Jørgen laver rygeostkogebog: - Jeg elsker rygeost
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Jørgen Busander fra Odense har lavet en kogebog med den fynske specialitet rygeost. Han mener, osten er kulturarv.
I det lille køkken på Hunderupvej i Odense står Jørgen Busander og kokkererer i røg og damp. Og netop røg er et meget vigtigt krydderi i madlavningen hos den fynske pensionist.
JørgenBusander brænder nemlig for den fynske specialitet: rygeosten.
Faktisk er han så vild med rygeost, at han har lavet en hel kogebog, hvor rygeosten er hovedingrediens.
- Det er noget helt specielt, siger Jørgen Busander.
Stopper produktion af rygeoste: Arla lukker mejeri i Odense
Arla Foods stopper sin produktion af rygeoste på Thrane Mejeri i Odense på grund af faldende salg. Mejeriet lukker i starten af oktober.
Arla Foods har besluttet at lukke Thrane Mejeri, der producerer rygeoste under Thrane Mejeri-varemærket.
Lukningen sker på grund af et vigende salg af rygeoste, og fordi produktionen på mejeriet ikke længere er tidssvarende og tilstrækkelig lønsom. Dermed stopper Arla Foods sin produktion af rygeoste i Danmark, oplyser koncernen i en pressemeddelelse.
- Det er ikke længere rentabelt for Arla Foods at fortsætte den unikke produktionsform af rygeoste på Thrane Mejeri. De seneste år har vist et fald i salget af rygeoste, og samtidig vil det kræve en større investering, at sikre en langsigtet produktion på Thrane Mejeri, siger mejeridirektør i Arla, Ole E. Hansen.
Produktionen på Thrane Mejeri stopper i starten af oktober, og mejeriets 7 medarbejdere fik besked her til formiddag. Sammen med medarbejdernes fagforeninger vil Arla nu udarbejde en plan for at sikre, at alle medarbejdere får gode betingelser for deres videre jobsituation.
- Vi har gode erfaringer med at skaffe nye jobs til berørte medarbejdere, og vi vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe mejeriets medarbejdere videre i deres arbejdsliv, siger Ole E. Hansen.
Arla Foods vil bl.a. tilbyde medarbejdere mulighed for efteruddannelse og hjælp til jobsøgning.
Thrane Mejeri er Arla Foods mindste danske mejeri og producerer hvert år ca. 260 tons rygeoste.
Derfor var han også meget utilfreds, da Arla Foods i oktober 2017 besluttede sig for at standse deres produktion af rygeost i Danmark.
- Det kan man sgu ikke gøre imod os fynboer. Jeg følte jo nærmest, at Fyn gik under, forklarer rygeostentusiasten.
Derfor besluttede Jørgen Busander at lave sin egen kogebog.
Fynsk kulturarv
På køkkenbordet i hjemmet i Odense står mange forskellige anretninger med den fynske delikatesse. Det er også her, opskrifterne til Jørgen Busanders kogebog er blevet til.
Men for Jørgen Busander er kogebogen ikke bare en bog med opskrifter. Det er en bog, der skal være med til at sikre den fynske kulturarv.
- Jeg ville lave en kogebog med 117 opskrifter, for 117 det er mange, fortæller Jørgen Busander.
Optimisme i Gundestrup Mejeri: Rygeosten sælger igen
Salget af den fynske rygeost er langsomt stigende, mærker producenten i Gundestrup. Fredag fejres Rygeostens Dag på Flakhaven i Odense.
Der er fortsat gang i produktionen i Gundestrup Mejeri, og røgeovnene skal muligvis snart til at dreje en smule hurtigere rundt for at følge med efterspørgslen af en fynsk specialitet.
Der er nemlig endnu engang godt salg i rygeosten.
Rygeosten var ellers på kurs direkte i glemmebogen, men mejerist Jørgen Hoff og TV 2/Fyn havde en mission: Rygeosten skulle tilbage på spisebordene - og indsatsen ser ud til at virke.
Jørgen Hoff mærker tydeligt, at rygeosten stødt og roligt er på vej til comeback.
- Ja, ja, ja.
- Vi har selv gjort meget for det i kraft med reklamer i fjernsynet. Og så var der en hype på et tidspunkt, hvor man lavede meget med rygeost fra TV 2/Fyns side, fortæller han.
Rygeostens Dag
Gundestrup Mejeris hovedproduktion er rygeost, og de laver godt 11.000 af dem om ugen. Men det er de efterhånden næsten alene om.
Rygeostproduktionen er nemlig de seneste årtier faldet til kun at foregå på i alt fire mejerier i Danmark, hvoraf tre af dem ligger på Fyn. Blandt andre lukkede Arla deres rygeostproduktion i efteråret 2017, da salget af osten var for lavt.
I starten af året gik TV 2/Fyn ind i kampen for at redde det truede mejeriprodukt. Fredag dedikeres en hel dag kun til rygeosten, når der holdes den allerførste Rygeostens Dag.
Det foregår på Flakhaven i Odense fra klokken 15.
Du kan læse mere om dagen i linket herunder.
Men den selvudnævnte rygeost-aficionado kunne ikke begrænse sig. Så det endte med 140 opskrifter.
- Det er jo et stykke kulturhistorie af dimensioner, kan man sige. Den (rygeosten, red.) er ren dansk. Den findes ikke andre steder i verden, siger Jørgen Busander.
Konen var prøveklud
Det er Jørgen Busander selv, der har eksperimenteret med rygeosten og lavet de opskrifter, der har fundet vej til kogebogen.
Men bag enhver rygeost-aficionado står en stærk kvinde. I Jørgen Busanders tilfælde er det konen Anne Larsen.
- Hun har været prøveklud, siger Jørgen Busander grinende.
Anne Larsen har nemlig lagt smagsløg til alle Jørgen Busanders forsøg med rygeost.
- Der har været dage, hvor jeg har sagt: Argh... Skal vi have rygeost i dag? Mener du det? Og det skulle vi så, forklarer Anne Larsen.
Fynsk bager: Rygeostbrødet er tilbage
En bager fra Vissenbjerg Bageri tilbyder nu igen rygeostbrød. En specialitet, der ellers var fjernet fra bagerdisken og lagt i glemmeskuffen.
Bageren Michael Jensen fra Vissenbjerg Bageri har støvet opskriften på rygeostbrød af. En opskrift, der kom i ovnen for første gang for et par år siden.
Opskriften blev efterhånden glemt igen, men nu hvor rygeosten er meldt truet, har bagermesteren igen ført rygeosten ind i brødsortimentet.
- Det er absolut nærlæggende at få støvet den her gamle opskrift af og få sat gang i det, fortæller Michael Jensen.
TV 2/Fyn gjorde i sidste uge fynboerne opmærksomme på, at rygeosten er en truet madvare. Det fik bageren fra Vissenbjerg til at hoppe med ind i kampen for at få rygeosten tilbage på det fynske frokostbord.
- De lokale varer er utrolig vigtige at integrere i butikken, forklarer Michael Jensen.
En godt salg
Rygeostbrødet, der udover rygeost blandt andet indeholder honning, purløg og kernemælk, har ifølge Michael Jensen en særlig lækker smag på grund af rygeosten. Og salget på brødet forventes efter genindførelsen at være en succes.
- Vi forventer et godt salg med hensyn til rygeostbrødet, fortæller bageren.
En af kunderne hos Vissenbjerg Bageri er særligt begejstret for, at rygeostbrødet er tilbage i bageren.
- Jeg er rigtig rigtig glad for rygeost. Og jeg synes det er så fedt det her (rygeostbrødet, red.), fortæller Tina Helene Dyrehauge fra Skallebølle.
Hun har købt et brød med hjem, som hun skal hjem og smage.
Se hele indslaget om rygeostbrødet herunder.
Jørgen Busander vil ikke udelukke, at det i fremtiden bliver til endnu en rygeostkogebog med opskrifter, der er udviklet på køkkenbordet.
Men han skal lige have opbakning fra konen.
- Det kommer ligesom an på min bedre halvdel; hvor meget røg jeg må bringe ind i køkkenet, fortæller Jørgen Busander.
Du kan se hele indslaget med Jørgen Busander herunder.