Sprognævn kritiseres for at være illoyal mod regeringen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
"Det hører ingen steder hjemme" og det er "upassende", når blandt andet Dansk Sprognævn bruger sin egen hjemmeside til at kritisere regeringens beslutning om at flytte nævnet til Bogense. Det mener flere politikere.
På hjemmesiderne for Dansk Sprognævn og Innovationsfonden udtrykkes kritik med udflytning af arbejdspladser.
Berørte chefer og medarbejdere må hjertens gerne udtrykke kritik af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser. Men det skal ikke ske via offentligt ejede hjemmesider. Det er illoyalt, siger konservativ ordfører.
Sådan lyder kritikken fra ordførere fra regeringspartierne Venstre og Konservative, skriver Kristeligt Dagblad.
Således kan man på Dansk Sprognævns hjemmeside læse, at ledelsen ikke er tilfreds med VLAK-regeringens beslutning om, at nævnet flyttes fra Frederiksberg til Bogense.
Sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier, skriver blandt andet, at hun godt forstår intentionen med flytningen, men at hun har svært ved "at se den dybere mening i at flytte en institution som Dansk Sprognævn så langt væk fra de videnskabelige miljøer vi samarbejder med":
- Jeg er bange for, at det bliver en overordentlig vanskelig opgave at få et højt specialiseret forskningsmiljø som Sprognævnet til at fungere i Bogense, skriver Sabine Kirchmeier, og forventer at få en forklaring på de "faglige vurderinger der ligger til grund for beslutningen".
Hun anser det desuden som "et kæmpe problem" for nævnets afdeling for dansk tegnsprog, at der i Bogense og omegn ikke findes et tegnsprogsmiljø, som medarbejderne kan samarbejde med.
- Jeg kan se, at man ved flytningen af andre institutioner har taget hensyn til synergieffekter og relationer til andre institutioner, og jeg er meget forundret over, at der ikke er sket noget tilsvarende i vores tilfælde, skriver Sabine Kirchmeier.
Besked til københavnerne: Stop klynkeriet
Beskeden til medarbejderne i Dansk Sprognævn og Miljøstyrelsen er klar: I skal stoppe klynkeriet og komme ind i kampen, mener fynskvalgte Erling Bonnesen (V).
Venstres fynskvalgte folketingsmedlem Erling Bonnesen giver klar besked til medarbejderne på de statslige arbejdspladser, der får ny adresse.
- Stop nu klynkeriet og kom ind i kampen. Det her er en rigtig god beslutning både for Fyn og for de institutioner, som flyttes, siger han til TV 2/Fyn.
Dansk Sprognævn skal flytte fra Frederiksberg til Bogense, men direktør Sabine Kirchmeier mener, at det er den forkerte placering til nævnets medarbejdere. Hun er bange for, at det bliver svært at få et højt specialiseret forskningsmiljø til at fungere i den nordfynske købstad og begrunder det blandt andet med, at der er for langt til de vidensinstitutioner, sprognævnet normalt samarbejder med.
Også Miljøstyrelsen kritiserer regeringens beslutning om, at 440 medarbejdere skal skifte København ud med Odense.
- Fagligheden findes på Fyn
Dansk Magisterforening og Ingeniørforeningen advarer mod, at der i forbindelse med flytningerne vil ske et enormt tab af viden og kompetencer. Det frygter Erling Bonnesen ikke
- For så vidt angår det med fagligheden, håber vi selvfølgelig, at nogen flytter med, men skulle det vise sig, at nogen ikke flytter med, har vi også mange nyuddannede fra for eksempel Syddansk Universitet - også på de områder, vi taler om her. Så se i stedet de nye muligheder og stop klynkeriet, siger Erling Bonnesen.
Foruden Dansk Sprognævn og Miljøstyrelsen rykker dele af Gældsstyrelsen til Middelfart, Lokale- og Anlægsfonden til Nyborg, dele af Skattestyrelsen og Skatteankestyrelsen samt Sekratariatet for Studievalg Danmark til Odense, dele af Skattestyrelsen, dele af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte og dele af Styrelsen for Forskning Uddannelse til Svendborg.
I alt flytter 711 statslige job til Fyn.
Overblik: Sådan bliver 711 statslige arbejdspladser fordelt på Fyn
Miljøstyrelsen, Skat, Dansk Sprognævn og Lokale- og Anlægsfonden rykker fra København til Fyn i forbindelse med flytningen af statslige arbejdspladser.
Fyn er blevet tildelt i alt 711 statslige arbejdspladser i forbindelse med regeringens anden store udflytningsplan.
Samlet set har Region Syddanmark fået 1.015 nye arbejdspladser, og af dem går størstedelen således til Fyn.
Den største andel sker i forbindelse med flytningen af Miljøstyrelsen, der fremover skal ligge i Odense. 440 arbejdspladser rykkes fra Østerbro i København til Odense.
- Odense bliver som lokalhovedstad på Fyn stærkere af det her, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Derudover rykkes i alt 64 statslige arbejdspladser til Svendborg, heraf er 18 som en del af Skattestyrelsen. De resterende statslige arbejdspladser i Svendborg er fordelt med 18 i Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte og 28 i Styrelsen for Forskning og Uddannelse.
Sprognævn i Bogense
På Nordfyn kan man glæde sig over, at Dansk Sprognævn rykker fra København til Bogense. Det drejer sig om 15 arbejdspladser.
Dansk Sprognævn, der hører under Kulturministeriet, fastsætter den danske retskrivning og udgiver den officielle danske retskrivningsordbog.
- Det er ingen hemmelighed, at vi har satset benhårdt på at få statslige arbejdspladser til vores kommune. Nu, hvor anstrengelserne har båret frugt, er det selvfølgelig en enorm tilfredsstillelse, siger Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V).
I dag har Dansk Sprognævn lokaler på Frederiksberg i det centrale København.
Også Middelfart og Nyborg får statslige arbejdspladser
153 medarbejdere i Gældsstyrelsen rykkes fra København til Middelfart.
Til sidst kan også nævnes, at Lokale- og Anlægsfonden også rykkes fra Christianshavn i København til Nyborg. Fondens 14 ansatte skal dermed også til at finde sig nye lokaler.
Lokale- og Anlægsfonden arbejder med at udvikle og støtte byggeri inden for idræts-, kultur- og fritidsområdet. Fonden har eksisteret siden 1993 og hører under Kulturministeriet.
Innovationsfonden bruger også egen hjemmeside
Jens Maaløe, formand for Innovationsfonden, bruger ligeledes fondens hjemmeside til en lignende kritik og mener, at flytningen af fonden sandsynligvis vil betyde et farvel til mange af fondens erfarne og højt specialiserede medarbejdere:
- Dette tab af viden vil for en længere periode sætte Innovationsfondens arbejde under et stort pres, så vi risikerer, at vigtig samfundsudvikling bliver forsinket, skriver han.
De føler sig som særlige ofre
Men det er "upassende" at bruge offentlige hjemmesider til den slags ytringer, mener Thomas Danielsen, der er Venstres ordfører i forhold til udflytning af statslige arbejdspladser:
- Ingen har sat spørgsmålstegn ved det de gange, hvor man har centraliseret arbejdspladser og flyttet dem til København.
- Men når arbejdspladser flyttes ud i landet, føler man sig pludselig som et særligt offer. Det er i den grad upassende at påtage sig sådan en offerrolle og bruge en offentlig hjemmeside til politiske ytringer, siger Thomas Danielsen til Kristeligt Dagblad.
Også Konservatives ordfører på området, Anders Johansson, undrer sig over, at offentlige hjemmesider på den måde er blevet platform for en kritik af staten.
- Det hører ingen steder hjemme. Det er deres arbejdsgivere, staten, der har valgt at flytte arbejdspladser ud, og så må man være loyal, siger han til Kristeligt Dagblad.
Sprognævn: Uforståelig flytning til Bogense
Dansk Sprognævn kan ikke se meningen i, at nævnet og de 15 medarbejdere skal flytte fra Frederiksberg til Bogense. Nævnets direktør er forundret og mener, at flytningen er problematisk og vanskelig.
Som led i regeringens omrokeringer af statslige arbejdspladser, blev det onsdag offentliggjort, at Sprognævnet og de 15 medarbejdere skal flytte til Bogense. Den beslutning forstår direktøren for Sprognævnet ikke.
- Selvom jeg godt forstår intentionen med flytningen, har jeg svært ved at se den dybere mening i at flytte en institution som Dansk Sprognævn så langt væk fra de videnskabelige miljøer vi samarbejder med, skriver Sprognævnets direktør Sabine Kirchmeier i en pressemeddelelse.
Ifølge Sabine Kirchmeier, så er Sprognævnet afhængig af samarbejde med danske, nordiske og internationale forskningsmiljøer og en lang række uddannelsesinstitutioner.
- Jeg er bange for, at det bliver en overordentlig vanskelig opgave at få et højt specialiseret forskningsmiljø som Sprognævnet til at fungere i Bogense, og jeg er meget spændt på at høre hvilke faglige vurderinger, der ligger til grund for beslutningen, siger Sabine Kirchmeier.
Direktøren argumenterer endvidere med, at "Bogense har cirka 4000 indbyggere og ligger cirka 2,5 times kørsel fra København, hvor nævnet har haft til huse siden 1955. Der er cirka halvanden time med offentlig transport til den nærmeste videnskabelige institution, Syddansk Universitet i Odense".
- Jeg kan se at man ved flytningen af andre institutioner har taget hensyn til synergieffekter og relationer til andre institutioner, og jeg er meget forundret over, at der ikke er sket noget tilsvarende i vores tilfælde, skriver direktøren.
Hun mener også, at det er et kæmpe problem for afdelingen for dansk tegnsprog, at Bogense ikke har et tegnsprogsmiljø, som medarbejderne kan samarbejde med.
Sprognævnet er en statslig forskningsinstitution under Kulturministeriet. Nævnet har til opgave at følge sprogets udvikling, at give råd og oplysning om dansk sprog og sprogbrug og at udgive Retskrivningsordbogen. Endvidere giver Sprognævnet råd og oplysning om dansk tegnsprog.
Dansk Sprognævn vil ikke til Nordfyn: Borgmester svarer på kritik
Dansk Sprognævn vil ikke flyttes til Bogense, som regeringen har besluttet. Men ifølge Nordfyns borgmester skal medarbejderne ikke være bange for at blive flyttet ud. De flyttes nemlig ind midt i landet, pointerer han.
Flyttebilerne kører inden længe den to en halv time lange tur fra Worsaaesvej på Frederiksberg til Bogense. Dansk Sprognævn flyttes efter regeringens ønske til Nordfyn, men det huer ikke de 15 medarbejdere, hvis arbejdsplads får ny adresse.
Ifølge Dansk Sprognævns direktør Sabine Kirchmeier bliver det en "overordentlig vanskelig opgave at få et højt specialiseret forskningsmiljø til at fungere i Bogense". Hun henviser desuden til, at det tager cirka halvanden time med offentlig transsport at nå ind til Fyns største videnskabelige institution, Syddansk Universitet.
Til gengæld glæder Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V), sig til at tage imod de medarbejdere, der vil flytte med, og han giver ikke meget for Dansk Sprognævns kritik af flytningen.
- Jeg føler ikke, at Dansk Sprognævn flytter ud. Dansk Sprognævn flytter ind lige nøjagtig midt i Danmark. En af Dansk Sprognævns opgaver er at overvåge det danske sprog og følge med i dets udvikling. Hvor kan man i bund og grund gøre det bedre end lige nøjagtig midt i Danmark, spørger Morten Andersen.
Han fortæller desuden, at han kan nå til Campusvej i Odense på en halv times tid i bil, hvor der uden tvivl findes kvalificerede forskere.
Vandt første halvleg
Onsdag præsenterede regeringen flytningen af Dansk Sprognævn, og hverken Morten Andersen eller nævnet kendte inden da til planerne.
- Jeg er meget spændt på at høre, hvilke faglige vurderinger der ligger til grund for beslutningen, siger Sabine Kirchmeier til TV 2/Fyn.
- Vi kan sige, at vi vandt første halvleg, men jeg mener ikke, at kampen er vundet, før udflytningen af Dansk Sprognævn til Bogense er fuldt ud gennemført, siger Morten Andersen.
Inviteres til Bogense
Nu venter ifølge borgmesteren anden halvleg, hvor medarbejderne i Dansk Sprognævn skal føle sig hjerteligt velkommen i Bogense. Morten Andersen ser gerne, at de 15 nuværende medarbejdere skifter adresse sammen med nævnet, og derfor har han en invitation til medarbejderne.
- Jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan for, at medarbejderne i Dansk Sprognævn skal føle sig velkomne på Nordfyn. Om det så er, at vi bogstavelig talt inviterer dem her over en weekend, så de kan se området, der bliver deres fremtidige arbejdsplads, siger Morten Andersen.
Sprognævnet er en statslig forskningsinstitution under Kulturministeriet. Nævnet har til opgave at følge sprogets udvikling, at give råd og oplysning om dansk sprog og sprogbrug og at udgive Retskrivningsordbogen. Endvidere giver Sprognævnet råd og oplysning om dansk tegnsprog.