Anders Matthesen filmer i fynsk fængsel: Det er virkelig trist!
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hvis Anders Matthesen skulle spille med i filmen 'De Frivillige' skulle det være her og nu. Og så fik filmholdet travlt med at finde et tomt fængsel ...
Arresthuset i Assens har stået tomt i flere år, men cellerne er efterladt fuldstændig som dengang, de indsatte var låst inde. For enden af gangen står magasinholderen stadig med lystfiskerblade og bilmagasiner fra 2011.
Man skulle tro, det hele var arrangeret af filmholdet, der i disse uger er rykket ind i arresten, men sådan er bygningen bare blevet efterladt.
Og det har været et held for SF Studios, der står bag optagelserne til biografkomedien 'De Frivillige'. For de har haft mere travlt end sædvanligt, da Anders Matthesens kalender pludselig gav luft til at gennemføre optagelserne, hvor han spiller en bærende rolle.
I Krig & Kærlighed: Ny storfilm optages på Langeland
Flere internationale filmstjerner har lige nu Langeland som arbejdssted. FilmFyn har investeret et millionbeløb i storfilmen "I Krig & Kærlighed".
- Quiet on the set, and action!
Arbejdssproget på det store filmset på Skovsgård Gods på Langeland er engelsk. Replikkerne er danske og tyske. Bag kulisserne tales der både tjekkisk og fynsk.
Optagelserne til storfilmen "I Krig & Kærlighed" er delvist henlagt til Fyn og Langeland, fordi den regionale filmfond FilmFyn har investeret lidt over en million kroner i projektet. Men årsagen ligger også i et ekstraordinært heldigt fund af en velegnet location.
Den perfekte location
- Vores locationmanager kørte rundt og ledte efter et sted, som kunne være hovedsæde for Hr. Müller (en af filmens bærende roller, spillet af Ulrich Thomsen, red.). En dag ringer hun hjem og siger, at hun har fundet det perfekte sted, nemlig den gamle hovedbygning på Skovsgaard Gods, fortæller Ronnie Fridthjof, filmens producer.
Også filmens instruktør, Kasper Torsting, er begejstret for den langelandske location.
- Stedet fremstår fuldstændig originalt både indvendigt og udvendigt. Der er ikke en eller anden familie, der har renoveret og moderniseret stedet ind i helvede. Det er supergodt for os, for så er alting patineret på den helt rigtige måde. Vi har bare suppleret med tidstypiske møbler og andet interiør fra tiden omkring Første Verdenskrig, siger Kasper Torsting, der også har stået for manuskriptet på filmen sammen med Ronnie Fridthjof.
Filmen, som foregår i Danmark under Første Verdenskrig, har Sebastian Jessen, Rosalinde Mynster, Game of Thrones-stjernen Tom Wlaschiha, Thure Lindhardt og Ulrich Thomsen i de bærende roller. Filmen har et samlet produktionsbudget på ikke mindre end 42 millioner kroner, og den er dermed en af de dyreste danske spillefilm, der nogensinde er produceret.
Mere Fyn
Optagelserne til filmen strækker sig over mere end syv uger, og TV 2/Fyn har fået lejlighed til at få et smugkig bag kulisserne på optagedag nummer 29 ud af i alt 35.
Vi kan derfor konstatere ved selvsyn, at storfilmen på flere måder får et fynsk præg. Filmens cheffotograf er fynboen Jesper Tøffner fra Middelfart. Filmens slutning bliver storslået, blandt andet fordi musikken bliver fremført af Odense Symfoniorkester, og en lang række fynske filmarbejdere, håndværkere, og statister bidrager også.
I Krig & Kærlighed får gallapremiere på 100-årsdagen for afslutningen på Første Verdenskrig den 11. november 2018 i forbindelse med et særligt arrangement i Sønderborg.
Egentlig skulle han have været i fuld gang med planlægningen af sit jubilæumsshow 'Anden 25'.
- Jeg ville vildt gerne lave det, men jeg havde faktisk ikke tid. Men nogle gange må man bare tage de muligheder, der kommer, når de kommer, siger Anders Matthesen.
Og med Anders Matthesens accept fik SF Studios producer rigtig travlt med at finde et tomt fængsel.
- Så søgte vi på fængsler og arrester, der stod tomme i hele Danmark, og så faldt vi over Assens Arrest, som opfyldte to krav. Det ene var et fantastisk fængsel, der stod tomt, og som vi kunne få lov til at filme i. Og det andet var, at vi kunne lave en aftale med FilmFyn, som kunne hjælpe os med at tilvejebringe lidt midler.
Filmens budget er på 15,5 millioner kroner, hvoraf FilmFyn støtter filmen med 1 millioner kroner.
- Processen har været meget hurtig. Jeg fik den første henvendelse omkring 9. januar, og nu står vi her i marts. Så det er et af de hurtigste projekter overhovedet, fortæller FilmFyns direktør, Bo Damgaard.
'De Frivillige' er et sort komediedrama om den berømte finansmand og jetsetter Markus Føns (Jacob Lohmann), der er blevet varetægtsfængslet. Efter et brutalt overfald af en gruppe rockere med forbindelser til hans mere lyssky forretninger vælger Markus at gå i frivillig isolation blandt fængslets svageste indsatte. I denne afdeling findes et fængselskor, hvor den indsatte Niels (Anders Matthesen) er uofficiel og selvudnævnt leder. Markus beslutter sig for at blive en del af koret, og der går ikke længe, før han ligger i åben fight om pladsen i toppen af hierarkiet. En kamp, der ikke udkæmpes med muskler, men med list, tyranni og højskolesange!
- Det er en fuldstændig absurd magtkamp, der udspiller sig på den frivillige isolationsgang, hvor samfundets mest udstødte er indespærret. Filmen udfordrer temaet fællesskab versus egoisme og skal give publikum stof til eftertanke og ikke mindst et godt grin, fortæller filmens instruktør Frederikke Aspöck.
Navnet Frederikke Aspöck er nok ikke almindeligt kendt i forbindelse med spillefilm, men hun har i de senere år markeret sig i branchen.
Kronprins Frederik: Tintin er min mand
Kronprins Frederik åbnede udstillingen om Tintin på Brandts torsdag. Kronprinsen fortalte, at Hergés lille helt fyldte meget i hans barndom.
Tintin er verdensberømt, og det univers som Hergé skabte fascinerede også kronprinsen som barn, sagde han torsdag til TV 2/Fyn.
- Han fylde meget. Jeg læste Tintin først på fransk, på grund af mit franske ophav. Det var selvfølgelig en fornøjelse at læse Tintin på originalsproget. Det var noget, der fik min fantasi i gang, sagde kronprinsen.
Personerne er legender
Kronprins Frederik er fascineret af Hergés streg. Især den måde han tegnede biler på. Men persongalleriet i Tintin er trods alt det, der fylder mest.
- Det er klart. Personlighederne, som kom igen og igen, er jo legender.
Tintin eller Kaptajn Haddock
TV 2/Fyns reporter havde købt to nøgleringe ved åbningen. En med Tintin og en med den iltre Kaptajn Haddock.
Jeg har lige investeret i to nøgleringe, men jeg kunne ikke vælge, så du må få den anden. Er der mest Tintin eller Haddock over dig?
- Så vil jeg sige, Tintin bliver min mand.
Den får du.
- Tak.
Det flotteste jeg har set
En af de andre prominenter gæster ved åbningen af Tintin-udstillingen var forfatter og tv-værten Jakob Stegelmann, der i en menneskealder har anmeldt tegnefilm og tegneserier.
Har var imponeret over udstillingen.
- Udstillingen er noget af det flotteste jeg har set. Selvfølgelig har vi læst alle albummene, men det at se processen bag, skitsetegningerne og alt det samlet på et sted, det er meget overvældende og meget smukt, og der er nogle detaljer med og nogle objekter ind imellem, som man bare skal se, hvis man er Tintin-fan, sagde Jakob Stegelmann.
Tintin er medicin
Jakob Stegelmann har læst Tintin utallige gange, og han fortæller, at han læser tegneserierne anderledes i dag, en han gjorde som barn.
Men han nyder stadig at læse Tintin, og det får han det godt af.
- I dag kender jeg jo alle historierne, og jeg har læst dem tusind gange. I dag behøver jeg bare læse én side, et enkelt lille optrin, så ved jeg, hvad det går ud på. Jeg behøver ikke læse hele plottet, jeg kan hive et Tintin-album frem, bruge ti minutter på det og have det lidt bedre. Så det er anderledes i dag, nu hvor man kender dem på rygraden, siger jakob Stegelmann.
Så det er medicin for dig?
- Man bliver helbredt af at læse Tintin, det er helt sikkert. En enkelt side kan gøre en i bedre humør, og det har man brug for.
Hun debuterede i 2004 med den prisbelønnede kortfilm 'Happy now', der blev udtaget til konkurrence på bl.a. Tribeca, Deauville og Cannes Film Festival. 'Happy now' var samtidig hendes afgangsfilm fra Tisch School of the Arts i New York. I 2009 var hun aktuel med sin første danske kortfilm 'Får' og igen i 2011 med kortfilmen 'Moving on'. Samme år præsenterede hun sin første spillefilm - dramaet 'Labrador' - og fire år senere, i 2015, dramaet 'Rosita' med blandt andre Mikkel Boe Følsgaard og Jens Albinus.
Næsten alle filmens scener foregår i fængselsmiljøet, så optagelserne i Assens Arrest strækker sig over fire uger. Opholdet har fået Anders Matthesen til at reflektere over det at sidde i fængsel.
- Inden jeg kom, tænkte jeg, at hvis man skulle ryge i spjældet, så måtte man jo bare læse nogle gode bøger og hygge sig lidt. Men jeg må sige, at når man er inde i en af de der celler, og døren lukker bare lidt på klem, så begynder man at forstå, at det ikke er et fritidshjem. Det er virkelig trist, siger Anders Matthesen.
Filmen 'De Frivillige' har premiere i 2019.