Stopper produktion af rygeoste: Arla lukker mejeri i Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Arla Foods stopper sin produktion af rygeoste på Thrane Mejeri i Odense på grund af faldende salg. Mejeriet lukker i starten af oktober.
Arla Foods har besluttet at lukke Thrane Mejeri, der producerer rygeoste under Thrane Mejeri-varemærket.
Lukningen sker på grund af et vigende salg af rygeoste, og fordi produktionen på mejeriet ikke længere er tidssvarende og tilstrækkelig lønsom. Dermed stopper Arla Foods sin produktion af rygeoste i Danmark, oplyser koncernen i en pressemeddelelse.
- Det er ikke længere rentabelt for Arla Foods at fortsætte den unikke produktionsform af rygeoste på Thrane Mejeri. De seneste år har vist et fald i salget af rygeoste, og samtidig vil det kræve en større investering, at sikre en langsigtet produktion på Thrane Mejeri, siger mejeridirektør i Arla, Ole E. Hansen.
Dansk rygeost skaber dramatik ved kokke-VM
Kokken Kenneth Hansen skal onsdag forsøge at vinde det uofficielle VM for kokke, Bocuse d'Or, i Frankrig.
Allerede inden den danske kok Kenneth Hansen onsdag formiddag skulle i gang med at vise sin gastronomiske kunnen ved kokke-VM, Bocuse d'Or, der finder sted i den franske by Lyon, var der dramatik.
Reglerne siger, at de 24 deltagende kokke ikke må bruge forarbejdede ting, og da dommerne så Kenneth Hansens rygeost, kunne de tilsyneladende ikke lide lugten i bageriet og krævede den fjernet fra menuen.
Det fortæller den danske dommer i konkurrencen, John Kofod, der selv er tidligere deltager ved Bocuse d'Or.
- Det var lige et lille slag i maven med det der rygeost, men nu fik han lov til at bruge det, så jeg tror ikke, det giver minuspoint, siger John Kofod til Ritzau.
Bocuse d'Or betragtes som det uofficielle VM for konkurrencekokke. Kenneth Hansen har fem timer og 35 minutter til at lave en fiskeret og en kødret. Retterne skal serveres for dommerne klokken 14 og klokken 14.35.
Kenneth Hansen vandt sammen med sin assistent Kasper Kristensen sølv ved det uofficielle kokke-EM, Bocuse d'Or Europe, i maj sidste år. I månedsvis har han forberedt sig på kokke-VM, hvor han betegnes som en af medaljefavoritterne.
Men der venter hård modstand i finalen, fortæller John Kofod.
- Det er klart den sværeste konkurrence nogensinde. Jeg kan ikke mindes, at der har været så stort et felt, hvor mange er rigtig gode. De har alle trænet i to år, så det er ikke hvem som helst, der er ude og lave mad i dag, siger han.
Den danske dommer vurderer, at Kenneth Hansen kæmper om titlen med Sverige, Finland, Japan og USA.
Finalen finder sted over to dage og blev indledt tirsdag. Her gjorde USA ifølge John Kofod det bedste indtryk.
Det ventes, at vinderen af Bocuse d'Or bliver kåret omkring klokken 18 onsdag.
Produktionen på Thrane Mejeri stopper i starten af oktober, og mejeriets 7 medarbejdere fik besked her til formiddag. Sammen med medarbejdernes fagforeninger vil Arla nu udarbejde en plan for at sikre, at alle medarbejdere får gode betingelser for deres videre jobsituation.
- Vi har gode erfaringer med at skaffe nye jobs til berørte medarbejdere, og vi vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe mejeriets medarbejdere videre i deres arbejdsliv, siger Ole E. Hansen.
Arla Foods vil bl.a. tilbyde medarbejdere mulighed for efteruddannelse og hjælp til jobsøgning.
EU skal beskytte fynsk rygeost
EU skal sikre Fyn eneretten til fynsk rygeost.
Italienske Parma har eneret over parma-skinken og grækerne har sikret sit retten til feta. Nu vil tre fynske mejerier og rygeostproducenter sikre retten til rygeost.
- Det er et oprindeligt produkt, der er udsprunget fra Fyn i tidernes morgen. Det skal vi værne om, siger direktør i Løgismose og idemand bag projektet, Steen Aalund Olsen til Fyns Amts Avis.
Eneste sted i verden
Løgismose Mejeri har siden august 2011 samarbejdet med Gundestrup og Arla Foods Thrane Mejeri om en fælles EU-ansøgning.
- Det ligger lige til højrebenet. Fyn er eneste sted i hele verden, hvor man laver en frisk ost, som man ryger på halm, siger Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri til Fyns Amts Avis.
En EU-godkendelse med en Beskyttet Oprindelsesbetegnelse vil blandt andet betyde, at en rygeost kun må kaldes fynsk, hvis den fremstilles af fynsk komælk, ryges på strå og produceres på Fyn.
Thrane Mejeri er Arla Foods mindste danske mejeri og producerer hvert år ca. 260 tons rygeoste.