Stemt ud: Erfaren socialdemokrat opnåede ikke genvalg
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Socialdemokraten Erik Christensen opnår ikke genvalg til Folketinget.
3.441 personlige stemmer var ikke nok til at sikre Erik Christensen (S) en plads i Folketinget.
Han må dermed overdrage sin plads på Christiansborg til en af de fem fynske repræsentanter fra Socialdemokratiet, der bliver Dan Jørgensen, Trine Bramsen, Julie Skovsby, Bjørn Brandenborg og Jan Johansen.
Rørt til tårer: Bjørn Brandenborg ultimativ sejrherre i Svendborg
Socialdemokraten Bjørn Brandenborg er med 6.096 stemmer den ultimative sejrherre i Svenborgkredsen, hvor han er opstillet.
Bjørn Brandenborg (S) er uden sammenligning den politiker, der får flest personlige stemmer i Svendborgkredsen.
Han har fået 6.096 personlige stemmer på sin hjemmebane, hvilket er mere end det dobbelte af den politiker i kredsen med næstflest stemmer. Her ligger Venstres Erling Bonnesen, der har fået 2.482 personlige stemmer.
Absolut størst blandt partifæller
Ved dette folketingsvalg bevarer Socialdemokratiet sine fem mandater på Fyn, og meget skal gå galt, hvis Dan Jørgenen, Trine Bramsen og Jan Johansen ikke genvinder deres mandater. Julie Skovsby, Erik Christensen og Bjørn Brandenborg ser ud til at kæmpe om de to sidste mandater.
Ved sidste valg blev partifællen Erik Christensen valgt til Folketinget med 4.447 personlige stemmer, så selvom intet endnu er afgjort, er Bjørn Brandenborgs chancer for en plads i Folketinget markant forbedrede efter optællingen i Svendborg.
Med tre optalte valgkredse ligger Bjørn Brandenborg lige nu på en andenplads blandt de fynske politikere, der har fået flest stemmer.
Ifølge Erik Christensen selv skyldes det manglende genvalg, at han ikke har fået nok opbakning i sin egen valgkreds i Odense.
- Jeg synes, vi har gjort, hvad vi kunne her i valgkampen. Men det er også helt tydeligt at se, at jeg i min egen valgkreds er tæt på at have fået halveret mit personlige stemmetal, siger Erik Christensen til TV 2/Fyn.
Ryger ud af Folketinget
Selvom Erik Christensen er ærgerlig over ikke at blive genvalgt, føler han sig priviligeret over, at han mange gange tidligere har opnået valg til det politiske hverv.
- Det måske er allermest ærgerlige er, at Odense i den her periode har haft to socialdemokratiske folketingsmedlemmer, og at man nu i de næste fire år kun vil have ét, siger Erik Christensen.
I 1994 blev han valgt til byrådet i den daværende Ullerslev Kommune, hvor han senere blev borgmester. Siden har han også været byrådsmedlem og borgmester i Nyborg Kommune, og altså medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden 2015.
Erfaren politiker ryger ud: Her er de fynske socialdemokrater i Folketinget
Fem fynboer er valgt til Folketinget for Socialdemokratiet, og blandt dem er nogle af de højeste personlige stemmetal på Fyn.
Med alle stemmer optalt er det nu afgjort, hvem der bliver de socialdemokratiske folketingsmedlemmer fra Fyn.
To af dem har fået de absolut bedste personlige valg på Fyn, og på tværs af partier har alle fem socialdemokrater fået absolut flest personlige stemmer på deres respektive hjemmebaner.
De fem fynske repræsentanter i Folketinget bliver Dan Jørgensen, Trine Bramsen, Julie Skovsby, Bjørn Brandenborg og Jan Johansen.
Topscorer på hjemmebane og hele Fyn
Politikeren på Fyn med det absolut højeste personlige stemmetal er Dan Jørgensen, der har fået 15.443 stemmer. Næstøverst på listen ligger Trine Bramsen, hvis navn 10.594 fynboer har sat sit kryds ud for.
Af alle opstillede politikere har de nye socialdemokratiske folketingsmedlemmer i deres respektive kredse på Nordfyn, Odense Vest, Svendborg, Assens og Nyborg fået flest personlige stemmer.
I alt har Socialdemokratiet fået 30,2 procent af de fynske stemmer, og det giver socialdemokraterne de fem fynske mandater. Det betyder, at der fremover ikke er plads til Erik Christensen i Folketinget.
I Odense Øst-kredsen, hvor Erik Christensen var på valg, er partiet gået to procentpoint tilbage sammenlignet med valget i 2015.
Til spørgsmålet om der var noget, man kunne have gjort anderledes i valgkampen, er svaret fra Erik Christensen nej.
- Hvis jeg havde det, var der jo noget, jeg ville have gjort anderledes i min valgkamp. Jeg synes, vi har knoklet på gader og stræder hver eneste dag udover Kristi Himmelfartsdag, hvor vi tillod os at holde fri, siger den erfarne politiker.
Bonnesen: Han har gjort et mesterligt arbejde
På trods af, at Erik Christensen er en politisk modstander, kom nyheden om hans politiske exit bag på venstremanden Erling Bonnesen.
- Jeg havde ikke tænkt over, at det kunne komme dertil for Erik. Det havde jeg virkelig ikke. Det kom som et lyn fra en klar himmel, at Erik ikke er med nu, men sådan er politik, siger han.
Erling Bonnesen siger Erik Christensen et stort tak for samarbejdet både igennem borgmestertiden og nu i Folketinget.
- Han har gjort et mesterligt arbejde, siger Bonnesen om Christensen.
Måske for usynlig
Som folketingsmedlem har Erik Christensen været formand for Europaudvalget, og det kan ifølge politikeren have været årsag til mangende mediedækning.
- Det er jo ikke det, I som medier beskæftiger jer allermest med. Men det var den opgave, partiet mente, jeg skulle udfylde. Det har været en ekstremt spændende opgave, specielt i forbindelse med Brexit-forhandlingerne, siger han og tilføjer:
- Jeg kan ikke sige andet, end at jeg har fået lov til at arbejde med noget rigtig spændende rent politisk.