Italienske Parma har eneret over parma-skinken og grækerne har sikret sit retten til feta. Nu vil tre fynske mejerier og rygeostproducenter sikre retten til rygeost.
- Det er et oprindeligt produkt, der er udsprunget fra Fyn i tidernes morgen. Det skal vi værne om, siger direktør i Løgismose og idemand bag projektet, Steen Aalund Olsen til Fyns Amts Avis.
Eneste sted i verden
Løgismose Mejeri har siden august 2011 samarbejdet med Gundestrup og Arla Foods Thrane Mejeri om en fælles EU-ansøgning.
- Det ligger lige til højrebenet. Fyn er eneste sted i hele verden, hvor man laver en frisk ost, som man ryger på halm, siger Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri til Fyns Amts Avis.
En EU-godkendelse med en Beskyttet Oprindelsesbetegnelse vil blandt andet betyde, at en rygeost kun må kaldes fynsk, hvis den fremstilles af fynsk komælk, ryges på strå og produceres på Fyn.