AI skrev perfekt stil for storesøster og læste godnathistorie for lillesøster

Kan man overhovedet bruge kunstig intelligens i sin hverdag? Det har en familie fra Fyn testet.

I oktober 2023 skrev 38-årige Magda Podgorska en ansøgning til et nyt job.

Hun var jobsøgende, og da hun nogle uger senere blev kaldt til samtale og blev bedt om at forberede en præsentation af sig selv, besluttede hun sig for at gøre noget anderledes.

Hun ville bruge kunstig intelligens til at lave præsentationen.

- Jeg har altid haft en tanke i hovedet om, at jeg godt gad at præsentere mig ud fra karaktererne i tv-serien ’Venner’. Det er en anderledes idé, men den er tidskrævende, siger Magda Podgorska.

Derfor uploadede hun sit cv i ChatGPT og bad chatbotten om at tilpasse det karaktererne i 'Venner'. Den beskrev hende blandt andet som "et familiemenneske" og "ambitiøs" som karakteren Monica.

Og eksemplet med at bruge AI i en jobsøgning var bare et af flere eksperimenter.

Magda Podgorska havde selv skrevet ansøgningen til det job, hun endte med at sige ja til. Men under optagelserne til programmet skrev AI otte ansøgninger for hende, og hun blev kaldt til samtale på flere af jobbene.
Magda Podgorska havde selv skrevet ansøgningen til det job, hun endte med at sige ja til. Men under optagelserne til programmet skrev AI otte ansøgninger for hende, og hun blev kaldt til samtale på flere af jobbene.
Foto: TV2

AI rykkede ind i familien

I 14 dage har Magda Podgorska og hendes familie brugt AI i deres dagligdag som et eksperiment i programmet 'AI – en fremmed i familien'.

Udover Magda Podgorska er hendes 45-årige kæreste, Jan Særkjær, samt hendes to døtre, 14-årige Zuzia Podgorska og 11-årige Julia Podgorska, med i programmet. De bor i den fynske by Brylle.

Familien har aldrig brugt kunstig intelligens før og har derfor løbende fået hjælp af teknologisk strateg og AI-ekspert på TV 2 Bo Bergstedt.

Flere af eksperimenterne endte med at overraske familien.

Var ærlig omkring brugt af ChatGPT

Magda Podgorska brugte sin 'Venner'-præsentation til sin jobsamtale og var ærlig omkring sit brug af ChatGPT.

- Til præsentationen bemærkede de, at jeg havde gjort noget anderledes, som de aldrig havde set før. De var meget positive overfor, at jeg tør gøre sådan nogle ting og ikke er bange for teknologien, siger Magda Podgorska.

Beslutningen om at gøre noget anderledes gav pote. For senere blev hun tilbudt jobbet.

Magda Podgorska havde selv skrevet ansøgningen til det job, hun sagde ja til. Men under optagelserne til programmet søgte hun andre otte jobs, hvor ChatGPT skrev hendes ansøgninger.

Hun blev inviteret til fem jobsamtaler i alt og fik tilbudt to af stillingerne, inklusive den stilling hun sagde ja til.

- Det har jeg ikke prøvet før, lyder det fra Magda Podgorska.

Også hendes ældste datter, Zuzia Podgorska, blev overrasket, da hun brugte AI til at skrive en opgave.

Skrev "perfekt" engelskopgave

Under optagelserne fik Zuzia Podgorska, der går i ottende klasse, en engelskstil for.

Den besluttede TV 2s AI-ekspert, Bo Bergstedt, at ChatGPT skulle skrive for hende.

Zuzia Podgorska lod ChatGPT skrive hendes engelskopgave som et eksperiment for at finde ud af, hvor god opgaven ville blive.
Zuzia Podgorska lod ChatGPT skrive hendes engelskopgave som et eksperiment for at finde ud af, hvor god opgaven ville blive.
Foto: TV2

Derfor skrev Zuzia Podgorska opgaveformuleringen ind i ChatGPT og bad den skrive opgaven i et sprog, som kunne være skrevet af en 14-årig.

Kvaliteten af den færdige opgave overraskede hende.

- Det var godt nok vildt. Det er nok noget i den stil, jeg selv ville have skrevet. Der er ikke noget, der skal rettes. Den er jo perfekt, sagde Zuzia Podgorska.

Hun var overbevist om, at hendes lærer ikke ville opdage, at hun ikke selv havde skrevet opgaven.

Det vender vi tilbage til. Først skal vi lige se på, hvor AI ikke imponerede.

AI var ikke en succes alle steder

Jan Særkjær brugte AI, da han i sit job som tømrer skulle måle, hvor mange meter gummi han skulle bruge til at sætte i døre og vinduer i et hus, han var i gang med at bygge.

Han brugte det ved at give AI et billede af et vinduesparti. Derefter bad han den om at udregne, hvor mange meter gummi der skulle bruges.

Jan Særkjær tog et billede af vinduespartiet, som han uploadede til ChatGPT.
Jan Særkjær tog et billede af vinduespartiet, som han uploadede til ChatGPT.
Foto: TV2

Chatbotten svarede, at der skulle bruges cirka 11 meter. Da Jan Særkjær målte efter, kom han frem til, at han skulle bruge omkring 13 meter.

Disse værktøjer brugte familien

Datteren Julia Podgorska fik læst en godnathistorie op af ChatGPT.

Forinden havde hendes mor bedt ChatGPT om at finde på en unik godnathistorie. Hun havde også indtalt en kort lydfil, som AI brugte til at klone hendes stemme.

ChatGPT læste en godnathistorie op for Julia Podgorska med hendes mors klonede stemme.
ChatGPT læste en godnathistorie op for Julia Podgorska med hendes mors klonede stemme.
Foto: TV2

På den måde læste AI godnathistorien op med hendes stemme.

- Den var god, men det var ikke min mors stemme. Hvis jeg ved, det er en robot, som læser den op, tror jeg aldrig, jeg vil kunne falde i søvn, sagde Julia Podgorska efterfølgende.

Nu mangler vi bare svar på, hvordan det gik, da Zuzia Podgorska afleverede en opgave, som ChatGPT havde skrevet for hende.

Fik ros for opgave

På dagen, hvor Zuzia Podgorska skulle have sin engelskopgave tilbage, var hun spændt på, om hendes lærer ville tro, at det var hende, som havde skrevet den.

Læreren lagde ud med at rose hendes opgave.

- Jeg har skrevet som notater, at stilen er på et virkelig højt niveau. Jeg ved, du ligger på et højt niveau, men det er alligevel højere, end jeg tænker, du ligger.

Derfor havde han kopieret teksten og sat den ind i et program, som tjekker for AI. Han var ekstra opmærksom, fordi han vidste, at Zuzia Podgorska deltog i tv-programmet.

Zuzia Podgorska indrømmede overfor læreren, at hun havde fået ChatGPT til at skrive hele opgaven – men at hun kun havde snydt, fordi det var en del af eksperimentet. Derfor fik det heller ikke konsekvenser for hende.

- Det er første gang, jeg har brugt ChatGPT. Men det er højst noget, jeg vil bruge som en hjælp, men ikke til at skrive en hel opgave, sagde Zuzia Podgorska.

Denne familie fra Fyn brugte kunstig intelligens i deres hverdag i 14 dage, men hvad fik de ud af det?
Denne familie fra Fyn brugte kunstig intelligens i deres hverdag i 14 dage, men hvad fik de ud af det?
Foto: TV2

Har familien brugt AI siden?

Netop snyd med skoleopgaver har fyldt i debatten om brug af kunstig intelligens. En dansk efterskole har sågar droppet skriftlige afleveringer.

I sidste uge præsenterede danske eksperter deres anbefalinger af regulering af AI, og her lød det blandt andet, at børn og unge skal beskyttes bedst muligt mod kunstig intelligens, samt at indhold genereret af kunstig intelligens skal kunne genkendes.

Hjemme hos familien i Brylle fyldte brugen af AI meget i de 14 dage, eksperimentet stod på. Men siden har familien ikke brugt det, fortæller Magda Podgorska.

- Under optagelserne var det meget målrettet, hvad vi brugte AI til. Men jeg søger jo ikke jobs længere, og man må ikke bruge AI i skolen, så det giver ikke rigtigt mening for os at bruge det, forklarer hun.

Hun har dog en opgave på arbejdet, som hun overvejer at bruge ChatGPT til at løse.

- Jeg kommer til at bruge AI der, hvor det giver mening, siger Magda Podgorska.

Se 'AI – en fremmed i familien' i aften klokken 20.40 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.

Oversigt

    Oversigt