Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Selvom Egeskov Slot er en del af den udvidede genåbnings fase to, ligger besøgstallet efter genåbningen langt under normalen. Det er især udenlandske gæster, der mangler.
Egeskov slot fik en glædelig nyhed onsdag, da regeringen meldte ud, at genåbningens fase to blev udvidet. Det betød nemlig, at kulturinstitioner som museer måtte åbne med øjeblikkelig virkning.
Det betød også at Egeskov Slot fik travlt med at blive klar til åbningen torsdag.
- Der var mega stress på, men vi nåede det, og heldigvis havde vi forberedt os i god tid, siger direktør Henrik Neelmeyer til TV 2/Fyn.
Fynske attraktioner åbner: - Vi glæder os enormt meget
I løbet af næste uge slår mange fynske attraktioner igen dørene op for gæster. Det vil ikke være helt som før, men fælles er, at man glæder sig.
Mange fynske attraktioner var i første omgang kede af at skulle vente helt til 8. juni, før end der kunne åbnes som en del af regeringens fase tre for genåbningen af landet. Onsdag aften kunne regeringen dog melde ud af at den igangværende fase to udvides, så den nu omfatter kulturaktiviteter som akvarier, museer og zoologiske haver.
Denne udmelding skaber glæde ved Naturama i Svendborg og Fjord&Bælt i Kerteminde.
- Vi glæder os enormt meget. I den periode, hvor vi har haft lukket, har vi planlagt premierer på udstillinger, som så ikke var mulige, da landet lukkede, fortæller Mads Dirckinck-Holmfeld, som er kommunkationsleder ved de to museer og tilføjer:
- Vi åbner med nyheder og planlagte udstillinger.
Ensrettede oplevelser
Fjord&Bælt åbner dørene op tirsdag 26. maj for de første gæster i næsten tre måneder, og det har krævet forberedelser at kunne opfylde opfordringerne fra Sundhedsstyrelsen. Indendørs vil der blive en ensrettet rute blandt akvarier og udstilinger.
- Flere af broerne åbnes udendørs til fodringer af sælerne og marsvinene, og kommer der mange gæster, åbner vi en udgang mere, så ind- og udgang skilles, så man undgår flaskehalse, fortæller Mads Dirckinck-Holmfeld.
Torsdag 28. maj åbner Naturama, og her er man også klar til at tage imod gæster. I følge Mads Dirckinck-Holmfeld er der ved Naturama ikke de samme pladsmæssige udfordringer som i Fjord&Bælt.
- Naturama har mange kvadratmeter, så vi nemt kan skabe god plads mellem gæsterne. Stole og borde kan skilles ad, så det lever op til standardopfordringerne fra Sundhedstyrelsen, fortæller han.
Fodringer droppes
Terrariet i Vissenbjerg åbner onsdag den 27. maj, og her er man i gang med at lægge sidste hånd på udstillinger, som skulle have stået færdige i påsken.
- En sydøstasiatisk udstilling med ekstremt truede skildpadder og snogarter, skulle have været færdigt. Men da vi var hjemsendt, har vi ikke kunne færdiggøre det før nu, fortæller Jonas Caspersen, som er dyrepasser i terrariet.
Gæsterne vil bevæge sig mellem de mange krybdyr og insekter på en ensrettet rute med opmærkninger på gulvene. Nogle af oplevelserne må man dog undvære som gæst. Blandt andet vil terrariets interaktive touchskærme være slukket grundet smittefare.
- Det vil ikke blive, som det normalt plejer. Vi kan heller ikke lave fodringer og fremvisninger af dyrene på den måde, som vi gjorde før, da det samler folk, forklarer Jonas Caspersen.
Klar til besøg igen
De manglende gæster har givet dyrene mere ro i terrariet i Vissenbjerg og uden de mange nysgerrig blikke, har terrariets beboere brugt tiden på mere naturlige ting.
- Med den øgede ro har nogle dyr parret sig mere, og frøerne kvækker mere, end man har kunnet høre før, fortæller Jonas Caspersen
Også ved Fjord&Bælt er nogle af dyrene klar til besøg, men det er hverken sæler, marsvin eller fisk. Det er nemlig centrets stamgæst mågen Andy, som plejede at blive fodret, når publikum har set træning af marsvinene.
- Andy har ændret lidt adfærd grundet de manglende gæster. Han er blevet fodret hver dag i 12 år, når der har været gæster. Han er blevet mere sky nu, siger Mads Dirckinck-Holmfeld.
Udover mågen Andy så glæder personalet sig til at byde gæster indenfor igen til nye udstillinger. En af udstillingerne, som også kører i Naturama, handler om invasive arter i Danmark - både på land og i vand. Denne suppleres i følge Mads Dirckinck-Holmfeld med en ny invasiv art:
- Nemlig coronavirus, hvor vi laver nogle modeller og plancher, som fortæller, hvordan denne virus breder sig i verden.
Midt i genåbningsglæden blev det dog klart, at det midtfynske museum står i en svær situation. Alt efter hvor mange udenlandske gæster Egeskov Slot når at få besøg af, vurderer direktøren, at slottet kommer til at tabe omkring ti millioner kroner i entréindtægter.
- Det bliver et hårdt år, fortæller Henrik Neelmeyer.
Normalt udgør udenlandske gæster 30 procent af besøgstallet.
- Lige netop nu ville hollænderne have haft maj-ferie, og de mangler i høj grad på vores besøgstal. Så allerede nu kan vi mærke en effekt af, at grænsen er lukket, forklarer direktøren.
God opbakning
Alene i torsdags var besøgstallet halveret i forhold til samme dag sidste år. Henrik Neelmeyer synes alligevel, det var en god dag.
- Der var rigtig mange, der kom og sagde: Vi vil gerne støtte jer og købe årskort for at bakke op om jer. Det var helt forrygende, siger han.
For at mindske risikoen for corona-smitte har Egeskov slot iværksat flere tiltag. Blandt andet har de lavet ny procedure for indgang, så dem der har årskort eller købt billet online ikke skal i fysisk kontakt med personale.
Filmfondsdirektør: Vi går ind i en usikker periode
Genåbningen af biograferne er kompliceret for både filmskabere og biograferne selv, mener direktør i FilmFyn.
Biograferne må snart åbne igen, men hvilke film, der skal vises, er usikkert.
For at forhindre spredning af det ny coronavirus må biograferne kun have gæster på hvert andet sæde, og der må maksimalt være 500 mennesker i en enkelt biografsal.
Det giver grublerier hos både biografer og filmproducenter.
- Vi går ind i en usikker periode, siger Klaus Hansen, der er direktør i filmfonden FilmFyn, som støtter filmprojekter, der foregår på Fyn.
De danske biografer lukkede ned 12. marts, men som en del af fase tre i genåbningen af Danmark, kan de fra 8. juni igen slå dørene op, givet, at de følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer.
Genåbningseksperiment
Men kombinationen af retningslinjer og små tre måneder uden film i biografen gør, at der ikke nødvendigvis er rift mellem filmskaberne om at få premiere først.
- Der kan være nogen, der synes, det vil være rigtig godt at være den allerførste danske film, der får premiere, men der er også nogen, der siger "det skal absolut ikke være min film, der skal eksperimenteres med i den her genåbning", siger Klaus Hansen.
- Hvis du har plads til 500 og der kun kan komme 250 ind, så er det ikke bare synd for biografoplevelsen. Det er også synd for dem, der skal tjene pengene på billetsalget, siger han.
To produktioner på Fyn udskudt
En kommende film af Christian Tafdrup, der blandt andet står bag filmen "En frygtelig kvinde", nåede lige nøjagtig at blive færdige med optagelserne på Fyn, inden coronakrisen gjorde, at Danmark lukkede ned.
Alligevel blev filmen sat på pause, fordi de resterende optagelser, der skulle foregå i Holland, ikke længere var mulige.
Den Oscarvindende instruktør Bille August skulle i april have lavet optagelser på Fyn til sin kommende film "Pagten". Det er i stedet udskudt til juni.
Både film, der var ved at blive optaget, da krisen brød ud, og film der er klar til at udkomme er blevet påvirket.
Og der er mange penge på spil for både biografer, filmproducenter. I følge Klaus Hansen er det netop derfor, at filmproducenterne ikke nødvendigvis melder sig til at komme først i køen.
- Jeg synes, vi snakker rigtig meget om vigtigheden af at få åbnet biograferne. Der er det vigtigt, synes jeg, at påpege, at biograferne er det første sted, at filmene tjener penge.
Se interviewet med Klaus Hansen, Direktør for FilmFyn, fra gårsdagens udsendelse kl. 19:30.
Desuden har de lavet kø-afstandsmærker og opsat udendørs håndvaske til børn og voksne med både sæbe og sprit.
- Vi har ensrettet alle vores vej inde i udstillingerne, så der ikke er nogen, der kommer mod hinanden, siger Henrik Neelmeyer.
Mulig udvidelse af sæson
Egskov Slots direktør frygter at de manglende udenlandskse gæster fortsat vil mangle ved årets udløb.
- Vi laver lande- og postnummer-statistik på alle vores besøgende, og der kan vi se at tyskerne og hollænderne mangler i øjeblikket, siger Henrik Neelmeyer og fortsætter:
- Noget af det vil blive fyldt op af danskere, men vi er slet ikke nok i Danmark til at opveje de udenlandske gæster.
Kø nedad gaden: Overvældende interesse for at låne bøger efter åbning
Mange læselystne fynboer har bestilt materiale til afhentning på Odense Bibliotek, efter det åbnede igen. Det resultere fredag i en længere kø.
Fredag eftermiddag strakte en kø af biblioteksbrugere sig flere meter langs bygningen i Odense centrum, der huser biblioteket og borgerservice.
Lige siden Odense Biblioteker genåbnede mandag, har der været en overvældende interesse, fortæller bibliotekschef Kent Skov.
- Det er eskaleret i løbet af ugen. Det er også sammenkoblet med, at det folk har reserveret og gerne vil ned og hente det, siger han til TV 2/Fyn.
- Vi havde snakket om, om vi skulle have opmærkninger ude på gaden, men havde ikke regnet med, at det blev nødvendigt.
Folk ventede ved døren
I løbet af den første uge har hovedbiblioteket fået 20.000 reservationer af materiale, som folk så kan komme og afhente.
- Det er meget over normalen, hvor vi plejer at få omkring 1700 om dagen, siger bibliotekschefen, der dog påpeger, at det selvfølgelig også skyldes, at det er den måde udlån foregår i øjeblikket.
Allerede første dag stod folk og ventede, da dørene åbnede. Og det glæder Kent Skov, at der er så mange, der har søgt tilbage til biblioteksbøgerne, nu når de igen kan komme ind og låne et fysisk eksemplar.
Ifølge bibliotekschefen har flere efterspurgt, om de ikke snart må komme helt ind blandt bogreolerne. Og selvom det ikke bliver helt det samme som før, så er der godt nyt til de ivrige læseheste.
- Fra onsdag kan folk komme rigtigt ind i biblioteket. Det har vist sig at være fornuftigt at åbne op, så folk må gerne komme ind, men de må ikke tage ophold, siger Kent Skov.
Ingen panik
Inden åbningen appelerede bibliotekerne til, at folk ikke strømmede ned for at aflevere deres lånte bøger den første dag.
På daværende tidspunkt lå der nemlig 128.000 bøger hjemme hos fynboerne, der under coronakrisen har overskredet deres udlånsperiode.
Bibliotekschefen synes, at folk har været gode til at holde lidt igen, og der er da heller ingen grund til panik. Fristen er forlænget med tre uger, så alle har god tid til at aflevere deres lånte materialer.
Egeskov slot overvejer at forlænge sæsonen, for at indhente noget af det tabte.
- Men der bliver vi nødt til at vide lidt mere om, hvad forsamlingskravene er på sigt. Så kan det være, vi kan lave nogle events, der kan lokke folk til måske helt frem til jul, fortæller Henrik Neelmeyer.