Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Naboerne til Nyborg Slot er trætte af udsigten til en byggeplads.
Det blev ugen med endnu en mavepuster til den omdiskuterede og stærkt forsinkede renovering af Nyborg slot. Det skete da A.P. Møller Fonden trak 60 millioner fra det 340 millioner kroner dyre projekt.
Tilbage står nu en by og dens borgere, der håber på en genrejsning af Nyborg som Danmarks ældste kongeby med en turistattraktion i international klasse.
I den idylliske Slotsgade for foden af bakken, hvor slottes hovedbygning nu knejser helt alene, er de trætte af at vente på udsigten til andet end en byggeplads.
Overblik: Se, hvordan slotsprojektet på ti år er blevet forsinket, fordyret og lagt i ruiner
Siden 2011 har planerne om den store renovering af Nyborg Slot eksisteret. Men trods ti års arbejde er renoveringen stadig ikke i mål. Få et overblik over processen i den 351 millioner kroner dyre renovering her.
Tirsdag meddelte A.P. Møller Fonden, at den udtræder af partnerskabet om projektet Nyborg Slot. Beslutningen betyder, at 60 af de 107 millioner kroner, som fonden havde bevilget til projektet, ikke udbetales.
Ifølge TV 2 Fyns oplysninger skyldes beslutningen, at projektet færdiggørelse løbende er blevet udskudt - fra en forventning om 2017 til nu tidligst 2025. Samtidig er udgifterne undervejs steget - fra et estimat på 200 millioner kroner til 351 millioner kroner.
Få et overblik over forløbet med renoveringen af Nyborg Slot her.
Tau Ertmann, restauratør, Restaurant Sneppen
Hvordan er det at være nabo til Nyborg Slot?
- Det er lidt mindre en byggeplads nu, og vi kan forhåbentlig snart nyde udsigten hernedefra. Det har taget sin tid! Det betyder forhåbentlig også, at jeg snart kan få nogle gæster ind i huset, som kommer til byen for at se slottet. Hvis genåbningen trækker ud, får vi ikke så mange gæster.
Hvad betyder slottet for borgerne i Nyborg og for byens identitet?
- Nyborg har været en større by, end den er nu. DSB sad en gang på halvdelen af byen, men det gør de ikke mere. Det gamle slot, der ligger her midt i byen, er dét, der tilbage i Nyborg.
- Der er en gammel kongeby, og det er folk også godt klar over. Dét, at der står et halvfærdigt projekt, tror jeg, går mange borgere på. Det synd og skam, at vi går og kigge på alle de containere, når nu det kunne være så flot. Det er brandærgerligt, at det skal trække ud på grund af noget finansiering.
Organisation undrer sig: Hvorfor har A.P. Møller Fonden ikke trukket støtte noget før?
Organisationen Kultur og Arv har i flere år kæmpet imod dele af renoveringen af Nyborg Slot. Derfor ser den positivt på, at A.P. Møller Fonden har trukket sig.
De har været en torn i øjet på kræfterne bag renoveringen af Nyborg Slot i flere år.
Organisationen Kultur og Arv, der ”arbejder for at sikre, at de myndigheder, der skal stå vagt om kultur, lever op til deres ansvar”, har siden 2018 nemlig flere gange gjort opmærksom på sin utilfredshed med renoveringen.
- Undervejs har det jo stået klart, at projektet ikke kan gennemføres på den nænsomme måde, som man oprindelig havde lovet, hvor intet ville blive beskadiget, siger Frederik Siemssen, der er formand i Kultur og Arv.
Derfor er organisationen meget tilfreds med tirsdagens nyhed om, at A.P. Møller Fonden ikke længere bakker økonomisk op om renoveringen.
- Vi synes, det er en fornuftig beslutning, og vi har undret os over, at A.P. Møller ikke er nået til den noget før, for det her er ikke et A.P. Møller-projekt, siger Frederik Siemssen.
A.P Møller Fonden havde afsat 107 millioner kroner til projektet, men trækker nu 60 millioner tilbage.
Fondens engagement har blåstemplet projektet
For Kultur og Arvs modstand mod renoveringsprojektet handler det ikke nødvendigvis så meget om den økonomi, A.P. Møller Fonden trækker ud. Det handler i lige så høj grad om signalværdien.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at deres engagement i den her sag langt hen ad vejen har blåstemplet projektet. Derfor er mange vigtige fagstemmer ikke kommet til orde, fordi man har tænkt, at alt var i orden, når A.P. Møller var med, siger Frederik Siemssen.
Derfor ser organisationsformanden også A.P. Møller Fondens afstandtagen til projektet som en bekræftelse af, at noget har været galt.
- Nu, hvor A.P. Møller Fonden er udtrådt og deres fulde 107 millioner ikke bliver projektet til del, så er man jo i hvert fald ikke på et sted, hvor man kan sige, at projektet møder bred opbakning og er fuldt finansieret.
Håber ikke, projektet er dødt
Selvom Kultur og Arv altså er glad for, at A.P. Møller Fonden ikke længere bakker op om renoveringen, så er organisationen stadig tilfreds med dele af fondens bidrag.
Ifølge Frederik Siemssen er Kultur og Arv nemlig glad for, at flere af de gamle dele af slottet er blevet holdt ved lige.
- Jeg håber ikke, projektet er dødt. Jeg synes, det er vigtigt at understrege, at vi ikke er imod renoveringen af Nyborg Slot. Vi synes, det er alt ære og hæder værd, at man har renoveret den bestående fløj – kongefløjen. Det har A.P. Møller været en vigtig faktor i, siger Frederik Siemssen.
Formanden understreger, at Kultur og Arvs modstand primært bunder i beslutningen om at bygge et nyt formidlingscenter i midten af det nuværende slotsområde.
A.P. Møller Fondens 107 millioner var knap en tredjedel af det samlede renoveringsbudget, der er sat til 340 millioner kroner.
Hvad betyder det for dig, at projektet er forsinket?
- Det er en form for prestigeprojekt, der har været i støbeskeen i hvert fald i ti år. At det bliver ved med at snuble på den måde, der er lidt pinligt. Både for dem, der er tovholdere og for dem, der går deroppe og arbejder.
Ulla Grundahl, pensioneret bedemand
Hvad betyder slottet for dig som nyborgenser?
- Det er et klenodie. Det har været der i så mange år, og det er synd, hvis ombygningen bliver standset nu.
Hvad betyder slottet for byens identitet?
- Det har fyldt i byen i mange år, at vi er en kongeby. Det betyder noget, at der har boet konger her. Jeg er gammel, så jeg tænker tilbage på alt muligt, og det er en dejlig ting at tænke tilbage på - Nyborg som en kongeby.
Hvordan er det at være nabo til Nyborg Slot?
- Det har været nogle drøje år.
- Al den tunge trafik til renoveringen af slottet har kørt på den her gade, og det har fået vores huse til at slå revner. Men det har de undersøgt, før de begyndte på projektet, så vi får vel noget erstatning senere.
Minister kritiseres for at trække Nyborg-projekt i langdrag:
- Jeg kunne ikke have prioriteret det højere
Det undrer kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at A.P. Møller Fonden vælger at trække støtten til Nyborg Slot på et tidspunkt, hvor projektet langt om længe var kommet tilbage på skinner.
A. P. Møller Fonden trækker sin økonomiske støtte til Nyborgs 340 millioner kroner dyre slotsprojekt på grund af den udskudte tidsplan og kommende fordyrelser af projektet.
Det betyder konkret, at 60 af de 107 millioner kroner, som fonden havde bevilget til projektet, ikke udbetales.
Udmeldingen vækker stor frustration fra både Konservative og Venstre, som blandt andet kalder det en "sorgens dag" og kritiserer regeringen for nøl.
Den kritik køber kulturminister Ane Halsbo-Jørgensen (S) dog ikke ind på.
Hun fortæller til TV 2, at nyheden om A. P. Møller Fonden kommer som en overraskelse, og at hun undrer sig over tidspunktet.
- Jeg havde en forhåbning om, at vi endelig havde fået processen tilbage på skinner igen, så det kommer bag på mig, siger ministeren til TV 2 Fyn.
Herunder kan du læse det fulde interview med kulturministeren.
Både Konservative og Venstre siger, at det her er skyldes, at I i regeringen ikke har prioriteret det her projekt højt nok. Er det enig i det?
- Nej, det er jeg ikke. Tværtimod. Vi har gået meget ambitiøst ind i det. Og de diskussioner om Nyborg Slot, der her rejst sig, har givet anledning til en helt ny museumslov – netop med udgangspunkt i nogle af de her balancer, som vi ikke mener er ramt rigtigt i forhold til vurderingen af Nyborg Slot.
- Derudover har jeg også hele vejen igennem været pragmatisk og åben overfor, at hvis det skulle være en anlægslov, der skulle til for at få det her projekt i mål, så var jeg parat til at gøre det. Men det har ikke været meldingen til mig, at det ville gøre en forskel.
Jeg kan forstå på styrelsen, at det skal gennemføres med eller uden A.P. Møllers penge, men hvad er udsigten til, at det her projekt kommer i mål?
- Vi skal finde en løsning, så Nyborg Slot kan åbne. Jeg håber, at alle involverede i projektet samarbejder om at finde de rigtige løsninger. Og jeg noterer mig også, at A.P. Møller holder en dør på klem i forhold til at komme tilbage i projektet igen.
- Jeg mener, at Nyborg Slot er et vigtigt fortidsminde, som fortæller en vigtig del af vores fælles historie. Det skal vi selvfølgelig alle sammen have adgang til at komme ind og opleve og få formidlet.
Det her projekt har været ti år undervejs. Kan du ikke godt forstå, at man som bidrager simpelthen løber tør for tålmodighed?
- Jeg kan godt forstå, at det her har været en bumlet vej. Ikke mindst på grund af Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse. Det er ikke nogen hemmelighed, at det var en udfordring ved den afgørelse, og vi har forsøgt at håndtere de udfordringer, det skabte - ikke mindst ved at lave en bred politisk aftale om at få justeret på museumsloven, sådan at det her vil se anderledes ud i fremtiden.
Hvis du nu havde taget projektet og lagt øverst i bunken af dine opgaver, da du tiltrådte som kulturminister, tror du så, du kunne have holdt på støtten fra A.P. Møller?
- Men det var faktisk noget af det, jeg gjorde. Jeg har jo forhandlet hele aftalen om en ny museumslov i de få måneder, der er gået, siden jeg kom til. Det vil jeg gerne takke et bredt udsnit af Folketingets partier for at bakke op omkring. I løbet af foråret bliver den lov endelig vedtaget, og det her ret hurtigt for en så kompleks og stor aftale og lov.
- Så det var faktisk noget af det første, jeg kastede mig over. Jeg har været meget optaget af, at det her projekt faktisk skulle lykkes. Derfor er jeg også tilsvarende ærgerlig over, at A.P. Møller Fonden nu trækker støtten.
Så det kunne ikke have været prioriteret højere fra din side?
- Jeg har i hvert fald dedikeret en hel del tid til det og har også forhandlet med Folketingets partier om en helt ny museumslov…
Men kunne det have været prioriteret højere?
- Det mener jeg ikke, at den kunne. Jeg kan ikke se, hvad der ville skulle til. Altså meldingen til mig er, at selv hvis vi havde lavet en anlægslov, som jeg også var klar til at bruge, hvis det fik projektet hurtige i mål, så ville det ikke have gjort en forskel. Så vi må bare tage situationen for det, den er nu; en udfordring, men dog stadig med et Nyborg Slot, som jeg tror på kan lykkes. Og så håber jeg, at A.P. Møller Fonden på et tidspunkt vil genindtræde i projektet.
Hvad betyder slottet for borgerne i Nyborg?
- Hvis I vidste, hvor mange turister der gik forgæves sidste sommer. De må ikke en gang komme ind og kigge, portene er lukkede. Det er forfærdeligt. Vi er kede af det i hvert fald. Nu skulle det sidste lige på plads!
- Vi har lært om slottet, dengang vi gik i skole. Det er vores barndom. Og i dag går vi tur på volden hver eneste dag. Det er en seværdighed uden lige. Kan vi ikke snart få det færdigt? Ellers skulle det gamle være blevet stående, for det var også smukt.
Jens Finsen, specialarbejder, Fortum Waste Solution
Hvad betyder slottet for borgerne i Nyborg og for byens identitet?
- Slottet betyder noget. Det er en seværdighed og en del af danmarkshistorien, og så er det en stor turistattraktion. Eller det vil det blive, når det er færdigt. Det betyder noget at bo et sted, der er populært, og som folk godt kan lide.
Hvordan er det at være nabo til Nyborg Slot?
- Når man er nabo til sådan en byggeplads, hvor der ikke sker noget, så er det frustrerende. Og jeg kan godt forstå, man trækker pengene tilbage, når der ikke sker noget. Det er også ærgerligt, at man ikke har de tilladelser, man skal have, når man begynder på sådan et projekt.
Hvorfor er det vigtigt for dig, at slottet snart står færdigt?
- Det er til grin, at det hele tiden bliver forsinket. Det betyder noget! Folk må tænke, at der ikke er søgt om de rigtige ting, og jeg ved egentlig ikke, hvorfor det bliver ved med at blive stoppet. Man snakker, og der sker ingenting. Det er det værste.
A. P. Møller trækker stikket til Nyborg Slot: Træt af forsinkelser og fordyrelse af projekt
Venstre og Konservative er skuffet over regeringens slingrekurs. Mit hjerte græder på Nyborgs og kulturens vegne, siger Mai Mercado.
A. P. Møller Fonden trækker den økonomiske støtte til Nyborgs 340 millioner kroner dyre slotsprojekt.
Det erfarer TV 2 Fyn, efter blandt andet Slots- og Kulturstyrelsen har meddelt, at A. P. Møller Fonden har bedt styrelsen om at søge bevilling til projektet, når det måtte blive aktuelt. Projektet er blevet forsinket og fordyret flere gange.
Baggrunden for, at fonden har sat bevillingen i bero er ifølge TV 2 Fyns oplysninger projektets udskudte tidsplan og kommende fordyrelser af projektet i en tid, hvor der er mangel på byggematerialer og arbejdskraft.
Folketingets kulturordførere blev tirsdag morgen orienteret om A. P. Møller Fondens beslutning, der konkret betyder, at 60 af de 107 millioner kroner, som fonden havde bevilget til projektet, ikke udbetales.
De 47 millioner kroner er brugt på blandt andet renovering af hovedbygningen på slottet, pladsen foran Nyborg Rådhus og projekteringsudgifter.
A. P. Møller Fonden ønsker ikke at udtale sig til TV 2 Fyn.
- Det gør vi af princip ikke, siger sekretariatschef Thomas Wohlert.
Opdatering
A.P. Møller Fonden har efterfølgende bekræftet, at den udtræder af partnerskabet om projektet Nyborg Slot. - Med meldingen fra A.P. Møller Fonden står vi i en ny situation, og vi vil hurtigst muligt drøfte de næste skridt med de resterende parter i projektet. Det er derfor for tidligt at sige præcist, hvad der kommer til at ske herfra, siger Jesper Hermansen, der er direktør i Slots- og Kulturstyrelsen. - Uanset hvad skal vi stadig færdigøre det sidste af restaureringsarbejdet på slottet. Vi er næsten i mål med en restaurering af Kongefløjen både udvendigt og indvendigt, og Nyborg har fået et nyt, multifunktionelt torv neden for slottet. Det arbejde vil – uanset hvad vi kommer frem til – bestå, fortsætter han.
Mai Mercado (K), der sidder i Folketingets kulturudvalg, vil derimod godt udtale sig.
- Det er et projekt, som Nyborg har kæmpet for i ti år. Det er helt grotesk, når man tænker på, at det tog tre år at få opført Operaen i København. Mit hjerte græder både for Nyborg og på kulturens vegne, siger Mai Mercado.
Sammen med Venstre har Konservative støttet en ny anlægslov, der skulle fremskynde projektet, som kuldsejlede, da et snævert flertal på 4-3 i Miljø og Fødevareklagenævnet stoppede projektet.
Det skete med henvisning til, at projektet nye udstillingsbygning blev bygget på et fredet fortidsminde.
Herefter besluttede et flertal at fremsætte en ny museumslov, der skal gøre det mindre restriktivt at bygge på fredede fortidsminder. Desuden indeholder loven et nyt klagenævn, der først og fremmest er bemandet med sagkyndige.
Hans Chr. Schmidt (V), formand for Folketingets kulturudvalg, er skuffet over, at regeringen ikke har lyttet til Venstres ønske om en anlægslov.
- Regeringen har hele tiden fastholdt, at det ville være lige så hurtigt at vedtage en ny museumslov. Men en anlægslov ville have betrygget investorerne i, at projektet blev til noget og var på skinner. Ingen kan overbevise mig om, at en museumslov er et lige så hurtigt redskab, siger Hans Chr. Schmidt.
Mai Mercado er enig.
- Vi står i dag i en situation, hvor der ikke engang er adgang til den renoverede kongefløj. Vi har et projekt, som kunne blive en publikumsmagnet, og som nu er endt ikke en helt uholdbar situation, siger Mai Mercado.
Oprindelig støttede A. P. Møller Fonden og Realdania projektet med hver 100 millioner kroner, Slots- og Kulturstyrelsen med 41 millioner kroner og Nyborg Kommune med 35 millioner kroner.
Siden er projektet blevet 50 millioner kroner dyrere, nemlig til en forhøjelse af vagttårnet.
- Det skal nok blive færdigt, det er jeg sikker på. Hvem der skal betale for det, det er en anden sag. Det bliver nok Nyborgs borgere, kunne jeg forestille mig.
- Når det bliver færdigt, vil jeg være stolt af det. Det er historisk, og det er en seværdighed og et flot byggeri. Det har været der altid, så selvfølgelig betyder det noget for byen og for den turisme, der vil komme her, når de er færdige. Det har man set med andre projektet som for eksempel Koldinghus.