Enigt udvalg: Ældre i Assens sikret rengøring hver tredje uge
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De ældste borgere i Assens Kommune er sikret rengøring hver tredje uge i 2019. Det besluttede et enigt Social- og Sundhedsudvalg i Assens Kommune mandag aften.
Mødet var egentlig annonceret til kun at vare en time, men først efter to og en halv time kom byrådsmedlemmerne ud fra mødet i Social- og Sundhedsudvalget i Assens Kommune, hvor det skulle besluttes, om de ældre borgere skulle have mulighed for rengøring hver tredje uge i stedet for hver femte uge.
Selvom mødet trak ud, så var det et enigt udvalg, som kom ud fra mødelokalet. Det fortæller til Charlotte Kjær (S), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Assens Kommune.
Håb for 90-årige Esther: Rengøring hver femte uge måske ulovlig
Borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen, har indkaldt til ekstraordinært møde om kvalitetstandarderne for rengøring i Assens Kommune.
De ældre i Assens Kommune kan måske se frem til igen få gjort rent hver tredje uge.
Tidligt tirsdag morgen slog Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) et opslag op på sin Facebookside, hvor han skriver, at Ankestyrelsen har rejst tvivl om det juridiske grundlag for de nye kvalitetstandarder, der skal gælde fremover og som betyder rengøring hver femte uge og ikke hver tredje uge som tidligere.
Det har ført til, at borgmesteren har indkaldt kommunens Social- og Sundhedsudvalg til et ekstraordinært møde.
- Vi må få enderne til at nå sammen og sikre det juridiske grundlag er på plads. Vi må finde pengene her i 2019, "købe tiden" og bruge året på at få tingene på plads og usikkerheden manet til jorden, skriver borgmesteren i facebookopslaget.
For tidligt at glæde sig
90-årige Esther Madsen er en af de svækkede ældre i Assens Kommune, der er brug for rengøringshjælp, og som TV 2/Fyn tidligere har fortalt, nu kun får hjælpen hver femte uge.
Hos hende og hendes søn Erik Dragsbæk vækker opslaget positiv interesse, men de venter med at glæde sig.
- Det er en opblødning i forhold til hans tidligere standpunkter, og jeg håber, at han mener det, han skriver, men jeg har mine tvivl, siger Erik Dragsbæk.
S: Tidligere kvalitetsstandarder skal tilbage
På social- og sundhedsudvalgsmødet skal de undersøge forholdene omkring de nye kvalitetstandarder.
- Hvis der overhovedet kan blive nogen juridisk tvivl om det her, så er det klart, så er det noget, vi er nødt til at kigge på, siger Pia Offer Madsen, der er gruppeformand for Venstre i Assens Kommune.
- Det er et område, der egentlig ikke er en lovgivning omkring, og derfor prøver man sig frem. Hvis det viser sig, at det er den forkerte vej at gå, så er vi nødt til at finde ud af, hvordan vi løser det, siger hun.
Kommer det til at løsningen er at købe de tidligere kvalitetstandarder tilbage, så er er Socialdemokratiet med på den mulighed.
- Under alle omstændigheder vil vi ikke spænde ben for, at de kvalitetsstandarder, som vi synes er fuldstændigt uanstændige, de bliver suspenderet, siger den socialdemokratiske gruppeformand Charlotte Vincent.
Samtidig vil hun undersøge, hvordan de tidligere kvalitetsstandarder kan købes permanent tilbage.
- Juraen er mindre vigtig, vi skal have rullet de kvalitetstandarder, vi havde i 2018, tilbage.
Ældreminister i spørgetid
Ældreminister Thyra Frank (LA) svarede onsdag på spørgsmål om standarderne for rengøring i Assens Kommune.
I folketingssalen blev hun af de socialdemokratiske folketingsmedlemmer Julie Skovsby og Astrid Krag spurgt ind til hendes holdning til, at Assens har besluttet, at de ældre kun skal have gjort rent hver femte uge.
Thyra Frank mener, at forholdene i Assens Kommune er urimelige. Hun mener samtidig, at kommunen både har budget og mulighed for at finde en løsning.
Hun peger derfor på, at det er Ankestyrelsens opgave at undersøge, om standarderne er ulovlige.
- Det her er en glidebane, og jeg kan lige forestille mig, hvad det er, der kan ske, hvis det her er lovligt. Så synes jeg faktisk ikke, at serviceloven lever op til det, jeg synes den burde, siger Thyra Frank.
Mulig ændring af loven
Finder Ankestyelsen, at det er lovligt for Assens Kommune, så vil Thyra Frank indkalde Folketingets partier og se på en mulig ændring af serviceloven.
Astrid Krag var ikke helt tilfreds med de svar, som ældreministeren gav.
- Jeg synes, det havde været godt, om ældreministeren i dag kunne sige meget klart, om det var lovligt overhovedet, siger Astrid Krag og fortsætter omkring Thyra Franks ansvarsplacering:
Hun pegede tilbage på kommunerne og sagde, at de kunne bare bruge pengene anderledes, og på den måde synes, jeg at jeg står meget skuffet tilbage i forhold til ministerens manglende handling.
- Vi har besluttet, at vi på onsdag beder byrådet om at vedtage, at vi revisiterer cirka 1.400 borgere og går tilbage til, at man kan få gulvask og rengøring hver tredje uge.
- Vi har jo hele tiden syntes, at det var lige at stramme den i forhold til vores velfærd. Så for os at se, så var der ikke nogen tvivl om, at socialdemokraterne var med, siger Charlotte Kjær.
Borgmesteren respekterer beslutningen
Dermed er de ældre i Assens sikret rengøring og gulvask hver tredje uge i 2019.
Borgmester Søren Steen Andersen (V) sidder ikke med i Social- og Sundhedsudvalget, men han blev umiddelbart efter mødet mandag aften orienteret om udvalgets beslutning.
Han er tilfreds med, at besparelserne på ældreområdet bliver taget af bordet, så kommunens ældste borgere igen kan få rengøring hver tredje uge.
Om igen i Assens: 600 borgere får ulovlig rengøringshjælp
I Assens Kommune skal de nu ændre afgørelse i 600 sager, for den tildelte ændring i rengøringshjælp viser sig ikke at være gyldig.
Lige nu er rengøringshjælp til ældre i Assens Kommune en temmelig varm kartoffel.
TV 2/Fyn har tidligere kunnet fortælle om 90-årige Birthe Rasmussen, 90-årige Esther Madsen og kræftsyge Tina Carlsson, der alle er blevet ramt af nye kvalitetsstandarder i kommunen, og derfor er gået fra rengøringshjælp hver tredje uge til hver femte uge.
Om det overhovedet er lovligt, stiller Ankestyrelsen nu spørgsmålstegn ved, og det samme gør Ældreminister Thyra Frank (LA), der i går svarede på spørgsmål i Folketingssalen om hendes holdning til forholdene i Assens.
Og for minimum 600 sager er afgørelserne om mindre rengøringshjælp ikke længere gældende.
Det påpeger velfærdsdirektøren i Assens Kommune, Henrik Juul Kjær, i en dagsorden for et ekstraordinært møde i Social og Sundhedsudvalget.
- Idet det ændrede serviceniveau blev vedtaget med virkning fra budget 2019 er det vurderingen, at afgørelser, som er truffet efter 19. september 2018 men med virkning før 1. januar 2019, ikke er gyldige. Der skal altså træffes nye afgørelser for de pågældende borgere, står der i dagsordenen
Udvalgsformand Charlotte Kjær (S) er overrasket over, at afgørelserne ikke er juridisk gyldige.
- I udvalget har vi ikke haft en vurdering af, at det ikke har været juridisk korrekt. Vi har haft forståelse af, at de ting, der skulle spares, skulle træde i kraft hurtigst muligt for at have virkning hurtigst muligt, siger hun.
- Men samtidig er jeg rigtig glad for, at vi får kigget på det her serviceniveau til vores borgere, siger Charlotte Kjær.
Op til 1.400 sager skal gøres om
Og nu bliver det en smule kompliceret.
Den 19. september vedtog byrådet reduktioner i serviceniveau, som skulle gælde fra 1. januar 2019. Og efterfølgende blev revisiteringen - altså gennemgangen af de ældre, der har brug for rengøringshjælp fra kommunen - sat i gang.
Så selv om reglerne først skulle gælde fra 2019, trådte de for en gruppe ældres vedkommende i kraft fra midt i efteråret 2018.
Det er derfor de 600 borgere, der er blevet revisiteret fra slutningen af september og året ud, der kan se frem til en ny revisitering, da de i udgangspunktet først måtte revisiteres fra budget 2019 trådte i kraft den 1. januar 2019.
Borgmester Søren Steen Andersen (V) har ikke yderligere kommentarer til, at 600 sager skal gøres om.
- Det store i det her er, at det går rigtig til og at økonomien på plads, siger han.
På udvalgsmødet mandag skal medlemmerne tage stilling til, om der udover de 600 sager også skal omgøres yderligere cirka 800 sager. Det afhænger af, om udvalget ønsker at imødegå usikkerhed omkring vedtagelsestidspunkt.
Der blev nemlig i juni og august 2018 besluttet at reducere serviceniveauet i Assens Kommune året ud og fra 2019, men selve kvalitetstandarderne, der indebærer rengøring hver femte uge og ikke hver tredje, er først stemt igennem i Byrådet den 30. januar 2019.
På den måde opstår der usikkerhed omkring de sager, der er blevet revisteret fra sommeren 2018 og frem til Byrådets vedtagelse af kvalitetstandarder i januar 2019, og hvis den usikkerhed imødekommes, vil i alt omkring 1.400 sager i Assens Kommune skulle gøres om.
Social og Sundhedsuvalget mødes på mandag klokken 17.00.
- Jeg synes, det er positivt, at udvalget har været enige om de her ting, og så har jeg fuld respekt for, at udvalget har truffet en beslutning. Øvelsen går nu på, når vi om lidt går i gang med budgettet for 2020, at få lavet noget velfærd, der er på et forhåbentligt højere niveau end det her, så vi får råd til det fra 2020, siger han.
De første to måneder af året har været præget af usikkerhed blandt flere ældre borgere i Assens, hvor der først blev lagt op til forringet velfærd i form af rengøring hver femte uge - en beslutning som i dag er blevet omgjort.
Underskud på 68 millioner kroner
Men den oprindelige beslutning havde en god begrundelse, forsikrer Søren Steen Andersen.
- Det skyldes jo, at vi havde et merforbrug på velfærdsområdet på 68 millioner kroner sidste år. Der var vi bare nødt til at lave en straksopbremsning lige nu og her i 2018, så det ikke løb helt af sporet, så vi ikke fik tømt vores kassebeholdning helt. Derfor var vi nødt til at få lagt niveauet til rette med det samme, siger borgmesteren.
Men selvom Social- og Sundhedsudvalget på mandagens møde har sikret, at de ældre borgere er sikret rengøring hver tredje uge resten af 2019, så kan udvalgsformand Charlotte Kjær ikke garantere, at den garanti også gælder i 2020.
- Jeg kan ikke udstikke garantier, men vi er i hvert fald enige om i udvalget, at det her, det skal være med i budgetforhandlingerne, så det ikke blot er i 2019, at det rulles tilbage, men at beslutningen også kan fastholdes i årene frem, siger hun.