Rygeost får samme status som champagne og feta
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den fynske rygeost er så original, at den snart kan måle sig med fødevarer som champagne og feta, der har et helt særligt EU-certifikat.
De fynske rygeostmejerister er i disse dage ekstra håbefulde.
Rygeostens dag: Der bliver solgt dobbelt så meget rygeost fra Fyn
I denne uge hylder TV 2/Fyn den fynske rygeost. Rygeosten blev sidste år erklæret truet, men siden da er salget af rygeost fordoblet hos et fynsk mejeri.
I 2018 startede TV 2/Fyn Rygeostens dag, efter det kom frem, at den runde ost, var en truet fødevare. Det er den stadig, men heldigvis ser fremtiden lysere ud for den fynske specialitet.
På det fynske mejeri Kirkeby og Thrane, der ligger i Broby, er salget af rygeost mere end fordoblet det sidste år.
- Det sidste års opmærksomhed på rygeosten har gjort, at rygeosten har fundet sin plads - både ved gourmetrestauranter og almindelige restaurationer, men heldigvis også ved detail, fortæller Kent Thrane, der er direktør hos mejeriet Kirkeby og Thrane.
- Vi har langt over fordoblet vores salg af rygeost og henover foråret og sommeren, har vi næsten tredoblet vores salg, fortsætter han.
Rygeosten passer ind i tidens madtrend
Ifølge Nina Bauer, der er madhistoriker, så kan det øgede salg af rygeost tilskrives den store opmærksomhed, osten har fået det seneste år i forbindelse med Rygeostens Dag.
- Jeg synes, at der er sket meget godt med rygeosten. Jeg er selv begyndt at lægge mærke til den flere steder i mine lokale supermarkeder, fortæller Nina Bauer til TV 2/Fyn.
Rygeosten passer også godt ind i den madtrend, der er netop nu.
- De lokale varer og egnsretter vinder frem hos de danske forbrugere, og det er et lyspunkt for rygeosten. Det er en ost, man selv kan eksperimentere med og bruge i forskellige retter, siger Nina Bauer.
Unge skal sørge for rygeostens overlevelse
Selvom det går fremad med rygeosten, så er den ifølge Nina Bauer stadig truet. Og hvis rygeostens overlevelser skal sikres, så er det den yngre generation, der skal tage rygeosten til sig.
- Det er de kommende generationer, der ikke skal glemme rygeosten. Og rygeosten kan være lidt svær at håndtere for yngre mennesker, siger Nina Bauer.
En truet fødevarer er ifølge Nina Bauer en vare, der er meget speciel. Det er en fødevare, som typisk unge ikke spiser.
Kent Thrane, der er fjerde generation fra det fynske rygeostmejeri, tror på, at unge mennesker nok skal tage osten til sig.
- Der er selvfølgelig nogen, der siger, at rygeosten smager meget af røg. Og så siger jeg til dem, at det er helt okay. Men så prøv mine rygeoste, som jeg har rørt med lidt cremefraiche, for her kan alle være med. Og de fleste, der prøver den, siger: "Hold da fast. Smager det virkelig så godt?". Og ja, det gør den, siger Kent Thrane.
Kent Thrane lover, at hvis rygeosten skuffer, så er man altid velkommen til at ringe eller skrive til ham, så kommer han forbi og giver råd til, hvordan rygeosten kan spises.
Rygeostens dag
TV 2 /Fyn fejrer den 13. september for anden gang Rygeostens dag. Det foregår på Flakhaven i Odense klokken 14-18. Kig forbi til spændende talks, smagsprøver og deltag i en gratis workshop, hvor du lærer at ryge rygeost i en grillstarter. (Stærkt begrænset antal pladser. Tilmeld dig her.). Du kan også selv blive ambassadør for rygeosten og få en ambassadørpin og et diplom med hjem. Tilmeld dig eventen på Facebook og følg med i nyhederne.
Den fynske rygeost er nemlig på vej ind i en helt særlig liga for fødevarer, hvor kun de mest originale fødevarer fra hele verden er - blandt andet champagne, feta og parmaskinke.
BOB-certifikat
Formålet med EU-kvalitetsordningen for fødevarer og landbrugsprodukter, BOB, er at fremhæve de særlige kvaliteter og traditioner, der er forbundet med de registrerede produkter, og at sikre forbrugerne, at det er de ægte produkter og ikke efterligninger, de køber.
Der er særlige logoer, som produkterne skal mærkes med, og der er en beskyttelse mod misbrug eller efterligning af et produktnavn.
Rygeosten er den eneste kendte danske fødevare, der opfylder kravene til en BOB-certificering.
Et BOB.-certifikat, som står for beskyttet oprindelsesbetegnelse, er et særligt EU-stempel, der giver fødevarer en beskyttet oprindelsesbetegnelse. Formålet er at sikre forbrugerne, at det er de ægte produkter og ikke efterligninger, de køber. For eksempel kan man kun kalde en feta-ost for for feta, hvis den stammer fra Grækenland og er lavet ud fra den oprindelige opskrift.
Hvis rygeosten bliver godkendt, så er det den første danske fødevare, der får certifikatet.
Rygeosten er unik
Jørgen Hoff, der er direktør og mejerist hos Gundestrup Mejeri i Vester Skerninge, glæder sig meget over, at rygeosten er indstillet til en BOB-certificering.
- Det er fantastisk. En rygeost skal laves på Fyn, fordi den er opfundet her på Fyn, siger Jørgen Hoff.
De tre fynske mejerier, der producerer rygeost, får hjælp fra producentforeningen for BOB- og BGP-godkendelser. Og ifølge formanden for producentforeningen er rygeosten næsten garanteret at få en BOB-certificering.
- Den har den oprindelse, der skal til og den geografiske tilknytning, der kræves. Og så har den nogle særlige karakteristika, som man kan fastlægge i den varespecifikation, som vi udararbejder, siger Hans Henrik Lund, der er formand for producentforeningen for BOB- og BGP-godkendelser.
Fynsk rygeost skal laves af fynske ingredienser
Det er blandt andet ingredienserne, der er altafgørende, når rygeosten skal klassificeres.
- Den skal laves på fynsk mælk og ryges over fynsk hvede- eller havrehalm, siger Jørgen Hoff til TV 2/Fyn.
- Selvfølgelig skal der ikke komme nogen ude fra og sige, at de også kan lave en rygeost, for man har ikke de ingredienser og de ting og sager, der skal til, som vi har på Fyn. På den måde er der ikke nogen, der kan komme og kopiere den og sige, at nu laver de også en rygeost. Det er vigtigt, fordi en fynsk rygeost kan kun laves på Fyn, siger Jørgen Hoff.
Rygeostens dag: Mortens chokolade med rygeoste-ganache
Mortens Chokolade i Odense har i anledning af Rygeostens dag på fredag kreeret og opfundet rygeostchokolader. Og de smager fremragende.
Rygeosten har en lang historie bag sig. Den bliver måske ikke husket for sin fantastiske rygearoma i kager eller desserter, men det er nu tilfældet. For Morten Aagaard har i anledning af Rygeostens Dag valgt at blive ambassadør for rygeosten - og så har han opfundet nye rygeostchokolader.
Jeg smagte chokoladen i tirsdags. Og rygeostsmagen sammen med chokoladen spiller overraskende godt sammen.
- Rygeosten kommer jo med den der røgsmag lidt ligesom bacon. Umanismagen, som også er i kød og svampe, tilføjer noget helt unikt i chokoladegancheén. Den kommer også naturligt med en syrnet syre fra osten. Derudover kommer den med en flødefedme, som også spiller godt ind. Så det eneste der mangler, er noget sødt – og her kommer den hvide chokolade ind. Den er pakket ind i en mørk chokolade, og det giver den bitre smag, og så er vi jo nærmest hele vejen rundt, siger Morten Aagaard til TV 2/Fyn.
Artiklen fortsætter under billedet.
Morten Aagaard præsenterede chokoladen i mandags, og folk har taget godt i mod den nye ost.
- Responsen har været rigtig fin. Folk synes jo, at det er rigtig sjovt med en chokolade, der er lavet ud fra rygeost, siger Morten Aagaard.
Morten Aagaard modtog sit ambassadørdiplom tirsdag, og her spurgte vi ham, hvorfor han havde valgt at blive ambassadør.
- Det er jo sjovt at prøve noget nyt, og da jeg hørte, at man kunne mixe mit chokoladearbejde med en unik fynsk råvare, som jeg aldrig har arbejdet med i en chokolade før, så kunne jeg ikke sige nej. Jeg anede ikke, hvordan det ville fungere. Vi prøvede med alle slags chokolader. Mælke, mørk og hvid chokolade. Det fungerede bedst i den hvide chokolade, og det er jo også det smukke ved mad. Chokolade kan man ikke tænke sig til, det skal man smage sig til.
I kan se opskriften på chokoladen herunder:
Mortens mørke chokolade med rygeoste-ganache:
(cirka 50 fyldte chokolader)
Du skal bruge:
1,25 dl fløde
150 gram rygerost
2 spsk glukosesirup
250 gram hvid chokolade
Støbes i fyldte chokolader af tempereret mørk chokolade – ca. 600 gram.
Sådan gør du:
Kom fløde og rygeost i en gryde sammen med glukosesirup. Giv det hele et opkog, mens du arbejder massen sammen med et piskeris. Rygeoste-fløden skal koge et øjeblik.
Kom hakket hvid chokolade i en skål. Kom den kogende rygeoste-fløde gennem en finmasket si, og hæld den direkte over den hvide chokolade. Kassér hvad der er tilbage i sien.
Arbejd rygeoste-fløden ind i den hvide chokolade med en spartel til det er ensartet.
Hæld rygeoste-ganachen i en spøjtepose, og afkøl den til stuetemperatur – omkring 22 grader. Rygeoste-ganachen er ret flydende, og skal derfor i støbte fyldte chokolader.
Temperer den mørke chokolade og støb skallerne i chokoladeformene.
Når skallerne har sat sig, kommes rygeoste-ganachen i chokoladerne. Fyld til ca. 3 minimeter under kanten. Bank formen forsigtigt mod bordpladen, for at jævne ganachen ud. Kom chokoladeskallerne med ganachen i køleskabet ca. 20 minutter – eller til der er dannet en tynd hinde på ganachen, og du kan holde formen let på skrå uden ganachen fylder ud.
Luk skallerne med tempereret mørk chokolade, og lad bunden sætte sig, før du forsigtigt banker de fyldte chokolader ud af formen.
Rygeoste-ganachen kan tilsmages med forskellige krydderier efter behag. Jeg foreslår muskat, men den rene ganache er også god. Holdbarheden er ca. en uge.
Chokolademager Morten Aagaard.
Mortens Chokolade
Kongensgade 45
5000 Odense
Ifølge Hans Henrik Lund kan mejeristerne på Fyn forvente at få en BOB-certificering af rygeosten i starten af 2020.
RYGEOSTENS DAG
TV 2 /Fyn fejrer den 13. september for anden gang Rygeostens dag. Det foregår på Flakhaven i Odense klokken 14-18. Kig forbi til spændende talks, smagsprøver og deltag i en gratis workshop, hvor du lærer at ryge rygeost i en grillstarter. (Stærkt begrænset antal pladser. Tilmeld dig her.). Du kan også selv blive ambassadør for rygeosten og få en ambassadørpin og et diplom med hjem. Tilmeld dig eventen på Facebook og følg med i nyhederne.
Chokerede kolleger mindes afdøde Kim Brixen: - Jeg er dybt rystet og i sorg
kopieret!
Kim Brixen er pludseligt afgået ved døden i lørdags. Det har efterladt tidligere og nuværende kolleger i sorg og chok.
- Jeg er dybt rystet og i sorg. Det er bare helt uventet og et enormt tab, fortæller regionsdirektør Jane Kragelund.
Kim Brixen og Jane Kraglund nåede at arbejde sammen i mere end ti år. Frem til sin død var han lægefaglig direktør på OUH.
Hun fik besked om hans død lørdag. Samme dag, hvor han pludseligt døde i hjemmet efter at være blevet dårlig om morgenen.
Vil blive savnet
- Det er et enormt tab. Det kan jeg slet ikke sætte ord på. Jeg vil personligt savne ham helt vildt, fordi han var en fantastisk kollega, der havde blik for andre. Fagligt vil han også blive savnet vildt meget. Han var drivkraften på mange af de landvindinger og resultater, som OUH og Regionen har opnået inden for forskning, siger Jane Kraglund.
OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet
Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.
Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.
- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.
En hjertevarm kollega
Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.
- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.
Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.
Siden 1980’erne har den nu pensionerede cheflæge Michael Hansen-Nord i perioder arbejdet sammen med Kim Brixen. Tydeligt påvirket fortæller han om sin gode kollega.
- Jeg er berørt og ked af, at Kim ikke fik mere tid. Han vil blive savnet, fortæller han.
- For pokker, han var en god kollega. Altid smilende og imødekommende.
Også fagligt var Kim Brixen en mand, der gennem tiden har sat et stort aftryk på OUH.
- Han havde en meget stor forståelse og viden omkring etablering og gennemførelse af medicinske studier. Han var kvalitetsmands af allerhøjeste grad, fortæller Michael Hansen-Nord.
Familien har endnu ikke oplyst, hvornår Kim Brixen bisættes.
Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv
kopieret!
Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?
Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.
Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.
Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.
Regler og betingelser:
Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.
Har du styr på reglerne til nytår? Test din viden her
kopieret!
Hvordan var det nu lige med afstanden til nytårsraketten, var der også noget med stråtage og sikkerhed, og hvad gør man egentlig med en fuser?
Bulder og brag kommer til at fylde i nattehimmelen, når vi hopper ind i 2025.
Og med nytårsaften lige rundt om hjørnet, er det sidste chance for at få helt styr på regler og gode råd.
Derfor har vi på TV 2 Fyn sammensat en teoriprøve med 10 spørgsmål, så du kan komme sikkert ind i det nye år.
Spørgsmålene er baseret på oplysninger fra Dansk Erhverv, Sikkerhedsstyrelsen, Bolius, GF Forsikring og en artikel fra TV 2.
Læge udstilles med navn efter alvorlige fejl - overså tegn på kræft og depression
kopieret!
Styrelsen for Patientklager har offentliggjort navnet på en fynsk praktiserende læge, efter han gentagende gange har fået kritik.
Kritikpunkterne går blandt andet på, at lægen overså symptomer på kræft hos to patienter og ikke lavede en underretning på en patient, der havde tegn på depression.
I den ene sag blev en patient behandlet mod hæmorider, selvom vedkommende havde mere permanente gener, som burde have rejst en mistanke.
Patient klagede efter kræftdiagnose
Lægen, Torsten Rahbek Rudbæk, har blandt andet praktiseret hos Idrætsklinikken i Odense.
I den omtalte sag lyder kritikken, at Torsten Rahbek Rudbæk skulle have rejst mistanke om endetarmskræft og have henvist til et kræftpakkeforløb på denne mistanke.
Men det gjorde han ikke, og efterfølgende har patienten valgt at klage, da vedkommende fik konstateret endetarmskræft.
I en anden lignende sag kritiseres den fynske læge for ikke at agere på, hvad der kunne være symptomer på kræft.
Ingen underretning trods tegn på depression
I en tredje sag kritiseres Torsten Rahbek Rudbæk for ikke at have opfyldt sin underretningspligt i en sag om et barn, der muligvis havde behov for særlig støtte.
Gennem fem konsultationer i 2021 blev der rapporteret tegn på angst, depression og udtalelser om ikke at ville leve. Det fik dog ikke lægen til at lave en underretning.
Det er på trods af, læger har pligt til at handle ved mistanke, uanset om en anden sundhedsperson allerede har sendt en underretning.
Fuldt navn offentliggjort
Styrelsen for Patientklager begrunder selv, hvorfor de har valgt at offentliggøre navnet på den fynsk praktiserende læge.
- Afgørelsen vil blive offentliggjort, da det er tredje gang inden for de sidste 5 år, vi giver kritik til praktiserende læge Torsten Rahbek Rudbæk, skriver de på deres hjemmeside.
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Torsten Rahbek Rudbæk. Han har dog ikke ønsket at kommentere sagen.
- Som læge har jeg tavshedspligt og må derfor ikke udtale mig om konkrete patientforløb, skriver han i et skriftligt svar.
Derfor holdt dronning Margrethes kronebil pludselig midt i gågaden
kopieret!
Folk i gågaden i Odense fik sig mandag et overraskende syn, hvis de befandt sig omkring Brandts Kunstmuseum ved middagstid.
For pludselig kom dronning Magrethes Bentley Bentayga Hybrid kørende op foran Brandts Kunstmuseum, og var man lidt heldig fik man også dronningen at se.
Hun var nemlig forbi museet på privat besøg.
Det oplyser museets direktør Stine Høholt, der fortæller, at dronning Magrethe kom for at se udstillingen Nål og Tråd, hvor det seneste portræt af dronning er udstillet.
- Dronning Magrethe viste meget stor interesse for emnet og værkerne, fortæller direktøren efterfølgende.
Udstillingen “dykker ned i håndarbejdets righoldige traditioner og kunstneriske nybrud.”
Fire dage uden held - politiet leder stadig efter Poul
kopieret!
Poul Frank Andersen er væk på fjerde døgn, efter han forsvandt fra sit hjem torsdag, men trods en ihærdig eftersøgning, er han endnu ikke fundet, oplyser vagtchefen hos Fyns Politi Peter Westergaard til TV 2 Fyn mandag.
- Status er, at vores hundeleder stadig har nogle områder, hvor de mangler at komme hen og søge efter ham.
Eftersøgningen er stadig koncentreret om Pouls bopæl og nærliggende områder. Vagtchefen oplyser, at politiet ikke har nogen indikationer på, at Poul Frank Andersen er taget andre steder hen.
Fyns Politi vil dog stadig meget gerne høre fra folk på 114, hvis man har set Poul Frank Andersen, der var iført en sort eller grå kedeldragt ved sin forsvinden.
Rekordår hos Møllekroen – stor efterspørgsel på bestemte retter
kopieret!
Flere vælger fortsat at bestille nytårsmenuen udefra. Det mærker de også hos Møllekroen i Agedrup.
Med 3500 menuer slår de rekord igen i år. Siden sidste år er antallet af ordrer steget med 10 til 12 procent. Men bestillingerne har over tid ændret sig.
- Der er meget mere behov for specialkost i forhold til allergener og den måde, folk har valgt at leve på. Der er stor efterspørgsel på veganske- og vegetariske menuer, siger Søren Pontoppidan Grønning, der er indehaver af Møllekroen.
Møllekroen kunne allerede søndag melde udsolgt.
Toiletrum sprængt i stykker - flere anmeldelser om fyrværkeri-hærværk
kopieret!
Flere postkasser, et toiletrum og en dør er de seneste dage sprængt i stykket af fyrværkeri.
Den fremgår af Fyns Politis døgnrapport.
På Skolevej i Ebberup blev en rude i døren til et toiletrum i et klubhub knust, hvorefter et kanonslag blev kastet ind. En del af inventaret blev ødelagt. Hærværket er sket mellem den 27. og 28. december, hvor det blev anmeldt til politiet.
Et par dage før gik det ud over en dør til et skraldespandsskur i Aarup. Her havde en ukendt person lagt fyrværkeri ved døren og fyret det af. Døren gik i stykker og lægterne sprængt af, men der skete derudover ikke yderligere skade. Det skete mellem den 25. og 27. december.
Lovligt at købe - ulovligt at fyre af
Derudover har flere anmeldt hærværk på postkasser - også begået med fyrværkeri.
I Otterup blev en postkasse, der var placeret ved offentlig vej på Norup Høje, ødelagt. Det skete mellem den 27. og 28. december. Den 29. december gik det ud over en postkasse på Old Gyde i Glamsbjerg.
Det har været lovligt at købe fyrværkeri siden den 15. december. Det er dog først tilladt at fyre af den 31. december og 1. januar.
OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet
kopieret!
Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.
Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.
- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.
En hjertevarm kollega
Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.
- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.
Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.
Maskeret røver truede medarbejdere i Rema 1000
kopieret!
Med et tørklæde eller halsedisse trukket op over næsen og hætten trukket over hovedet, truede en røver sig til kontanter i Rema 1000 på Jernbanevej i Nørre Aaby med en lommekniv.
Han fik udleveret et ukendt kontantbeløb i en Rema 1000-pose og løb fra stedet.
Røveriet fandt stedet klokken 20.23, og røveren beskrives som en hvid mand i alderen 18-25 år. 180-185 centimeter høj og spinkel af bygning. Han talte dansk.
Under røveriet var han iført sort jakke med hvidt mærke på venstre skulder og mindre hvidt logo på venstre bryst. Han havde mørk hættetrøje under jakken. Han var iført lyseblå jeans og mørkeblå kondisko. Han maskerede sig med tørklæde eller halsedisse og bar mørke handsker.
Fynsk attraktion slår tre rekorder på ét år
kopieret!
Der er blevet slået rekorder på stribe på Egeskov Slot i 2024.
Slottet har åbent 340 dage om året, og på de dage har 300.000 besøgende nået forbi slottet i Kværndrup. Det er flere end nogensinde før.
Det skriver Egeskov Slot i en pressemeddelelse.
Derudover har årets julemarked slået alle tidligere rekorder med over 40.000 besøgende, ligesom slottes halloween-arrangement i efterårsferien også slog rekord.
- Efter et vådt forår har sensommeren og efteråret bragt mange gæster, og vi ser en markant stigning i udenlandske besøgende, som vender tilbage, fortæller Henrik Neelmeyer, direktør på Egeskov.
I højsæsonen beskæftiger Egeskov Slot 140 medarbejdere.
Fyn har oplevet det vådeste år i minimum 14 år - sandsynligvis nogensinde
kopieret!
2024 skriver sig ind i historiebøgerne som et ekstraordinært vådt år.
Ganske vist blev det ikke til nogen ny nedbørsrekord på landsplan, men det gjorde det formentlig regionalt.
Således har 13 kommuner oplevet det vådeste år, siden kommunale opgørelser blev lavet første gang i 2011.
Med stor sandsynlighed har disse kommuner faktisk oplevet det vådeste år nogensinde, vurderer TV 2s meteorolog Andreas Nyholm.
For vejret er blevet markant vådere de seneste årtier. Og på landsplan var 2023 det klart vådeste år i Danmark – mens i år har været det næstvådeste, siden målinger begyndte i 1874.
Inden året er omme, kan yderligere fem kommuner slå rekord i målt nedbør siden 2011.
Langt over en meters nedbør
De rekordvåde kommuner befinder sig alle i det sydlige Danmark, hvor året altså har været ekstremt vådt.
Flere kommuner har i denne del af landet fået langt over en meters nedbør.
Mest ekstremt har det været i Vejen og Esbjerg Kommune. Her er der blevet registreret over 1200 millimeter nedbør, og det er første gang, at vi ser så store nedbørsmængder noget sted i Danmark.
I det hele taget er året nærmest druknet væk i Syd- og Sønderjylland, da der er kommet lidt mere end 1,1 meters nedbør på tværs af hele regionen.
Omvendt ligger nogle af de tørreste kommuner øst for Storebælt. Her har mange fået mellem 700 og 750 millimeter i løbet af året, hvilket er under landsgennemsnittet.
Næstvådeste år nogensinde
At de enkelte kommuner har fået så meget nedbør skyldes, at året som helhed har været ekstremt vådt.
Længe så det endda ud til, at 2024 kunne blive rekordvåd, men med mindre nedbør end normalt i oktober og november blev året afsporet i forhold til at nå denne rekord.
Alligevel er det blevet til hele 912 millimeter nedbør på landsplan, hvilket gør 2024 til det næstvådeste år i dansk vejrhistorie – kun overgået af 2023.
Til sammenligning falder der i gennemsnit 759 millimeter nedbør i Danmark om året. Dermed er der tale om to år, som har været meget vådere end normalt.
De våde år er noget, vi skal vænne os til i et fremtidigt varmere klima.
For når klimaet bliver varmere, kan atmosfæren indeholde mere vanddamp, og dermed kan den afgive mere nedbør.
Ifølge klimaatlasset ved Danmarks Meteorologiske Institut bliver det danske klima op til 23 procent vådere i slutningen af århundredet, hvis der sammenlignes med perioden 1981 til 2010.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her