Regionerne står i en dobbeltrolle, fordi de har ansvaret for både sygehus- og praksissektoren.
Regionerne ansætter nemlig læger uddannet i almen medicin på de offentlige sygehuse, hvor især de fælles akutmodtagelser gør brug af deres brede kompetencer.
Det skriver Avisen Danmark.
Men hvis de læger, som er uddannet i almen medicin, og som arbejder andre steder end i praksissektoren, skiftede til at blive praktiserende læger, vil det løse lægemanglen i blandt andet Region Syddanmark.
Eftertragtet gruppe af læger
Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark og kommende formand for Danske Regioner, mener dog ikke, at en flytning af flere hundrede læger fra en sektor til en anden er vejen frem.
- For det første kan vi ikke bestemme, hvor folk skal arbejde, og for det andet er læger uddannet i almen medicin en eftertragtet gruppe på sygehusene på de fælles akutmodtagelser og andre medicinske afdelinger, siger hun til Avisen Danmark.
Stephanie Lose peger på, at der er behov for flere kommende praktiserende læger.
- Fokus skal være på at uddanne flere læger indenfor almen medicin, fordi vi i kommende år vil se et behov for vækst i antallet af praktiserende læger på grund af den demografiske udvikling med flere og flere ældre patienter, siger Stephanie Lose.
770 er ikke praktiserende læger
Ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) arbejder 770 ud af i alt 4.404 aktive læger uddannet i almen medicin ikke som praktiserende læger.
I en prognose fra 2016 vil der ifølge PLO være behov for cirka 5.000 praktiserende læger i 2030. I dag er der knap 3.500, skriver Avisen Danmark.