Klimaforandringer: Fynske kommuner skal bruge milliarder på kystsikring
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der ligger en regning på milliarder til de fynske kommuner, hvis man skal forhindre oversvømmelser på grund af klimaforandringer. Borgmestre vil have staten til at spytte i kassen.
Torsten Niemann bor i Munkebo og har ofte oplevet oversvømmelser ved sit hus.
- Jeg har haft op til 60 centimeter vand i min forhave, hvor jeg lige kunne skimte toppen af min trailer, og hvor mit elanlæg stod og kogte, siger Torsten Niemann.
I fremtiden kan Torsten Niemann se frem til flere oversvømmelser. Det fremgår af den klimaudsigt, som FNs klimapanel netop har offentliggjort.
Ekstremt vejr og vandstandsstigninger er noget af det, som forskerne forudser vil ramme i fremtiden. I de mest dystre forudsigelser i rapporten, kan vandstanden stige mellem to og fem meter frem mod 2150.
Og Torsten Niemann mener, at der skal gøres noget for at afværge oversvømmelserne i fremtiden. Selv er han klar til at betale en del af sikringen mod oversvømmelser.
- Jeg ved ikke, om det er rimeligt, at vi som grundejere selv skal betale, men hvad kan vi gøre. Vi har det gode, at vi bor tæt på vandet og nyder det, så må vi enten tage skraldet, når vandet kommer eller også må vi betale, og jeg vil gerne betale for det, siger Torsten Niemann.
Masser af byger og risiko for torden på Fyn
En grå og våd tirsdag kan ende med et brag. Mellem bygerne kan der dog også komme små solstrejf.
Mørkegrå himmel, tunge skyer og langt mellem sommerlige solstrejf kommer til at præge tirsdagen på Fyn.
- Det bliver en dag med byger, der kommer og går, og ikke så meget sol. Det er kun sporadisk sol, der kommer ned mellem bygerne, siger Lone Seir fra TV 2 Vejret.
- Der er også risiko for, at nogle af bygerne kan blive med torden i løbet af dagen. Jo varmere det bliver, jo større er risikoen for torden. I løbet af eftermiddagen kan vi komme op i nærheden af 20 grader, forklarer hun.
Ifølge TV 2 Vejret er der risiko for skybrud i store dele af landet. For Fyn gælder det primært den vestlige del af øen mellem klokken 08 og 16.
TV 2 Vejret varsler lokale skybrud og torden over en stor del af Danmark. Følg vejrudviklingen på https://t.co/d08D0jmI7J eller i TV 2 Vejr app #tv2vejret #vejr #dkvejr pic.twitter.com/k2ncqxRM41
— TV 2 Vejret (@tv2vejrcenter) August 10, 2021
Varme på vej
I løbet af de næste par dage ser de beskedne sommertemperaturer ud til at stige en smule.
Onsdag og torsdag er der udsigt til tørt vejr og temperaturer over 20 grader de fleste steder på Fyn.
- Måske når vi 24 grader, inden vi på fredag får besøg af en koldfront, siger Lone Seir.
Selv om weekenden ser ud til at blive lunere, bliver den også mere blæsende.
Allerede nu er oversvømmelser fra havet en helt konkret del af de fynske kommunernes virkelighed. Og det er en dyr virkelighed. Hvis kommunerne skal sikre sig mod oversvømmelserne fra havet, vil det formentligt koste milliarder af kroner.
- Vi kan ikke betale den regning selv. Vi står med ryggen mod muren, siger Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune.
Og den regning skal nogen betale. Det kunne være grundejere som Torsten Niemann, kommunerne, staten eller en kombination af alle parter.
Millionregninger i de fynske kommuner
I de fleste kommuner er der ikke lavet konkrete beregninger af, hvad kystsikring mod oversvømmelser vil koste. Men en rundringning til de fynske kommuner viser, at kommunerne i helt løselige vurderinger forventer, at der vil være tale om udgifter mellem 60 millioner og over en milliard kroner.
Udskældte ”højhuse” vedtaget: Nu skal der bygges i seks etager ved Strib
24 meter høje boligejendomme skal nu bygges i udkanten af Strib. Det vedtog byrådet i Middelfart Kommune mandag eftermiddag.
Byrådet i Middelfart Kommune har sent mandag eftermiddag vedtaget, at der skal etableres et nyt boligområde ved det tidligere olieberedskabslager ved Brændeskov og Røjleskov i udkanten af Strib.
Som en del af det nye boligområde skal der opføres tre seksetagers huse. Det besluttede 21 ud af byrådets 25 medlemmer mandag.
Under projektnavnet ”Skovhaven” ønsker man at opføre i alt omkring 135 boliger. Det skal bestå af 38 rækkehuse, et fælleshus i fire etager og tre buede seksetagers højhuse i en højde af 24 meter.
Planerne om byggeriet har mødt stor modstand i lokalområdet, hvor blandt andet en aktionsgruppe har bekæmpet byggeriet ved Billeshavevej.
- Jeg er skuffet over det. Vi vidste godt, at det ville blive stemt igennem, men jeg skuffet over, at det gik så let, og at så mange stemte for. Jeg er ked af det på de her 700-800 menneskers vegne, som har deltaget i debatten og har samlet underskrifter. Vi vidste godt, det ville blive stemt igennem, men jeg havde en forventning om, at politikerne havde tænkt lidt over, at så mange borgere gjorde modstand, siger Arno Kristiansen, som er et af medlemmerne af modstandsgruppen.
Flere positive elementer - trods alt
Fire af byrådets i alt 25 medlemmer stemte imod forslaget. Det ser Arno Kristiansen som noget glædeligt – og der er flere ting, han hæfter sig ved i den beslutning, der nu er truffet.
- Der er lidt positive ting i det, ved at flere træer er markeret som bevaringsværdige ud mod beboelsesområdet. Dem må man ikke fælde uden skriftlig tilladelse fra kommunen. Der er også lavet flere grønne områder for at højne diversiteten. Men altså, alle vil jo gerne have havudsigt, så den tilladelse til at fjerne træerne kommer formentlig om nogle år. Det er i udgangspunktet positivt – men det kan altid blive lavet om, ligesom de mange andre dispensationer i forbindelse med det her byggeri, siger Arno Kristiansen.
Han fortæller, at aktionsgruppen imod byggeriet nu planlægger at mødes i løbet af ugen for at se på mulighederne for den fortsatte kamp mod byggeriet.
- Der er allerede to sager ved planklagenævnet, der skal behandles. Og så vil vi se, hvad vi kan kaste os over. Der er flere ting, vi kan gribe fat i, siger Arno Kristiansen.
Det er Ejendomsudviklingsselskabet Living Development ApS fra Odense, der skal stå for byggeriet af de i alt omkring 135 boliger.
I toppen ligger Svendborg Kommune, hvor den skønsmæssige vurdering er, at det vil koste over en milliard kroner at sikre sig mod oversvømmelser fra vandstandsstigninger. Alene en højvandssikring af inderhavnen i Svendborg vil beløbe sig til 700 millioner kroner.
- Vi kan ikke betale regningen selv. Vi har ikke en kassebeholdning, der overhovedet tillader, at vi kan betale den slags finansieringer, siger Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg
Den sydfynske borgmester mener, at der skal medvirken til fra Christiansborg for, at opgaven kan løftes.
- Jeg tror, at Christiansborg skal på banen, hvis det her skal lade sig gøre. I de kommuner, hvor man har prøvet at løse problemet, har det vist sig, at det drejer sig om så store beløb, at det ikke kan løses lokalt. Og det siger jeg ikke for at tørre den af på alle mulige andre, men fordi der skal statslig hjælp til, siger Bo Hansen.
Så meget skønner de fynske kommuner i løselige overslag at skulle bruge på kystsikring
TV 2 Fyn har ringet til de fynske kommuner, og fået løse og overordnede estimater for, hvad vurderingen lige nu er, at en kystsikring af den enkelte kommune koster.
Assens: 200 millioner kroner
Faaborg-Midtfyn: 200 millioner kroner
Nordfyn: 200 millioner kroner
Kerteminde: 60 millioner kroner
Nyborg: 200 millioner kroner
Svendborg: Over en milliard kroner
Odense: 250 millioner kroner
Middelfart: Intet estimat
Langeland: 200 millioner kroner
Ærø: 200 millioner kroner
Med de løse estimater fra de fynske kommuner, der har oplyst et cirka-beløb til kystsikring, vil den samlede regning til fynske kommuner for kystsikring ligge på i omegnen af 2,5 milliarder kroner.
Staten må tage en del af regningen
Regningen for kystsikringen er så stor, at flere fynske borgmestre opfordrer til, at staten også kommer på banen og tager medansvar for at sikre mod oversvømmelser.
I Nordfyns Kommune lyder et løseligt overslag på udgifter til kystsikring, at det vil koste omkring 200 millioner kroner. Den regning mener borgmester Morten Andersen (V), at staten skal være med til at betale.
- Hvis det er en ren kommunal opgave, så vil vi ikke også have penge til at renovere skoler, plejehjem eller børnehaver. Så staten må på banen og tage medansvar for kystsikringen, siger Morten Andersen.
Ifølge den nordfynske borgmester er kystsikringen en fælles opgave for hele landet, så man ikke lader nogen i stikken.
- Det er en fælles opgave, som skal løses fælles, så vi ikke lader nogle borgere på - bogstaveligt talt - dybt vand, siger Morten Andersen.
Tilfældigt hvor oversvømmelser rammer
I Odense Kommune er der også planer for kystsikring, som skal sikre mod nuværende og fremtidige oversvømmelser. Kommunen har tre planer for sikring mod oversvømmelser fra Odense Fjord. De tre modeller spænder i pris fra 100 millioner kroner til omkring en milliard. Mest realistisk er en model til 250 millioner kroner, vurderer by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt. Og den regning mener Christoffer Lilleholt, at staten skal være med til at betale.
- Vi skal sikre, at staten er med til at tage sig af de her meget store regninger, som rammer tilfældigt rundt omkring i landet. Det her rammer jo ikke kun dem der bor i første række til vandet, det rammer også helt almindelige borgere, som ikke var opmærksom på, det her problem for år tilbage, siger Christoffer Lilleholt.
Miljøministeren: Vi har en plan
På Christiansborg erkender miljøminister Lea Wermelin (S), at der ligger en stor regning til kystsikring og venter.
- I første omgang er ansvarsfordelingen sådan, at det i dag er kommunerne og grundejerne, som skal klimatilpasse. Men nu har vi sat gang i en national klimatilpasningsplan, hvor vi også kommer til at kigge på spørgsmålet om finansiering, siger miljøminister Lea Wermelin.
Fynske borgmestre tror på klimavalg
Flere af de fynske borgmestre tror, at klimaet får en fremtrædende rolle under valgkampen til kommunalvalget i november.
FN's klimapanel maler en dyster fremtid i den sjette klimarapport, der udkommer mandag.
Ifølge en af hovedforfatterne til rapporten, SDU's prorektor Sebastian Mernild, skal der handles nu, for at verden kan undgå de mest dystre scenarier i form af store vandstandsstigninger og voldsommere vejr, som rapporten tegner.
Og måske er der hjælp på vej. Flere af de fynske borgmestre mener, at netop klimaet bliver et vigtigt emne til kommunalvalget i november.
- Jeg tror især, at den del der handler om, hvordan vi håndterer konsekvenserne af klimaforandringerne kommer på dagsordenen til kommunalvalget, siger Hans Stavnsager (S), der er borgmester i Faaborg-Midtfyn.
Konkrete klimaspørgsmål i fynske kommuner
I flere af de fynske kommuner er der allerede konkrete projekter, som kan aktualisere klimaspørgsmålet i den kommende valgkamp.
I Nordfyns Kommune handler det blandt andet om klimasikring af Bogense med diger. Her er pengene til en forundersøgelse sat af. Men det kildne spørgsmål er finansieringen af selve klimasikringen.
- Alle synes, at vi skal lave klimasikring, men der hvor vandene skilles, det er når det kommer til spørgsmålet om finansieringen, og til fordelingen mellem kommune og de berørte grundejere, siger Morten Andersen (V), der er borgmester i Nordfyn.
Samme situation er der i Faaborg. Her er ingeniører ved at projektere en højvandssikring i havneområdet, og i næste valgperiode skal det diskuteres, hvordan man finder finansiering af projektet.
- Foreløbig er der kun sat penge af til at lave en projektering. Efter valget skal vi finde ud af, hvordan vi finansierer de mere end 50 millioner kroner, som projektet nok kommer til at koste, siger Hans Stavnsager (S), der er borgmester i Faaborg-Midtfyn.
I Nyborg er der også konkrete planer for at højvandssikre havneområdet, og ifølge borgmesteren vil klimaspørgsmål uden tvivl blive et af de vigtige valgtemaer.
- Vi vil gøre klimaet til et tema, så det bliver en del af den samlede fortælling og valgkamp, alene af den årsag, at vi mener, at det skal være det, men også fordi det optager borgerne, siger Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).
Kenneth Muhs mener, at det er vigtigt, at politikerne begynder at diskutere klimaspørgsmål med vælgerne.
- Det er vigtig, at vi får drøftet klimaspørgsmålet med borgerne. Hvordan laver vi grøn omstilling og hvordan reducerer vi CO2-udledningen. Den grønne omstilling er ikke noget, som kommunen laver alene. Det involverer også kommunens virksomheder og borgerne, Og der er en lang række ting, hvor borgerne også skal bidrage. Det kan være i forhold til finansering af klimatiltag eller lignende, siger Kenneth Muhs.
Kerteminde har diskuteret klima i årevis
I Kerteminde Kommune har klimaspørgsmålet været på dagsordenen i mange år. På grund af flere oversvømmelser af Kerteminde by, har det været diskuteret, om der skulle etableres en højvandssluse ved havneindløbet, som ville kunne forhindre oversvømmelser.
Efter lang tids debat blev forslaget i 2018 sendt til afstemning blandt de berørte grundejere. Her valgte et flertal af de berørte borgere at stemme nej til forslaget.
Dermed står kommunen stadig med et uløst problem med oversvømmelser. Blandt andet derfor tror Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen (S), at klimaspørgsmålet kan blive et emne i valgkampen.
- Det er et presserende problem i Kerteminde, og jeg synes, at det er noget, vi skal have fundet en løsning på, siger Kasper Ejsing Olesen.
Også i Odense har klimaspørgsmålet i lang tid før kommunalvalget givet anledning til politisk debat. I juni kom den såkaldte klimataskforce med dens anbefaling til, hvordan Odense Kommune bliver CO2-neutral i 2030. Her var et af forslagene blandt andet, at benzin- og dieselbiler bliver forbudt i store dele af byen. Blandt andet det forslag skabte stor diskussion blandt både borgere og politikere i Odense Byråd.
Klimaminister: Kommuner er tæt på klimaet
Selvom klimaet er et vigtigt emne, så mener Nordfyns borgmester, Venstre-manden Morten Andersen, ikke, at det nødvendigvis bliver meget diskuteret.
- For at en ting skal fylde rigtig meget i en valgkamp, så er det ofte, fordi der er en uenighed. Og de klimaambitioner og prioriteringer, vi har haft i vores i kommune, er foreløbig ikke noget, som vi har været uenige om eller har haft forskellige opfattelser af. Men det er jo en vigtig og overordnet diskussion, så derfor tror jeg, at det kommer med i valgkampen, ikke mindst fordi det også bliver diskuteret fra nationalt hold, siger Morten Andersen.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) tror, at kommunalvalget til november kan blive et klimavalg, fordi mange klimatiltag netop bliver udført i kommunerne.
- Jeg forventer og jeg håber, at det bliver et meget vigtigt tema til kommunalvalget. Jeg oplever også en enormt stor vilje til at gøre noget ved de ting, som man selv har ansvaret for. Altså kommunale bygninger og kollektiv transport. Og selvom der kommer kommunale slagsmål, så er der også meget samling på området, siger Dan Jørgensen.
På årets finanslov er der sat 350 millioner kroner af til klimatilpasning, og samtidig bliver der arbejdet på en samlet plan for klimatilpasning, hvor der både skal kigges på, om der skal ændres lovgivning og spørgsmålet om finansiering.
- Hvis vi skal lykkes med det, så skal der selvfølgelig også være nogle ordentlige rammer. Der har vi sat gang i det forberedende arbejde nu. Netop fordi det bliver en vigtig kommunal opgave, siger Lea Wermelin.
Peter Brandes er død
kopieret!
Den danske multikunstner Peter Brandes er lørdag morgen død, 80 år gammel. Det oplyser hans nære ven Aksel Evin Olesen på vegne af familien til Ritzau.
Peter Brandes blev født i Assens på Fyn i 1944, gik på Marie Jørgensens Skole i Odense, Mulernes Legatskole og Odense Katedralskole.
Den verdenskendte kunstner har boet og arbejdet i Paris siden 1972, og Peter Brandes er særligt kendt som kirkekunster og har udsmykket både Roskilde Domkirke og Aarhus Domkirke.
Han står også bag Sevilla-krukken, som han skabte i forbindelse med verdensudstillingen i Sevilla i 1992. Den står i dag som et væsentligt vartegn ved Clay i Middelfart.
Ballade om højt luksusbyggeri med havudsigt - socialdemokrat provokeret over Anker Boye-rolle
kopieret!
To gange har Nyborgs Teknik- og Miljøudvalg sagt nej til et syv-etagers byggeri i strandkanten.
Men nu er et overvældende flertal i byrådet tilsyneladende vendt på en tallerken - blandt andet efter et besøg af Anker Boye sidste år.
På mandag skal udvalget se på projektet igen.
75 lejligheder - nu kun i seks etagers højde, men fortsat få meter fra vandkanten i det område, der hedder Sølyst i Nyborg, kan snart være en realitet.
Provokeret af Anker Boye
Men byggeriet har slået dybe skår i Sociademokratiet, og SF og Konservative er direkte modstandere af projektet, der vil blive højere end det nye udsigtstårn ved Nyborg Slot.
Socialdemokraten Vibeke Ejlertsen er helt uforstående overfor kollegaernes kursskifte.
- Og jeg synes, det er provokerende, at man inviterer Anker Boye til at skulle overbevise byrådspolitikerne i Nyborg om, at det er fornuftigt at gennemføre et stort byggeprojekt på grunden. I samme kvartér ligger et område, som kommunens egen forvaltning har omtalt som særligt bevaringsværdigt. Og så er jeg også forundret over, at man pludselig ikke ser noget problem i at bygge på en grund, hvor der er risiko for oversvømmelse, siger Vibeke Ejlersen.
Anker som privatperson
Anker Boye oplyser til TV 2 Fyn, at han var til stede som privatperson under en rundvisning på grunden i Nyborg, fordi han var inviteret til at skabe dialog, og ikke som repræsentant for Bøg Madsen.
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger fra en deltager ved rundvisningen fortalte Anker Boye blandt andet om erfaringer med at byudvikle Odense.
Anker Boye er i dag formand og direktør i ejendomsselskaber i Gartnerbyen i Odense, Komplementarselskabet Køge Kyst og bestyrelsesmedlem i Udviklingsselskabet for Billige Boliger.
Historien om Sølyst
Den gamle Sølyst-bygning, der i 1826 blev opført som lystejendom og i 1891 brugt som plejehjem for “mindre bemidlede damer af de dannede samfundsklasser”, er vurderet som bevaringsværdig og tinglyst mod nedrivning.
I dag er bygningen nedrivningsmoden og kondemneret efter mange års misrøgt - senest af kinesiske ejere, der i 2021 solgte ejendommen til Bøg Madsen Ejendomme for 15 millioner kroner.
Lokalplanen og tinglysningen muliggør ikke nedrivning og massivt boligbyggeri på den meget attraktivt beliggende grund.
Derfor har politikerne i Nyborg hidtil trukket håndbremsen over for diverse projekter, der ser en god forretning i at bebygge området med attraktive lejligheder.
Nyt liv til luksusprojekt
Senest i juni måned sidste år blev der sagt nej til Bøg Madsens planer om 75 lejligheder med tilhørende p-pladser, men nu har investeringsselskabet skåret en etage af højden og åbnet byggeriet med en offentlig promenade og adgang til stranden.
Det har omvendt to tredjedele af Socialdemokratiets gruppe - og også Venstre støtter nu projektet.
Selv om både regeringen og KL i disse dage advarer mod byggeri lige ud til kysten, føler flertallet sig betrygget af en kystsikring mod vandstigning op til 2,55 meter.
Hos modstanderne er det heller ikke så meget kystsikringen, der er skydeskive for kritikken.
- Det er ikonisk bygning af en kulturarv, vi skal passe på. Man kunne sagtens bygge noget i mindre skala, men så hænger økonomien ikke sammen i projektet. For kystsikring er jo dyr. Og det er nok også derfor, man skal bygge helt op i 21 meters højde, der er højere end det nye vagttårn på Nyborg Slot, siger Michael Gertsen, konservativ og 1. viceborgmester.
Ikonisk bygning
SF’s byrådsmedlem Suzette Frovin understreger, at Bøg Madsen Ejendomme har købt en grund velvidende, at Sølyst er bevaringsværdig og ikke kan rives ned.
- Den primære opgave må være at bevare en historisk bygning midt i Nyborg By, siger Suzette Frovin.
Østfyns Museer har tidligere givet udtryk for, at bygningen bør bevares, fordi den har kulturhistorisk værdi, og det synspunkt har man fortsat, siger direktør for Østfyns Museer, Mette Ladegaard Thøgersen.
Nina Bøg Madsen, direktør i Bøg Madsen Ejendomme oplyser følgende i et skriftligt svar til TV 2 Fyn.
- Vi har indsendt et nyt og tilrettet projekt til behandling i Teknik- og Miljøudvalget vedrørende Sølyst-grunden. Projektet er ambitiøst og vil betyde en investering på et trecifret millionbeløb. Det er et projekt, der blandt andet skal hjælpe kommunen med at indfri et ønske om at tiltrække flere borgere. Med det tilrettede projekt har vi samtidig lyttet til de bemærkninger, der har været, og blandt andet reduceret højden på byggeriet og med projektet følger tillige en omfattende kystsikring, der sikrer mod såkaldte 10.000-års hændelser samt et rekreativt område ned mod vandet. Alle dele er fuldt finansieret af projektet.
Undrede du dig også over denne lysende plet på himlen? Her er forklaringen
kopieret!
TV 2 Vejret har modtaget flere billeder fra undrende danskere fredag aften og natten til lørdag. Hele omdrejningspunktet er en lysende plet lige ved siden af Månen.
- Hvad er det, der er over månen? Det har jeg aldrig set før, spørger TV 2 Vejrets læser Kent Bering Coort.
Ved første øjekast kunne det ligne en meget klar stjerne, men faktisk er der tale om noget helt andet. Det er nemlig planeten Venus, der sammen med Månen lyst flot op på den danske vinterhimmel.
I anden halvdel af januar vil mange af planeterne være synlige på samme tid. Eksempelvis i perioden 16. til 20. januar, hvor Saturn og Venus står lige ved siden af hinanden.
Flere husstande ramt af strømafbrydelse
kopieret!
Vores Elnet er ramt af driftsforstyrrelse, der påvirker strømforsyningen til flere husstande på det østlige Fyn.
Det fremgår af virksomheden hjemmeside, hvor de oplyser, at der er tale om en “uvarslet afbrydelse”.
Det oplyses ikke, hvor mange husstande, der er påvirket af strømafbrydelsen, men Vores Elnet har markeret et større geografisk område med en rød cirkel, som værende påvirket af strømafbrydelsen.
Strømafbrydelsen er registreret omkring klokken 08.30 og forventes afsluttet 10.32.
TV 2 Fyn arbejder på at få en kommentar fra Vores Elnet.
Axelsen modtager fornem hæder efter stort år med OL-triumf
kopieret!
Viktor Axelsen modtager prisen B.T. Guld. Det skriver mediet på sin hjemmeside. I 2024 vandt Axelsen blandt andet guld ved OL i Paris.
Det er Danmarks 40 største atleter, der stemmer om prisen, efter at B.T.'s læsere har nomineret ti sportspræstationer fra året.
Ud over Axelsen var banecyklingens firekilometerhold, sejleren Anne-Marie Rindom, kajakroeren Mads Brandt Pedersen, håndboldherrerne, cykelrytterne Mads Pedersen, Jonas Vingegaard og Julie Leth samt håndboldspillerne Mikkel Hansen og Mathias Gidsel nomineret.
Normalt uddeles prisen i forbindelse med DR's store prisuddeling i Herning, men denne gang har B.T. valgt at gå i en anden retning ved at offentliggøre det på sin egen platform.
Vintervejret fortsætter i weekenden
kopieret!
Igen i dag er der vintervejr på programmet. Morgenen starter med frostgrader på hele øen, og i løbet af dagen kan vi få spredte snebyger.
Det betyder samtidig risiko for glatte veje hele døgnet, med temperaturer der kun kommer op på en enkelt plusgrad de fleste steder.
Vejret bliver skiftende med skydække og kig til solen. Det skulle altså være til at finde tidsrum med dejligt vejr til en gåtur.
Lægekoncern ramt af cyberangreb
kopieret!
Lægekoncernen Alles Lægehus vil fredag give besked til patienter, der er blevet ofre for det cyberangreb, som ramte lægekoncernen 9. december.
Det oplyser Alles Lægehus til DR Nyheder.
Lægekoncernen oplyste i en pressemeddelelse 30. december, at det kriminelle angreb har omfattet persondata fra patienter og medarbejdere, og at man fortsat undersøger omfanget.
Alles Lægehus har 130.000 patienter landet over, men det er endnu ukendt, hvor mange af disse der er ramt.
På Fyn har Alles Lægehus afdelinger i Faaborg og Gelsted.
Vinterberedskabet kører på højtryk
kopieret!
Fredagen blev starten på en række af dage med temperaturer under frysepunktet og sne.
I Faaborg-Midtfyn Kommune gør de deres for at holde vejene sikre og farbare, men Carsten Nøhr, som er leder af Park, Vej og Natur i Kommunen, opfordrer alligevel til at køre forsigtigt og i god tid.
- Der er jo mange kilometer veje vi skal holde, så tag dig god tid når du skal ud og køre. Hellere komme ti minutter for sent, siger han.
Så meget dyrere bliver det at eje en diesel- eller benzinbil
kopieret!
Da vi hoppede ind i 2025, tog udgifterne til benzin- og dieselbiler ligeså et hop op.
Det er med andre ord blevet markant dyrere at tanke sin bil, især hvis du til daglig pendler i en dieselbil.
På grund af nye afgifter tager prisen på en liter diesel et ordentligt ryk op med 65 øre per liter. Den årlige såkaldte udligningsafgift på dieselbiler er dog samtidig sat ned.
Derfor rammer de nye højere afgifter på diesel især dem, der kører langt og tanker meget.
Værst for pendlere
Ifølge FDM vil man faktisk spare lidt penge i det samlede regnskab som dieselbilist, hvis man kun kører 10.000 kilometer om året.
Men kører man mindst 15.000 kilometer om året, hvilket de fleste dieselbilister gør, så bliver det dyrere.
Og kører man 20.000 kilometer om året i en dieselbil, vil det betyde en stigning i udgifter på 975 kroner.
Når man op på 30.000 kilometer, så fordobles beløbet til en ekstra udgift på næsten 2.000 kroner.
For benzinbiler ser regnestykket lidt anderledes ud. Der er ikke modregning i en fast afgift, så der rammer stigningen rent med 23 øre ekstra per liter.
Det vil sige, at hvis du kører 20.000 kilometer i en benzinbil, giver det en ekstraregning på 293 kroner.
Det frustrerer Kennet Herskind, der kører i en benzinbil.
- Det er vanvittigt, som benzinpriserne allerede er steget, fortæller han frustreret til TV 2 Fyn.
Mulig marginal gevinst til elbilister
Kører du i elbil, skal du ikke frygte stigende afgifter. Tværtimod.
I Danmark vil man nemlig opleve et marginalt fald i afgiften på elektricitet.
Dog er det kun elbilister, der lader op uden abonnement, som kan se frem til en besparelse.
Men selv for disse elbilister er besparelsen minimal.
For kører man 10.000 kilometer, lyder besparelsen på 79 kroner. Det skriver FDM.
Danskerne får billigere boliglån
kopieret!
Renterne på bankernes boliglån er faldet støt i løbet af 2024. Det viser Mybankers rentestatistik, som opgør de renter, som bankkunder får tilbudt gennem Mybankers platform.
Den gennemsnitlige tilbudte rente på et boliglån i banken var på lige under 4,5 procent i december 2024. Det var 2,1 procentpoint lavere end et år tidligere.
Også den gennemsnitlige tilbudte rente på et andelsboliglån var lavere ved udgangen af 2024 end et år tidligere.
Ifølge Mybanker faldt gennemsnittet af de tilbudte renter på et andelsboliglån hver eneste måned i løbet af 2024. I december lå gennemsnittet på 4,3 procent, hvilket var ét procentpoint lavere end et år tidligere.
Hav af blomster lagt foran ulykkessted
kopieret!
Et par dage efter ulykken, der kostede 24-årige Tobias Lund fra Odense livet, vælter kondolencerne ind i form af blomster og lys lagt ved ulykkesstedet.
Blandt andet kan man tyde, at familiemedlemmer og venner har været forbi. Der står blandt andet skrevet.
Passer på dig og vores familie.
Vent på mig!
Din kone vil jeg altid være.
Du vil altid have den største plads i mit hjerte.
Vi deler jeres sorg.
Og det er ikke kun på Nyborgvej, at man finder kondolencer. Tobias Lunds fodboldklub mindes også den unge odenseaner i et opslag på Facebook.
Lastbil skal tømmes på motorvejen efter brand
kopieret!
En lastbiltrailer brød tidligere fredag i brand på Fynske Motorvej, hvilket fik beredskabet til at spærre motorvejen helt ved Motorvejskryds Odense.
Branden er slukket og motorvejen er genåbnet, men et stort arbejde udestår endnu med den brandskadede lastbilstrailer, oplyser politiets vagtchef.
- Vi afventer en lastbil med en grab og nogle tomme lastbiltrailere, så vi kan få flyttet godset væk fra motorvejen i nye trailere. Derefter skal den brandskadede trailer løftes op på en blokvogn, for bremserne er blokeret helt, siger Steen Nyland.
Vagtchefen oplyser at godset i traileren er tungt men ufarligt. I forbindelse med bjærgningen skal dele af motorvejen spærres igen.