Tidligere misbruger: At være arbejdsløs er en kamp
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der skal lyttes mere til, hvordan misbrugere og hjemløse har det i stedet for kun at stille krav, mener tidligere socialt udsat.
12 dokumentarfilm skal give danskerne en bedre indsigt i nutidens og fortidens skjulte historier om fattigdom. Mette Løjmann Hansen, der er tidligere misbruger og hjemløs, medvirker i en af filmene, og hun mener, at der skal lyttes noget mere til de socialt udsatte, end der gør i dag.
- Jeg håber, at der bliver lyttet lidt mere. Én ting er, at der bliver stillet nogle krav og forventninger til os. Det skal der. Men at man også lytter til, hvordan vi har det, for vi bliver meget puttet i kasser, siger Mette Løjmann Hansen.
Projektet om skjulte danmarkshistorier skal bringe nye perspektiver ind i debatten om fattigdom, der ofte drejer sig om kontanthjælpsloft og andre sociale ydelser.
En kamp at være arbejdsløs og misbruger
At socialt udsatte bare skal tage sig sammen og få sig et arbejde for at komme ud af fattigdommen og misbruget, er ifølge Mette Løjmann Hansen lettere sagt end gjort.
- Det er en kamp. Bare det at være arbejdsløs er en kamp. Der er ikke nogen, der vælger det. Jeg tror heller ikke, at folk vælger at have et misbrug. Der ligger altid et eller andet til grund for det, og vi vil alle sammen gerne føle os som de andre og være accepterede og normale, siger Mette Løjmann Hansen.
- Jeg har også hørt sætningen: Galop, galop, du skal i job. Det er bare ikke altid så nemt. For det første er det ikke så nemt at finde et arbejde, men der er også nogle problemer, der gør, at det er rigtig svært at have et arbejde, forklarer Mette Løjmann Hansen.
I den ene af de 12 dokumentarfilm ”Skjulte danmarkshistorier” fortæller hun sin historie. Bag dokumentarfilmenene står blandt andet Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg.
Se hele interviewet med Mette Løjmann Hansen, hvor der også vises klip fra dokumentarfilmen: