en stram forbinding om maven, der var blevet fedtsuget, så maveskindet kunne falde på plads igen, siger hun.
Det var spændende, men det hele værd
Gitte Østerkjærhuus fik behandlingen efter en samtale med Jens Ahm Sørensen, overlæge og professor i plastikkirurgi ved Odense Universitetshospital, som mente, at han måske havde fundet en metode til behandling af den opsvulmede arm.
Hun konsulterede efterfølgende en anden læge, der er kyndig i stamceller, og som mente at risikoen ved behandlingen var minimal.
Derfor sagde hun ja.
- Det var spændende, og jeg var begejstret for hvis det kunne gøre en forskel Jeg synes, det har været det hele værd, siger hun.
- Alene det, at jeg er sluppet for at sidde med en maskine 45 minutter hver dag. Det er dejligt. Min am svulmer ikke op mere og sprænges, så den er helt blodsprængt og skal bandageres ved en fysioterapeut op til fem uger ad gangen. Det er rigtigt godt, siger Gitte Østerkjærhuus.
Gitte Østerkjærhuus ser gerne, at behandlingen bliver et permanent tilbud til kvinder i samme situation som hende.
- Jeg har haft stor glæde af det, og hvis andre kan få lige så meget glæde af det, er der ikke noget at betænke sig på. Det er bare at gøre det, siger hun.
Der går dog nogen tid endnu, inden behandlingen kan gøres alment tilgængelig, siger overlæge og professor i plastickirurgi, Jens Ahm Sørensen.
- Vi har haft gode resultater med de forsøg vi har lavet hidtil, så jeg tror potentialet er stort; men det kræver mange forsøg endnu, siger han.
Han forventer ikke at kunne tilbyde behandlingen bredt før om to år.