Flere havørne er det seneste år fundet døde på Tåsinge, og fredag fandt en lokal beboer endnu en.
Anders Møller bor tæt på de to Skiftekærmøller, og det var 200 meter herfra, at rovfuglen lå. Fuglen mangler den ene vinge, og det skyldes med stor sandsynlighed, at den er kollideret med en af møllerne, mener han.
- Nu skal vi selvfølgelig lige vente ornitologernes dom, men det lignede, at knoglen i vingen var blevet knust. Det er et mirakel, at det ikke er sket før, for det er uundgåeligt, når man sætter vindmøller op i et fugleområde, siger Anders Møller.
De to vindmøller er i forvejen centrum i flere årelange verserende klagesager fra Anders Møller og andre naboer i området.
Netop havørnen og risiko for kollisioner med møllerne er et af elementerne i klagesagerne.
Blodet var friskt
Den lokale redekoordinator, Poul Rasmussen, der i øjeblikket har den døde fugl i sin varetægt, tror da også, at det er det, der er sket.
- Blodet på havørnen var friskt, og den havde ingen andre skader, maddiker eller lignende. Der er tale om en tung og velnæret fugl. Det kan man mærke, når man løfter på den, siger han.
- Forgiftning tror jeg ikke på, og fugleinfluenza tror jeg heller ikke på. Det skulle være et menneske, der forsætligt har gjort det, hvis det skulle være andet end en vindmøllevinge, men det har jeg svært ved at tro på.
Fuglen skal forbi DTU, hvor den vil blive undersøgt, og før det kan man ikke sige med sikkerhed, hvad der har været dødsårsagen.
Flere tilfælde på landsplan
Ifølge Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har man dog haft 10-20 lignende tilfælde fordelt over hele landet, hvor havørne er døde efter nærkontakt med en vindmølle.
- Hvis den bliver ramt, så dør den, og det er helt normalt, at den får kappet vingen. Kun nogle enkelte har overlevet, siger biolog hos DOF Knud Flensted.
Fuglen har ofte fokus på jorden, hvor den kigger efter sit bytte, så den opdager først vingen, når det er for sent, forklarer han.
Tilfældet i Tåsinge giver dog ikke anledning til større bekymring for arten.
- Vi er opmærksom på det, men så længe bestanden går frem, er det ikke nogen trussel for bestanden. Men det kan selvfølgelig være et problem lokalt, hvis den ene mage bliver slået ihjel, siger biologen.
- Det virker usandsynligt
Peter Rasmussen, der er den ene ejer af de to vindmøller på Tåsinge, er mere skeptisk, når det kommer til sammenhængen mellem vindmøllen og havørnens død.
- Vi har hørt, at én af vindmølleprojektets skarpeste modstandere har fundet en død havørn uden vinge over 200 meter fra vores vindmøller. Det virker usandsynligt, at en havørn med en enkelt vinge kan flyve 200 meter efter en kollision, lyder det i en skriftlig kommentar.
Ifølge ham konkluderede en undersøgelse fra kommunen i 2016, at møllerne ikke udgør en fare for havørne.
- Der har stået vindmøller på vores marker i 33 år uden konsekvenser for naturen – de har leveret vedvarende energi, der produceres for at undgå klimaforandringer, som skader både natur og mennesker, skriver vindmølleejeren.
Fem havørne forgiftet
Sidste år var der i alt fem sager på Fyn omkring døde havørne. Her var der dog tale om forgiftning af den store rovfugl.
De fem havørne blev fundet indenfor blot få måneder på Tåsinge. En han, en hun og to store unger lå under et redetræ, mens den sidste blev fundet lidt derfra.
Fuglene var efterfølgende til obduktion hos DTU i København, hvor det blev konstateret, at ørnene havde nervegiften carbofuran i blodet.
TV 2 Fyn afventer en kommentar fra vindmølleejeren.