Se kortet: Nu skal 50.000 fynske hjem skifte fra gas til fjernvarme
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Inden året er omme ved Fyns 51.589 olie- og naturgaskunder, om de kan blive koblet på fjernvarmenettet i nærmeste fremtid. I Svendborg venter flest boligejere på afklaring.
På Fyn varmer 51.589 husejere boligen op med naturgas eller olie.
De skal nu finde alternative varmekilder, og inden slutningen af året skal alle borgere have klar besked om, hvorvidt de kan skifte til fjernvarme eller varmepumpe i stedet for gas og olie - og senest i 2028 skal op mod 50 procent af landets olie- og naturgaskunder kobles på fjernvarmenettet.
By har kæmpet for fjernvarme i otte år - nu er brev sendt afsted til Folketinget
Stigende energipriser og ønsket om at blive fri af russisk gas har resulteret i en større snak i Danmark om alternative energikilder.
Men den samtale har stået på i otte år i Vester Skerninge. I byen har lokale kræfter nemlig siden 2013 forsøgt at få et fjernvarmeanlæg bygget.
Vejen dertil har været lang - fuld af bureaukrati og juridiske udfordringer, fortæller en af mændene bag projektet Rudi Rusfort. Han nævner blandt andet mange høringsfaser og myndighedsbehandling.
Og med udsigten til at flere skal i gang med et projekt lig deres, har de nu sendt et brev afsted i forsøg på at hjælpe.
Brev sendt til Folketinget
Foreningen Fjernvarme 5762, som Rudi Rusfort er næstformand for, har nu sendt et brev til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg for at gøre opmærksomme på de udfordringer, de har mødt undervejs i processen.
- (Det har vi gjort, red.) for simpelthen at gøre opmærksom på, at når man nu arbejder på en ny varmecheck til forbrugerne og samtidig fremhæver udfasningen af naturgas, så har vi simpelthen nogle erfaringer, hvor vi har mødt modstand og stadig møder den, forklarer Rudi Rusfort om årsagen til brevet.
Foreningen vil nemlig gerne gøre Folketinget opmærksom på, at de udfordringer, projektet har givet i Vester Skerninge, kommer andre også til at møde, hvis ikke der bliver ændret noget i sådan et forløb.
Skal varme tre byer op
Rudi Rusfort har lige nu et gasfyr i huset. Det fyr kan sagtens varme hjemmet op i nogle år endnu, men han håber alligevel at fjernvarmeprojektet bliver realiseret hurtigst muligt.
Og det er ikke kun hans hjem og naboerne, der får glæde af anlægget.
Fjernvarmeanlægget skal ikke kun forsyne borgerne i Vester Skerninge, men også i nabobyerne Ollerup og Ulbølle.
- Nu skal vi have et fjernvarmeværk med industrielle varmepumper, som trækkes på strøm, og så har vi adgang til nabomarken, så vi kan sætte solfangere op der, fortæller Rudi Rusfort om planen for fjernvarmeprojektet.
Svendborg Kommune skal på et byrådsmøde den 26. april tage endelig stilling til, om fjernvameprojektet i Vester Skerninge skal blive til virkelighed.
Det præsenterede regeringen tirsdag i sit udspil til, hvordan Danmark bliver fri af russisk gas.
- Det er realistisk, men vi har travlt, sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på pressemødet.
Brev i 2022
161.652 fynske husstande opvarmes allerede med fjernvarme, mens 51.589 husstande varmes op med olie eller naturgas. Den absolut største andel af naturgaskunder findes i Svendborg, hvor 10.941 boliger opvarmes af gas.
Det bliver kommunernes ansvar i samarbejde med de lokale forsyningsselskaber at sende brev ud til samtlige borgere.
I en mail til TV 2 Fyn skriver direktør for Svendborg Fjernvarme, Carl Madsen, at forsyningsselskabet forventer at kunne imødekomme regeringens ønske om en afklaring af, hvilke områder der kan tilbydes fjernvarme inden årets udgang.
Han har ikke ønsket at stille op til et uddybende interview.
Tilbud om fjernvarme eller varmepumpe
Ifølge brancheorganisationen Dansk Fjernvarme vil over 250.000 husstande, som har gasfyr, kunne få tilbud om fjernvarme. De andre vil skulle installere varmepumpe.
Omfattende omlægning til fjernvarme kan tage op mod syv år
Hvis over 250.000 husstande skal over på fjernvarme, vil det ifølge organisation tage mellem fem og syv år.
Hvis alle husstande med gasfyr skal over på en anden varmekilde, kommer det nok til at tage som minimum en håndfuld år.
Det vurderer Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, brancheorganisation for fjernvarmeselskaberne.
I et interview med Berlingske siger statsminister Mette Frederiksen (S), at alle 400.000 private husstande, som har gasfyr, skal over på en anden energikilde.
Det kan være fjernvarme eller individuelle varmepumper, der hvor det kan give mening, siger hun.
I Dansk Fjernvarme er vurderingen, at ud af de 400.000 husstande vil omkring to tredjedele - altså over 250.000 - kunne få tilbud om fjernvarme.
Sker ikke med det samme
En omstilling i den størrelsesorden kommer dog ikke til at ske fra den ene dag til den anden.
- Jeg vil gerne kunne sige, at det maksimalt tager fem år. Men det mere realistiske er nok mellem fem og syv år, før alle er med, siger Kim Mortensen.
Det er især et enormt planlægningsarbejde, som gør, at det vil tage flere år at hjælpe borgere fra en energikilde til en anden.
Derfor opfordrer Dansk Fjernvarme også til, at myndighederne hurtigst muligt indleder arbejdet med at få udbredt adgangen til fjernvarme.
- Det, der haster, er, at der bliver lavet kommunal varmeplanlægning ude i kommunerne.
- Aalborg Universitet er kommet med et rigtig fint bud på, hvordan den kunne se ud.
- Vi synes, at den plan meget hurtigt skal på bordet, og så skal kommunerne have en kort frist til at gennemføre varmeplanlægningen, siger Kim Mortensen.
Han siger også, at der gerne hurtigt må komme overblik over planlagte fjernvarmeprojekter, så boligejerne ved, om de kommer til at få fjernvarme i deres område eller ej.
Arbejdskraft kan give problemer
I Green Power Denmark - tidligere kendt som Dansk Energi - bliver ambitionen fra statsministeren hilst meget velkommen.
Det kommer dog til at kræve flere penge og mere information, hvis alle med et gasfyr skal over på en anden energikilde, siger Kamilla Thingvad, direktør for energiproduktion og -udvikling og handel i Green Power Denmark.
Hun peger også på et par forhold, der kan udfordre hele processen.
- Det, der kan være udfordringen, i forhold til hvis det her skal ske rigtig hurtigt, er manglen på arbejdskraft.
- Mange steder er der også udfordringer med at få de materialer, der er brug for.
- Det kan godt blive et ekstra bump på på vejen i forhold til det tempo, vi gerne så, siger Kamilla Thingvad.
En betydelig del af den naturgas, der i dag forbruges i Danmark, stammer fra Rusland.
Til Berlingske siger statsministeren, at Danmark skal blive uafhængig af den russiske gas. Hun ønsker imidlertid ikke at sige hvor hurtigt.
- Ofte vil forbrugerne sige, at de gerne vil på fjernvarme, men de har ikke sikkerhed for, om den kommer eller ej. Det er det, vi siger nu. Det får I sikkerhed for inden udgangen af året, siger Dan Jørgensen.
Installering af varmepumpe koster ifølge klima-, energi- og forsyningsministeren mellem 80.000-100.000 kroner, mens det koster op mod 50.000 kroner at blive tilkoblet fjernvarmenettet.
Det vil være muligt at søge tilskud til begge varmekilder.