Gigant på afveje i den danske håndbold-jungle
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Taberdømt: Jan Pytlick og Odense Håndbold kan umiddelbart kigge langt efter en pokalfinale, efter de i denne uge blev dømt som taber af en vunden kamp og smidt ud af pokalturneringen.
Det tager minimum otte år at blive advokat i Danmark.
Det er lang tid. Men når uddannelsen er færdiggjort er man – måske - i stand til at udfylde og fremsende de rigtige dokumenter, når en håndboldspiller skifter fra en klub til en anden.
Den prekære pokalsag, hvor Odense Håndbold torsdag blev dømt som taber af en vunden kamp og smidt ud af pokalturneringen, viser med al tydelighed, at der er for meget bureaukrati i dansk håndbold.
Ekspert: Håndboldens Real Madrid ligger på Fyn
TV 2 Sports eksperter har taget temperaturen på kvindernes håndboldliga op til sæsonstart - og på Fyn er temperaturen varm og stadig stigende. Det lugter af medaljer.
Klub: Odense Håndbold
Placering sidste sæson: 6
Bud på slutplacering: 1
Forestil dig Jan Pytlick i et supermarked.
Han trisser rundt med sin indkøbsvogn. Tilbudsavisen studerer han ikke, og slagtilbuddene for enden af reolerne har ikke hans interesse. Nedsatte varer tæt på udløbsdato værdiger han ikke et blik.
Han går efter det bedste. Det dyreste oksekød, Barolo-vinen og de fyldte luksus-chokolader.
Sådan har den tidligere landstræner købt ind til sit Odense-hold. Og han har næsten kun handlet dansk.
Det er 2017's store historie i dansk kvindehåndbold. Odense Håndbolds ønske om at hoppe direkte fra middelmådigheden og ind som guldfavorit. For det er Odense, guldfavorit.
Anderledes kan det ikke være, når man smider Stine Jørgensen, Emily Sando, Trine Østergaard, Freja Cohrt, Mette Tranborg, Katrine Heindahl og Mie Højlund op på varebåndet.
Lad os begynde med al den åbenlyst storhed: Målmandsparret i norske Sando og det største danske talent, Althea Reinhardt.
Foran dem står et betonforsvar med Tranborg, Heindahl, Stine Jørgensen, Kamilla Kristensen og den slags brølstærke kvinder.
Ingen hold i ligaen kommer i nærheden af Odenses defensive klasse. Ingen.
Tag Jørgensen og Tranborg. Begge formår at holde deres egen modstander, når det kommer til det direkte duelspil, og det giver Odenses midterblok virkelig gode arbejdsvilkår. Når den midterblok så består af forsvarsspecialister som Katrine Heindahl og Kamilla Kristensen, så ligner det en stor mundfuld for angrebsspillerne.
Mixet på holdet er fremragende sat sammen - for selvom der er købt godt ind, har man i Odense en hård kerne af dygtige spillere, som bliver lige så vigtige i bestræbelserne på at nå DM-guldet og ikke mindst Champions League-pladsen til næste sæson.
Pearl Van der Wissel, Maja Jakobsen og Nadia Offendal har længe huseret i den orange trøje - Offendal vendte i sidste sæson stærkt tilbage fra en knæskade, og de to førstnævnte er stille og roligt på vej tilbage efter længere pauser i sidste sæson.
Nå, ja - og så sidder man næsten og glemmer danske håndbolds helt store stjerneskud, Mie Højlund. Hun sidder lige nu ude med en drilsk skulder, men når hun rammer de høje omdrejninger, er Odense tilført en fantastisk dimension.
Får Pytlick hele sin bagkæde til rådighed, står han med et luksusproblem - et overflødighedshorn af dygtige spillere. Det er tilmed så forskellige spiltyper, at de vil kunne supplere hinandens kvaliteter og derved gøre det endnu mere vanskeligt for modstanderne at komme med forsvarsmæssige modtræk.
Man kan selvfølgelig ikke købe et håndbold-Real Madrid-hold og bade sig let igennem i stjernernes skær. Der må være en anelse uro i Pytlicks mave. Dels har han som alle andre trænere nogle udfordringer med skader, men han og holdet skal også fra første dag slæbe et tonstungt pres rundt i hverdagen.
Det tager tid at spille et hold sammen - det gælder for alle hold i ligaen. Forskellen for Odense er, at alle forventer sejre og lækker håndbold. De skal ikke tabe mange kampe, før skriverierne, kommentarerne og indtrykket bliver, at de ikke leverer varen.
Det er et stort pres at spille under. Spørg bare FCM, der har gjort det i så mange år nu. Turen er kommet til ambitiøse Odense - det bliver spændende, om det bliver det nye førerhold i dansk håndbold, og hvis det gør - i hvor mange år?
Jeg skal ikke trætte med detaljerne fra denne sag, men blot konstatere, at den er indviklet. Læser man den udførlige beskrivelse fra Dansk Håndbold Forbunds Disciplinærudvalg, får man indtrykket af et periodevis lidet professionelt forløb med ferieramte klubkontorer, en utydelig underskrift og en mailudveksling mellem de implicerede klubber, der ikke ligefrem emmer af indsigt og overblik.
På bundlinjen fremgår det, at Mie Højlunds skifte fra Randers HK til Odense Håndbold ikke var juridisk på plads, da hun den 30. august satte sig på bænken til sin nye klubs første kamp, pokalkampen mod Aarhus United. At hun underskrev sin 2017-kontrakt med Odense Håndbold allerede 16. november 2016 og alligevel sad ni måneder senere uden det rette papir, fortæller alt om bureaukratiets omfang i noget så simpelt som et klubskifte.
Nyforlovet håndboldpar er hinandens værste rivaler
På banen er Jakob Larsen og Kamilla Kristensen rivaler i kampen om DM-guld, men uden for er de forældre til to børn - og nu også nyforlovede.
Jakob Larsen havde ikke meget tid til at gennemføre sin plan.
Mens kæresten Kamilla Kristensen var til formiddagstræning i Odense Håndbold, og deres to drenge legede i solskinnet i haven, fandt Nykøbing Falster-træneren en stige og kravlede op på det flade tag af deres fælles hus i udkanten af Odense.
Med hvid vægmaling skrev han med to meter høje bogstaver 'Will U marry me' på taget.
- Jeg var nervøs for, at regnen ville skylle det væk, så jeg gjorde det samme dag, som jeg friede. Og det var på hendes fødselsdag i lørdags, fortæller Jakob Larsen.
Friede i en helikopter
Han har været kærester med den ni år yngre Kamilla Kristensen i snart 10 år. De mødte hinanden første gang i 2007, da Kamilla Kristensen skiftede til GOG, hvor Jakob Larsen allerede var på herreholdet.
Da jeg i går sad og så video her i sofaen, mens Kamilla sad og læste, kunne jeg godt mærke, at jeg vendte skærmen lidt væk fra hende, og jeg noterede med lidt mindre skrift, end jeg plejer, så hun ikke kunne læse mig over skulderen
Nykøbing Falster-træner Jakob Larsen om Odense-kæresten Kamilla Kristensen
Dengang var Kamilla Kristensen en profileret landsholdsspiller, så Jakob Larsen inviterede hende med til Grønland for at være instruktør på en håndboldskole, han arrangerede deroppe hver sommer. Selv om de begge var afsat til anden side på det tidspunkt, opstår der kærlighed i de mange og lange samtaler, de havde hver aften deroppe.
- Jeg skulle flyve hjem lørdag morgen efter den uge der, men det havde jeg ikke rigtig lyst til. Så jeg missede flyveren og blev indtil torsdag, hvor vi fløj sammen. Og vi har været sammen siden, fortæller Kamilla Kristensen.
Kommende frue - men fjende på banen
I dag har de fælles postkasse og to små sønner med fart på, så de har for længst bundet sig til hinanden. Så da Kamilla Kristensen i lørdags fyldte 34 år, havde Jakob Larsen besluttet sig for at give hende en gave, hun aldrig vil glemme: Et frieri i en helikopter i luften over Odense.
Kamilla Kristensen tog en selfie af hende og Jakob Larsen i helikopteren, da hun var stoppet med at græde og havde sagt ja. Foto: Privat
- Jakob fik virkelig nailet den der. Det var virkelig stort. Ja, det var en af de bedste dage i mit liv altså, siger en rørt Kamilla Kristensen, der nu skal være Jakob Larsens frue.
Samtidig er hun også hans fjende på håndboldbanen.
Efter fem sæsoner som træner for GOG's herrehold overtog Jakob Larsen i sommerpausen jobbet som cheftræner for Nykøbing Falsters danske mestre for kvinder og trådte samtidig ind i Kamilla Kristensens håndbolddagligdag - som træner for en af hendes klub Odense Håndbolds største rivaler.
Netop Nykøbing Falster og Odense mødes lørdag klokken 16:10 i SuperMatchen på TV 2 - det første møde i sæsonen mellem de forsvarende mestre og en af de største favoritter til DM-guldet i denne sæson.
Jeg slog ham engang i bordtennis, og der blev han til sidst også god igen. Det skal han også nok blive, selv når vi vinder på lørdag
Odense-spilleren Kamilla Kristensen om kæresten og NFH-træneren Jakob Larsen
Kampen sætter Jakob Larsen og Kamilla Kristensen i en noget speciel situation derhjemme, hvor de er nødt til at holde nogle ting hemmelige for hinanden.
Kom hjem med is på foden
- Da jeg i går sad og så video her i sofaen, mens Kamilla sad og læste, kunne jeg godt mærke, at jeg vendte skærmen lidt væk fra hende, og jeg noterede med lidt mindre skrift, end jeg plejer, så hun ikke kunne læse mig over skulderen, griner Jakob Larsen.
- Kamilla skal jo ikke vide, hvordan jeg gerne vil ramme Odense. Det dur ikke, siger Falster-træneren.
Der er dog stadig ting, der er umuligt at holde hemmeligt.
- Hun vrikkede rundt til træning i dag. Det kunne hun jo ikke skjule, smiler Jakob Larsen.
- Nej, jeg havde jo is på, da jeg kom hjem, svarer Kamilla Kristensen.
- Ja, og haltede helt vildt. Så det ved jeg da til på lørdag, at vi bare skal hakke hende over foden, griner han.
- Det er vist gået væk inden da, svarer hun med et smil.
Odense Håndbold har mange gode argumenter i den forviklede sag, men de påførte en ikke-spilleberettiget spiller til deres holdkort i Aarhus, og derfor synes dommen at være helt efter bogen.
Det dumme er, at Mie Højlund ikke kom på banen i pokalkampen. Det var aldrig planen at hun skulle på banen. Hun var skadet og sad bare på bænken af sociale grunde. At hun blev skrevet på kamprapporten var en fejl. Og efterfølgende blev hendes navn ikke slettet i tide.
Dansk Håndbold Forbund offentliggjorde dommen torsdag klokken 12.55, og otte minutter senere forsøgte Odense Håndbold at sminke deres møg-sag med en lykkelig kontraktforlængelse med landsholdsmålvogter Althea Reinhardt.
Taberdømt: Odense smidt ud af pokalturneringen efter brøler
Odense Håndbold gjorde brug af en ulovlig spiller i pokalkampen mod Aarhus United.
Der er faldet afgørelsen i sagen mellem Odense Håndbold og Aarhus United, efter de to klubber mødte hinanden i pokalturneringen, Santander Cup, den 30. august.
Odense vandt kampen med 21-18, men er nu blevet taberdømt for at have skrevet en ulovlig spiller på holdkortet.
Det bekræfter Aarhus Uniteds træner, Heine Eriksen, over for TV 2 SPORT. Kort efter meddelte DHF nyheden i en pressemeddelelse.
Odense Håndbold havde skrevet den nye spiller Mie Højlund på holdkortet, selvom hun var skadet og ikke kunne spille kampen.
Men bagspilleren var ikke spilleberettiget for sin nye klub på det tidspunkt, og derfor er det imod DHFs regelsæt at have hende på holdkortet.
- I Ligareglementet § 11, stk. 2 fremgår det, at det er foreningens ansvar, at deltagende spillere er spilleberettigede. Benyttelse af spillere, der ikke er berettiget, medfører bøde samt tab af kamp. Der er således tale om en objektiv regel, der ikke giver mulighed for at sanktionere anderledes, skriver DHF i en pressemeddelelse.
Odense Håndbold har syv dage til at appellere afgørelsen.
Aarhus meldte tidligere ud, at klubben forventede, at Odense blev taberdømt, så det vækker glæde, at klubben nu skal spille kvartfinale i pokalturneringen.
- Vi tager selvfølgelig bare den kendelse til efterretning. Der sker rigtig meget positivt i Aarhus United i øjeblikket, og nu får vi også en ekstra pokalkamp mod Viborg. Det ser vi meget frem til, siger Heine Eriksen til TV 2 SPORT.
- Samtidig føler vi også lidt med Odense, som er blevet taber i den her sag.
En administrativ fejl
Ifølge bestyrelsesformand i Odense Håndbold, Jørn Bonnesen, var der tale om en administrativ fejl, hvor klubben slet og ret glemte at slette Højlunds navn fra holdkortet.
Odense Håndbold havde efter kampen mulighed for at råde bod på fejlen ved at slette Mie Højlunds navn fra holdkortet. Det blev ikke gjort. Den fynske klub henviste til Ligareglementets paragraf 77 stk. 4, hvor der står, at en holdofficial fra hvert hold skal godkende kamprapporten efter kampens afslutning for at bekræfte oplysninger om deltagende spillere.
- Odenses official blev imidlertid efter kampen ikke kontaktet af DHF for at godkende kamprapporten, og holdets official glemte derfor at anmode om sletning, skrev Jørn Bonnesen i et skriftligt svar til DHF, som TV 2 SPORT kom i besiddelse af.
Han mente dog ikke, der var grundlag for noget som helst i sagen.
Allerede tilbage i november sidste år blev Odense Håndbold enige med Randers-spilleren Mie Højlund om et skifte.
Den 19-årige bagspiller skulle spille sæsonen færdig i Kronjylland, inden ophævelsen af kontrakten skulle finde sted den 30. juni. Det skete bare aldrig.
Efter flere opfordringer fra DHF modtog forbundet først den endelige ophævelse af kontrakten fra både spiller og klub den 31. august. Vel at mærke dagen efter, at Mie Højlund stod listet på Odense Håndbolds holdkort mod Aarhus United.
Dette forløb er ifølge Odense Håndbold sket, uden at fynboerne er blevet orienteret om situationen.
- OHC (Odense Håndbold, red.) var således ikke umiddelbart inden kampen opmærksom på, at Mie ikke var spilleberettiget, skrev Jørn Bonnesen i det skriftlige svar til DHF.
Han erkendte dog, at klubben i forhold til kamprapporten begik en klar fejl.
”Gode nyheder fra Odense Håndbold” stod der i pressemeddelelsen. Udsendt samtidig med, at træner Jan Pytlick sikkert stadig stod og hamrede hovedet ind i væggen.
For dette er virkelig et kæmpe dask til det nye, storsatsende Odense Håndbold. På imponerende vis har man fået sat økonomi sammen til at købe sig et dansk drømmehold af landsholdsspillere, men sæsonstarten har ikke just været prangende på banen og nu er man så også ude af pokalturneringen. Et af sæsonens store mål er allerede forpasset.
Pokalsagen er sportsligt set ulykkelig for dansk håndbold. Den stort anlagte pokalturnering mister en af giganterne og værdien af turneringen er selvsagt markant svækket op til kvartfinalerne.
Men sagen viser samtidig, at det juridiske system i dansk håndbold virker. Det er som nævnt alt for omstændeligt, når en spiller skifter klub, men selve proceduren i disciplinære sager fungerer.
Landsholdsspiller forlænger med Odense Håndbold
21-årige Althea Reinhardt vogter målet for Odense Håndbold de næste fire år.
Målvogter og landsholdsspiller Althea Reinhardt forlænger med Odense Håndbold. Det meddeler klubben i en pressemeddelelse.
Kontrakten er blevet forlænget med fire år og gælder frem til 2021. Klubbens cheftræner, Jan Pytlick, glæder sig over, at det unge målmandstalent bliver i den orange trøje.
- Hun er et kæmpetalent med masser af potentiale på både landsholds- og klubplan. Hun stod fantastisk i sidste sæson og kan begå sig på allerøverste hylde rent håndboldmæssigt, siger Jan Pytlick.
21-årige Althea Reinhardt kom til den fynske håndklub i 2016. Hun blev i forrige sæson ligaens bedste målvogter med en total redningsprocent på 42.
- Jeg er glad for at kunne fortsætte i Odense Håndbold. Det er sjovt og udviklende for mig at være en del af det spændende projekt og den spændende udvikling, som Odense Håndbold er inde i. Jeg har været glad for at være i Odense og glæder mig til at kunne fortsætte samarbejdet, siger Althea Reinhardt.
Odense Håndbold spillede sig forrige sæson i slutspillet og røg ud i kvartfinalen, men med en række nye landsholdsspillere i truppen har klubben ambitioner om at blande sig blandt de bedste håndboldklubber allerede i denne sæson.
Det er godt, det er trygt og det er tiltrængt. Man skal huske på, at der i dette årtusinde i Dansk Håndbold Forbund har været et juridisk system, hvor formanden og hans jyske venners luner alene afgjorde alle disciplinære sager. Det er kun lidt over 10 år siden, at DHF’s jura fungerede som i en bananstat. Nu er det nedsatte udvalg uvildigt og funderet på almindelig juridisk praksis, hvilket alle interessenter i dansk håndbold bør tiljuble.
Blev det torsdag bevist, at DHF har et glimrende, juridisk system, viste forbundet også en tung, trist omgang regelrytteri.
Dansk Håndbold Forbund stangede en bøde på 15.000 kroner ud til Skjern Håndbold, fordi vicemestrene valgte at spille deres udekamp mod Ribe/Esbjerg i sidste uge i grønne trøjer.
Skrivebordsbrøler ærgrer Jan Pytlick: En træls situation
Jan Pytlicks første mulighed for at vinde et trofæ med Odense Håndbold kan ende med en skrivebodsafgørelse
Mie Højlunds navn stod på holdkortet, da Odense Håndbold sendte Aarhus United ud af Santander Cuppen. Det skulle det ikke have gjort.
Den skadede playmaker var nemlig ikke spilleberettiget, fordi kontrakten med hendes tidligere klub Randers HK ikke officielt var ophævet.
En fejl, der nu kan ende med, at Odense Håndbold bliver dømt som taber af den kamp, som de ellers vandt med 21-18.
- Jeg er selvfølgelig rigtig ærgerlig over det, siger Odense-træner
Jan Pytlick, som ellers har forholdt sig tavs, siden TV 2 SPORT fortalte om sagen i tirsdags.
- Det er en træls situation at stå i, men vi håber jo selvfølgelig både som træner og som klub, at vi stadig har muligheden for at komme videre i landspokalen, siger den tidligere landstræner.
Odense Håndbold har op til denne sæson oprustet stort og hentet den ene landsholdsspiller efter den anden. Derfor forventer de fleste, at fynboerne skal spille med om pokalerne. Men det er ikke kun muligheden for guldmedaljer, der kan falde Pytlicks tropper af hænde. Det er ganske enkelt også potentielt tre pokalkampe – en kvartfinale, en semifinale og en finale. Og i Odense har de brug for alle de kampe, de kan få, for at spille det nye hold sammen.
- Det betyder selvfølgelig rigtig meget, siger Jan Pytlick.
- Vi vil jo rigtig gerne i Final4, ingen tvivl om det. Og jo flere kampe jo bedre – specielt nu hvor vi ikke spiller Europa Cup. Så betyder alle kampe noget. Vi skal bruge mange kampe på at spille det her hold sammen, og derfor vil det være ærgerligt, hvis vi ikke kommer videre.
Præcis hvorfor Mie Højlunds spilletilladelse ikke var på plads, da Odense spillede pokalottendedelsfinale mod Aarhus den 30. august, er stadig uvist. Og hvordan Mie Højlunds navn så kunne stå på Odense Håndbolds holdkort, selvom hun hverken måtte eller kunne spille på grund af en skade, er tilsyneladende heller ikke helt så enkelt at forklare.
Hvert fald ikke for Jan Pytlick:
- Det skal jeg bruge en halv time på at forklare, så det tror jeg ikke, jeg kan i det studie her, sagde Pytlick direkte på TV 2 før lørdagens kamp mellem Nykøbing Falster og Odense.
DHF’s disciplinærudvalg, som skal afgøre, om Odense Håndbold skal dømmes som taber af kampen, har meddelt, at en afgørelse træffes inden torsdag middag.
Holder disciplinærudvalget sig til ligareglementets paragraf 11 stk. 2, som fortæller, at ’det er foreningens ansvar, at deltagende spillere er spilleberettigede. Benyttelse af spillere, der ikke er berettiget, medfører bøde samt tab af kamp', så bliver det altså Aarhus United, der i stedet for Odense Håndbold skal møde Viborg i Santander Cuppens kvartfinale.
Ribe/Esbjerg havde sagt ja til de grønne trøjer. Kampens DHF-observatør nikkede også anerkendende og her på TV 2 sagde kampens producer også ja. Der var ikke generende farve-sammenfald mellem Ribe/Esbjergs blå trøje og Skjerns grønne. Og således var en simpel ting helt på plads.
Men ovre i Brøndby havde DHF’s administration bestemt, at Skjern skulle spille i hvidt. Ak ja.
Regler er regler, og regler skal overholdes. Men latterlige regler skal fjernes. Lad dog kampens parter, dommerne, observatøren og i givet fald tv-rettighedshaveren bestemme noget så banalt som farverne på spilletøjet. Der må være andet DHF’s administration kan holde øje med og optimere.