Ikke-binære og transpersoner: Byggeglade kønsminoriteter samles til træf
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Normalt er de i undertal, men i uge 28 samles håndværkere og byggeglade for at være sammen om det, de elsker. I en kontekst hvor det handler mindre om køn og mere om passion.
Nogle gange kan det godt komme til at handle en del om kønsidentitet, når man enten som ikke-binær, tranperson eller kvinde arbejder i et byggefag.
Derfor har en række byggepassionerede startet et sommerinitiativ, hvor folk, der normalt er en del af en kønsminoritet, kan mødes om det, de elsker. At arbejde med hænderne og bygge smukke ting.
Corona kom i vejen for Lasses studenterkørsel - men så fik klassen en idé
En student fra Sct. Knuds Gymnasium i Odense troede, at han måtte tage til takke med et facetime-opkald fra lastbilturen, men fredag var der lige pludselig stor larm på hans gade.
Det så ud til, at den nyligt udklækkede student Lasse Trøstrup Broe måtte gå glip af sin studenterkørsel, men så fik hans klassekammerater en idé.
For selvom Broes far havde corona, og sønnen som nærkontakt måtte blive hjemme, da klassen kørte lastbiltur, skulle den efterladte kammerat også have samme oplevelse.
Derfor kørte klassen en ekstra tur fredag og hentede den noget overraskede student på hans adresse.
- Jeg er meget beæret over at få den her oplevelse. Jeg troede, jeg havde mistet den, og det er noget, der kun sker en gang i livet, sagde Lasse Trøstrup Broe i den anledning.
- Det er kæmpe, kæmpe stort.
Øjeblikket, hvor klassen kom kørende ned ad hans gade, er et minde af de helt særlige, fortæller han.
- Jeg ved næsten ikke, hvordan jeg skal beskrive det. Det var kæmpe eufori, fordi jeg har savnet dem så meget og savnet den her vogntur, siger studenten.
Alle mand spyttede i kassen
Turen var blandt andet arrangeret af Lasses klassekammerat Therese Vestergaard Astrup.
- Alle sagde til os, at det var noget, der kun sker én gang, men vi tænkte, at det bør det ikke være. Vi tænkte, vi kan jo bare leje lastbilen igen, siger hun.
- Det skulle ikke være det, der forhindrede Lasse i at få en lastbiltur.
Therese Vestergaard Astrup fortæller, at alle 28 af Lasses klassekammerater var med til at planlægge overraskelsen.
På den måde kunne de alle være med til at muntre klassekammeraten op.
Og med velvilje fra et lastbilfirma, der gerne ville give god rabat i dagens anledning, og 28 klassekammerater, der lagde 200 kroner hver, blev Lasses første og klassens anden køretur altså en realitet.
Sådan et fællesskab kan gøre mange gode ting, men fra flere af de tilstedeværende i Vester Skerninge, hvor træffet i år holdes, lyder det, at det først og fremmest handler om glæden ved at skabe, uden der skal være fokus på køn.
- Vi er her, fordi det kan være svært og ensomt at være en kønsminoritet i sin dagligdag, siger Sonni Nørgaard, som er tømrer og var med til at starte arrangementet sidste år.
- Der er mange, der er den eneste kvinde eller transperson på byggepladsen hver dag, og så er det fedt at kunne mødes.
Andet år for træf
Sonny Nørgaard, som til dagligt arbejder i København, fortæller desuden, at det er rart at have sin passion i fokus.
- Det er fedt at mødes på en anden måde, hvor ens køn ikke er det, der bliver lagt mærke til, og hvor man bare kan være den, man er, og gøre det, vi godt kan lide uden at stikke ud.
Det er andet år at arrangementet, som har navnet Under Ombygning, bliver afholdt. Sidste år foregik det på Vestsjælland, og derfra var der nogle fynboere, der tog teten.
Håbet er nu, at der igen i år, er nogen, der melder sig som næste års arrangører, så det kan flytte rundt i hele landet og gøre gavn for minoriteter på flere danske byggepladser.
Lars har bygget 500 meter lang togbane i haven:
- Det er, fordi jeg kan
Ifølge Lars Knud Lindekilde rakte skolepapirerne ikke til at blive lokomotivfører, så derfor måtte han bygge sin egen togbane. Og det har han gjort.
Lars Knud Lindekilde fra Bred på Fyn siger det igen og igen. Den bedste grund at bygge en 500 meter lang togbane i sin baghave er ligetil.
- Det er sjovt, og det er, fordi jeg kan, siger togentusiasten med et stort smil.
Skinnerne har Lindekilde fået fra et dødsbo, men tog og togvogne er lavet af ham selv.
Og skulle man tro, det kan blive kedeligt at køre med miniputtoget, kan man godt tro om igen.
Eksempelvis kommer det lille tog over en bro, som også er lavet, fordi Lars Knud Lindekilde kunne.
- Lyden af at køre over en træbro er jo fantastisk, siger amatør-lokomotivføreren.
Broen er lavet af affaldstræ, som egentlig bare skulle have været på forbrændingen, og Lindekilde indrømmer, at der er nemmere måder togskinnerne kunne være ført videre. Men de var ikke lige så sjove.
Bringer smil til folkene
Projektet er dog ikke ovre endnu. Der er meget, der kan nørkles med og forbedres, når man har en stor modeltogsbane.
Lars Knud Lindekilde har til yderligere halvanden kilometer togskinner i gemmerne, som han kan lægge. En arbejdsindsats, han mener, betaler sig.
- Al den tid, jeg bruger på at bygge, bliver opvejet af at se mennesker i alle aldre have et smil op til begge ører, når de har været ude at køre, siger han.
Lars Knud Lindekildes lille tog ligger ikke langt fra den rigtige jernbane, som ligesom sin lillebror også har en station i byen Bred.
For udover at der er fokus på passionen, så vil der også være nogle workshops om, hvordan man kan håndtere grænseoverskridende situationer.
- Vi skal snakke om, hvordan man lærer at stå fast i sig selv og sætte grænser. For eksempel når man oplever diskrimination og sexisme, siger Laura Klakk, der er blandt dette års arrangører.
Folkene bag træffet håber at kunne skabe bedre plads til minoriteter i bygge- og håndværksbranchen.
Man ser nemlig, at minoriteter springer fra, og det er en tendens, man gerne vil vende, siger Klakk.