Tinderbox giver ændringer og udfordringer for bilister
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Parkeringspladser er udsolgt til Tinderbox, ligesom en række veje spærres i forbindelse med festivalen. Få overblikket her.
Musikfestivalen Tinderbox afvikles i denne uge i det sydvestlige Odense. Tinderbox forventer op mod 45.000 gæster om dagen i Tusindårsskoven, hvor blandt andre Neil Young og Miley Cyrus er hovednavne.
De mange mennesker giver udfordringer i trafikken omkring Tusindårsskoven, og der bliver derfor en række ændringer for bilister i dagene omkring festivalen.
Roskilde og Langeland har det: Men på Tinderbox må diabetikere selv sørge for tryghedsarmbånd
På flere festivaler kan diabetikere få udleveret et specielt armbånd, så samaritterne ved, hvad de skal gøre, hvis man pludselig får det dårligt. Men Tinderbox har valgt at sige nej til armbåndet.
Roskilde Festivalen var den allerførste til at få de specielle armbånd. Så fulgte en stribe andre festivaler som Langeland, Vig, Nibe Festival og Smukfest i Skanderborg efter.
Men Odense-festivalen Tinderbox følger ikke trop.
For fjerde år i træk har Diabetesforeningen sendt poser med orange diabetesarmbånd kvit og frit ud til landets festivaler, som diabetikere gratis kan hente hos festivalernes samaritter.
Armbåndet skal vise, at man er type et-diabetiker og bruger insulin. Alvorligt lavt blodsukker kan nemlig føre til insulinchok, hvor diabetikeren kan blive bevidstløs og gå i krampe.
- Armbåndet kan skabe synlighed, og for mange med diabetes skaber det tryghed at bære armbåndet, fortæller Miriam Munksgaard, der er udviklingskonsulent i Diabetesforeningen.
Men på Tinderbox har man valgt at takke nej tak til tilbuddet fra Diabetesforeningen.
Festivalens sikkerhedsafdeling forklarer i en mail til Diabetesforeningen, at "... vi ikke ønsker andre armbånd i cirkulation end dem, der er adgangsgivende til arrangementet."
- Det, synes vi, er vildt ærgerligt, lyder det fra Miriam Munksgaard og fortsætter:
- Jeg synes, det er en udfordring, at festivalen har den holdning. Men jeg tænker, at mon ikke de kommer tilbage og siger, at det vil de gerne være en del af alligevel?
Tag armbånd på hjemmefra
Men hos Tinderbox mener man, at det må være diabetikeren selv, der skal sørge for et armbånd.
- Der er blevet lavet en sikkerhedsmæssig vurdering, hvor man har valgt ikke at indgå i et samarbejde. Det, vi så i stedet vil opfordre diabetikerne til, er at tage kontakt til Diabetesforeningen og få tilsendt et armbånd, for man må jo gerne gå med det og tage det med ind på festivalpladsen, forklarer John Fogde, der er talsmand hos Tinderbox og fortsætter:
- Så man kan bare tage det direkte med foreningen og uden om os.
Var det ikke bare nemmere, hvis I fik leveret en posefuld armbånd?
- Det er jeg ikke sikker på, nej.
Men jeres sikkerhedsafdeling skriver jo, at I ikke ønsker andre armbånd i cirkulation?
- Det, han mener, er, at vi ikke ønsker at påsætte andre armbånd på vores gæster. Om du har et armbånd på hjemmefra, det kan vi jo ikke diktere.
Så et armbånd hjemmefra må de gerne tage på?
- Ja, det må de.
Ifølge Miriam Munksgaard er det netop den personlige kontakt mellem samaritterne og diabetikere, der kan gøre en forskel. Derfor mener hun, at det er bedre, at det festivalens samaritter, der udleverer armbåndene.
Fuld eller insulinchok?
Sidste år sendte Diabetesforeningen 1.300 armbånd ud til festivalerne. Og erfaringerne er ifølge Miriam Munksgaard gode.
- Safety Crew (samaritterne, red.) er rigtig glade for armbåndene. De reagerer på det. Men det, der faktisk er rigtig interessant, er effekten, siger hun og uddyber:
- Samaritterne måler blodsukkeret prompte nu, når de ser en person ligge på jorden. I stedet for at tro det er en, der er fuld, så måler de altså blodsukkeret. Og det er en forandring i forhold til for fem år siden, hvor de tog folk ind og automatisk tænkte, at han bare har fået for meget alkohol, siger Miriam Munksgaard.
Miriam Munksgaard fortæller også, at diabetikere kan spotte hinanden på armbåndene og hjælpe hinanden med medicin, insulingrej og telefonnumre, hvis der bliver noget.
- Men det bedste af det hele er, at forældrene eller andre pårørende til den unge festivalsgæst er helt rolige, når de har det armbånd på.
Tinderbox begynder torsdag den 27. juni.
Falen bliver lukket for biler på strækningen mellem Kløvermosevej og Mågebakken i tidsrummet mellem klokken 10 og 04 under Tinderbox, som foregår torsdag den 27. juni, fredag den 28. juni og lørdag den 29. juni.
Derudover er Elsesmindevej ned mod Friluftsbadet lukket af under festivalen, ligesom der er ind- og udkørselsforbud fra Travbanevej til Falen.
Udsolgte parkeringspladser
Festivalen har etableret parkeringsmuligheder for gæster på den store parkeringsplads ved Dyrskuets østlige indgang eller ved Fyns Væddeløbsbane i Sanderum. Begge er dog allerede udsolgt inden festivalen starter, hvilket potentielt sender bilister ret langt væk fra indgangene til selve festivalpladsen.
Alt udsolgt: Tinderbox giver kæmpe efterspørgsel efter leje af krykker og kørestole
Hvert år op til Tinderbox oplever Hjælpemiddelservice i Odense Kommune en stor efterspørgsel efter leje af krykker og kørestole fra tilskadekomne borgere, der ikke vil gå glip af festivalen.
Odenseanere med større eller mindre skavanker, der af kommunen ikke er vurderet alvorlige nok til at give dem et hjælpemiddel som for eksempel en kørestol eller et par krykker, kan i stedet leje det produkt, som de føler, de har behov for.
Det benytter rigtig mange sig af hvert år omkring Tinderbox, og derfor må de allerede nu melde alt udsolgt hos Hjælpemiddelservice i Odense Kommune.
- Noget af det, der har overrasket mig gennem årene, det er, at det er op til Tinderbox, vi har flest efterspørgsler på den her nicheudlejning, siger Kenneth Wiberg, der er leder af Hjælpemiddelservice i Odense Kommune, til TV 2/Fyn.
Han fortæller, at efterspørgslen fra tilskadekomne odenseanere, der ikke vil gå glip af musikfestivalen, især retter sig mod krykker, rollatorer og kørestole. Og efterspørgslen er betragtelig.
- Den er ret stor. Det er langt over 100 henvendelser, vi har fået. Vi er nødt til at melde fuldstændig udsolgt, hvis man kan sige det sådan. For det, der kommer i første række hos Odense Kommune, er dem med en bevilling, siger Kenneth Wiberg.
Han understreger, at der altså stadig er hjælpemidler til dem, der er rigtig syge og har en bevilling. Men til alle dem, der har små eller store skavanker og gerne vil på festival, må de altså melde alt udsolgt.
Krykkestokke i overskud lejes ud
De mange brugere eller kunder hos Hjælpemiddelservice er delt op i to overordnede grupper. Dem der har en bevilling til et hjælpemiddel – og dem uden en bevilling, men som ønsker at leje et af de hjælpemidler, der er i overskud.
- De kan rette henvendelse hertil og høre, om vi har for eksempel et par krykkestokke i overskud, og så kan man leje dem i en afgrænset periode, siger Kenneth Wiberg.
Han forklarer, at det er en lille del af servicens brugere, der lejer produkter, og at han også kun kan tilbyde en lille del af produkterne til alle dem, der har større eller mindre skavanker, men som ikke har en bevilling fra kommunen.
Ifølge tal fra Hjælpemiddelservice i Odense Kommune har omkring 16.000 odenseanere et eller flere hjælpeprodukter. De mange forskellige muligheder for at få hjælp løber i alt helt op i 66.000 forskellige produkter.
Derfor kan man spekulere i at parkere inde i byen og så tage en shuttlebus ud til pladsen i Tusindårsskoven.
Der kører shuttlebusser til Tinderbox fra både Odense Banegård Center og Klingenberg bag Magasin. Bussen mellem Odense Banegård Center og Tinderbox har rutenummer 19. Bussen fra Klingenberg har rutenummer 18.
Ved Tinderbox holder busserne på Falen ved Kløvermosevej.
Cykelparkering
For cyklister er der lavet cykelparkering i CykelBox i området til venstre og til højre for hovedindgangen, samt i dertil indrettede og markerede områder.
Tidlig prognose melder om ekstremt vejr på Tinderbox
DMI forudser 31 grader, når Tinderbox åbner - og kraftig regn dagen efter. Tinderbox er klar til al slags vejr, forsikrer festivalen.
Om en uge går det løs med musik i verdensklasse i Tusindårsskoven i Odense, når den femte udgave af Tinderbox skydes i gang.
Vejret på Fyn har i løbet af den seneste uge budt på sommervarme, torden og skybrud, og tidlige prognoser fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, tyder på, at det om torsdagen - på festivalens åbningsdag - kan blive op til 31 grader, mens fredagen vil regne væk med omkring 15 millimeter regn og blot 20 grader.
Selv om det er en tidlig prognose, der kan nå at ændre sig mange gange endnu, forsikrer Tinderbox, at der er styr på sikkerheden i tilfælde af ekstremt vejr.
- Vi føler os godt klædt på, siger talsmand på Tinderbox John Fogde til TV 2/Fyn.
- Hvis det bliver rigtig varmt, gør vi det samme som sidste år. Vi opfordrer gæsterne til at tage genopfyldelige drikkedunke med hjemmefra, og så vil det være muligt at få gratis drikkevand hele dagen på Tinderbox, forklarer John Fogde.
Kraftig regn eller skybrud
Herudover vil festivalen løbende informere gæsterne via sociale medier om, at de skal passe på sig selv ved eksempelvis at smøre sig ind i solcreme, og hvis der skulle ske noget, står samaritter klar til at hjælpe på festivalpladsen.
I forhold til kraftigt regnvejr eller et potentielt skybrud er Tinderbox også klar med et beredskab.
- Vi er i gang med at gøre stierne klar. Vi har adgang til flis, som sikrer, at folk får en god festival, siger John Fogde.
Hvad gør I i tilfælde af et voldsomt tordenvejr?
- Det har vi prøvet før i 2016. Der var lyn og torden tæt på. Der startede vi med at flytte folk fra vores cocktailbar, der ligger det højeste sted på pladsen, og så blev den lukket ned. Skulle der nærme sig et tordenvejr, har vi en sikkerhedsplan klar, forsikrer John Fogde, der fortæller, at arrangørerne løbende holder øje med, hvordan vejret udvikler sig.
Hvis det går rigtigt voldsomt for sig, kan det ikke udelukkes, at festivalpladsen skal evakueres.
Tinderbox forventer op mod 45.000 gæster om dagen i Tusindårsskoven, hvor blandt andre Neil Young og Miley Cyrus er hovednavne. Tinderbox afvikles fra 27. til 29. juni.
Festivalen advarer gæster om ikke at parkere cyklen foran eller i nærheden af indgangen på Falen, hvor der er risiko for, at den bliver fjernet af sikkerhedsmæssige årsager.
Festivalen starter torsdag klokken 13.