Skovkrig: Mountainbikere bygger sig ud af problemer

Mountainbikesporten er blevet så populær, at det skaber trængsel i skovene. I Svendborg vil den lokale klub undgå konflikter ved at bygge cykelspor.

Der er mødt en stor flok frivillige op til dagens sporbyggerdag. Bevæbnet med skovle, trillebøre og godt humør har de samlet sig i Hallindskoven i Svendborg. Der er lagt en slagplan for, hvor og hvad de fire hold skal lave. 

Tilsammen skal de bygge videre på det i alt ni kilometer lange mountainbikespor, som de har bygget på siden november 2014.

Men det er ikke kun for fornøjelsens skyld, at Svendborg Mountainbike Klub og andre frivillige bygger deciderede mountainbikespor. Det er nemlig også et forsøg på at undgå konflikter med skovens andre brugere.

Det nye mountainbikespor skiller sig tydeligt ud fra andre spor i skoven. Det er smalt, bugter sig gennem skoven, går mellem træer og op og ned ad ad forhindringer. Desuden er stien belagt med store skærver, som ikke egner sig til for eksempel hundeluftning.
Det nye mountainbikespor skiller sig tydeligt ud fra andre spor i skoven. Det er smalt, bugter sig gennem skoven, går mellem træer og op og ned ad ad forhindringer. Desuden er stien belagt med store skærver, som ikke egner sig til for eksempel hundeluftning.

- Kommunen havde interesse i at skille tingene ad, så de henvendte sig og forhørte om et spor var en mulighed i erkendelse af de udfordringer og konflikter, der var i skoven, fortæller Morten Lauritzen, formand for Svendborg Mountainbike Klub.

Hærværk mod mountainbikere
Svendborg Kommune har taget konsekvensen af de sammenstød, der har været mellem mountainbikeryttere og andre skovbrugere. Ikke kun i Svendborg, men også på resten af Fyn og i Danmark har der tidligere været eksempler på hærværk mod rytterne. 

Eksempelvis var en mountainbikerytter fra Assens i 2015 ude at køre, da han pludselig kørte ind i en snor, som var spændt op over sporet. Han væltede og slog en flig af kravebenet. Andre steder i landet har lignende episoder fundet sted. 

Ifølge rapporten Danskernes Motions- og Sportsvaner 2016 fra Idrættens Analyseinstitut er mountainbikesporten steget kraftigt i popularitet.
Fra 2011 til 2016 er antallet af voksne, der dyrker mountainbike steget med 50 procent, så det nu er seks procent af alle voksne, som kører mountainbike. Det går mod tendensen, som viser, at færre voksne dyrker sport i 2016 end de gjorde i 2011. 

Det lyder måske ikke af meget, men faktisk er det samme andel af voksne, der dyrker badminton og en større andel end dem, der spiller golf. 

quote Hvis man ser på konflikthåndteringen, så har det været en succes

Kewin Friis Kamelarczyk, Projektansvarlig, Naturturisme I/S

Positiv udvikling
Naturturisme I/S er en udviklingsorganisation, som ejes af de fire sydfynske kommuner Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø. De har været med i arbejdet omkring mountainbikeprojektet i Hallindskoven i Svendborg, som har en projektsum på 500.000 kroner.

Naturturisme I/S har også været involveret i andre mountainbikeprojekter og fungeret som rådgiver ved anlæggelse af andre mountainbikespor.

Kewin Friis Kamelarczyk er projektansvarlig ved Naturturisme I/S, og han er ikke i tvivl om, hvad deciderede mountaikespor betyder for konflikten med andre skovbrugere.

Mountainbikere må ofte dele stierne med andre brugere af skovene. Men nu er et spor alene til kørsel med mountainbike på vej i Hallindskoven.
Mountainbikere må ofte dele stierne med andre brugere af skovene. Men nu er et spor alene til kørsel med mountainbike på vej i Hallindskoven.

- Hvis man ser på konflikthåndteringen, så har det været en succes, konstaterer Kewin Friis Kamelarczyk.

Selv skriver Naturturisme I/S på deres hjemmeside:

"Ikke mindst har erfaringer fra ind- og udland vist, at etablering af formelle og korrekt anlagte mountainbikespor kan imødekomme de udfordringer, som en øget mountainbiketrafik skaber".

Anlæggelsen af mountainbikesporet i Hallindskoven er støttet af Friluftsrådet, Svendborg Kommune, Fynske Bank, Svendborg Mountainbike Klub og Naturturisme I/S med i alt 500.000 kroner.

Oversigt

    Oversigt