Selskaber: Vi vil ikke være politibetjente i krigen i Syrien
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Danske leverancer af brændstof til russerne betød, at krigslykken for Assad vendte, siger Bagmandspolitiet.
Bombardementer af civilbefolkningen i Aleppo i Syrien, Italiens premierminister, traktaten om Den Europæiske Union og en russisk base nær Syriens kyst til Middelhavet.
Emnerne er mange i et retslokale onsdag i byretten i Odense. To selskaber med hjemsted i Middelfart og en administrerende direktør er under anklage for et massivt brud på en EU-forordning, som forbyder leverancer af flybrændstof til Syrien.
Selskaber vil have pause i fynsk sag om brændstof til krig i Syrien
EU-Domstolen bør på banen i sagen mod Dan-Bunkering og Bunker Holding, siger forsvarerne i Retten i Odense.
Der er så stor tvivl om grundlaget for en straffesag om store leverancer af brændstof til krigen i Syrien, at de tiltalte selskaber og en direktør vil have Retten i Odense til at bremse op.
Retten bør stille spørgsmål til EU-Domstolen, før sagen fortsætter.
Kravet om forelæggelse for domstolen i Luxembourg rejses onsdag af forsvarerne for Dan-Bunkering, Bunker Holding og den administrerende direktør Keld R. Demant.
Selskaberne er under anklage for at have overtrådt en EU-forordning, da der blev solgt 172.000 ton jetbrændstof. Kunden var det russiske militær. Og brændstoffet havnede i Syrien, mener Bagmandspolitiet.
Leverancerne fra havne især på Cypern og i Grækenland blev indledt i efteråret 2015. Netop på det tidspunkt gik det russiske luftvåben ind i borgerkrigen på præsident Assads side.
Tre principielle spørgsmål
Retten i Odense har set dokumenter om transporter på tankskibene "Yaz" og "Mukhalatka", som angiveligt sejlede varerne til havnebyen Banias nær den base, som de russiske bombefly anvendte.
Siden 26. oktober er der afgivet en stribe vidneforklaringer, ligesom retten er blevet præsenteret for mails og aflytninger. Men nu bør EU-Domstolen altså på banen, mener forsvarerne, fordi retten har brug for autoritative svar på, hvordan forordning 1323 fra 2014 skal forstås.
Advokat Jacob Skude Rasmussen siger i retsmødet onsdag, at der er tre principielle spørgsmål, som trænger til en afklaring.
Det første handler om, hvordan man skal forstå forordningens ord om "direkte eller indirekte" leverancer.
Det andet skal opklare, om forordningen også omfatter leverancer til det russiske militær.
Og det sidste handler om det, der juridisk kaldes "tilregnelseskravet". Om forordningen retter sig mod både forsætlige og uagtsomme overtrædelser.
Hvis retten går med til en forelæggelse for EU-Domstolen, vil straffesagen formentlig ligge stille i adskillige måneder.
Selskaberne, Dan-Bunkering og Bunker Holding samt den administrerende direktør Keld R. Demant, vil have EU-Domstolen på banen for at besvare juridiske spørgsmål. Hvis retten siger ja, vil det sætte processen i stå i mange måneder.
Afgørelsen kommer torsdag formiddag.
Selskaber kræver frifindelse
I sin argumentation for at sende tre spørgsmål til domstolen i Luxembourg tager en af forsvarerne også fat på nogle af grundene til, at de kræver frifindelse.
- Det er vidtgående, at private virksomheder skal være internationale politibetjente og forholde sig til, hvem der er de gode og de onde i Syrien, siger advokat Jacob Skude Rasmussen.
Sag om flybrændstof: Sagen skal ikke for EU-domstolen
Klar kendelse fra dommeren mod Dan-Bunkering og Bunker Holding i Middelfart.
Opdateret med Dan-Bunkerings kommentar:
Forsvarerne fik ikke held med at skubbe sagen om middelfartvirksomheden Dan-Bunkering til vurdering hos EU-domstolen.
Det besluttede dommer Jens Lind torsdag i sagen mod Bunker Holding - selskabets direktør Keld Demant - og Dan-Bunkering der er tiltalt for at have solgt flybrændstof til russiske selskaber, der senere blev brugt til bombetogter i Syrien.
Det er i strid med EU's sanktionsregler, hvis Bagmandspolitiet kan bevise, at det var det, der skete imellem 2015-2017.
Dommeren mente ikke, at det var nødvendigt at få EU-domstolen til at vurdere sanktionsspørgsmålet.
- Spørgsmålet er ikke af en sådan karakter, at det er nødvendigt. Derfor udsættes sagen ikke, sagde Jens Lind i den kendelse han afsagde i retten fra morgenstunden.
Hvis sagen var blevet sendt til EU-domstolen var det med risiko for, at sagen kunne være blevet udskudt i månedsvis.
Umiddelbart gav forsvarerne ikke udtryk for, om de ville kære kendelsen.
Spørgsmålet kan dog blive vurderet igen, hvis sagen ankes til landsretten.
Dan-Bunkring har i forlængelse af kendelsen udsendt en pressemeddelelse, hvor man fastslår, at Rusland ikke var omfattet af EU's sanktioner, og at sanktionerne kun straffer en part, hvis denne forsætligt og bevidst har forbrudt sig mod reglerne.
EU-forordningen straffer ikke uagtsomhed, hedder det i pressemeddelelsen.
Dan-Bunkering har hele tiden fastholdt, at man leverede flybrændstoffet i neutrale havne, og at man ikke har solgt flybrændstof til firmaer, der var omfattet af EU's sanktioner på handelstidspunktet.
Selskabet oplyser, at man forventer at blive frifundet.
Tirsdag er der procedure i sagen.
Tiltalen drejer sig om salg af 172.000 ton, der blev pumpet over i russiske tankskibe i den østlige del af Middelhavet. Med slukkede signaler sejlede skibene til den syriske havneby Banias, mener Bagmandspolitiet.
- Bevisførelsen har klart vist, at Dan-Bunkering udelukkende har leveret i europæiske havne. Det afgørende er, at Dan-Bunkering ikke har leveret til Syrien, siger forsvareren.
Hvis de danske selskaber bliver dømt, vil der være tale om et urimeligt kædeansvar, mener han.
Advokat: Rusland fulgte egen agenda
Forordningen fra EU forbyder leverancer af jetbrændstof "direkte eller indirekte til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien."
De danske selskaber tjente angiveligt næsten 18 millioner kroner på at sælge til det russiske militær. Men det var ifølge forsvareren lovligt, fordi det er tydeligt, at EU ikke har haft til hensigt at ramme Rusland eller andre tredjelande med forordningen - kun Assad-regimet.
- Man kan sige ok, så befinder Rusland sig på Syriens territorium og udfører bombninger. Men så bliver man også nødt til at forholde sig til, hvilken kontrol Assad-regimet har over, hvad Rusland foretager sig, siger forsvareren. Hans pointe er, at Rusland fulgte sin egen agenda.
Bagmandspolitiet har en anden vurdering af Ruslands rolle, da stormagten begyndte at bombe fra efteråret 2015.
- Vi har set dokumenteret, at Rusland vendte krigen til Assads fordel. Der er ingen tvivl om, at Rusland har opfyldt Assads ønske. Efter russerne kom ind, vendte krigslykken, siger senioranklager Andreas Laursen.
Fakta i sag om Dan-Bunkering: Brændstof for 648 millioner til Syrien-krig
Dan-Bunkering og Bunker Holding er tiltalt for at trodse forbud mod at sende brændstof til Syrien.
Retten i Odense skal afgøre, om to selskaber har overtrådt EU's forbud mod at sende brændstof til fly til Syrien. Senest har retten afvist at høre EU-Domstolens fortolkning af spørgsmål i sagen.
Her kommer en række fakta og oplysninger i forbindelse med retssagen torsdag:
* A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S er tiltalt. Også Keld Rosenbæk Demant er under anklage. Han er bestyrelsesformand i det ene selskab og administrerende direktør i det andet.
* De nægter sig skyldige. Der var ingen viden om, at brændstoffet skulle til Syrien, lyder det.
* Verden over sælger Dan-Bunkering især brændstof og smøreolie til skibsfarten.
* Moderselskabet Bunker Holding indgår i USTC-gruppen. Grundlægger Torben Østergaard-Nielsen er ifølge Økonomisk Ugebrev den sjetterigeste person i Danmark. Formuen er på 22,9 milliarder kroner.
* Tiltalen drejer sig om 33 handler fra 2015 til 2017. Kunderne var to russiske selskaber Sovfracht og Maritime Assistance. Selskaberne var generalagenter for den russiske flåde.
* Værdien var 648 millioner kroner. Brændstoffet blev leveret i havne på Cypern og Malta samt i Grækenland og Tyrkiet.
* Kaptajnen på et russisk tankskib er i Grækenland idømt seks måneders fængsel for to af de mange transporter.
* I USA er der rejst en straffesag mod seks personer fra Sovfracht og to syriske havneinspektører.
* Omkring 15 vidner er indkaldt til den sag, som Bagmandspolitiet har rejst ved Retten i Odense.
Kilder: Anklageskrift, oplysninger i retsmøder, Shippingwatch.
Det helt centrale er at se på formålet med EU-forordningen, understreger han.
- Tiltaget er et forsøg på at imødegå den undertrykkelse, som Assad-styret praktiserer, siger han.
Ordene "til anvendelse i Syrien" viser, at forbuddet også retter sig mod andre end syriske personer eller ministerier, fastslår han.
Bagmandspolitiet ser ingen gode grunde til at sende spørgsmål til besvarelse i EU-Domstolen.