Aftale om yderligere genåbning på plads - farvel til mundbindet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere tilskuere til EM, længere åbningstider i nattelivet og snarligt farvel til mundbindet.
Fra mandag siger Danmark farvel til mundbind alle steder undtagen i tæt kollektiv trafik.
Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tidligt torsdag morgen efter 12 timers forhandlinger om en genåbningsaftale med et flertal af Folketingets partier.
Udfasning af restriktioner: Få overblikket her
Fra fredag kan eksempelvis barer holde åben til midnat. Og fra 1. juli gælder coronapasset i 96 timer i stedet for de nuværende 72.
Fra fredag kan eksempelvis barer holde åben til midnat. Og fra 1. juli gælder coronapasset i 96 timer i stedet for de nuværende 72.
Tidligt torsdag morgen er regeringen sammen med alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Kristendemokraterne blevet enige om en plan for udfasningen af alle danske coronarestriktioner.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Justitsministeriet.
Aftalen betyder, at alle restriktioner gradvist vil blive udfaset frem til 1. oktober.
11. juni
Åbningstiden på serveringssteder udvides til kl. 24.00 og til kl. 02.00 per 15. juli 2021.
Der bliver generelt åbnet for salg af alkohol indtil klokken 24.00 - det gælder også i detailhandlen.
14. juni
Krav om mundbind og visir bliver udfaset på alle områder undtagen for stående passagerer i den kollektive transport. Mundbind og visir udfases helt den 1. september 2021.
Ophævelse af coronapasset begynder på de steder, hvor der er mindst smitterisiko, herunder blandt andet på biblioteker, fritids- og foreningsaktiviteter, aftenskoler og folkeuniversitetet. Det gælder ikke idrætsliv.
Dagtilbud, grundskoler, SFO, klubtilbud, efterskoler og ungdoms- og voksenuddannelser har mulighed for at vende tilbage til en normal hverdag, men opfordringen til to ugentlige test i grundskolen, efterskoler, frie fagskoler og folkehøjskoler fortsætter frem til og med september. Opfordringen gælder ikke personer, der er vaccineret eller har været smittet.
1. juli
En pcr-test er nu ikke længere gyldig i kun 72 dage, men i 96 timer - altså fire dage i stedet for tre. Det betyder, at der vil ske ændringer i coronapas-appen, og det er forventningen, at det vil ske i slutningen af juni.
Forsamlingsforbuddet indenfor bliver hævet til 250 personer.
Arealkrav og anbefalinger om afstand bliver ophævet for serveringssteder, hvor gæster "i det væsentlige" sidder ned.
15. juli
Åbningstiden på serveringssteder udvides fra klokken 24.00 til 02.00.
Forbud mod salg af alkohol lempes yderligere.
1. august
Krav om coronapas ophæves for:
Arrangementer med færre end 2000 tilskuere.
Spillesteder, teatre og biografer med færre end 500 tilskuere
Museer
Forlystelsesparker
Zoologiske haver
Indendørs idrætsaktiviteter
Markeder
Messer og dyrskuer
Konferencer og møder
Udendørs idrætsarrangementer, herunder fodboldkampe
Udendørs motionsbegivenheder
For Fitnesscentre overgås til en daglig stikprøvekontrol med coronapas
Afstandskrav og krav om sektionering for store udendørs arrangementer med siddende publikum bliver ophævet. Det gælder i den udstrækning for steder, hvor der er faste pladser og registrering af deltagere.
1. september
Krav om coronapas ophæves for:
Serveringssteder med mere
Fitness
Udendørs og stående arrangementer, herunder festivaler
Sommerlejre, spejderlejre, stævner med mere
Indendørs arrangementer med siddende publikum
Legelande, badelande med mere
Liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt
Nattelivet, herunder diskoteker, natklubber og lignende, bliver åbnet, men med fortsat krav om coronapas.
Krav om mundbind og visir ophæves helt i den kollektive trafik.
Restriktioner for åbningstider samt udskænkning og salg af alkohol bliver ophævet.
1. oktober
Krav om coronapas i nattelivet og i forbindelse med udendørsarrangementer med flere end 2000 siddende tilskuere og indendørs arrangementer bortfalder.
Anbefalinger om to ugentlige test i dagtilbud, grundskoler, SFO, klubtilbud, efterskoler og ungdoms- og voksenuddannelser bortfalder.
25.000 tilskuere til kampe i Parken
Derudover fremgår det af aftalen, at øvrige restriktioner og retningslinjer fra 14. juni bliver "ensrettet og forsimplet."
- Sundhedsmyndighedernes anbefalinger efter udfasningen af restriktioner vil begrænse sig til generelle råd om smitteforebyggelse, herunder for eksempel fokus på test og isolation ved symptomer, udluftning og hygiejne, fremgår det af aftalen.
Aftalen indeholder også andre lempelser:
Antallet af tilskuere til EURO 2020-kampene i Parken kan øges op til 25.000 tilskuere. DBU vil blive bedt om at undersøge muligheden herfor, herunder hvornår det i givet fald vil kunne ske.
Det vil blive indført en dokumentationsordning for undtagelse for test og dermed for kravet om coronapas. Det sker for at sikre en mere hensigtsmæssig kontrol for blandt andet de borgere, der er undtaget kravet, fremgår det.
Spørgsmålet om indrejse for turister skal være afklaret senest 6. juni.
Ifølge formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, vil mundbind fra mandag kun være nødvendigt, når man står op i den kollektive trafik.
- Det betyder, at man kan gå ned og købe en liter mælk uden at have mundbind på, siger Thulesen Dahl på pressemødet.
Centralt i aftalen mellem partierne er, at alle restriktioner - nattelivet undtaget - vil være væk senest 1. september.
Længere åbent på barer og restauranter
Men allerede fra fredag må restauranter og barer holde åbent og servere alkohol indtil midnat.
Midt i juli udvides åbningstiden til klokken 02. Sammen med de udvidede åbningstider for restauranter og barer må butikker, der sælger alkohol i samme tidsrum igen begynde at tilbyde deres varer til kunderne.
Samtidig bliver der fra fredag lempet for arealkravet, så restaurationerne kan lukke flere gæster ind.
Tidligt torsdag morgen er der også gode nyheder til de danskere, der savner at komme ud og svinge træbenet på dansegulvet.
Fra 1. september må landets natklubber således genåbne med krav om fremvisning af coronapas. Til gengæld er der ingen krav om at skulle lukke på noget særligt tidspunkt.
Allerede en måned senere - 1. oktober - bliver kravet om fremvisning af coronapas også droppet.
Coronapasset består - for nu
Et stort stridspunkt under forhandlingerne var coronapasset, men det består, fastslår justitsminister Nick Hækkerup (S) på pressemødet.
Coronapasset er et bevis på, at man enten er vaccineret, har været smittet inden for det seneste halve år eller har en negativ coronatest, der maksimalt er 72 timer gammel.
- Coronapasset bliver stille og roligt udfaset. Det kan man så godt leve med, fordi det samtidig betyder, at man må andre ting, siger de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på pressemødet tidligt torsdag morgen.
Kan du se, hvad der mangler på billedet?
Ni fynske borgmestre på rad og række. Men der mangler noget.
Der var én, der var to, der var tre - der var rigtig mange fynske borgmestermænd.
Efter coronaviruspandemien har gjort fysiske møder umulige i lang tid, var ni af de ti fynske borgmestre tirsdag samlet igen fysisk for at drøfte fynske dagsordener.
Flere af de fynske borgmestre delte efterfølgende et foto af forsamlingen på de sociale medier. På billedet er der ni ganske ens fynske mænd, der har det til fælles, at de alle sidder i en borgmesterstol.
"Har I sendt kvinderne ud at vaske op?"
"Megapinligt!"
"Sørgeligt."
Ovenstående er nogle af reaktionerne på billedet af de fynske borgmestre. Borgmester Morten Andersen (V) fra Nordfyns Kommune mener ikke, billedet sender et forkert signal.
- Der er en række af borgmestre, der var nyvalgte sidste gang. Der er nogle, der har siddet i én periode, der er nogle, der har siddet i flere. Og så er der en enkelt, der som jeg selv har siddet siden 2010. Så jeg synes egentlig, det signalerer en alsidighed.
- Og så er det jo rigtigt; der er ikke nogen kvinder med her. Nej, men der har jo været et valg i de respektive kommuner, og dem skal jeg jo ikke forholde mig til, at andet end at det har resulteret i det resultat, det nu har, siger den nordfynske borgmester.
TV 2 Fyn spurgte en række kvindelige odenseanere, om de så på billedet på samme måde som Morten Andersen.
- Der er ikke nogen damer jo, og det er lidt underligt. Det er herreklubben, siger Gitte Hedelund.
- Når de to forskellige køn går sammen om de beslutninger, der skal tages, så vil det da skabe en rigtig god dynamik i beslutningsprocessen, siger Katja Jørgensen.
Kommer ikke af sig selv
At der kun er mandlige borgmestre på Fyn, er ikke borgmestrenes fejl. Det er partierne bag, der skal sørge for, at kvinder bliver bedre repræsenteret også i de ledende poster, siger Drude Dahlerup, der har forsket i kvinder og politik gennem mange år.
- Det er jo partierne, der skal have en ambition. Man kan anvende kønskvoter, som man for eksempel gør i de andre nordiske lande, eller man kan stille det op som en målsætning, at ville have mange flere kvinder med i toppen af partiet. Det skal være en bevidst politik, at man vil gøre noget for det. Ligestilling kommer ikke af sig selv, siger Drude Dahlerup.
Ifølge Anja Radeka, der er styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund, er problemet, at lige nu består borgmesterkandidaterne af en meget homogen gruppe mænd.
- Vi lever i et repræsentativt demokrati, og vi lever i et samfund, som vi betragter som ligestillede, og som vi ønsker skal være ligestillet. Så er det et problem, at halvdelen af befolkningen, hvilket kvinder er, slet ikke er repræsenteret på det kommunalpolitiske spidsposter, siger Anja Radeka.
Kun få kvindelige borgmestre
Også historisk set mangler der kvinder på de øverste poster i fynsk politik. Siden 1970 har der blot været fire kvindelige borgmestre på Fyn; Else Møller, Lene Due, Britta Duelund og Sonja Rasmussen.
Til efterårets kommunalvalg er der også kun fire kvinder, som er deciderede borgmesterkandidater. De fire er:
Regitze Tilma (V) i Middelfart
Mette Kristensen (V) i Svendborg
Sonja Marie Jensen (S) i Nyborg og
Helle Waagner (S) i Nordfyns Kommune.
Særligt de blå partier har presset på for at få coronapasset helt afskaffet på nær i nattelivet og ved store forsamlinger samt ved rejser ind og ud af Danmark.
På pressemødet fortæller Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance, at man fra 1. september kan gå på diskotek igen med coronapas og uden coronapas fra 1. oktober.
Flere tilskuere til EM i fodbold
Få dage før Danmark spiller sin første kamp i Parken ved EM i fodbold er der godt nyt til alle fodboldtilhængere.
Regeringen har med opbakning fra et flertal af Folketingets partier som led i en yderligere genåbning aftalt, at der kan lukkes 25.000 tilskuere ind til kampene i København.
Det oplyser partierne bag aftalen på et pressemøde tidligt torsdag morgen.
Det er næsten 10.000 flere i forhold til det tidligere tilskuerloft på 15.900.
Næsten tilbage til hverdagen
Udfasningen af restriktionerne betyder, at skoler, uddannelsesinstituttioner og dagtilbud fra 14. juni kan vende tilbage til noget, der ligner en hverdag før corona.
Overblik: Fyn her og nu
FYN NU
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Ifølge aftaleteksten opfordres elever og lærer i folkeskoler, højskoler og efterskoler dog fortsat frem til 1. september 'kraftigt' til at lade sig teste to gange om ugen, med mindre man tidligere har været smittet eller er vaccineret. Samme opfordring gælder for fysisk fremmøde på arbejdspladser.
Opfordringen til fortsat at lade sig teste gælder også ansatte i sundhedsvæsenet, plejesektoren og på visse sundhedstilbud.