Til kamp mod usynlig dræber: Vil du lægge lever til?

Professor Alexander Krag fra OUH søger 5500 fynboer til et ny forskning. Leversygdomme opdages ofte for sent og kan være livstruende.

Du kan blive en del af en ny international satsning på OUH.

Tal og målinger fra flere tusinde fynboer skal gøre lægerne klogere på sygdomme i leveren. Skrumpelever er nemlig en større dræber end både brystkræft og hjertekarsygdomme, fordi man ikke oplever symptomer. 

Hvert år dør 3,3 millioner mennesker kloden over af druk. 500.000 europæere dør af skrumpelever. I Danmark er det 3000 danskere, der dør af leverskader, primært på grund af alkohol.

quote Diagnosen stilles ofte først, når patienterne er truet på livet. En almindelig blodprøve, der viser "fine" levertal er nemlig ingen garanti for en sund lever,

Alexander Krag, professor på Afdelingen for Medicinske Mave-tarm sygdomme på OUH.

Diagnosen stilles ofte alt for sent som det er i dag. På OUH dør 70 procent af patienterne på leverafdelingen efter tre år.

- Diagnosen stilles ofte først, når patienterne er truet på livet. En almindelig blodprøve, der viser "fine" levertal er nemlig ingen garanti for en sund lever, fortæller Alexander Krag, der er professor på Afdelingen for Medicinske Mave-tarm sygdomme på OUH.

Det nye forskningsprojekt skal teste nye scanningsmetoder og blodprøver for skrumpelever. Lægerne vil analysere genetik og tarmens "samtale" med leveren hos 5500 fynboer. Al materialet skal undersøges af verdens dygtigste forskere og give nye viden om behandling af leversygdomme.

Projektet foregår på OUH's nye eliteforskningscenter, der har modtaget 14 millioner kroner over fem år. Med internationale samarbejdspartnere og specialister forsker lægerne på højeste internationale niveau.

Læs mere om, hvordan du kommer med i projektet her.

 

 
 

 

Sygdom uden symptomer

Tilfældene af leversygdomme er stærkt stigende, det gælder både skrumpelever, fedtlever og alkoholbetingede leversygdomme. Sygdomme, man ikke mærker til, før det er for sent.

Det gælder for Poul Henning Lauridsen fra Odense. Han har skrumpelever, men havde ingen symptomer og opdagede først sent, at sygdommen var fremskreden.

- Jeg var slet ikke syg, det kom lige pludseligt fra den ene dag til den anden. Min mave svulmede op, så jeg lignede en gravid, siger han.

Over 500.000 danskere har et overforbrug af alkohol. 

 

Professor Alexander Krag vil teste nye scanningsmetoder og blodprøver for skrumpelever hos 5500 fynboer i løbet af det næste år.
Professor Alexander Krag vil teste nye scanningsmetoder og blodprøver for skrumpelever hos 5500 fynboer i løbet af det næste år.
Foto: Alex Syrik

Europæisk rekord i druk

Danske unge har europæisk rekord i druk. De oplever, at det ikke er socialt acceptabelt at sige nej til alkohol. Det gælder 21-årige Laura Marie Månsson, der netop er vendt hjem til Danmark efter et år som au pair i England. 

Hun oplever at man ikke kan være en del af fællesskabet, hvis man siger nej tak til procenterne.

- "Kom nu" eller "Lad nu være med at være så kedelig, du kan godt tage et shot mere", siger de. Hvis du ikke er med, så er du underlig. Du skal enten være syg eller også have en virkelig god grund til at melde fra. Alle skal være med, for man drikker i fællesskab og alle skal være med, siger hun. 

Hver tiende 13-årig har været fuld indenfor den seneste måned, det gælder hver fjerde af de 14-årige. Halvdelen af de 15-årige har været fulde indenfor den seneste måned.

Skrumpelever dræber tre gange så mange som antallet af trafikdræbte. På OUH håber Alexander Krag at få kontakt til tusindvis af fynboer med et overforbrug af alkohol eller som er overvægtige. Det er nemlig de hyppigste grunde til skrumpelever.

Forsøgspersonerne får scannet deres levers stivhed og testet en ny form for blodprøver, det kan afsløre skrumpelever. Har de tegn på sygdommen, får de tilbudt at indgå i grundige studier, som kan give forskerne ny viden.

 

En øl som alibi

Laura Marie Månsson glæder sig over, at der bliver sagt fokus på sygdommen. Hun voksede op med en alkoholiseret far, der drak sig ihjel. Året i England har hun brugt på at lære sig selv, hvordan man kan drikke, når man selv har lyst. Det har hun for eksempel gjort med en såkaldt alibi-øl

-Jeg gør et trick med at købe en flaske øl, som jeg så går rundt og småsipper af hele aftenen. Jeg kan gå rundt med den i flere timer. Bare jeg har en øl i hånden, er der ingen som bemærker noget, siger hun

Fra midt i august kan du henvende dig på afdelingen for medicinske mave-tarmsygdomme på OUH, hvis du vil deltage i forskningsprojektet.

Fakta om danskerne og alkohol

Oversigt

    Oversigt