Stor interesse for Rygeostens dag
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mayonnaise, radiser og pærekompot skulle overbevise fynboerne om, at rygeosten stadig skal have en plads på spisebordet.
Der blev hapset og gnasket, da fynboerne fredag eftermiddag skulle afgøre, hvilken ret med rygeost, der er bedst.
Valget stod mellem fire forskellige retter med den fynske ost.
Julie Skovsby - rygeostsalat inspireret af politikerens barndom med radisser og agurk
Mads Nørby - fuldfed rygeostsalat med kommen
Signe Ryge - rygeost med pære- og vaniljekompot
Tine Gudrund Petersen - rygeostsalat med majonæse og fløde
Alle udgaver af rygeostretterne blev serveret med rugbrød eller knækbrød. Rygeosten var baseret på sødmælk.
Optimisme i Gundestrup Mejeri: Rygeosten sælger igen
Salget af den fynske rygeost er langsomt stigende, mærker producenten i Gundestrup. Fredag fejres Rygeostens Dag på Flakhaven i Odense.
Der er fortsat gang i produktionen i Gundestrup Mejeri, og røgeovnene skal muligvis snart til at dreje en smule hurtigere rundt for at følge med efterspørgslen af en fynsk specialitet.
Der er nemlig endnu engang godt salg i rygeosten.
Rygeosten var ellers på kurs direkte i glemmebogen, men mejerist Jørgen Hoff og TV 2/Fyn havde en mission: Rygeosten skulle tilbage på spisebordene - og indsatsen ser ud til at virke.
Jørgen Hoff mærker tydeligt, at rygeosten stødt og roligt er på vej til comeback.
- Ja, ja, ja.
- Vi har selv gjort meget for det i kraft med reklamer i fjernsynet. Og så var der en hype på et tidspunkt, hvor man lavede meget med rygeost fra TV 2/Fyns side, fortæller han.
Rygeostens Dag
Gundestrup Mejeris hovedproduktion er rygeost, og de laver godt 11.000 af dem om ugen. Men det er de efterhånden næsten alene om.
Rygeostproduktionen er nemlig de seneste årtier faldet til kun at foregå på i alt fire mejerier i Danmark, hvoraf tre af dem ligger på Fyn. Blandt andre lukkede Arla deres rygeostproduktion i efteråret 2017, da salget af osten var for lavt.
I starten af året gik TV 2/Fyn ind i kampen for at redde det truede mejeriprodukt. Fredag dedikeres en hel dag kun til rygeosten, når der holdes den allerførste Rygeostens Dag.
Det foregår på Flakhaven i Odense fra klokken 15.
Du kan læse mere om dagen i linket herunder.
Rygeostproducent havde klar favorit
Undervejs ved dagens rygeostsmagning lagde Jørgen Hoff vejen forbi. Han er mejerist ved Gundestrup Mejeri og står bag den rygeost, som danner grundlaget for de fire retter.
Mejeristen var overvejende tilfreds med de fire fortolkninger, som blev præsenteret for fynboerne ved Rygeostens dag. Han havde stadig en klar favorit ved dagens event.
- Den ser jo lækker ud, fortalte Jørgen Hoff ved første møde med Julie Skovsby fortolkning af rygeost.
Ved første bid lød konklusionen:
- Den er frisk. Det kan jeg godt lide, lød det fra mejeristen, der også nåede frem til, at Julie Skovsbys fortolkning var hans foretrukne.
Klar vinder
I sidste ende stod det klart, at Tine Gudrund Petersens bud på en rygeostsalat var fynboernes foretrukne.
- Jeg er så glad, lød det fra lederen af Odense Food Festival.
Hun tilføjede:
- Jeg kom for at vinde. Jeg er virkelig glad for, det lykkedes.