EU skal beskytte fynsk rygeost

EU skal sikre Fyn eneretten til fynsk rygeost.

Italienske Parma har eneret over parma-skinken og grækerne har sikret sit retten til feta. Nu vil tre fynske mejerier og rygeostproducenter sikre retten til rygeost.

- Det er et oprindeligt produkt, der er udsprunget fra Fyn i tidernes morgen. Det skal vi værne om, siger direktør i Løgismose og idemand bag projektet, Steen Aalund Olsen til Fyns Amts Avis.

Eneste sted i verden

Løgismose Mejeri har siden august 2011 samarbejdet med Gundestrup og Arla Foods Thrane Mejeri om en fælles EU-ansøgning.

- Det ligger lige til højrebenet. Fyn er eneste sted i hele verden, hvor man laver en frisk ost, som man ryger på halm, siger Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri til Fyns Amts Avis.

En EU-godkendelse med en Beskyttet Oprindelsesbetegnelse vil blandt andet betyde, at en rygeost kun må kaldes fynsk, hvis den fremstilles af fynsk komælk, ryges på strå og produceres på Fyn.

Oversigt

    Oversigt