24. jun. 2019 kl. 11:45
Mads Claus Rasmussen og Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Ambulancestrid i Syddanmark: Få overblikket over hele sagen her

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Bios overtog ambulancedriften i Region Syddanmark i efteråret 2015. Knap et år senere gik selskabet konkurs. Få overblikket over forløbet her.

Det hollandske ambulanceselskab Bios overtog ambulancedriften i Region Syddanmark fra Falck i 2015 efter udbud. Det gik dog ikke helt efter planen.

Falck har mandag indgået forlig i sagen med Bios og Region Syddanmark, der betyder, at Falck skal betale kompensation på 152,5 millioner kroner til sagens parter.

Læs også: Kæmpe millionerstatning: Falck og Bios indgår forlig
Gå tilbage Del
24. jun. 2019 kl. 9:08

Kæmpe millionerstatning: Falck og Bios indgår forlig

Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Falck har indgået forlig med det hollandske ambulanceselskab Bios efter sagen om brud på konkurrenceloven.

Falck har indgået forlig med ambulanceselskabet Bios om betaling af erstatning som følge af de handlinger i 2014-15, der tidligere i år førte til Konkurrencerådets kendelse imod virksomheden for brud på konkurrenceloven.

Forliget er indgået imellem Falck, Region Syddanmark, Bios’ hollandske ejer og konkursboet efter Bios i Danmark.

Falck kompenserer sagens parter med i alt 152,5 millioner kroner.

Det oplyser Falck på sin hjemmeside.

- Falck handlede i 2014-15 på en måde, der var uacceptabel, og som vi aldrig kommer til at gentage. Vi har accepteret myndighedernes kendelse. Vi har arbejdet for at skabe en samlet løsning for alle store og små kreditorer. Vi er glade for, at vi har kunnet nå til et forlig, og betaler nu for parternes tab. I Falck lever vi af vores kunders og brugeres tillid. Ikke kun tillid til, at vi altid rykker ud, når der er brug for os, men også tillid til ordentlighed i alt, hvad vi foretager os. Som ny ledelse ønsker vi at sikre, at vi aldrig ser en lignende sag. Forliget er endnu et vigtigt skridt i vores oprydning, siger administrerende direktør i Falck Jakob Riis.

Knap 90 millioner til Region Syddanmark

Region Syddanmark har tidligere opgjort sit krav mod Falck til omkring 120 millioner kroner. I en pressemeddelelse skriver regionen, at de får dækket knap tre fjerdedele af sine udgifter.

Dermed modtager regionen knap 90 millioner kroner af den samlede kompensation.

- Det er nu snart tre år siden, at der blev indgivet konkursbegæring mod Bios DK, og allerede inden var der varslet retstvister i forbindelse med ambulanceudbuddet. Derfor er det meget glædeligt, at der nu er indgået et samlet forlig, som både sikrer Region Syddanmark en tilfredsstillende økonomisk kompensation og som afslutter alle aktuelle og potentielle mellemværender mellem parterne endeligt. Det sikrer, at Region Syddanmark ikke skal bruge yderligere tid og ressourcer på denne sag, siger regionsrådsformand Stephanie Lose i meddelelsen fra regionen.

Konkurrencerådet meldte i januar Falck til Bagmandspolitiet for at have misbrugt sin markedsposition til at presse ambulancekonkurrenten Bios af markedet.

Den intense kamp mellem de to selskaber endte med, at Bios ikke kunne leve op til kravene i den kontrakt, det havde indgået med Region Syddanmark. Selskabet gik efterfølgende konkurs.

Afgørelse

Bios blev Falcks største konkurrent, da selskabet i august 2014 vandt et udbud om at varetage blandt andet ambulancekørsel i Region Syddanmark i en periode på ti år fra september 2015.

Efter udbuddet var afgjort, fastlagde Falck ifølge Konkurrencerådets afgørelse en strategi om at ekskludere Bios fra det danske marked for ambulancetjenester. Rådet beskriver, at strategien blev udført via en række aktiviteter, som var tidsmæssigt sammenhængende, og som supplerede hinanden.

Aktiviteterne omfatter blandt andet aktiviteter på de sociale medier, formidling af negative historier om Bios, brug af interne nyhedsbreve og –mails samt målrettet påvirkning af ambulanceredderne i Region Syddanmark, beretter Konkurrencerådet.

I juli 2016 gik Bios konkurs, og fra august hjemtog Region Syddanmark ambulancedriften gennem sit eget nystiftede selskab, Ambulance Syd.

Falck undskyldte egen opførsel

Falck undskyldte i juni 2018 offentligt for dele af sin ageren i forbindelse med udbuddet. Virksomheden levede med sine egne ord ikke op til hverken egne eller branchens forstillinger om god adfærd, men har ifølge sine juridiske rådgivere ageret inden for konkurrencelovens rammer.

- Dele af styrelsens udlægning af sagen er pinlig læsning. Vi har på nogle områder optrådt på måder, som ikke lever op til vores egne og omverdenens forventninger til Falck. Det vil jeg gerne undskylde for, sagde Jakob Riis dengang.

Bliv her klogere på sagen, hvor selskabet Bios fik en kort karriere med at stå for ambulancedriften i Syddanmark.

2014:

25. august: Regionsrådet i Region Syddanmark beslutter, at Bios, et nystiftet dansk-hollandsk selskab, skal overtage ambulancedriften i Syd- og Sønderjylland og på Fyn fra 1. september 2015. Også selskabet Responce får en bid af kagen. De erstatter Falck.

September: Falck klager over beslutningen til Klagenævnet for Udbud. Falck mener, at selskabet er bedømt for lavt på en række parametre. Klagen får dog ikke virkning.

November: De første problemer melder sig blandt ambulancepersonalet. De efterlyser informationer om vagtplaner og vilkår.

2015:

Marts: Ambulanceredderne i Syddanmark begynder for alvor at sige op og i stedet tage job i andre regioner eller hos Falck.

1. september: Driften af ambulancerne overgår officielt fra Falck til Bios.

Læs også: Falck vil betale bod til Bios - hvis skader kan dokumenteres
Gå tilbage Del
7. maj. 2019 kl. 8:47

Falck vil betale bod til Bios - hvis skader kan dokumenteres

Hvis Bios' bo kan dokumentere, at Falck med sin ageren har skadet Bios, vil Falck betale kompensation.

Hvis konkursboet efter ambulancetjenesten Bios' foretagende i Danmark kan dokumentere, at Falck har gjort skade på dens forretning, er Falck klar til at betale kompensation.

Det skriver Falck i sit regnskab. Her præsenterer Falck et "selfcleaning-program" med navnet Clear.

Et af programmets tre initiativer er, at Falck vil "yde kompensation til de parter, som har lidt forudsigelige og dokumenterede tab som følge af Falcks handlemåde". Hvordan det skal dokumenteres, nævnes ikke specifikt.

Programmet er en del af en "kulturel turnaround", som direktør Jakob Riis beskriver det i forbindelse med regnskabet.

Falck har tidligere i år fået en afgørelse imod sig i Konkurrencerådet.

Rådet fandt, at Falck, efter i 2014 at have mistet ambulancedriften i Region Syddanmark, misbrugte sin dominerende stilling i markedet til at drive konkurrenten Bios ud.

Ifølge Konkurrencerådets rapport brugte Falck en fordækt kommunikationskampagne for at skabe uro omkring Bios og skabe tvivl om, om det kunne løfte opgaven.

Samtidig arbejdede Falck aktivt for at hindre, at ambulancereddere skiftede til Bios. Det gav Bios store problemer med at rekruttere og leve op til sin kontrakt.

- Kendelsen var pinlig, siger Jakob Riis i forbindelse med regnskabet.

I Falcks regnskab kan man læse, at omsætningen er faldet med 1,5 procent til 3,5 milliarder kroner. Det skyldes ifølge Falck færre abonnementer og frasalg.

Det er særligt den afdeling, som hedder Falck Assistance, der hjælper nødstedte bilister, hvor væksten går baglæns. Også den klassiske ambulancedrift har omsat for færre kroner.

Falck har samtidig nedbragt sin nettogæld med omkring 900 millioner kroner. Det efterlader en gæld på under 4,4 milliarder kroner.

Ud over at flere dele af Falck har en faldende omsætning, kan man også gennem regnskabet spore en øget lønsomhed. Det giver sig udtryk i, at en større del af omsætningen giver overskud i driften.

Ifølge Jakob Riis er det et bevidst valg, at Falck skal være mere lønsomt, selv om det i første omgang betyder, at omsætningen nogle steder falder.

Men Falck nærmer sig ifølge direktøren igen et sted, hvor der skal fokus på at vokse.

- Vi skal igen til at have et fokus igen på, hvordan vi vedligeholder og over tid øger vores forretning i vores kerneområder. Det har ikke været et fokus at kigge på toplinjen.

Oktober: Vagtplanerne hænger ikke sammen for Bios. Det betyder for få ambulancer og langsommere responstid.

2016:

Januar: Bios kan ikke stille med nok beredskaber. Fra 1. januar har selskabet skullet betale bod, hvis det ikke opfyldte kontrakten. Det er tilfældet i hele første kvartal.

Maj: Bios skal betale 13-15 millioner kroner i bod, men det afviser selskabet. Argumentet er, at der har været reddermangel på grund af blandt andet Falcks ageren. Regningens betalingsdato bliver udskudt.

Juli: Bios' regnskab viser et underskud på 42 millioner kroner. Fyens Stiftstidende afslører, at Region Syddanmark har forudbetalt 31,5 millioner kroner for meget til Bios. Regionen indkalder Bios til et hastemøde. Selskabet går med til at betale pengene tilbage, men det kan ikke ske på én gang.

Læs også:  Bios-sag får Falck-direktør til at forlade selskabet
Gå tilbage Del
11. mar. 2019 kl. 15:17

 Bios-sag får Falck-direktør til at forlade selskabet

 Direktøren for Falck Assistance forlader selskabet med øjeblikkelig virkning på grund af Bios-sagen. Det skriver Falck.

Falcks direktør for ambulancedivisionen, Lars Vester Pedersen, forlader sin stilling med øjeblikkelig virkning. Det sker grundet sagen om misbrug af selskabets dominerende stilling i forhold til konkurrenten Bios.

Det skriver Falck i en pressemeddelelse.

- Lars Vester Pedersen har valgt at forlade sine ledelsespositioner nu, fordi Konkurrencerådets nylige afgørelse kan sætte spørgsmålstegn ved hans rolle i Falcks ageren tilbage i 2014-15, skriver administrerende direktør Jakob Riis i meddelelsen.

- Jeg kender kun Lars Vester Pedersen som en reel og meget hæderlig kollega. Jeg har respekt for, at han ikke ønsker at stå i en situation, hvor han kan blive set som en belastning for et Falck, der lægger alle kræfter i at genskabe tilliden til virksomheden.

Officielt går Lars Vester Pedersen på pension ved årets udgang, men forlader sin stilling med øjeblikkelig virkning.

Tidligere i år afgjorde Konkurrencerådet, at Falck misbrugte sin dominerende stilling ved at tvinge konkurrenten Bios ud af markedet, efter at selskabet havde vundet kontrakten på ambulancedrift i Region Syd.

Juli: Bios og Region Syddanmark kan ikke blive enige om en plan for tilbagebetaling, så regionen begærer Bios konkurs til skifteretten i Odense. Bios bliver erklæret konkurs.

August: JydskeVestkysten skriver, at Region Syddanmark har 63 millioner kroner til gode hos Bios. Gælden kommer fra fejlagtig ekstra udbetaling og samlet bod, der er løbet op i 31,8 millioner kroner.

15. august: I henhold til planen overtager Region Syddanmark driften af ambulancerne. Bios er blevet til Ambulance Syd efter konkursen. Ambulance Syd driver nu ambulancerne sammen med virksomheden Responce A/S, der er ansvarlige for Trekantområdet. Derfor er de medarbejdere, der tidligere arbejdede for Bios, nu ansat i Region Syddanmark.

7. september: Lønmodtagernes Garantifond afviser at betale den løn, som Bios ikke har betalt selskabets ansatte.

2017:

8. januar: Region Syddanmark har gennemgået 489 sager om lønkrav fra Bios-tiden. I alt er der godkendt bagudrettede krav for godt 47 millioner kroner.

Læs også: Falck dropper anke i sag om kampagne mod Bios
Gå tilbage Del
4. feb. 2019 kl. 10:26
Opdateret: 4. feb. 2019 kl. 12:10
Fyn

Falck dropper anke i sag om kampagne mod Bios

Falck

Falck vil ikke bestride Konkurrencerådets afgørelse i sagen om kampagne mod Bios.

Opdatering

  1. Opdateret med udtalelse fra Stef Hesselink, administrerende direktør i Bios-groep.

Falck opgiver sin modstand mod Konkurrencestyrelsens afgørelse i sagen om Falcks kampagne mod konkurrenten Bios.

Virksomheden har besluttet ikke at anke afgørelsen til Konkurrenceankenævnet og domstolene.

Det oplyser selskabet i forbindelse med sit regnskab mandag.

- At anke sagen ville kompromittere den etiske linje, vi står for. Forretningsmæssigt ville det fjerne fokus fra den turnaround, vi er godt på vej med, siger topchef Jakob Riis.

- Nu gælder det om at genoprette vores kunders og omverdenens tillid til Falck, skriver Falck i meddelelsen.

- Det er helt uacceptabelt

I slutningen af januar nåede Konkurrencerådet til den afgørelse, at Falck havde brudt konkurrenceloven. I samme ombæring varslede Konkurrencerådet, at det ville anmelde Falck til Bagmandspolitiet.

Selskabet har ifølge Konkurrencerådet misbrugt sin markedsposition ved blandt andet i det skjulte at formidle negative historier om konkurrenten Bios til presse og medarbejdere.

Umiddelbart ankede Falck afgørelsen straks. Det er den anke, der droppes.

- Falck levede i 2014-15 ikke op til omverdenens og vores egne forventninger til os selv. Det er helt uacceptabelt, hvad der blev sagt og gjort dengang, siger topchef Jakob Riis.

- Vi er et andet sted i dag i Falck. Derfor har vi fundet det uforeneligt med at fortsætte diskussioner om de juridiske aspekter af en sag, der ligger fire år tilbage, og som vi moralsk og etisk overhovedet ikke kan forsvare.

Betyder det, at I mener, at der er et juridisk forsvar, som I bare vælger ikke at tage?

- Man kan sige, at der er altid et muligt juridisk forsvar for en sag. Men det ville tage fokus. Vi er bekymret for, at det vil defokusere fra det vigtige arbejde, som vi har. Men også om det over tid, vil skabe en tvivl, om det nye Falck, siger Jakob Riis.

- Det er for ikke at tage den sag og få mudret et billede af, at vi er et andet sted i dag.

Overraskende melding

TV 2/Fyns business redaktør Ole Frank Rasmussen er overrasket over meldingen, og spændt på, hvilke reaktioner der vil komme herefter.

- Den overraskende melding kommer få dage efter, at Falck meddelte, at man ikke mener, at konkurrenceloven er overtrådt, og at Falck derfor ville anke sagen til Konkurrenceankenævnet. Den nye udmelding er interessant set i lyset af de allerede bebuede retssager. Man kan nu begynde at spekulere i, om Falck vil starte en proces på at indgå forlig med Bios, der tidligere har krævet op mod 100 millioner kroner i erstatning. Tilsvarende bliver det interessant, hvordan Region Syddanmark vil agere, siger Ole Frank Rasmussen.

- Det er også værd at hæfte sig ved, at kovendingen kommer efter at Kirkbi og Lundbeckfonden fra ejerkredsen bag Falck, offentligt har taget afstand fra den tidligere ledelses opførsel i sagen, herunder daværende direktør Allan Søgaard Larsen, siger Ole Frank Rasmussen.

I lyset af meddelelsen fra Falck om ikke at anke afgørelsen til Konkurrenceankenævnet, udtaler Stef Hesselink, administrerende direktør i Bios-groep:

- Det er positivt, at Falck og deres ejere erkender, hvad der er blevet dokumenteret meget grundigt af konkurrencemyndighederne. Det var det eneste rigtige at gøre. Det er imidlertid stadig vigtigt at huske, at Falck har været skyld i store tab for mange mennesker på grund af det her. Hvis Falck virkelig vil leve op til deres ansvar, bør de træde frem og fortælle, hvordan de vil kompensere for det, der er sket. Vi vil naturligvis forfølge sagen yderligere. Alle parter, der har været involveret, som f.eks. politikere, kommunikationsbureauer og fagforeninger bør følge Falcks eksempel.

Samtidig med stormvejr - fra minus til plus

Samtidigt med udmeldingen om, at Falck dropper ankesagen, kan Falck også melde om et driftsoverskud på 200 millioner kroner.

Det kommer efter en omfattende spareplan, hvor de skulle fjerne omkostninger for en halv milliard kroner.

31. marts: En evaluering fra analyseinstituttet Kora vurderer, at regionen gjorde sit hjemmearbejde godt nok, da udbuddet blev skrevet.

2018:

29. juni: Falck undskylder sin ageren i forbindelse med udbuddet.

2019:

24. juni: Falck har indgået forlig med Bios i sagen om betaling af erstatning. Samlet løber kompensationen op i 152,5 millioner kroner. Forliget er indgået med Region Syddanmark, Bios' hollandske ejer og konkursboet efter selskabet i Danmark.

Kilder: JydskeVestkysten, Fyens Stiftstidende og DR Fyn.

30. dec. 2024 kl. 14:36
Tophistorie
Fyn
OUH

Chokerede kolleger mindes afdøde Kim Brixen: - Jeg er dybt rystet og i sorg

LYT
Del
Link
kopieret!

Kim Brixen er pludseligt afgået ved døden i lørdags. Det har efterladt tidligere og nuværende kolleger i sorg og chok.

- Jeg er dybt rystet og i sorg. Det er bare helt uventet og et enormt tab, fortæller regionsdirektør Jane Kragelund.

Kim Brixen og Jane Kraglund nåede at arbejde sammen i mere end ti år. Frem til sin død var han lægefaglig direktør på OUH.

Hun fik besked om hans død lørdag. Samme dag, hvor han pludseligt døde i hjemmet efter at være blevet dårlig om morgenen.

Vil blive savnet

- Det er et enormt tab. Det kan jeg slet ikke sætte ord på. Jeg vil personligt savne ham helt vildt, fordi han var en fantastisk kollega, der havde blik for andre. Fagligt vil han også blive savnet vildt meget. Han var drivkraften på mange af de landvindinger og resultater, som OUH og Regionen har opnået inden for forskning, siger Jane Kraglund.

Læs også: OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet
Gå tilbage Del
30. dec. 2024 kl. 11:08
Tophistorie
Fyn

OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet

Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.

- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.

En hjertevarm kollega

Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.

- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.

Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.

Siden 1980’erne har den nu pensionerede cheflæge Michael Hansen-Nord i perioder arbejdet sammen med Kim Brixen. Tydeligt påvirket fortæller han om sin gode kollega.

- Jeg er berørt og ked af, at Kim ikke fik mere tid. Han vil blive savnet, fortæller han.

- For pokker, han var en god kollega. Altid smilende og imødekommende.

Også fagligt var Kim Brixen en mand, der gennem tiden har sat et stort aftryk på OUH.

- Han havde en meget stor forståelse og viden omkring etablering og gennemførelse af medicinske studier. Han var kvalitetsmands af allerhøjeste grad, fortæller Michael Hansen-Nord.

Familien har endnu ikke oplyst, hvornår Kim Brixen bisættes.

25. dec. 2024 kl. 12:00
Tophistorie
Fyn
TV 2, Robert Wengler/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv

LYT
Del
Link
kopieret!

Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?

Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.

Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.

Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.

Regler og betingelser:

Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.

Din besked er sendt 👍
Beklager! Noget gik galt 😞
30. dec. 2024 kl. 18:34

Udskældt fynbo vil være borgernes vagthund i byrådet - bare ikke for det parti, han er medlem af

LYT
Del
Link
kopieret!

Nils Skeby, der har været ansigtet på modstanden mod koncerterne på blandt andet Dyreskuepladsen i Odense, vil i byrådet til kommunalvalget i 2025.

Hvorfor?

De lydtætte mure i Odense Byråd skal brydes ned, og hvis man spørger manden selv, er han den helt rette til at gøre det.

- Jeg stiller op, så odenseanerne kan få en vaghund, der sikrer fri adgang til information fra byrådssalene, fortæller han til TV 2 Fyn.

Nils Skeby er i dag medlem af Liberal Alliance, men han stiller ikke op som kandidat for partiet.

Bryder med alliancen

I sommer blev Nils Skeby ellers godkendt som kandidat til byrådsvalget for Liberal Alliance, men på grund af et ultimatum fra spidskandidat, Araz Khan, omkring opbakning af den nye lokalplan, der skal sikre fremtidens kæmpekoncerter, har han trukket sig som kandidat for partiet.

I stedet for er han ved at skabe en borgerliste.

Dog er han forblevet medlem af Liberal Alliance.

- Jeg har da tænkt på at melde mig ud, men jeg deler fortsat mange af partiets værdier, siger han.

Og står det til ham, forbliver han medlem.

- Hvis partiet fortsat vil have mig, så bliver jeg, fortsætter Nils Skeby.

Odenseaneren, der tidligere har været kritisk over for borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og rådmand Søren Windell (K) fortæller dog, at det ellers er slut med alliancer.

- Hvis jeg skal være en vagthund, skal jeg kunne være kritisk overfor alt og alle, og derfor indgår jeg ikke i alliancer, siger han.

Drømmer om en borgerliste med fem til syv kandidater

Selvom der ikke skal indgås alliancer, håber han på at blive valgt ind med ligesindede.

- Jeg drømmer om, vi kan skabe en borgerliste med fem til syv kandidater.

Han er dog opmærksom på, at kampen bliver hård.

- Folk har en tilbøjelighed til at stemme på partifarven, så det bliver svært.

Alligevel håber Nils Skeby på, at borgerne kan se idéen i projektet.

- Vi stiller op, fordi vi tror på, det kan lade sig gøre at få os valgt ind.

Selv hvis det ikke skulle lykkes at få valgt det ønskede antal ind via borgerlisten, understreger Nils Skeby, at han stadig kan udføre det arbejde, han går til valg på.

- Skulle jeg blive valgt ind som ene mand, står jeg selvfølgelig udenfor politisk indflydelse. Men jeg vil gøre alt i min magt for at fortælle om det, der sker bag de lukkede døre, siger han afsluttende.

30. dec. 2024 kl. 17:29
David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Har du styr på reglerne til nytår? Test din viden her

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvordan var det nu lige med afstanden til nytårsraketten, var der også noget med stråtage og sikkerhed, og hvad gør man egentlig med en fuser?

Bulder og brag kommer til at fylde i nattehimmelen, når vi hopper ind i 2025.

Og med nytårsaften lige rundt om hjørnet, er det sidste chance for at få helt styr på regler og gode råd.

Derfor har vi på TV 2 Fyn sammensat en teoriprøve med 10 spørgsmål, så du kan komme sikkert ind i det nye år.

Spørgsmålene er baseret på oplysninger fra Dansk Erhverv, Sikkerhedsstyrelsen, Bolius, GF Forsikring og en artikel fra TV 2.

30. dec. 2024 kl. 16:26
Fyn
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Læge udstilles med navn efter alvorlige fejl - overså tegn på kræft og depression

LYT
Del
Link
kopieret!

Styrelsen for Patientklager har offentliggjort navnet på en fynsk praktiserende læge, efter han gentagende gange har fået kritik.

Kritikpunkterne går blandt andet på, at lægen overså symptomer på kræft hos to patienter og ikke lavede en underretning på en patient, der havde tegn på depression.

I den ene sag blev en patient behandlet mod hæmorider, selvom vedkommende havde mere permanente gener, som burde have rejst en mistanke.

Patient klagede efter kræftdiagnose

Lægen, Torsten Rahbek Rudbæk, har blandt andet praktiseret hos Idrætsklinikken i Odense.

I den omtalte sag lyder kritikken, at Torsten Rahbek Rudbæk skulle have rejst mistanke om endetarmskræft og have henvist til et kræftpakkeforløb på denne mistanke.

Men det gjorde han ikke, og efterfølgende har patienten valgt at klage, da vedkommende fik konstateret endetarmskræft.

I en anden lignende sag kritiseres den fynske læge for ikke at agere på, hvad der kunne være symptomer på kræft.

Ingen underretning trods tegn på depression

I en tredje sag kritiseres Torsten Rahbek Rudbæk for ikke at have opfyldt sin underretningspligt i en sag om et barn, der muligvis havde behov for særlig støtte.

Gennem fem konsultationer i 2021 blev der rapporteret tegn på angst, depression og udtalelser om ikke at ville leve. Det fik dog ikke lægen til at lave en underretning.

Det er på trods af, læger har pligt til at handle ved mistanke, uanset om en anden sundhedsperson allerede har sendt en underretning.

Fuldt navn offentliggjort

Styrelsen for Patientklager begrunder selv, hvorfor de har valgt at offentliggøre navnet på den fynsk praktiserende læge.

- Afgørelsen vil blive offentliggjort, da det er tredje gang inden for de sidste 5 år, vi giver kritik til praktiserende læge Torsten Rahbek Rudbæk, skriver de på deres hjemmeside.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Torsten Rahbek Rudbæk. Han har dog ikke ønsket at kommentere sagen.

- Som læge har jeg tavshedspligt og må derfor ikke udtale mig om konkrete patientforløb, skriver han i et skriftligt svar.

30. dec. 2024 kl. 15:28
Alexander Aagaard

Derfor holdt dronning Margrethes kronebil pludselig midt i gågaden

LYT
Del
Link
kopieret!

Folk i gågaden i Odense fik sig mandag et overraskende syn, hvis de befandt sig omkring Brandts Kunstmuseum ved middagstid.

For pludselig kom dronning Magrethes Bentley Bentayga Hybrid kørende op foran Brandts Kunstmuseum, og var man lidt heldig fik man også dronningen at se.

Hun var nemlig forbi museet på privat besøg.

Det oplyser museets direktør Stine Høholt, der fortæller, at dronning Magrethe kom for at se udstillingen Nål og Tråd, hvor det seneste portræt af dronning er udstillet.

- Dronning Magrethe viste meget stor interesse for emnet og værkerne, fortæller direktøren efterfølgende.

Udstillingen “dykker ned i håndarbejdets righoldige traditioner og kunstneriske nybrud.”

TV 2 FYN

Fire dage uden held - politiet leder stadig efter Poul

LYT
Del
Link
kopieret!

Poul Frank Andersen er væk på fjerde døgn, efter han forsvandt fra sit hjem torsdag, men trods en ihærdig eftersøgning, er han endnu ikke fundet, oplyser vagtchefen hos Fyns Politi Peter Westergaard til TV 2 Fyn mandag.

- Status er, at vores hundeleder stadig har nogle områder, hvor de mangler at komme hen og søge efter ham.

Eftersøgningen er stadig koncentreret om Pouls bopæl og nærliggende områder. Vagtchefen oplyser, at politiet ikke har nogen indikationer på, at Poul Frank Andersen er taget andre steder hen.

Fyns Politi vil dog stadig meget gerne høre fra folk på 114, hvis man har set Poul Frank Andersen, der var iført en sort eller grå kedeldragt ved sin forsvinden.

30. dec. 2024 kl. 12:56
Lasse Beck Frost

Rekordår hos Møllekroen – stor efterspørgsel på bestemte retter

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere vælger fortsat at bestille nytårsmenuen udefra. Det mærker de også hos Møllekroen i Agedrup.

Med 3500 menuer slår de rekord igen i år. Siden sidste år er antallet af ordrer steget med 10 til 12 procent. Men bestillingerne har over tid ændret sig.

- Der er meget mere behov for specialkost i forhold til allergener og den måde, folk har valgt at leve på. Der er stor efterspørgsel på veganske- og vegetariske menuer, siger Søren Pontoppidan Grønning, der er indehaver af Møllekroen.

Møllekroen kunne allerede søndag melde udsolgt.

30. dec. 2024 kl. 12:05
Fyn
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Toiletrum sprængt i stykker - flere anmeldelser om fyrværkeri-hærværk

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere postkasser, et toiletrum og en dør er de seneste dage sprængt i stykket af fyrværkeri.

Den fremgår af Fyns Politis døgnrapport.

På Skolevej i Ebberup blev en rude i døren til et toiletrum i et klubhub knust, hvorefter et kanonslag blev kastet ind. En del af inventaret blev ødelagt. Hærværket er sket mellem den 27. og 28. december, hvor det blev anmeldt til politiet.

Et par dage før gik det ud over en dør til et skraldespandsskur i Aarup. Her havde en ukendt person lagt fyrværkeri ved døren og fyret det af. Døren gik i stykker og lægterne sprængt af, men der skete derudover ikke yderligere skade. Det skete mellem den 25. og 27. december.

Lovligt at købe - ulovligt at fyre af

Derudover har flere anmeldt hærværk på postkasser - også begået med fyrværkeri.

I Otterup blev en postkasse, der var placeret ved offentlig vej på Norup Høje, ødelagt. Det skete mellem den 27. og 28. december. Den 29. december gik det ud over en postkasse på Old Gyde i Glamsbjerg.

Det har været lovligt at købe fyrværkeri siden den 15. december. Det er dog først tilladt at fyre af den 31. december og 1. januar.

30. dec. 2024 kl. 11:08
Fyn

OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet

LYT
Del
Link
kopieret!

Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.

- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.

En hjertevarm kollega

Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.

- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.

Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.

30. dec. 2024 kl. 10:16

Maskeret røver truede medarbejdere i Rema 1000

LYT
Del
Link
kopieret!

Med et tørklæde eller halsedisse trukket op over næsen og hætten trukket over hovedet, truede en røver sig til kontanter i Rema 1000 på Jernbanevej i Nørre Aaby med en lommekniv.

Han fik udleveret et ukendt kontantbeløb i en Rema 1000-pose og løb fra stedet.

Røveriet fandt stedet klokken 20.23, og røveren beskrives som en hvid mand i alderen 18-25 år. 180-185 centimeter høj og spinkel af bygning. Han talte dansk.

Under røveriet var han iført sort jakke med hvidt mærke på venstre skulder og mindre hvidt logo på venstre bryst. Han havde mørk hættetrøje under jakken. Han var iført lyseblå jeans og mørkeblå kondisko. Han maskerede sig med tørklæde eller halsedisse og bar mørke handsker.

Morten Albek

Fynsk attraktion slår tre rekorder på ét år

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er blevet slået rekorder på stribe på Egeskov Slot i 2024.

Slottet har åbent 340 dage om året, og på de dage har 300.000 besøgende nået forbi slottet i Kværndrup. Det er flere end nogensinde før.

Det skriver Egeskov Slot i en pressemeddelelse.

Derudover har årets julemarked slået alle tidligere rekorder med over 40.000 besøgende, ligesom slottes halloween-arrangement i efterårsferien også slog rekord.

- Efter et vådt forår har sensommeren og efteråret bragt mange gæster, og vi ser en markant stigning i udenlandske besøgende, som vender tilbage, fortæller Henrik Neelmeyer, direktør på Egeskov.

I højsæsonen beskæftiger Egeskov Slot 140 medarbejdere.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her