Budgettet på plads: Assens Kommune skal spare 37,5 millioner
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Assens Kommune undgår besparelser på folkeskoleområdet, dagtilbud og på plejehjem i ny budgetaftale. Til gengæld skal der skæres i udgifter til blandt andet plejefamilier og sygepleje.
Opdatering
Budgettet for Assens Kommune i årene 2020 til 2023 er på plads. Bag budgetaftalen står Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF.
Partierne er blevet enige om en samlet besparelse på 37,5 millioner kroner i forhold til det nuværende budget, og i budgetaftalen lægges ikke skjul på, at det har været en svær og kompleks opgave.
Dog var alle parter enige om at undgå besparelser på folkeskoleområdet, dagtilbud og plejehjem.
- Alle var med på opgavens alvor, og der var en stor konstruktiv tilgang, hvor vi havde et rigtig godt og tillidsfuldt samarbejde med 25 ud af byrådets 29 medlemmer bag aftalen, siger borgmester Søren Steen Andersen (V).
Områder vil blive ramt
Til genglæld har andre områder ikke kunnet undgå sparekniven.
- For eksempel inden for det specialiserede børneområde, inden for plejefamilier og inden for sygeplejen og inden for biblioteksområdet, siger borgmester Søren Steen Andersen.
- Der er nogle steder, den her vil ramme. Udover, at vi har lyttet til nogle BDO-rapporter i forhold til, hvordan man kan tilrettelægge, så vil nogle områder blive ramt. Det skal man ikke snakke sig ud af, for det er sådan, det er, siger borgmesteren.
Budgetforlig på plads: Odense Kommune vil sælge Fjernvarme Fyn
Seks ud af otte partier har torsdag aften indgået et budgetforlig i Odense Kommune. Her er man blevet enige om, at man vil undersøge et salg af Fjernvarme Fyn.
Odense vil sælge Fjernvarme Fyn. Det er blevet bekræftet torsdag, hvor seks ud af otte partier i Odense Byråd indgik budgetforlig, der indebærer, at man vil undersøge mulighederne for at sælge den fynske fjernvarmevirksomhed.
Partierne bag budgetforliget er Radikale Venstre, SF, Alternativet, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Konservative.
- Vi har besluttet at igangsætte en salgsproces. Inden vi kan tage endelig beslutning til et salg, så skal vi være sikre på, at priserne kan blive holdt i ro for både privatkunder og erhverv, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og uddyber:
- Vi skal være sikre på, at der kan være en god, grøn omstilling, og vi skal være sikre på, at det kan lande trygt hos et forbrugerejet selskab som for eksempel Energi Fyn, så brugerne har en direkte indflydelse på, hvad der sker med deres selskab.
Venstre er ikke med i forliget, da de allerede fredag fik besked fra borgmester Peter Rahbæk Juel om, at de ikke var inviteret med til budgetforhandlingerne. Partiet bakker dog op om salget af Fjernvarme Fyn. Enhedslisten er heller ikke med, da de torsdag meldte ud, at de trak sig fra forhandlingerne.
Fjernvarme Fyn er Danmarks tredjestørste fjernvarmeselskab. Varmeselskabet er primært ejet Odense Kommune, der er ejer 97 procent. Nordfyns Kommune ejer de sidste 3 procent.
Konservatives politiske ordfører Kristian Guldfeldt erklærer sig tilfreds med udfaldet af torsdagens forhandlinger.
- Vi er landet en fornuftig aftale, og væsenligst af alt så bliver Fjernvarmen (Fjernvarme Fyn red.) ikke solgt i aften. Nu har vi tid til at få taget en god demokratisk proces, så vi sikrer, at vi også kan få inddraget alle odenseanerne, siger han.
Fjernvarme Fyn ejer de største kraftvarmeværker på Fyn, har knap 300 ansatte og er en af Europas største varmeforsyninger. Virksomheden dækker cirka 97 procent af varmebehovet i Odense.
Han tilføjer, at man på netop de områder, hvor der nu skal spares, indtil videre har haft højere udgifter i forhold til andre sammenlignelige kommuner.
- Det har været en hård øvelse, det er der ingen tvivl om, siger han.
DF udenfor aftale
Udenfor budgetaftalen står Dansk Folkeparti, der mener, at aftalen indebærer for store besparelser på sygepleje, hjemmepleje, for voksne handicappede og for svage børn.
Samtidig kritiserer partiet, at der i budgetttet er fjernet ni millioner kroner fra den såkaldte velfærdsmilliard.
- Vi havde ønsket, at det havde været muligt se mere på strukturen og måden, vi løser opgaverne på i hele kommunen, og at se på muligheden for en mindre skattestigning for at kunne undgå de nævnte besparelser på de svage grupper. Det ønskede flertallet desværre ikke, skriver Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) i en besked til TV 2/Fyn.
Sparebudget: Forældre skal nu betale for deres børns computerskader på skolen
Fremover må forældrene til elever i Faaborg-Midtfyns skoler selv punge ud med penge til reparationer, når børnenes computer bliver skadet.
Et bredt budgetforlig i Faaborg-Midtfyn betyder, at kommunen skal spare og effektivisere for 26,2 millioner kroner. Men samtidig bryster politikerne sig af, at det er lykkedes stort set at holde børneområdet og ældreområdet fri for besparelser
- Jeg er rigtig glad for og stolt over denne budgetaftale, hvor vi på trods af svære vilkår beskytter velfærden. Der har været bred politisk enighed om, at vi skulle værne om børn og ældre og fastholde vores serviceniveau, selvom der er et stigende pres på velfærdsområderne. Det er jeg rigtig godt tilfreds med, siger borgmester Hans Staunsager (S) i en pressemeddelelse.
Dyrere SFO'ere
Men enkelte besparelser på skoleområdet er dog en del af budgetaftalen.
En del af besparelserne går ud over forældre, der har børn i folkeskolerne eller i SFO. Politikerne har vedtaget, at forældrebetalingen for en plads i SFO hæves fra 70 til 75 procent, hvilket vil koste en familie 140 kroner ekstra om måneden.
Samtidig kommer forældrene nu også til at betale, hvis deres barn har beskadiget den computer, de har fået udleveret af skolen.
Faaborg-Kommune har prioriteret, at elever allerede fra børnehaveklassen får en bærbar computer til rådighed. Men antallet af skader er betydelige, og da en stor del af skaderne skyldes misligeholdelse, må forældrene nu selv betale reparationer, som ikke hænger sammen med almindelig brug eller slitage.
Endelig dropper kommunen den øgede indsats til integration, da antallet af flygtninge er faldende.
Besparelser på ældreområdet
På ældreområdet bliver en klippeordning i hjemmeplejen, der gav borgere mulighed for ekstra personaletid nu begrænset på kommunens plejehjem, og samtidig bliver det statslige tilskud til værdighedspolitikken reduceret de kommende år.
- Vi har dog ikke kunnet undgå besparelser, og det er altid svært. Men vi må sige, at budgettet for 2020 er blevet markant bedre, end vi havde frygtet tidligere på året, hvor der var risiko for, at vi skulle spare op mod 90 millioner kroner, siger borgmesteren og tilføjer, at han glæder sig over den brede budgetaftale.
Bredt forlig
23 af byrådets 25 medlemmer står bag budgetforliget, der har tilslutning fra Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet og Socialistisk Folkeparti. Kun Enhedslisten og Konservative er ikke med i budgetforliget.
Ifølge forligspartierne betyder aftalen, at der bliver tilført 21,2 millioner kroner til at møde det stigende behov på særligt handicap‐ og psykiatriområdet, og 5,1 millioner kroner ekstra til vækst i serviceydelserne, der er opstået, fordi der er kommet flere børn, ældre og voksne med særlige behov.
Utilfredsstillende forløb
Samtidig giver Hans Staunsager udtryk for stor frustration om den kommunale udligning og om økonomiaftalen mellem KL og staten.
- Jeg må sige, at vores arbejdsvilkår som lokalpolitikere har været ekstremt utilfredsstillende i år. Budgetprocessen har været præget af en historisk usikkerhed, og det rammer jo også borgerne og hele vores organisation. Forhåbentlig har vi til næste år fået et nyt kommunalt udligningssystem og fået indført flerårige budgetaftaler mellem KL og staten. Det vil gøre det nemmere for os at planlægge frem i tiden og skabe stabilitet i velfærden og servicen til borgerne, siger borgmesteren.