Tredje og fjerde vildsvin fundet ved Ærøs kyst:
- Kan være en familie
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
På tre dage er fire vildsvin fundet døde ved Ærøs kyst. Ifølge chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor kan der være tale om en so og hendes grislinger.
Søndag blev et vildsvin fundet død ved Eriks Hale på Ærø. Mandag blev et nyt vildsvin opdaget ved Risemark Strand. Og tirsdag dukkede yderligere to vildsvin op på Ærø.
- Det er ret exceptionelt, siger Stig Mellergaard, der er chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor om, at man nu har fundet i alt fire vildsvin pø Ærø på tre dage.
Selvom der ikke findes vilde vildsvin i Danmark, er det ikke uset, at et vildsvin skyller op på land. Normalt er det dog kun én eller to gange om året, det sker.
- Det her tyder på, at det er en so med sine to grislinger, som ikke har klaret det, siger Stig Mellergaard.
Vildsvin skal destrueres
De to første vildsvin, som blev fundet søndag og mandag, er allerede hentet af Beredskabsstyrelsen og bragt til destruktion på Daka, som også håndterer døde dyr fra landbruget. De må nu endnu engang tage turen til Ærø.
- Det er de nok ikke så begejstrede for, men i det mindste får de da en tur ud af det. Hvis der er flere, finder man dem forhåbentlig over natten, så man kan få dem med, siger Stig Meldergaard.
Dødt vildsvin på Ærø kommer sandsynligvis fra Polen eller Tyskland
Det vildsvin, der søndag blev fundet på stranden ved Eriks Hale på Ærø, stammer formentlig fra Tyskland eller Polen.
Vildsvinet, der søndag blev fundet død ved Eriks Hale på Ærø, kommer formentlig fra Tyskland eller Polen. Det siger chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor, Stig Mellergaard.
- Det stammer med al sandsynlighed fra en af de store floder, der løber ud i Østersøen. Det kan være enten fra Polen eller Tyskland, forklarer han.
Det døde vildsvin blev fundet på stenene ved stranden, hvor det siden er blevet flyttet fra. Den opgave står Fødevarestyrelsen for.
- Når sådan noget sker, sørger vi for, at det bliver afhentet hurtigst muligt, siger Stig Mellergaard.
Undersøges ikke for sygdomme
Når et dødt vildsvin bliver fundet i den danske natur, bliver det fjernet af Fødevarestyrelsen og hurtigst muligt destrueret. Men selvom det kan være smittet med afrikansk svinepest eller andre sygdomme, bliver det ikke undersøgt.
- Vi undersøger den ikke for afrikansk svinepest, for hvis den har det, betyder det, at vi har et udbrud. Og vi kan ikke forklare udlandet, at det ikke er dansk, siger Stig Mellergaard.
Han forklarer, at et enkelt dødt vildsvin på en strand ikke udgør nogen reel smittefare, og derfor vil man ikke skabe unødig panik. Dog understreger han, at det er vigtigt ikke at røre ved et vildsvin, hvis man finder det.
Det sker med jævne mellemrum, at nogen finder et vildsvin som det på Ærø.
- Det sker et par gange om året, at folk finder vildsvin i den danske natur. Sidste gang var det ved Greve på Sjælland, fortæller Stig Mellergaard.
Fødevarestyrelsen har lavet appen Vildsvinetip, som man kan bruge til at give myndighederne besked, hvis man finder et vildsvin.
En tur med færgen i ligposen med dyreforbrændingen som endestation er den samme skæbne som venter de to nye grise. Selvom han synes, at det videnskabeligt kunne være interessant at undersøge dyrene, gør man det ikke af frygt for, hvilke konsekvenser, det kan få. Derfor finder man aldrig ud af, om det er en so og hendes smågrise, eller hvor de kommer fra.
- Vi undersøger den ikke for afrikansk svinepest, for hvis den har det, betyder det, at vi har et udbrud. Og vi kan ikke forklare udlandet, at det ikke er dansk. Det kan få nogle meget alvorlige konsekvenser, har Stig Mellergaard tidligere fortalt til TV 2/Fyn.
Siden det første vildsvin blev fundet, har han vurderet, at det kan stamme fra Polen eller Tyskland, og den vurdering holder han fast i efter fundet af de nye:
- I Nordtyskland er nogle store søer, de svømmer over. De kan være derfra.
Endnu et vildsvin skyllet op på Ærø og flyttet væk i ligpose
To døde vildsvin er fundet på Ærø ved Eriks Hale og Risemark Strand. Ekspert ved Fødevarestyrelsen beskriver hændelsen som ekstrem, men ikke alarmerende.
SENESTE NYT - flere døde vildsvin er dukket op. Læs mere - klik på linket herunder:
-----------------------------------------------------
Beredskabsstyrelsen måtte mandag tage færgen til Ærø for at fjerne et vildsvin, der i weekenden var fundet død på stranden ved Eriks Hale. Men da Beredskabsstyrelsens udsendte havde taget dyret med og stod ved færgelejet på vej hjem, fik de at vide, at der var fundet endnu et opskyllet vildsvin på øen.
- Så måtte de tilbage og hente det andet også, fortæller chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor, Stig Mellergaard.
Forinden havde en kvinde ringet og fortalt om fundet af det nye vildsvin til dyrlæge Stephanie Østblom Elmsgård. Dyrlægen ringede derefter til Fødevarestyrelsen, som har ansvaret for at håndtere sådanne sager.
- Jeg har ikke været ude at se det, jeg ringede direkte til Fødevarestyrelsen, siger Stephanie Østblom Elmsgård.
Ærødyrlægerne havde dagen før foretaget et lignende opkald, da det første vildsvin blev fundet.
Vildsvin i ligposer
Bereskabsstyrelsen, som hjælper Fødevarestyrelsen med afhentning af døde dyr, har nu fjernet begge de to vildsvin, som bliver transporteret i ligposer.
- De bliver flyttet i noget, der nærmest er en body bag, man kan sige, det er en form for svine body bag, siger Stig Mellergaard.
Han fortæller, at det er helt usædvanligt, at man finder to dyr inden for så kort tid.
- Normalt plejer vi at se et eller to tilfælde om året. To på samme tid er lidt ekstremt, siger han.
Vildsvinene skal på grund af eventuel smittefare brændes på Daka, som også håndterer døde dyr fra landbruget, som anvendes i biodiesel- og kødbenmelsproduktion.
Måske tale om mor og barn
Det vides ikke, præcis hvorfra de to vildsvin kommer. Men chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor, Stig Mellergaard, tror, de kan have noget med hinanden at gøre.
- Muligheden er, at det er to dyr, der har været i samme hændelse, hvor de måske har prøvet at krydse en flod og så er skyllet væk, siger han.
Men én ting gør, at det måske endda er mere end det.
- Det ene er noget mindre end det andet, så det kan være, at det er mor og barn.
Men det kommer man aldrig til hverken at be- eller afkræfte, for vildsvinene skal ikke undersøges nærmere, forklarer han:
- For vores vedkommende skal de bare væk, så de ikke smitter, hvis de ellers er syge.