Uden coronapas kan medarbejdere i Region Syddanmark hjemsendes uden løn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Medarbejdere i Region Syddanmark skal kunne fremvise et gyldigt coronapas på arbejde. Uden coronpas kan de hjemsenedes uden løn.
Fra 3. december skal alle ansatte i Region Syddanmark kunne fremvise coronapas, når de møder på arbejde.
- Der vil ikke stå nogen og kontrollere coronapas, men man skal kunne fremvise et gyldigt, hvis man bliver spurgt. Og så er det op til de enkelte afdelinger at indføre forskellige tiltag, siger Jane Kraglund, der er regionsdirektør.
25. november vedtog Folketinget "lov om arbejdsgivers adgang til at pålægge lønmodtagere forevisning af coronapas, test for covid-19 m.v.". Coronapasset vil være et krav for de ansatte, så længe corona kategoriseres som samfundskritisk sygdom.
Tillid til de ansatte
Region Syddanmark har valgt at indføre coronapas af flere årsager.
- Vi vil passe bedst muligt på både ansatte og patienter. Mange af vores medarbejdere har jo arbejde på hospitaler rundt omkring, siger Jane Kraglund.
Hvis ansatte nægter at vise coronapas eller ikke har et gyldigt, kan man blive sendt hjem uden løn, indtil det er muligt at fremvise et gyldigt coronapas. Og efterkommer ansatte så ikke pålægget, vil der kunne iværksættes ansættelsesretlige sanktioner.
Strejke, corona og opsigelser: Så lang tid venter patienterne på behandling
Region Syddanmark har udfordringer med at overholde behandlingsgarantien på næsten alle områder. Det skyldes blandt andet strejke, corona og opsigelser i sundhedsvæsnet.
Hvis du venter på behandling for noget i øre, næse eller hals, urinvejene eller i øjnene eller andre ikke-livstruende sygdomme, så kan der gå længe, før det bliver muligt i Region Syddanmark.
Det skyldes blandt andet bemandingsefterslæb fra sommerens sygeplejerskestrejke, coronapandemiens pres på sundhedsvæsnet og opsigelser på stribe.
Det betyder, at patienter på flere områder ikke kommer til hverken undersøgelse eller behandling inden for behandlingsgarantien på en måned. På Odense Universitetshospital er det kun på to ud af fjorten områder, garantien kan overholdes. Det viser den seneste status over ventetiden i Region Syddanmark.
På flere områder er der over et halvt års ventetid.
- Vi har et sundhedsvæsen, der er under pres, og det skal der gøres noget ved. Det er uholdbart, siger Poul-Erik Svendsen, der er næstformand i Region Syddanmark.
- Det er ikke jo meningen, at man skal vente fem måneder på noget. Det er ganske vist ikke livstruende, men derfor skal man jo alligevel kunne komme til.
- Det har aldrig været så slemt
På Odense Universitetshospital er der op til halvandet års ventetid på både undersøgelse og behandling inden for urologi, altså forskellige sygdomme i urinvejene.
- Jeg har været her (på OUH, red.) i 16 år, og det har aldrig været så slemt som nu. Det her er helt monstrøst, siger Ulla Geertsen, der er overlæge på Urinvejskirurgisk Afdeling på OUH.
Det er især på behandlingsdelen, at Ulla Geertsen oplever meget ventetid, hvor cirka halvdelen af alle operationer aflyses hver uge.
- I denne uge har vi aflyst 35 operationer. Vi er meget forsigtige med at give tider, for nogen patienter har fået aflyst deres behandling for anden og tredje gang, forklarer hun.
Hvis man skal vente mere end 30 dage på enten udredning eller behandling, sådan som det altså er tilfældet ved de fleste specialområder på OUH, har man som patient ret til udvidet frit sygehusvalg. Det betyder, at man kan sendes til et andet hospital inden for det offentlige eller et privathospital.
Men problemet er, at ophobningen af patienter er stor alle steder. På Sygehus Lillebælt i Kolding er der op til 108 ugers ventetid på behandling på urologisk afdeling, og på Sydvestjysk Sygehus er der op til 54 ugers ventetid.
Og selvom der er tale om sygdomme, der ikke er livstruende, så frygter Ulla Geertsen, hvad den lange ventetid alligevel kan få af betydning for patienterne.
- Nogen patienter går med gener, de ikke kan blive behandlet for og som kan få længerevarende konsekvenser. Der er en potentiel risiko for at godartede tilstande kan udvikle sig til noget, der kan blive alvorligt for patienten.
Millioner på vej
For at få bugt med de store ophobninger vil Regionen afsætte et større millionbeløb, men det er ikke til at sige præcis hvor meget, der kan afsættes.
- Det vil kræve mange penge, men vi kigger ikke på en sum. Vi får beskrevet en række tiltag og ser så på, hvad det kommer til at koste. Så må man finde pengene, forklarer Poul-Erik Svendsen og forsikrer, at sygeplejerskerne kan forvente at få et brugbart tilskud.
Onsdag i næste uge vil embedsværket i Region Syddanmark kigge på, hvor mange penge, der skal sættes af til at håndtere de lange ventetider.
- Vi vil gerne afhjælpe det nu, understreger Poul-Erik Svendsen.
- Men vi er meget pragmatiske, og de ansatte har været vant til at blive testet siden starten af corona, siger hun og tilføjer:
- Jeg har stor tillid til vores medarbejdere, så jeg tror ikke, det bliver nødvendigt at lave sanktioner.