Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Virksomheder på de små fynske øer mangler omsætning blandt andet på grund af udeblevne turister. Derfor får de en håndsrækning fra regeringen, der tilbyder et års afdragsfrihed på ø-støttelån.
Når færgen lægger til land ved Skarø, betyder det som regel kunder i butikken hos Skarø is. Men i år er tingene langt fra normalen.
- Jamen, der har næsten ingen været, siger Martin Jørgensen, der er medejer af Skarø is.
Men der er hjælp på vej. Nu giver regeringen Skarø is og andre virksomheder på små øer en håndsrækning. De tilbyder ét års afdragsfrihed på de såkaldte ø-støttelån.
På trods af genåbning: Egeskov Slot mangler besøgende
Selvom Egeskov Slot er en del af den udvidede genåbnings fase to, ligger besøgstallet efter genåbningen langt under normalen. Det er især udenlandske gæster, der mangler.
Egeskov slot fik en glædelig nyhed onsdag, da regeringen meldte ud, at genåbningens fase to blev udvidet. Det betød nemlig, at kulturinstitioner som museer måtte åbne med øjeblikkelig virkning.
Det betød også at Egeskov Slot fik travlt med at blive klar til åbningen torsdag.
- Der var mega stress på, men vi nåede det, og heldigvis havde vi forberedt os i god tid, siger direktør Henrik Neelmeyer til TV 2/Fyn.
Midt i genåbningsglæden blev det dog klart, at det midtfynske museum står i en svær situation. Alt efter hvor mange udenlandske gæster Egeskov Slot når at få besøg af, vurderer direktøren, at slottet kommer til at tabe omkring ti millioner kroner i entréindtægter.
- Det bliver et hårdt år, fortæller Henrik Neelmeyer.
Normalt udgør udenlandske gæster 30 procent af besøgstallet.
- Lige netop nu ville hollænderne have haft maj-ferie, og de mangler i høj grad på vores besøgstal. Så allerede nu kan vi mærke en effekt af, at grænsen er lukket, forklarer direktøren.
God opbakning
Alene i torsdags var besøgstallet halveret i forhold til samme dag sidste år. Henrik Neelmeyer synes alligevel, det var en god dag.
- Der var rigtig mange, der kom og sagde: Vi vil gerne støtte jer og købe årskort for at bakke op om jer. Det var helt forrygende, siger han.
For at mindske risikoen for corona-smitte har Egeskov slot iværksat flere tiltag. Blandt andet har de lavet ny procedure for indgang, så dem der har årskort eller købt billet online ikke skal i fysisk kontakt med personale.
Desuden har de lavet kø-afstandsmærker og opsat udendørs håndvaske til børn og voksne med både sæbe og sprit.
- Vi har ensrettet alle vores vej inde i udstillingerne, så der ikke er nogen, der kommer mod hinanden, siger Henrik Neelmeyer.
Mulig udvidelse af sæson
Egskov Slots direktør frygter at de manglende udenlandskse gæster fortsat vil mangle ved årets udløb.
- Vi laver lande- og postnummer-statistik på alle vores besøgende, og der kan vi se at tyskerne og hollænderne mangler i øjeblikket, siger Henrik Neelmeyer og fortsætter:
- Noget af det vil blive fyldt op af danskere, men vi er slet ikke nok i Danmark til at opveje de udenlandske gæster.
Egeskov slot overvejer at forlænge sæsonen, for at indhente noget af det tabte.
- Men der bliver vi nødt til at vide lidt mere om, hvad forsamlingskravene er på sigt. Så kan det være, vi kan lave nogle events, der kan lokke folk til måske helt frem til jul, fortæller Henrik Neelmeyer.
- Det er jo dejligt, at der er opmærksomhed på, at der er nogle mindre samfund ude på øerne, som er i en lidt anden situation, siger Martin Jørgensen til TV 2/Fyn.
Ø-støttelån er ti-årige rentefrie lån til virksomheder eller enkeltpersoner på Danmarks 27 øer, som har igangsat projekter under landdistriktspuljen. Lånene er oprindeligt afdragsfrie de første tre år, og nu får de yderligere et års afdragsfrihed.
Ingen omsætning
Corona-krisen og de udeblivende turister har ramt Skarø is hårdt.
- Vi har ikke haft nogen omsætning de sidste to måneder. Så vi begynder så småt at blive lidt likviditetspressede og kassekreditten er ved at være overtrukket, det den kan, lyder det fra Martin Jørgensen.
Skarø is har specialiseret sig i flyselskaber, restauranter, caféer og turistattraktioner
- De har alle sammen haft lukket. Det er en omsætningsnedgang i omegnen af en million, siger Skarø is' medejer.
Kølerummet på Skarøs isfabrik er fyldt med is, der skulle have været leveret til Singapore Airlines lige inden corona-krisen.
Chance for at overleve
Ifølge Sammenslutningen af Danske Småøer betyder håndsrækningen fra regeringen, at virksomhederne på de små øer har en chance for at overleve. Den ekstra chance har betydning for hele økonomien på en ø.
- Hvis vi ikke havde nogen virksomheder, det kan være is fra Skarø, campingpladsen eller andre madsteder, så vil øen ikke være så attraktiv at besøge, siger Preben Sørensen, der er bestyrelsesmedlem i Sammenslutningen af Danske Småøer.
Selvom Skarø is stadig skal afdrage på lånet fra næste år, så gør det en stor forskel.
300.000 til Faaborg Camping: LAG SØM uddeler penge til rekordmange ansøgere
LAG SØM har i den seneste ansøgningsrunde oplevet rekordmange ansøgere. Faaborg Camping modtager 300.000 kroner, der skal bruges på et nyt outdoor-center.
Erhvervsstyrelsen kan give tilskud til projekter, der styrker vækst og etablering af arbejdspladser ude i landdistrikterne. Det er de såkaldte Landdistriktsaktionsgruppe-midler (LAG), der er finansieret af staten og EU.
I den seneste ansøgningsrunde melder den Lokale Aktionsgruppe for Syd- Øst- og Midtfyn (LAG SØM) om rekordhøjt antal ansøgere. Egentlig havde aktionsgruppen forventet lavere antal ansøgere på grund af corona-krisen.
LAG SØM har i denne runde uddelt 2,5 millioner kroner.
Én af modtagerne er Torben Kjærulff, der er indehaver af Faaborg Camping ved Svanninge Bakker. Campingpladsen modtager 300.000 kroner, og det vækker glæde hos indehaveren.
- Det er jo en pæn pose penge, vi har fået sat i udsigt, så vi er jublende lykkelige for, at vi er gået igennem, siger han til TV 2/Fyn.
Outdoor-turisme
Pengene skal bruges på at renovere en ubrugt bygning på 170 kvadratmeter. Bygningen skal blive til et outdoor-center og lokke vandrere, orienteringsløbere og ikke mindst mountainbikerne til Svanninge Bakker.
Med de nye tiltag omkring mountainbike-spor i bakkerne oplever Torben Kjærulff, at mange mountainbikere efterlyser faciliteter.
- Så det lå lige til højrebenet at lave det om til et outdoor-center, hvor vi vil indrette et cykelværksted, tørrerum, grupperum og udendørs vaskeplads, siger han og oplyser, at der også bliver et aflåst rum, hvor blandt andet dyre cykler kan opbevares.
Det er ikke kun campingpladsens gæster, der får mulighed for at benytte faciliteterne.
- Det bliver et samlingspunkt. Hvis der er nogen, der skal på cykeltur fra Odense, så kan man lave et pitstop her. Har man defekter eller andet, så er der mulighed for, at vi kan servicere, siger Torben Kjærulff.
Drømmer om at åbne næste år
Indehaveren af Faaborg Camping fortæller, at pengene fra LAG SØM betyder meget for den lille campingplads.
- I disse tider er det jo svært at låne noget som helst nogen steder. Hvis vi kommer med en god idé, så får vi jo et ryst på hovedet. LAG-midlerne er helt klart med til at åbne vejen for os, siger Torben Kjærulff.
Hvis alt går vel, så står outdoor-centeret klar til næste år, hvor Faaborg Camping fejrer 20 års jubilæum.
- Det ville være fantastisk, hvis vi kunne åbne det hele i den sammenhæng.
- Bare det ikke at skulle ind og spørge banken om et bevilget overtræk, det er en lettelse i sig selv. Et bevilget overtræk er også hammerdyrt, forklarer Martin Jørgensen.
Med de udskudte afdrag er der kun tilbage at vente på, at gæsterne kommer tilbage henover sommeren.
- Jeg håber på, der er en hel masse, som vil støtte op og købe lokale produkter. Så får de også lejlighed til at smage én af verdens bedste is, siger Martin Jørgensen.