Hver anden bliver ikke screenet for livmoderhalskræft: Hjemmetest kan være løsningen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hver anden kvinde i 20'erne tager ikke imod tilbuddet om at blive screenet for livmoderhalskræft. Det bekymrer Kræftens Bekæmpelse.
Kun hver anden kvinde i tyverne deltager i screeningen for livmoderhalskræft. Det skaber bekymring hos Kræftens Bekæmpelse. Det siger Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse
- I Kræftens Bekæmpelse, der bekymrer det os, at halvdelen af de unge kvinder ikke får taget en beslutning om at deltage i screeningen. Det kan jo betyde, at de senere vil kunne få en sygdom, som kunne være undgået.
Hjemmetest kan være en løsning
Screeningen for livmoderhalskræft foregår, som en gynækologisk undersøgelse, hvilket også kan være grunden til, at der ikke er flere der bliver tjekket, det siger Trine Malling Lungskov, der er Chef for praksis i Region Syddanmark.
- Vi er ved at kigge på, om det, at det er en gynækologisk undersøgelse kan være en barriere for at blive screenet.
Efter fund af PFOS i fynsk kød: Kommunen står til rådighed med sparring
Odense Kommune bistår Vandcenter Syd omkring PFOS-forurening i Seden Strandby. Sådan lyder meldingen efter, at der er blevet fundet spor af PFOS i kød fra fynske køer.
Odense kommune vil bistå Vandcenter syd efter, der er blevet fundet spor af PFOS i kød fra køer fra Seden Strandby Kogræsserlaug, som har græsset på et areal ejet af vandcenteret.
Kødet stammer fra dyr, der er slagtet, men ikke blevet spist endnu. Kontorchef Anders Dalgaard Christensen fra Natur og Klima i By- og Kulturforvaltningen i Odense forklarer desuden også i en pressemeddelelse, at mængden af PFOS ikke er alarmerende høj lige nu.
- Sagen er ikke længere af akut karakter. Det ændrer dog ikke på, at der er en bekymring hos medlemmerne af Seden Strandby Kogræsserlaug. Forhåbentlig vil de forestående analyser bringe den nødvendige viden og indsigt til alle parter og i sidste ende skabe ro hos kogræsserlauget.
Ifølge Odense Kommune, så er niveauet af PFOS lavt, men dog nok til, at kødet skal destrueres.
Ulla Skov, der er andelshaver i Seden Strandby Kogræsserlaug, synes sagen om fundet af PFOS er træls.
- Det er ubehageligt som beboer i området, at vide, at der er den slags forurening.
By- og kulturforvaltningen og Vandcenter Syd har siden fundet været i tæt dialog, og et større analyseprogram er blevet forslået af kommunen, så man kan kortlægge forureningen.
De to parter skal mødes d. 20. januar, og der skal de fordele de efterfølgende opgaver.
Regionerne er derfor ved at undersøge, om hjemmetest kan være noget, der kan gøre at flere vil lade sig screene.
- Vi er ved, på tværs af regionerne, ved at undersøge, om vi kan gøre brug af hjemmetest, fordi så håber man, at vi vil kunne overkomme den barriere.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
- Det vil blive et tilbud til de kvinder, der ikke reagerer på første invitation. Så vil man på næste påmindelse få et tilbud om at henvende sig, og få tilsendt et hjemmetestsæt.
Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse håber også på hjemmetest kan blive aktuelle
- Vi håber, at det bliver aktuelt i 2022, men måske bliver det først i 2023.
Kan opdages tidligt
Janne Bigaard, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse mener, at det er vigtigt, at kvinderne bliver screenet når de er i 20'erne.
- Måske tænker man ikke, at kræft rammer en i den alder, men denne kræftform rammer ofte i 30-års alderen, men sygdommen giver sig allerede til kende i 20'erne.
Det er ikke nok at være vaccineret mod livmoderhalskræft fortæller Trine Malling Lungskov fra Region Syddanmark
- Mange tror de er dækket og ikke behøver screeningen, men det er kun 70-90% man er dækket med HPV-vaccinen, så hvis man kombinerer HPV-vaccinen og screening, så er man godt dækket.