Alt udsolgt: Tinderbox giver kæmpe efterspørgsel efter leje af krykker og kørestole
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hvert år op til Tinderbox oplever Hjælpemiddelservice i Odense Kommune en stor efterspørgsel efter leje af krykker og kørestole fra tilskadekomne borgere, der ikke vil gå glip af festivalen.
Odenseanere med større eller mindre skavanker, der af kommunen ikke er vurderet alvorlige nok til at give dem et hjælpemiddel som for eksempel en kørestol eller et par krykker, kan i stedet leje det produkt, som de føler, de har behov for.
Det benytter rigtig mange sig af hvert år omkring Tinderbox, og derfor må de allerede nu melde alt udsolgt hos Hjælpemiddelservice i Odense Kommune.
- Noget af det, der har overrasket mig gennem årene, det er, at det er op til Tinderbox, vi har flest efterspørgsler på den her nicheudlejning, siger Kenneth Wiberg, der er leder af Hjælpemiddelservice i Odense Kommune, til TV 2/Fyn.
Han fortæller, at efterspørgslen fra tilskadekomne odenseanere, der ikke vil gå glip af musikfestivalen, især retter sig mod krykker, rollatorer og kørestole. Og efterspørgslen er betragtelig.
- Den er ret stor. Det er langt over 100 henvendelser, vi har fået. Vi er nødt til at melde fuldstændig udsolgt, hvis man kan sige det sådan. For det, der kommer i første række hos Odense Kommune, er dem med en bevilling, siger Kenneth Wiberg.
To brande i kolonihaver i nat – én af dem muligvis påsat
Umiddelbart helt uafhængigt af hinanden er to kolonihavehuse i Nyborg og Odense i nat brændt.
To gange i løbet af natten til onsdag måtte Fyns Politi og Beredskab Fyn rykke ud til brand i et kolonihavehus.
Der har ikke umiddelbart været fare for mennesker i nogen af de to brande, fastslår Fyns Politi, der heller ikke ser nogen sammenhæng mellem de to brande, som hver især forårsagede alvorlige skader på husene.
Politiet modtog anmeldelse om den første brand klokken 00.41. Branden opstod i et kolonihavehus i Haveforeningen Grejsdalen i Nyborg, og det pågældende kolonihavehus brændte helt ned. Derfor har Fyns Politi også umiddelbart svært ved at sige noget om årsagen til branden.
- Det er heller ikke til at sige, om den kunne være påsat, når den er helt udbrændt, siger Anders Furbo Therkelsen, vagtchef ved Fyns Politi.
Muligvis påsat
Den anden brand opstod omkring klokken 02.18 i Søndergaards Haver i det østlige Odense.
En nabo anmeldte branden til politiet, da han kunne høre, at det knitrede og bragede fra naboejendommen og efterfølgende kunne se, at det skyldtes, at huset stod i flammer.
Husets ejer var ikke hjemme, fortæller vagtchefen. Politiet tror blandt andet derfor, at branden muligvis skyldes en bevidst handling.
- Baseret på de observationer, som patruljen gør sig ude på stedet, har vi en mistanke om, at den kunne være påsat. Så vi vil meget gerne høre mere, hvis noget har set eller hørt noget, siger vagchefen.
Ingen sammenhæng
Selv om det kan virke påfaldende med to brande i kolonihavehuse med kort tid imellem på samme nat, ser politiet ikke en sammenhæng mellem de to brande.
- Vi tror også, at det er tilfældigt, at de er så tæt på hinanden, siger vagtchef Anders Furbo Therkelsen.
Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.
Han understreger, at der altså stadig er hjælpemidler til dem, der er rigtig syge og har en bevilling. Men til alle dem, der har små eller store skavanker og gerne vil på festival, må de altså melde alt udsolgt.
Krykkestokke i overskud lejes ud
De mange brugere eller kunder hos Hjælpemiddelservice er delt op i to overordnede grupper. Dem der har en bevilling til et hjælpemiddel – og dem uden en bevilling, men som ønsker at leje et af de hjælpemidler, der er i overskud.
- De kan rette henvendelse hertil og høre, om vi har for eksempel et par krykkestokke i overskud, og så kan man leje dem i en afgrænset periode, siger Kenneth Wiberg.
Gangbesværede beboere holdt som gidsler: Elevatorer lukket ned på grund af manglende vedligehold
Gangbesværede beboere på Åløkke Allé 7 i Odense er spærret inde, da elevatorerne uden varsel er blevet lukket ned, fordi serviceaftalen ikke er overholdt.
Samtlige elevatorer på Åløkke Allé 7 i Odense er sat ud af drift, da bygningens ejer, Per Boe Madsen fra Nova Administration, ikke har overholdt serviceaftalen med elevatorselskabet Schindler Elevatorer.
I alt er der 50 lejligheder i ejendommen, og det har store konsekvenser for flere af beboerne, hvor flere er enten gangbesværede eller kørestolsbrugere.
Fanget i lejligheden
Én af beboerne er Christina Castro Tästensen, som er gangbesværet og derfor bruger krykker, når hun skal rundt. Hun opdagede, at bygningens elevator ikke virkede, da hun var på vej til fysioterapeut onsdag morgen.
- Jeg kunne ikke kalde på den eller noget som helst. Heldigvis var der en anden person, der kom gående, som kunne fortælle mig, at den er lukket.
Efterfølgende kontaktede Christina Castro Tästensen Nova Administration, som bekræftede, at elevatorerne var blevet lukket, da serviceaftalen ikke var blevet vedligeholdt.
- Jeg er jo ikke den eneste beboer, som er gangbesværet og derved er fanget i min lejlighed. Der er andre, som er dårligere gående end mig og som på ingen måde har en kapacitet til at komme ned ad trapperne fra fjerde sal. Så det er meget problematisk for dem. De er spærret inde.
Beboere fik intet varsel
Selvom Christina Castro Tästensen har forståelse for, at Schindler Elevatorer har lukket elevatorerne af sikkerhedsmæssige årsager, så undrer hun siger over, at beboerne ikke har fået et varsel inden, så de kunne forberede sig.
- Jeg tænker, at de kunne have givet os et varsel om, at de så sig nødsagede til at lukke elevatorerne. Vi skulle i det mindste have haft en mulighed for at forberede os på det, siger hun.
Et andet sted i bygningen bor Inge Nielsen, som er kørestolsbruger. Nu, hvor elevatorerne er taget ud af drift, er hun fanget i sin egen lejlighed.
- Jeg er jo forhindret i at komme ud og købe ind for eksempel. Jeg skal have hjælp til det hele, men indkøb skal jeg selv ordne. Jeg kan ikke komme nogen steder hen.
Det er desværre ikke første gang, at bygningens elevator er blevet lukket ned på grund af manglende vedligehold.
- Det har været 28 dage engang for et par år siden. Jeg fandt ud af at underholde mig selv så længe, men det er ikke lige morsomt altid at sidde og ikke kunne noget som helst.
Elevatorer tidligst i brug om en uge
Så lang tid kommer der heldigvis ikke til at gå denne gang. Onsdag klokken 14 blev en af beboerne skriftligt orienteret om, at elevatorerne tidligst vil blive taget i brug tirsdag i næste uge.
- I løbet af mandag og tirsdag vil elevatorfirmaet lave elevatoren i opgang A. De vil så forsøge at få arbejdstilsynet ud til om onsdagen, således at de kan godkende elevatoren og sætte den i drift igen.
- Umiddelbart derefter bliver de øvrige elevatorer lavet, således at de også kan blive godkendt og sat i drift igen. Alle elevatorerne vil blive renoveret, således at de overholder de sikkerhedsmæssige krav, som der er til elevatorer, står der i en mail fra Nova Administration til beboeren, som TV 2/Fyn er kommet i besiddelse af.
Anonyme kilder, hvis identitet er TV 2/Fyn bekendt, bekræfter, at elevatorerne er taget ud af drift, fordi de ikke har været kontrolleret og vedligeholdt efter forskrifterne. Det er ejerens ansvar, at elevatorerne er i den forskriftsmæssige stand.
Schindler Elevatorer ønsker ikke at udtale sig, men henviser i stedet til bygningens ejer. TV 2/Fyn har forgæves forsøgt at få en kommentar fra bygningens ejer, Per Boe Madsen, fra Nova Administration.
Han forklarer, at det er en lille del af servicens brugere, der lejer produkter, og at han også kun kan tilbyde en lille del af produkterne til alle dem, der har større eller mindre skavanker, men som ikke har en bevilling fra kommunen.
Ifølge tal fra Hjælpemiddelservice i Odense Kommune har omkring 16.000 odenseanere et eller flere hjælpeprodukter. De mange forskellige muligheder for at få hjælp løber i alt helt op i 66.000 forskellige produkter.