Frivillige på festival sorterede plast forgæves: - Jeg føler mig snydt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Men det er langt fra modvilje, der er skyld i, at ølkrus og kander fra dette års festival er gået op i røg, lyder det fra festivalen.
Men det er langt fra modvilje, der er skyld i, at ølkrus og kander fra dette års festival er gået op i røg, lyder det fra festivalen.
Græsset i Tusindårsskoven i Odense er igen grønt og pænt. Kun bittesmå, glimtende plaststykker afslører, at skoven for to uger siden dannede rammen om en stor festival med 45.000 gæster.
- Vi har egentlig gjort det meget godt, siger Jens Ottesen, mens han spejder ud over græsset.
- Det lignede jo nærmest 3. verdenskrig, da vi kom her. For når folk sluttede med at feste, smed de skidt og kanel, og så lå det til os om morgenen.
Teenagepiger har bil fyldt med alkohol holdende uden for festivalplads
Alkoholpriserne på festivalpladsen får flere unge til at finde andre alternativer, når de skal være fulde på Tinderbox.
Det er dyrt at være på festival, men der findes alternativer til at gøre det billigere. TV 2/Fyn spurgte fire unge piger på 17 og 18 år, hvordan de fester på Tinderbox, mens de ventede på Scarlet Pleasure fredag eftermiddag.
- Hvis man skal blive fuld eller tipsy, skal man drikke meget for at kunne mærke det. Det kan man ikke rigtig, hvis man køber en drink til 70 kroner med fire centiliter i. Så er det billigere at tage i brugsen og købe en shotflaske og drikke sig stiv i det, siger 18-årige Sara Moosdof fra Kværndrup.
Derfor er det ifølge pigerne ikke unormalt at have en bil eller andre alternativer til opbevaring af alkohol ude foran pladsen foran festivalpladsen.
- Vi har 10 til 15 cider med i bilen, siger Sara Moosdof.
Ifølge pigerne er der også mange andre, der har biler stående, så de kan gå ud og 'smug'-drikke.
- Vi har ikke penge til at blive fulde af det, der er herinde. Vi tager hjem til nogle, der bor tæt på. Og så kommer vi tilbage igen, siger Alberte Valentin 17 år fra Odense.
Fuldskab er vigtig
De fire piger er enige om, at alkohol hører med til at være på festival. Der er stor enighed om, at alkohol gør dem mere åbne, som gør, at de er bedre til at lære nye mennesker at kende.
- Hvis man skal købe alt sin alkohol her, så tror jeg ikke, at man på noget tidspunkt bliver så stiv, som man vil være, hvis man havde mulighed for at hente det, siger Sara Moosdof.
For det kan ifølge pigerne godt være svært at slå sig løs uden alkohol.
- Ens grænser går lidt længere ned. Man tør at gøre noget mere, siger 18-årige Nadia Kroun fra Kværndrup.
Drikker I mere nu, hvor I henter alkohol uden for festivalpladsen?
- Ja! Det gør vi helt sikkert. Ja, bestemt, svarer pigerne i munden på hinanden.
Pigerne mener altså, at prisen på alkohol får dem til at drikke mere, men der er også andre prioriteringer, der spiller ind.
- Man har ikke penge til at blive fuld, særligt ikke når man er studerende, siger Alberte Valtin.
Og hendes veninde supplerer.
- Det er alt for dyrt, nu hvor man også har givet penge for billet og skal købe mad, siger 17-årige Teraza Ferguson fra Ringe.
Jens Ottesen var én af i alt 75 frivillige pensionister, som hver morgen klokken 7 gjorde pladsen ren for festivalen Tinderbox. Det indebar blandt andet en omhyggelig sortering af plastaffald. Men den ser nu ud til at være spildt.
- I år fik vi at vide, at vi skulle sortere plastaffaldet, og det var vi meget positive over for, siger Jens Ottesen, og forklarer, at plast skulle sorteres i to forskellige farver sække.
Netop affaldssortering og bæredygtighed var noget, som Tinderbox slog sig op på forud for festivalen. Festivaldirektøren udtalte blandt andet i medierne, at al plasten fra årets festligheder skulle genanvendes.
Men TV 2 kan nu fortælle, at sådan er det ikke gået.
Galleri: Det er ''skægt'' at være på Tinderbox
Se stemningsbilleder fra Tusindårsskoven, hvor der i disse dage er Tinderbox.
For fjerde år i træk afvikles musikfestivalen Tinderbox i Tusindårsskoven i Odense fra den 28. til 30. juni.
Pop- og rockstjerner som Depeche Mode, Alanis Morissette, Wiz Khalifa, Jack White, Nik & Jay og Dizzy Mizz Lizzy trækker omkring 45.000 musikglade gæster ud foran de mange scener.
Skæg kommer i mange, former, farver, og ikke mindst udtryk.
TV 2/Fyn-fotograf Alexander Aagaard har været rundt og fange et par stykker af dem.
Klik dig igennem de seneste billeder i billedhjulet øverst i artiklen.
Du kan læse meget mere om årets Tinderbox her.
Umuligt at afsætte
En stor del af det plastaffald, som Jens Ottesen og kollegerne har indsamlet, er nemlig ikke røget til genanvendelse. Det er blevet brændt.
Mange ton er således gået op i røg på Fynsværket, og det resterende plastaffald står i containere i Brabrand og risikerer at få samme skæbne.
Det skuffer Jens Ottesen:
- Jeg synes ærligt talt, vi er blevet taget godt og grundigt ved næsen, siger han.
Men det er ikke modvilje, der er skyld i, at plastaffaldet er blevet brændt. Det har derimod vist sig at være stort set umuligt, fortæller den ressourceansvarlige hos Tinderbox, Jakob Baungaard:
- Som festival ønsker vi - og har en ambition om - at genanvende al plastikaffald. Men nogle gange viser det sig, at det ikke er muligt at afsætte al vores plastikaffald til modtageranlægget, og så risikerer vi, at noget havner i forbrænding.
Galleri: De unge Tinderbox-gæster er helt vilde med Kesi
Se stemningsbilleder fra Tusindårsskoven, hvor der i disse dage er Tinderbox.
For fjerde år i træk afvikles musikfestivalen Tinderbox i Tusindårsskoven i Odense fra den 28. til 30. juni.
Pop- og rockstjerner som Depeche Mode, Alanis Morissette, Wiz Khalifa, Jack White, Nik & Jay og Dizzy Mizz Lizzy trækker omkring 45.000 musikglade gæster ud foran de mange scener.
TV 2/Fyn-fotograf Alexander Aagaard er med til Tinderbox, hvor han vil fange skæve, sjove og overraskende stemningsbilleder fra musikfestivalen. Klik dig igennem de seneste billeder i billedhjulet øverst i artiklen.
Du kan læse meget mere om årets Tinderbox her.
- Vi svømmer over
I Danmark er der nemlig kun ét anlæg, der kan rense plast, som har været benyttet til fødevarer. Og det er så nyt, at det først er fuldt køreklart om 14 dage – og allerede nu står talrige kunder i kø.
- Vi svømmer faktisk over, siger Christian Bille, der er driftsleder hos Dansk Affaldsminimering, som vaskeanlægget hedder.
Tinderbox har i øjeblikket omkring fire-fem store containere fyldt med shotsrør, ølkrus og ølkander, der skulle være blevet genanvendt, men containerne kan ikke blive stående for evigt, så på et tidspunkt risikerer plasten at blive sendt til forbrænding, hvis den ikke kan blive genanvendt, forklarer Jakob Baungaard.
- Worst case bliver det her sendt til forbrænding, hvilket er rigtig ærgerligt, da vigtige ressourcer går tabt, siger han.
Unge bryder reglerne og køber alkohol på Tinderbox: - Det er nemt
Aldersgrænsen for at købe alkohol på Tinderbox er 18 år. Men det er nemt at købe alkohol, selv om man er under aldersgrænsen, fortæller flere unge festivalgæster.
Opdateret klokken 21:15 med svar fra Tinderbox.
Det er ikke tilladt at købe alkohol, når man er under 18 år på Tinderbox. Flere af gæsterne fortæller til TV 2/Fyn, at de har købt alkohol, selv om de er under 18 år.
16-årige Martine Sørensen og hendes veninde Silje Marie Hestelund fra Odense er blandt de piger, der synes, det er nemt at købe alkohol på Tinderbox trods deres unge alder.
- Det er nemt i forhold til, at aldersgrænsen er 18 år, siger 16-årige Martine Sørensen.
De er begge enige om, at det ikke er et problem for dem at købe alkohol på pladsen på Tinderbox.
Ikke nemt alle steder
Selv om begge piger er enige om, at det er nemt at bryde reglerne, er der dog forskel på, hvor det lykkedes bedst.
- Det kommer an på, hvor man køber det. Hvis det er øl og sådan noget, er det nemt. Men går man i Absolut Vodka og Appelsin, er det ikke så nemt, siger 16-årige Silje Marine Hestelund.
- Nede ved MagicBox er de strammere, vil jeg mene. Da vi var dernede, aftalte vi bare at gå herop og købe noget.
Tinderbox bryder loven
Flere områder af alkoholområdet er reguleret ved lovgivning. Tinderbox hører under restaurationsloven, hvor det fremgår, at det er ulovligt at servere alkohol for unge under 18 år, hvor promillen er mere end 2,8 procent.
Derfor bryder Tinderbox loven, når de sælger alkohol til de unge, der er under 18 år.
Restaurationsloven
§ 29. På serveringssteder er det forbudt enhver at servere eller lade servere, herunder gennem automater, stærke drikke for personer, der
1) ikke er fyldt 18 år, eller
2) om hvem der er grund til at antage, at de ved yderligere indtagelse af stærke drikke vil give anledning til fare for sig selv eller fare eller ulempe for andre.
Kilde: Retsinformation.dk
Hvad synes I om, at aldersgrænsen for at købe alkohol på Tinderbox er 18 år?
- Jeg synes, det er latterligt, at når man er uden for Tinderbox-pladsen gerne må købe, når man er 16 år, siger Martine Sørensen.
Og hendes veninde Silje Marie Hestelund er enig, men tilføjer.
- Jeg har det på samme måde. Men jeg synes, det er fint, at man skal være 18 år for at købe vodka, siger Silje Marie Hestelund.
De to 16-årige piger er uforstående over for Tinderbox' aldersgrænse og mener, den burde reguleres - i hvert fald på den alkohol, de plejer at kunne købe.
- De kunne godt overveje at sætte øl-aldersgrænsen ned til 16 år. Vi drikker os jo bare megastive, inden vi kommer ind, og så får vi ikke rigtig altid noget ud af det, når vi så kommer herind, siger Martine Sørensen, imens hun griner til sin veninde Silje Marie Sørensen.
Pressechef for Tinderbox John Fogde har informeret TV2/Fyn om, at Tinderbox ingen kommentarer har til historien.
Afbrænding er skidt for miljøet
Når affald bliver brændt, går det ud over miljøet.
Derfor bekymrer det Kristian Syberg, der er lektor i miljørisici på RUC, når plastaffald som det på landets festivaler ikke bliver genanvendt. Plastik bliver nemlig fremstillet af olie, og når det kun bruges én gang, udtømmer vi en kostbar ressource:
- Vi overforbruger alt for meget, i forhold til hvad der er bæredygtigt – ja i forhold til hvad klodens kapacitet kan holde til. Jeg tror, vores største udfordring er at få opbygget en infrastruktur, så vi kan blive bedre til at bruge plastik på en smart måde, siger han.
Flere danske virksomheder og kommuner sender lige nu deres beskidte plastaffald til udlandet for at få det renset og genanvendt, men talrige kommuner erkender samtidig over for TV 2, at det er usikkert, om plasten reelt bliver genanvendt, fordi systemet er så uigennemskueligt.
Galleri: Tinderbox runder af
Se stemningsbilleder fra Tusindårsskoven fra den tredje og sidste dag på Tinderbox.
For fjerde år i træk afvikles musikfestivalen Tinderbox i Tusindårsskoven i Odense fra den 28. til 30. juni.
Pop- og rockstjerner som Depeche Mode, Alanis Morissette, Wiz Khalifa, Jack White, Nik & Jay og Dizzy Mizz Lizzy trækker omkring 45.000 musikglade gæster ud foran de mange scener.
TV 2/Fyn-fotograf Alexander Aagaard er med til Tinderbox, hvor han vil fange skæve, sjove og overraskende stemningsbilleder fra musikfestivalen. Klik dig igennem de seneste billeder i billedhjulet øverst i artiklen.
Du kan læse meget mere om årets Tinderbox her.
Tinderbox beklager
Af samme årsag foretrækker Jakob Baungaard at holde affaldet fra Tinderbox i Danmark.
Men det er ikke kun Tinderbox, der har været nødt til at brænde sit plastaffald i år. Det samme har den populære aarhusianske festival Northside, fortæller Jakob Baungaard til TV 2 med henvisning til samme problemstilling.
Kan du ikke forstå, at der er nogle af de frivillige, som har samlet affald og fået at vide, at det skal genanvendes, som føler sig ført bag lyset?
- Det kan jeg sagtens forstå. Det er ærgerligt for de frivillige og publikummer, der har været med til at affaldssortere på vores festival, at plasten ikke bliver genanvendt, og som ressourceansvarlig er jeg den, der er mest ked af, at vi ikke kan få det sidste led på, så plasten kan blive genanvendt.
- Men det vigtige problem er, at vi ikke kan afsætte alt det plastikaffald, vi har - systemet er simpelthen ikke udbygget nok til det i Danmark, siger han.
Jakob Baungaard håber, at der bliver etableret flere vaskeanlæg hurtigst muligt, og han tror på, at al plastaffaldet fra næste års festivaler kan sendes til genanvendelse. Men han tør ikke love noget.
Det samme gør Jens Ottesen:
- Jeg håber, at man har lært lidt af det, der er foregået i år, så det kan blive genanvendt. Det må kunne lade sig gøre, siger han.
Bange ansatte stoppede arbejde på silo få minutter før dødsulykke - blev forsikret om at det var sikkert
kopieret!
En ingeniør overhørte de ansattes nødråb i minutterne inden at tre ansatte døde i arbejdsulykken på Flemløse Biogas.
Det kan TV 2 Fyn nu fortælle på baggrund af en aktindsigt over redegørelsen fra Arbejdstilsynet i forbindelse med et påbud til det tyske firma, Formtec Spezialschalungs GmbH & Co, der havde det overordnede ansvar for betonkonstruktionen.
Kort før ulykken indtraf havde de ansatte på biogasanlægget bemærket, at konstruktionen havde sat sig eller var nedbøjet med op mod tre centimeter.
Syv ansatte stod på taget, mens en enkelt stod i bunden af siloen.
De nervøse medarbejdere stoppede arbejdet med det samme og kontaktede ingeniøren med billeder af konstruktionen.
Skulle genoptage arbejdet
Da ingeniøren, som havde lavet beregningerne af konstruktionen, vendte tilbage, var det med beskeden om at konstruktionen kunne tåle en nedbøjning på fem centimeter, hvorfor “de kunne fortsætte med udlægning af det afsluttende betonlag på taget”.
Person fik tag ned over sig - kollapset tag var fyldt med fejl
Det nedstyrtede tag hos Flemløse Biogas var fyldt med fejl, da tre personer blev dræbt, og fem kom til skade under arbejdet på en silo i Flemløse.
Syv personer arbejdede på toppen af taget, og én stod i bunden af siloen, da ulykken indtraf.
Det fremgår af en aktindsigt fra Arbejdstilsynet til TV 2 Fyn.
Ifølge Arbejdstilsynet havde det tyske firma Formtec Spezialschalungs GmbH & Co ikke sikret, “at støbeformskonstruktionen under det midlertidige arbejde, ophold eller færdsel i højden i forbindelse med støbning af betontaget på siloen var egnet og tilpasset hertil, så anvendelsen er sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig”.
Firmaet får derfor et strakspåbud.
Arbejdstilsynet konkluderer i sin rapport, at det ustabile tag var i fare for kollaps på grund af mangelfulde svejsninger, og at det var så alvorligt, at "det kunne medføre alvorlig personskade ved at styrte cirka 24 meter ned sammen med den kollapsende konstruktion eller ved at blive ramt af denne".
- Det er Arbejdstilsynets vurdering, at der er en betydelig fare for alvorlig personskade som fx knoglebrud eller i værste fald dødsfald, skriver tilsynet.
Ifølge tilsynet arbejdede otte personer på taget, da det styrtede 24 meter ned sammen med den kollapsende konstruktion. Derudover befandt en person sig inde i siloen og blev ramt af konstruktionen.
Mangelfulde svejsninger
Af påbuddet fremgår det, at det tyske firma var leverandør af støbeformskonstruktionen, men havde overdraget støbeformskonstruktionen til den belgiske virksomhed Bio Dynamics, som det seneste år har fået flere påbud af Arbejdstilsynet.
- Der var flere svejsninger på støbeformens bærende ståldrager, der ikke havde den fornødne kvalitet og/eller var mangelfulde, idet flere ender af ståldragerne var mørke og anløbet, hvilket viser, at svejsningerne ved flangerne mellem enden på ståldragerne og stålpladen ikke har været smeltet sammen og dermed ikke har haft foreskrevne kvalitet, hedder det i påbuddet fra Arbejdstilsynet.
De mangelfulde svejsninger medførte, at støbeformen ikke kunne optage de forudsatte konstruktionsmæssige belastninger, “hvilket bevirkede, at støbeformen blev ustabil i forbindelse med udlægning af store mængder beton til siloens tag og konstruktionen kollapsede”, hedder det videre.
Arbejdet blev herefter genoptaget. Kun ti minutter efter kollapsede konstruktionen.
Det er skræmmende og uhyggeligt, lyder det fra 3F, da TV 2 Fyn forelægger oplysningerne for dem.
- Folkene havde jo faktisk sagt fra, som jeg kan forstå det. Nu har jeg ikke ingeniørberegninger på, om det er korrekt. Normalt har vi det sådan, vi håndværkere ikke bare stoler på, hvad en ingeniør har beregnet. Det er skræmmende. Det er desværre bare ikke nyt, når det er steder, hvor vi ikke har mulighed for at kontrollere, siger faglig medarbejder hos 3F Martin Arum.
Det fremgår også af aktindsigten, at den tyske virksomhed Formtec Spezialschalungs GmbH & Co dagen inden ulykken havde gennemgået selve støbeformskonstruktionen samt hvorledes støbearbejdet skulle foregå på selve dagen.
Flemløse Biogas har fået to påbud af Arbejdstilsynet efter dødsulykken på anlægget 26. november sidste år. Samtidig har det tyske firma Formtec Spezialschalungs GmbH & Co fået et strakspåbud.
Mens tre blev dræbt, kom fem alvorligt til skade ved ulykken.
Biogasanlæg sjuskede med sikkerhed før dødsulykke
Flemløse Biogas har fået to påbud af Arbejdstilsynet efter dødsulykken på anlægget 26. november, hvor tre blev dræbt, og fem blev såret.
Det fremgår af en aktindsigt fra Arbejdstilsynet, som TV 2 Fyn har fået.
Ved ulykken styrtede otte personer gennem en betonkonstruktion, der var ved at blive bygget i toppen af den såkaldte reaktortank. En person befandt sig i selve reaktortanken.
Aktindsigten indeholder også helt nye billeder taget af tilsynet kort efter ulykken. På et af billederne ses den sammenstyrtede tagkonstruktionen nede i bunden af siloen.
Flemløse Biogas havde ikke anmeldt arbejdet, der foregik på pladsen, til Arbejdstilsynet, og dermed har man overtrådt de gældende arbejdsmiljøregler.
Desuden har man ikke haft den lovpligtige sikkerhedsorganisation på byggepladsen.
Direktør peger på byggeleder
Biogasanlægget skal anmelde, at der foregår arbejde, når arbejdet overstiger 500 manddage, oplyser Arbejdstilsynet.
Desuden skal man udarbejde en plan for sikkerheden, når der på byggepladsen er mindst to arbejdsgivere, der samtidig beskæftiger mere end ti personer på byggepladsen.
TV 2 Fyn har tidligere kunnet oplyse, at biogasanlægget ikke havde en gyldig byggetilladelse fra Assens Kommune, da man startede byggeriet.
Den fik man først cirka et halvt år senere.
TV 2 Fyn har været i kontakt med direktøren og hovedejer af Flemløse Biogas, Kurt Brusgård Poulsen.
- Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Det er en byggeleder, der har styret byggeriet for mig. Og det er noget, han har styret med den tyske entreprenør. Så snart, jeg har fået et overblik over, hvorfor ulykken er sket, vil jeg udtale mig om det, siger han.
OB-træner afslører opskriften på succes og Superliga
kopieret!
Fredag spillede OB årets første træningskamp. Det var mod SønderjyskE, som til daglig gør sig i landets bedste række - ligesom OB.
Kampen endte med en 3-2-sejr til fynboerne, men trods de gode takter, kan der meget vel være forandringer på vej i truppen - det indebærer måske et farvel til stortalentet Tobias Slotsager.
Angriber Luca Kjerrumgaard og cheftræner Søren Krogh er dog ikke i tvivl om, hvilke kvaliteter der skal kendetegne klubben i 2025.
Supermarked dropper salg af cigaretter
kopieret!
Hvis du er ryger og handler i Lidl, er det med at få fyldt lageret op. Den tyske supermarkedskæde stopper nemlig for salget af cigaretter inden udgangen af 2028, oplyser den i en pressemeddelelse.
Udmeldingen kommer på baggrund af, at Lægeforeningen torsdag foreslog at hæve prisen på en pakke cigaretter til 120 kroner.
- I Lidl er vi glade for at læse Lægeforeningens nye forslag og bakker fuldt op om ambitionen om at skabe en røg- og nikotinfri fremtid, siger viceindkøbsdirektør i Lidl, Khalil Jehya Taleb.
- Vi tror på, at detailhandlen har en vigtig rolle at spille, og derfor har vi som den første dagligvarekæde i Danmark sat dato på, hvornår vi sælger de sidste tobaksvarer, siger han.
Karin kigger på ulykkessted hver dag - havde hørt uhyggeligt rygte før biogas-afsløring
kopieret!
En aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået, viser, at byggeriet, der første til den tragiske arbejdsulykke på Flemløse Biogas, der i slutningen af november kostede tre personer livet, var fyldt med fejl.
Kort inden ulykken havde de ansatte advaret en ingeniør om, at konstruktionen havde sat sig eller var nedbøjet med op mod tre centimeter. Ingeniøren bag forsikrede dog om, at det ikke var et problem.
Men bare ti minutter senere kollapsede taget.
Karin Jensen kan fra sit hjem se hen på siloen, hvor taget styrtede sammen. Hun fortæller til TV 2 Fyn, at hun havde hørt rygterne om, at medarbejderne advarede ingeniøren bag beregningerne.
- Vi tænker på det hver dag, hvad der er sket deroppe, siger hun.
Mand anholdt og sigtet for svindel - men allerede dagen efter er nye svindlere på spil
kopieret!
Onsdag advarede Fyns Politi om "skruppelløse" svindlere, der snød ældre borgere til at udlevere hævekort eller kreditkort og efterlyste i samme ombæring en mand.
Fredag oplyser politikredsen, at kollegaerne fra Syd- og Sønderjyllands Politi torsdag fandt manden, som nu er anholdt og sigtet for bedrageri mod flere ældre i Faaborg-området.
Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi er der tale om en 36-årige udlænding med bopæl i Viby J ved Aarhus. Han blev for lukkede døre sigtet for 17 forhold - blandt andet mod borgere i Faaborg og Ringe.
Den sigtede erkendte delvist og tog forbehold for at kære kendelsen, men er varetægtsfængslet i fire uger.
Siden anholdelsen er der dog dukket flere anmeldelser op fra Faaborg-området, oplyser Fyns Politi, der derfor advarer borgerne om, at der allerede nu kan være nye svindlere på spil.
- Den anmeldelse, vi fik torsdag, handler om et ældre ægtepar, som bliver franarret deres dankort af de her falske bankmænd, som så foretager hævninger på kortet umiddelbart efter, siger politikommissær Finn Wegner Petersen og uddyber:
- Samtidigt med bankkortet får gerningsmændene så også overbevist ægteparret om, at de skal udlevere smykker og kontanter, da de så vil blive bragt i ”sikkerhed”. Det er virkelig både groft og frækt.
Fyns Politi oplyser, at de er i gang med at skaffe foto af gerningsmanden, der foretog hævning på de to forurettedes bankkort i kontantautomat ved Sparekassen Sjælland-Fyn i Fåborg mellem klokken 14 og 15.
Har man været udsat for et svindelforsøg skal man ringe til politiet på 114.
Undgå at blive svindlet
Fyns Politis gode råd:
Du skal i udgangspunktet aldrig udlevere dit betalingskort, pinkode eller MitID til nogen.
Hverken banker eller politi beder om at få kort eller pinkode udleveret.
Smæk røret på og døren i, hvis nogen vil have udleveret kort eller koder.
Kontakt din egen bank/ bankrådgiver eller et betroet familiemedlem, hvis du er i tvivl.
Mistænker du, at du eller en pårørende er blevet svindlet eller snydt, så kontakt politiet på 114.
Ring til dit teleselskab og få oprettet "Udeladt nummer", så det ikke kan søges frem på Krak og lignende.
Borgmester vil komme vild lønforskel til livs
kopieret!
Århusianere tjener i gennemsnit 46.500 kroner mere om året end folk fra Odense.
Og ifølge Danmarks Statistik er lønningerne i Fyns største by steget mindre end i Esbjerg, Randers og Aalborg.
Det skal der gøres noget ved, fortalte borgmester Peter Rahbæk Juel torsdag til årets nytårskur i Odeon. Han vil hæve gennemsnitslønnen i Odense ved at få flere højtlønnede til byen.
- Vi skal blive stærkere til at arbejde med robotter, droner og life science. Novo er flyttet til byen - det giver os nogle muligheder. Det er dybest set dem, jeg gerne vil udnytte, så vi kan blive lige så velstående, som man er andre steder i landet, siger Peter Rahbæk Juel.
Her konfronterer hun mand, der har kaldt hende racist
kopieret!
Hun udbreder racisme og har en nazi-mentalitet. Det er de reaktioner, hun får, når hun stikker næsen frem i udlændingedebatten.
Det fynske folketingsmedlem og tidligere minister Mai Mercado (K) er blevet beskyldt for lidt af hvert.
- Jeg er både blevet kaldt hadefuld, fordomsfuld, snæversynet, racist og alt der imellem. Jeg troede faktisk, vi var kommet videre, siger hun til TV 2 Fyn.
I et debatindlæg i Politiken har hun skrevet, at "udlændinges herskermentalitet ødelægger foreningslivet" med eksempler fra Fyn. Hun fremhæver Nyborg Svømme- og Badeland, der i sommer måtte hyre tryghedsvagter, fordi nogle gæster med anden etnisk baggrund ikke ville følge stedets regler og truede personalet - og hun nævner fodboldklubben FIUK fra Vollsmose, der gjorde andre hold så utrygge, at de ikke ville spille imod dem.
Sammen med TV 2 Fyn ringer hun nogle af dem op, der har kaldt hende en overklassepige og beskyldt hende for at være racistisk.
Vil ikke debattere med dig
En af dem er Mikael Hertig. Den tidligere europaparlamentskandidat for Alternativet skriver kort og godt: “Stop nu den racisme”.
- Der er to muligheder. Det ene er, at man skriver meget blidt, og så bliver det upåagtet. Eller også siger man, at det er racisme, og jeg synes godt, jeg kan definere, hvad jeg forstår ved racisme, siger han.
I den modsatte ende af røret er Mai Mercado ærgerlig over, at debatten aldrig kommer længere.
- Jeg noterer mig, at der er en, der kalder mig racist, men du er jo ikke en, jeg har lyst til at debattere med. Hvis du eksempelvis havde skrevet: “Jeg er så uenig, for vi har ikke brug for at stigmatisere en hel befolkningsgruppe. Jeg synes, du går for langt" - hvis du havde sat ord på, hvorfor du var uenig med mig, havde jeg elsket at tage den diskussion, men når der bare kommer "du er racist", "du er hadefuld", "du er snæversynet", trækker jeg på skulderen og tænker, at vi nok ikke bliver enige uanset, svarer Mai Mercado.
- Vi skriver 2025, og jeg synes jo, det er ti år siden, at man blev kaldt racist, når man skrev kritisk om indvandrerpolitik. Så kan jeg så konstatere, at sådan er det ikke længere, siger hun.
Overklassepigen Mai Mercado
På Politikens facebookside blandede Danni Andersen sig i debatten med kommentaren: “Danske politikeres nazi-mentalitet ødelægger det danske samfund. I dag står overklassepigen Mai Mercado for dagens "alt som muslimer gør er forkert"-indslag”.
Men debatten kom ikke længere end det, før Mai Mercado og TV 2 Fyn ringede Danni Andersen op.
Hvorfor skriver du, som du gør i stedet for at forholde dig til de ting, du er uenig med Mai Mercado i?
- Jeg ville give en kommentar, der var lige så polariserende eller generaliserende, som jeg syntes, Mai Mercados udtalelse var for at vise, at hvis man på den ene side kan udtale sig så generaliserende om en bestemt gruppe mennesker, hvorfor skulle man så ikke kunne udtale sig lige så generaliserende eller bombastisk om den gruppe politikere, der gør det?
Danni Andersen har tidligere været medlem af Socialdemokratiet, men meldte sig ud, netop fordi han mener, at partiet er blevet for racistisk.
- Er det ikke mærkeligt, at når du synes, jeg graver dybe grøfter, så tænker du, at modsvaret til mig skal være at grave endnu dybere? Logisk hænger det ikke sammen for mig, svarer Mai Mercado.
I et kvarter taler Mai Mercado, TV 2 Fyns journalist og Danni Andersen sammen. Alle mere opløftede og et skridt længere inde i indvandredebatten, end da vi ringede op. Telefonsamtalen slutter i hvert fald med ønsket om en god dag og et “tak for snakken”.
Nye afsløringer ryster Karsten Hønge: - Det bør få nogle hårde konsekvenser for den mand
kopieret!
Fredag kan TV 2 Fyn fortælle, at det nedstyrtede tag hos Flemløse Biogas, der kostede tre mennesker livet, var fyldt med fejl.
Ovenikøbet overhørte en ingeniør de ansattes nødråb i minutterne, inden tre ansatte døde i arbejdsulykken på Flemløse Biogas. Det vækker forargelse hos SF’s fynskvalgte folketingsmedlem Karsten Hønge, der selv har en fortid i byggebranchen.
- Det bør få nogle hårde konsekvenser for den mand. I det hele taget skal det have langt flere umiddelbare konsekvenser, hvis tre er døde i sådan en ulykke.
- De der firmaopbygninger, hvor man skubber rundt med ansvaret, det går ikke. Det er en sag, som sætter skub i, at vi får rettet op på de arbejdsmiljøer.
Person fik tag ned over sig - kollapset tag var fyldt med fejl
kopieret!
Det nedstyrtede tag hos Flemløse Biogas var fyldt med fejl, da tre personer blev dræbt, og fem kom til skade under arbejdet på en silo i Flemløse.
Syv personer arbejdede på toppen af taget, og én stod i bunden af siloen, da ulykken indtraf.
Det fremgår af en aktindsigt fra Arbejdstilsynet til TV 2 Fyn.
Ifølge Arbejdstilsynet havde det tyske firma Formtec Spezialschalungs GmbH & Co ikke sikret, “at støbeformskonstruktionen under det midlertidige arbejde, ophold eller færdsel i højden i forbindelse med støbning af betontaget på siloen var egnet og tilpasset hertil, så anvendelsen er sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig”.
Firmaet får derfor et strakspåbud.
Arbejdstilsynet konkluderer i sin rapport, at det ustabile tag var i fare for kollaps på grund af mangelfulde svejsninger, og at det var så alvorligt, at "det kunne medføre alvorlig personskade ved at styrte cirka 24 meter ned sammen med den kollapsende konstruktion eller ved at blive ramt af denne".
- Det er Arbejdstilsynets vurdering, at der er en betydelig fare for alvorlig personskade som fx knoglebrud eller i værste fald dødsfald, skriver tilsynet.
Ifølge tilsynet arbejdede otte personer på taget, da det styrtede 24 meter ned sammen med den kollapsende konstruktion. Derudover befandt en person sig inde i siloen og blev ramt af konstruktionen.
Mangelfulde svejsninger
Af påbuddet fremgår det, at det tyske firma var leverandør af støbeformskonstruktionen, men havde overdraget støbeformskonstruktionen til den belgiske virksomhed Bio Dynamics, som det seneste år har fået flere påbud af Arbejdstilsynet.
- Der var flere svejsninger på støbeformens bærende ståldrager, der ikke havde den fornødne kvalitet og/eller var mangelfulde, idet flere ender af ståldragerne var mørke og anløbet, hvilket viser, at svejsningerne ved flangerne mellem enden på ståldragerne og stålpladen ikke har været smeltet sammen og dermed ikke har haft foreskrevne kvalitet, hedder det i påbuddet fra Arbejdstilsynet.
De mangelfulde svejsninger medførte, at støbeformen ikke kunne optage de forudsatte konstruktionsmæssige belastninger, “hvilket bevirkede, at støbeformen blev ustabil i forbindelse med udlægning af store mængder beton til siloens tag og konstruktionen kollapsede”, hedder det videre.
Biogasanlæg sjuskede med sikkerhed før dødsulykke
kopieret!
Flemløse Biogas har fået to påbud af Arbejdstilsynet efter dødsulykken på anlægget 26. november, hvor tre blev dræbt, og fem blev såret.
Det fremgår af en aktindsigt fra Arbejdstilsynet, som TV 2 Fyn har fået.
Ved ulykken styrtede otte personer gennem en betonkonstruktion, der var ved at blive bygget i toppen af den såkaldte reaktortank. En person befandt sig i selve reaktortanken.
Aktindsigten indeholder også helt nye billeder taget af tilsynet kort efter ulykken. På et af billederne ses den sammenstyrtede tagkonstruktionen nede i bunden af siloen.
Flemløse Biogas havde ikke anmeldt arbejdet, der foregik på pladsen, til Arbejdstilsynet, og dermed har man overtrådt de gældende arbejdsmiljøregler.
Desuden har man ikke haft den lovpligtige sikkerhedsorganisation på byggepladsen.
Direktør peger på byggeleder
Biogasanlægget skal anmelde, at der foregår arbejde, når arbejdet overstiger 500 manddage, oplyser Arbejdstilsynet.
Desuden skal man udarbejde en plan for sikkerheden, når der på byggepladsen er mindst to arbejdsgivere, der samtidig beskæftiger mere end ti personer på byggepladsen.
TV 2 Fyn har tidligere kunnet oplyse, at biogasanlægget ikke havde en gyldig byggetilladelse fra Assens Kommune, da man startede byggeriet.
Den fik man først cirka et halvt år senere.
Efter dødsulykke: Kollapset tank blev bygget uden tilladelse
Opførelsen af den reaktortank, der tirsdag kostede to rumænere livet og kvæstede seks i Flemløse blev i næsten et halvt år opført uden byggetilladelse. Det viser dokumenter TV 2 Fyn er besiddelse af.
Karin Jensen, der er nabo til Flemløse Biogas, er rystet over ulykken på biogasanlægget, men hun er lige så rystet over at byggeriet er foregået uden tilladelse.
Frem til 8. oktober i år var ejerne af anlægget nemlig allerede i fuld gang med at opføre den nu kollapsede reaktortank uden byggetilladelse og med kommunens vidende.
Byggetilladelsen fik Flemløse Biogas først den 8. oktober i år. Året forinden havde Flemløse Biogas søgt om dispensation til at bygge reaktortanken i 18 meters højde i stedet for de 15 meter, lokalplanen foreskrev. En dispensation man fik.
Byggeriet foregik altså uden tilladelse, og i en mailkorrespondance den 16. april i år gjorde Assens Kommunes Miljøafdeling opmærksom på, at man skulle søge byggetilladelse til det byggeri, biogasanlægget allerede havde påbegyndt i marts måned.
Her gør Miljøafdelingen også opmærksom på, at der skal søges byggetilladelse til en teknikhal, som allerede er opført.
Det fremgår af en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemlæst.
Gjort lovligt senere
Først den 19. juni søgte Nordic Green Engineering fra Silkeborg på vegne af Flemløse Biogas om byggetilladelse til tanken, og den 8. oktober meddelte Assens Kommune en lovliggørelse – ikke alene af tanken – men også af gyllenedkøling, pumpehus og varmevekslerhus.
- Ethvert byggeri, der kræver en byggetilladelse, skal have en byggetilladelse inden det går i gang. Det er hævet over en hver tvivl, siger Martin Albertsen, der er direktør i By, Land og Kultur i Assens Kommune.
- Vi kan enten bede om, at det bliver revet ned, eller vi kan bede om en juridisk lovliggørelse. Vi har en forpligtelse til at vælge den mindst indgribende. Vi vurderede, at man her ville opnå en byggetilladelse.
Oplysningerne bekræftes af nabo Karin Jensen og hendes mand, der fra adressen Langgade 15 har direkte udsyn til anlægget.
- Min mand og jeg er enige om, at byggeriet startede allerede i marts. Det fremgår jo også af aktindsigten fra Assens Kommune, siger Karin Jensen.
Satellitbilleder fra Miljøstyrelsen taget i sommeren 2024, hvor byggeriet er i fuld gang og synligt fra luften. Altså længe før byggeriet blev lovliggjort.
Helt forkert at bygge uden tilladelse
Mads Knudsgaard, advokat og direktør i Knudsgaard advokater, der har speciale i entreprise- og byggeret kalder det helt forkert at bygge inden, der ligger en tilladelse.
- Det er i strid med den byggeretlige lovgivning at begynde byggeri inden tilladelsen foreligger, siger Mads Knudsgaard.
Samtidig peger han dog på, at det ofte er set før, at der bliver tilgivet frem for tilladt, når det gælder byggesager i kommunerne.
- Det er ikke usædvanligt at få en lovliggørelse, fordi man ”glemmer” at ansøge om byggetilladelse. Nogle gange skal man rose kommunen for at være samarbejdsvillige.
Et af de spørgsmål, der fortsat mangler at blive besvaret efter ulykken er, om sikkerheden på arbejdspladsen har været i orden – og om Arbejdstilsynet har været vidende om det store byggeri på biogasanlægget. Noget som Mads Knudsgaard vurderer usandsynligt.
- De (Arbejdstilsynet, red.) har helt sikkert ikke vidst det, før der har ligget en ansøgning om byggeriet. Det kan være bagsiden ved, at kommunen vil være flinke, så er der information, der kan gå tabt til diverse myndigheder.
Det er ikke lykkedes TV 2 Fyn at få en kommentar fra Kurt Brusgård Poulsen, der er direktør i Flemløse Biogas.
TV 2 Fyn har været i kontakt med direktøren og hovedejer af Flemløse Biogas, Kurt Brusgård Poulsen.
- Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Det er en byggeleder, der har styret byggeriet for mig. Og det er noget, han har styret med den tyske entreprenør. Så snart, jeg har fået et overblik over, hvorfor ulykken er sket, vil jeg udtale mig om det, siger han.
"Så nemt som at klø sig bagi" siger direktør om anskaffelsen af ulovligt fyrværkeri
kopieret!
Direktør i Fyrværkeribrancheforeningen, Karsten Nielsen, bekræfter problemer med ulovligt fyrværkeri.
- Det er et stort problem. Vi kan jo se, at den Facebook-gruppe, I (TV 2 Fyn, red.) har været inde og kigge på, der er over titusind medlemmer. Der er andre Facebook-grupper, hvor der er lige så store medlemstal, så det er store mængder, vi taler om, siger han.
Det er problematisk, at helt almindelige mennesker kan skaffe det, fortæller han.
- Hvis du har en computer, og du har et kreditkort, så kan du købe ulovligt fyrværkeri ligesom at klø dig bagi, siger Karsten Nielsen.