Sofie Myhre

Journalist

11. jun. 2019 kl. 5:43
Fyn
Henrik Bisgaard

Fibersprængning er nu helet: Fynsk revy får endelig premiere

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter intensiv træning er både skuespiller Mikkel Schrøder og revyen Rottefælden klar til premiere.

Rottefælden var i slutningen af maj ude for noget af det værste, der kan ske for en forestilling med et begrænset antal skuespillere til rådighed.

Skuespiller Mikkel Schrøder fik sig nemlig en fibersprængning kun få dage op til den oprindelige premiere, der skulle være holdt torsdag den 30. maj.

“Det har været et helt tomrum ikke at have haft en premiere, som er det vigtigste, når vi skal skyde en revy i gang.”

— Pia Ullehus, direktør, Rottefælden, Svendborg

 - Det var en streg i regningen, at vi måtte hen og aflyse premieren. Det kostede mange tårer, og vi var simpelthen så kede af det, siger revydirektør hos Rottefælden, Pia Ullehus.

Men nu kan de tørre kinderne for musklerne er helet, og den røde løber er klar til blive rullet ud til officiel premiere tirsdag aften.

- Status er, at jeg er klar til premieren. Jeg kan nu stå uden krykker, alt er godt, og benene virker, siger Mikkel Schrøder til TV 2/Fyn.

Nøjes med ekstra arbejde

Som stand-in for Mikkel Schrøder trådte skuespiller Kim Brandt til i de forstillinger, der er blevet spillet den seneste uges tid, og som derfor ikke blev aflyst.

Læs også: Fynsk revy må aflyse premieren:
  • Vi har tudet hele formiddagen
Gå tilbage Del
28. maj. 2019 kl. 14:04

Fynsk revy må aflyse premieren:
  • Vi har tudet hele formiddagen

En muskelskade i det ene ben hos skuespilleren Mikkel Schrøder tvinger Rottefælden til at aflyse den planlagte premiere på torsdag.

Rottefælden skulle have haft premiere på deres revy torsdag 30. maj. Men under forpremieren mandag skete der et uheld.

“Det er så ærgerligt, og vi har alle tudet hele formiddagen”

— Pia Ullehus, revydirektør

- Det værste, der næsten kan ske i et opløb mod en premiere, er sket. Mikkel Schrøder fik i aftes en muskelskade i sit ene ben, da han under forpremieren på akrobatisk vis fyrede den af som Peter A.G. Det er så ærgerligt. og vi har alle tudet hele formiddagen, siger revydirektør Pia Ullehus.

Mikkel Schrøder har efterfølgende været til lægen, og her lyder vurderingen, at han foreløbig skal holde sit ben i ro. Revydirektøren håber, at Rottefælden mandag i næste uge kan melde en ny premieredato ud.

- Vi har fundet en stand-in for Mikkel, men han kan ikke nå at være klar til torsdag. Men bortset fra, at vi må aflyse premieren, følger vi spilleplanen, siger Pia Ullehus.

Stand-in for den skadede skuespiller bliver Kim Brandt.

- Det siger sig selv, at Kim må bevæbne sig med manuskript, ligesom enkelte numre udgår. Numre, der er skabt til Mikkel - og to ben, siger revydirektøren, der endnu ikke tør sige, hvad aflysningen kommer til at betyde for den samlede økonomi for Rottefælden.

Det kunne alligevel mærkes på billetsalget, at premieren har ladet vente på sig.

- Det har været meget underligt. Jeg har aldrig prøvet det her før. Det har været et helt tomrum ikke at have haft en premiere, som er det vigtigste, når vi skal skyde en revy i gang, siger Pia Ullehus og fortsætter:

- Vi kunne også mærke, at vores billetsalg ikke gik i gang, som det skulle. Så vi glæder os til at få gæster og anmeldere på besøg.

“Jeg glæder mig allermest til den iskolde fadøl, jeg skal have bagefter.”

— Mikkel Schrøder, skuespiller, Rottefælden, Svendborg

Hvad har det haft af økonomiske konsekvenser, at I måtte udskyde premieren?

- Jeg tror heldigvis, at vi slipper med ekstra arbejde. Det bliver ikke det store, svarer revydirektøren.

Bryllupsnerver og premierefest

Rottefælden har de seneste dage haft travlt med at ombooke både blomster og gæster.

-  Vi skal have dækket op med dug og alle vores bordnumre. Blomsterne, som jeg måtte afbestille, er bestilt igen, og pølsevognen kommer til natmaden. Billetterne er ved at blive sorteret, så de ligger klar, når vores gæster kommer, siger Pia Ullehus.

Læs også: Byens træ: Nyt gavlmaleri i Odense
Gå tilbage Del
10. jun. 2019 kl. 11:05

Byens træ: Nyt gavlmaleri i Odense

No Title

Odenses nyeste vægmaleri hedder Byens Træ. Kunstneren har arbejdet på et maleri til lige netop den gavl, siden han så den første gang.

Fra grå gavl til kunstværk. Sådan har udviklingen været på Christiansgade 20 i Odense.

Odenses nyeste gavlmaleri er nemlig blevet malet på huset. Det har titlen "Byens træ", og det er kunstneren No Title, der på eget initiativ har malet det.

- Siden jeg så denne gavl første gang, har jeg arbejdet på at lave et maleri til netop dette sted. Det er en fantastisk smuk gavl, som vender ud mod et grønt område med masser af træer ved Odense Å, og det giver mulighed for at bygge videre på den oplevelse, siger han i en pressemeddelelse.

Motivet er et stiliseret rundt tre med grene, fugle og blade fordelt på hele væggen. I baggrunden er et bølgemotiv. Ifølge kunsteren er træet valgt som motiv, fordi det er letgenkendeligt, og fordi det optræder i et hav af myter på tværs af kulturer.

- Det betyder, at træet som motiv er åbent for fortolkning med mulighed for mange forskellige historier, lyder det i pressemeddelelsen.

Her kan du se det nye kunstværk

Gavlen er stillet til rådighed af Bøg Madsen Ejendomme.

- Vi er stolte af at have fået et vartegn for Christiansgade, og det er et fint bidrag til de grønne omgivelser, siger Nina Bøg Madsen fra Bøg Madsen Ejendomme i pressemeddelelsen.

Projektet er støttet af Odense Kommunes by- og kulturforvaltning. Derudover er det støttet Ingeniør N.M. Knudsens Fond.

Det er ikke første gang, No Title udsmykker bybilledet i Odense. Det er nemlig samme kunstner, der står bag maleriet "Byfisk: Odense Å", som kan ses ved den sydlige indgang til Eventyrhaven.

Byfisk: Odense Å

Og der har været lidt ekstra at rykke rundt på og klargøre, for søndag blev de to medvirkende skuespillere i revyen, Christine Astrid og Mikkel Schrøder nemlig gift, og festen blev holdt i Rottefældens sal.

- Nervøs er jeg meget sjældent. Jeg var nervøs, da jeg sad i kirken, men til premieren bliver jeg ikke nervøs, for jeg ved, hvad jeg skal. Jeg glæder mig allermest til den iskolde fadøl, jeg skal have bagefter, siger Mikkel Schrøder.

29. maj. 2019 kl. 7:14
Fyn

Justitsministeren efter kritik af fængselsforhold:
  • Det er meget smukt, men virkeligheden er en anden

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) erkender vigtigheden af meningsfyldt arbejde i fynske fænglser, men ressourcerne skal bruges på sikkerhed, siger han.

Fængslerne er fyldte i Danmark. Antallet af ansatte betjente er faldet med omkring 11 procent fra 2013 til 2017. Og ifølge ansatte i Kriminalforsorgen går det ud over det resocialiserende arbejde.

“Justistminister Søren Pape Poulsen har ikke leveret. Han lovede højt og helligt, at der ville der blive styr på de pressede forhold.”

— Trine Bramsen (S), folketingskandidat

- Virkeligheden er desværre, at vi har fået langt hårdere typer i fængslerne. Jeg skal først og fremmest tænke på betjentenes sikkerhed, og derfor har vi været nødt til at prioritere, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og fortsætter:

- Men jeg så også gerne, at man i højere grad kunne have resocialiserende arbejde.

Siden 2016 er det blevet politisk indført, at fængselspersonalet skal føre strengere kontrol med mobiltelefoner, lave flere visitationer og håndhæve forbud mod rygning og upassende sprogbrug. Alt sammen noget, der har været nødvendigt, mener justistministeren.

RESOCIALISERENDE ARBEJDE I KRIMINALFORSORGEN

Indsatte i danske fængsler skal være beskæftiget 37 timer om ugen.

 

I Nyborg Fængsel kan indsatte beskæftiges med uddanneIse, praktiske opgaver, misbrugsbehandling eller arbejde i cellen. 

 

Omkring 30 procent tager en uddannelse, omkring 30 procent arbejder på værksted, omkring 30 procent laver arbejde i cellen. Resten løser praktiske opgaver eller modtager behandling.

 

Udvisningsdømte må ikke modtage uddannelse under afsoning.

 

Kilde: Nyborg Fængsel

Al forskning peger på, at resocialiserende tiltag er det, der gør, at kriminelle ikke falder tilbage til kriminalitet. Bider det så ikke sig selv i halen, at man fokuserer på sikkerhed frem for resocialiserende arbejde?

- Det er meget smukt, og det kan man sidde og forske i på nogle støvede kontorer, men virkeligheden ude i fængslerne er bare, at vi har 450 bandemedlemmer, som er meget voldsparate, og dem er vi nødt til at sætte ind overfor, siger han.

- Vi har haft et mistillids-regime

Den prioritering er gruppeformand for Socialitisk Folkeparti, Jacob Mark, ikke tilfreds med.

- Vi har haft et mistillids-regime over de seneste fire år. Der er kommet flere regler, og man vil styre mere inde fra Christiansborg, fordi man vil virke slagkraftig. Men problemet lige nu er, at når personalet skal føre flere kontrolopgaver, så har de ikke tid til at give de indsatte, hvad de har brug for, siger han.

Læs også: Meningsløst arbejde i fynske fængselsceller: For mange laver julestjerner og kuverter
Gå tilbage Del
18. apr. 2019 kl. 10:08
Fyn

Meningsløst arbejde i fynske fængselsceller: For mange laver julestjerner og kuverter

Sofie Myhre

Alt for mange indsatte arbejder med meningsløse opgaver, mens de afsoner deres straf i fængslet. Det kan i sidste ende øge risikoen for at falde tilbage i kriminalitet, mener eksperter.

“Det resocialiserende arbejde i fængslet halter gevaldigt”

— Annette Olesen, adjunkt, Aalborg Universitet

Bag otte aflåste døre ligger et køkken med gitter for vinduerne. Her dufter sødt. Dagen er lige begyndt, og det samme er arbejdsopgaven for Rasmus Bundgaard. Han henter bær fra fryseren og blander dem med sukker i en stor gryde. Ikke én gang kigger han på opskriften. For han har prøvet det mange gange før.

-  Vi laver brombær- og æblemarmelade. Det gør vi næsten hele tiden. Vi laver ikke andet. Arbejd, arbejd, arbejd. Så går tiden hurtigt, siger han.

Rasmus Bundgaard er 31 år og dømt for narkokriminalitet. Han har fået en dom på fem og et halvt år og afsoner derfor sin straf i et af landets mest sikrede fængsler, Nyborg Fængsel. Her skal indsatte være beskæftiget 37 timer om ugen, og for ni ud af de 226 indsatte går timerne med at lave marmelade og andre søde sager i køkkenet, de kalder Ismejeriet.

Men det er langt fra alle indsatte, der går på arbejde uden for cellerne eller tager en uddannelse i Nyborg Fængsel. Omkring 30 procent af de indsatte i fængslet sidder på deres celle og arbejder. Her samler de julestjerner, kuverter eller andre ting, der ikke kræver værktøj eller overvågning.

- Det giver jo ikke mening, når man kunne lave noget som det her, siger Rasmus Bundgaard.

Men du har gjort noget, der er ulovligt. Skal du ikke have det hårdt, når du sidder i fængsel?

- Jeg tror ikke, at jeg bliver et bedre menneske af, at jeg har det hårdt, mens jeg er her. Problemet er, at det pres, der bliver sat på mig, det går enten ud over mine medindsatte eller de ansatte.

RESOCIALISERENDE ARBEJDE I KRIMINALFORSORGEN

Indsatte i danske fængsler skal være beskæftiget 37 timer om ugen.

 

I Nyborg Fængsel kan indsatte beskæftiges med uddanneIse, praktiske opgaver, misbrugsbehandling eller arbejde i cellen. 

 

Omkring 30 procent tager en uddannelse, omkring 30 procent arbejder på værksted, omkring 30 procent laver arbejde i cellen. Resten løser praktiske opgaver eller modtager behandling.

 

Udvisningsdømte må ikke modtage uddannelse under afsoning.

 

Kilde: Nyborg Fængsel

Mangel på medarbejdere går ud over resocialiseringen

Kriminalforsorgen har to kerneopgaver - at fuldbyrde straf og begrænse kriminalitet. Og for at mindske risikoen for at den indsatte begår kriminalitet efter afsoning, skal tiden i fængslet gå med noget meningsfyldt.

- Det er af nød, at vi har folk hjemme på cellearbejde, for vi skal have dem ud på værkstedet igen. Det, at du kommer ud af afdelingen over til et værksted, bliver blandet med nogle andre mennesker, kommer til at snakke med nogle andre mennesker, gør, at du får en bedre hverdag som indsat, siger værkstedsleder i Nyborg Fængsel, Kåre Søgaard.

STIGNING I DISCIPLINÆRSTRAFFE

Disciplinærstraf gives som sanktion for en ikke-tilladt handling i kriminalforsorgen. Her kan anvendes advarsel, bøde og isolation i strafcelle.

 

I de senere år ses en stigning i både bøder og isolation i strafcelle, samtidig med at varigheden af anbringelserne er blevet længere.

 

 

Disciplinærstraf kan blandt andet skyldes ulovlig kommunikation, vold, trusler, upassende sprogbrug og rygning i eget opholdsrum. Banderelaterede ikendes i visse tilfælde skærpet disciplinærstraf.

 

 

Kilde: Kriminalforsorgen

At de indsatte har en bedre hverdag er vigtigt for sikkerheden, fortæller han.

- Jo mere af den slags vi har, jo bedre bliver stemningen i hele fængslet, og jo lavere bliver irritationerne og truslerne.

Men lige nu tillader forholdene i de fynske fængsler ikke nok muligheder for meningsfuldt arbejde. For mangel på medarbejdere og større fokus på kontrolopgaver tager både tiden og pusten fra personalet.

- Fængselsbetjentene har rigtigt svært ved at få det til at hænge sammen, fordi der også er et krav om, at de skal gennemføre kontrolopgaver, siger juridisk lektor på Syddansk Universitet Linda Kjær Minke, der har forsket i forholdene i fængsler i flere år.

“Når vi har vigtige sikkerhedsopgaver er det det relationelle arbejde, der må vige. Det er en ubalance, vi skal have rettet op på”

— Thorkild Fogde, direktør i Kriminalforsorgen

Hun bliver bakket op af Annette Olesen, der er adjunkt på Aalborg Universitet og specialiseret i kriminologi.

- Det resocialiserende arbejde i fængslet halter gevaldigt, det må man sige. Vi bryster os af at have humane forhold inde i fængslet og forsøge at støtte de her mennesker, men det er ikke en prioriteret sag lige nu, siger hun.

Siden 2016 er det politisk indført, at fængselspersonalet skal føre strengere kontrol med mobiltelefoner, lave flere visitationer og håndhæve forbud mod rygning og upassende sprogbrug.

- Jeg kan være bekymret over denne her ensidige fokusering på orden og sikkerhed, hvor relationsarbejdet og den menneskelige dimension kommer til at træde i baggrunden, genererer mere kriminalitet på sigt, fortsætter Linda Kjær Minke.

Omkring en fjerdedel af landets kriminelle faldt i perioden 2015-2017 tilbage i kriminalitet efter løsladelse, ifølge tal fra kriminalforsorgens statistik.

Flere bandemedlemmer

Direktør i Kriminalforsorgen, Thorkild Fogde, genkender at der lige nu er personalemangel og større fokus på sikkerhed.

- Personaleunderskuddet gør, at de daglige prioriteringer først og fremmest må gå på personalets sikkerhed og på at forhindre undvigelser fra fængslet. Og så må man kigge på alle andre ydelser bagefter, og det kan gå udover de indsatte. Når vi har vigtige sikkerhedsopgaver er det det relationelle arbejde, der må vige. Det er en ubalance, vi skal have rettet op på, siger han.

Thorkild Fogde påpeger, at cellearbejdet også skyldes, at de indsatte i fængslerne er blevet hårdere og mere kriminelle.

- Der er sket den udvikling, i lukkede fængsler især, at der er mange flere bandemedlemmer. De kan ikke være sammen, så kommer de op at slås. Derfor er et meget stort puslespil, at få det til at gå op at sørge for, at de indsatte ikke møder nogen fra de konkurrerende grupperinger, siger han og fortsætter:

“Fængselsbetjentene har rigtig svært ved at få det til at hænge sammen, fordi der også er et krav om, at de skal gennemføre kontrolopgaver”

— Linda Kjær Minke, juridisk lektor på Syddansk Universitet.

- Jeg er bestemt enig i, at det ikke er optimalt med cellearbejde, men det er ofte den mulighed der er, hvis de indsatte ikke kan være sammen med andre, uden at det giver konflikter.

- Hårdere straffe gør mig ikke bedre

I køkkenet er marmeladen klar til at blive hældt på glas og solgt hos forskellige fynske forhandlere.

Du har jo gjort noget, der var ulovligt, hvorfor skulle man lytte til dig?

Det kan jeg ikke argumentere for, hvorfor man skulle. Men så lad mig sige, hvorfor skulle man ikke lytte til mig? Jeg sidder her jo netop, slutter Rasmus Bundgaard.

I Nyborg Fængsel tager omkring 30 procent en uddannelse, 30 procent arbejder på værksted, 30 procent laver cellearbejde og resten løser praktiske opgaver eller modtager behandling for eksempelvis misbrug eller vrede.

Se første afsnit af TV 2/Fyns programserie "Straffet", der handler om resocialisering i de fynske fængsler, her.

Jacob Mark mener, at der bør sættes større fokus på uddannelse og relevant arbejde i fængslerne.

- Vi står over for kæmpe betjentmangel. Vi vil sætte flere i fængsel, men der er ikke folk nok til at tage sig af dem. Og dem der er, de er megapressede, og kan ikke opfylde de ting, de skal, fordi de skal udføre kontrolopgaver, siger han.

Mangel på medarbejdere går ud over resocialiseringen

TV 2/Fyn har tidligere fortalt, hvordan der i højere grad er fokus på kontrol og sikkerhed i fængslerne.

Kriminalforsorgen har to kerneopgaver - at fuldbyrde straf og begrænse kriminalitet. For at mindske risikoen, for at den indsatte begår kriminalitet efter afsoning, skal tiden i fængslet gå med noget meningsfyldt, viser forskning fra Justitsministeret. Men det er ifølge eksperter og ansatte i Kriminalforsorgen ikke en prioriteret sag lige nu.

I Nyborg Fængsel arbejder for mange eksempelvis med meningsløse opgaver, fortæller de. 30 procent af de indsatte samler julestjerner og kuverter i deres celle 37 timer om ugen. Det skyldes ifølge justitsministeren også manglen på betjente.

Læs også: Meningsløst arbejde i fynske fængselsceller: For mange laver julestjerner og kuverter
Gå tilbage Del
18. apr. 2019 kl. 10:08
Fyn

Meningsløst arbejde i fynske fængselsceller: For mange laver julestjerner og kuverter

Sofie Myhre

Alt for mange indsatte arbejder med meningsløse opgaver, mens de afsoner deres straf i fængslet. Det kan i sidste ende øge risikoen for at falde tilbage i kriminalitet, mener eksperter.

“Det resocialiserende arbejde i fængslet halter gevaldigt”

— Annette Olesen, adjunkt, Aalborg Universitet

Bag otte aflåste døre ligger et køkken med gitter for vinduerne. Her dufter sødt. Dagen er lige begyndt, og det samme er arbejdsopgaven for Rasmus Bundgaard. Han henter bær fra fryseren og blander dem med sukker i en stor gryde. Ikke én gang kigger han på opskriften. For han har prøvet det mange gange før.

-  Vi laver brombær- og æblemarmelade. Det gør vi næsten hele tiden. Vi laver ikke andet. Arbejd, arbejd, arbejd. Så går tiden hurtigt, siger han.

Rasmus Bundgaard er 31 år og dømt for narkokriminalitet. Han har fået en dom på fem og et halvt år og afsoner derfor sin straf i et af landets mest sikrede fængsler, Nyborg Fængsel. Her skal indsatte være beskæftiget 37 timer om ugen, og for ni ud af de 226 indsatte går timerne med at lave marmelade og andre søde sager i køkkenet, de kalder Ismejeriet.

Men det er langt fra alle indsatte, der går på arbejde uden for cellerne eller tager en uddannelse i Nyborg Fængsel. Omkring 30 procent af de indsatte i fængslet sidder på deres celle og arbejder. Her samler de julestjerner, kuverter eller andre ting, der ikke kræver værktøj eller overvågning.

- Det giver jo ikke mening, når man kunne lave noget som det her, siger Rasmus Bundgaard.

Men du har gjort noget, der er ulovligt. Skal du ikke have det hårdt, når du sidder i fængsel?

- Jeg tror ikke, at jeg bliver et bedre menneske af, at jeg har det hårdt, mens jeg er her. Problemet er, at det pres, der bliver sat på mig, det går enten ud over mine medindsatte eller de ansatte.

RESOCIALISERENDE ARBEJDE I KRIMINALFORSORGEN

Indsatte i danske fængsler skal være beskæftiget 37 timer om ugen.

 

I Nyborg Fængsel kan indsatte beskæftiges med uddanneIse, praktiske opgaver, misbrugsbehandling eller arbejde i cellen. 

 

Omkring 30 procent tager en uddannelse, omkring 30 procent arbejder på værksted, omkring 30 procent laver arbejde i cellen. Resten løser praktiske opgaver eller modtager behandling.

 

Udvisningsdømte må ikke modtage uddannelse under afsoning.

 

Kilde: Nyborg Fængsel

Mangel på medarbejdere går ud over resocialiseringen

Kriminalforsorgen har to kerneopgaver - at fuldbyrde straf og begrænse kriminalitet. Og for at mindske risikoen for at den indsatte begår kriminalitet efter afsoning, skal tiden i fængslet gå med noget meningsfyldt.

- Det er af nød, at vi har folk hjemme på cellearbejde, for vi skal have dem ud på værkstedet igen. Det, at du kommer ud af afdelingen over til et værksted, bliver blandet med nogle andre mennesker, kommer til at snakke med nogle andre mennesker, gør, at du får en bedre hverdag som indsat, siger værkstedsleder i Nyborg Fængsel, Kåre Søgaard.

STIGNING I DISCIPLINÆRSTRAFFE

Disciplinærstraf gives som sanktion for en ikke-tilladt handling i kriminalforsorgen. Her kan anvendes advarsel, bøde og isolation i strafcelle.

 

I de senere år ses en stigning i både bøder og isolation i strafcelle, samtidig med at varigheden af anbringelserne er blevet længere.

 

 

Disciplinærstraf kan blandt andet skyldes ulovlig kommunikation, vold, trusler, upassende sprogbrug og rygning i eget opholdsrum. Banderelaterede ikendes i visse tilfælde skærpet disciplinærstraf.

 

 

Kilde: Kriminalforsorgen

At de indsatte har en bedre hverdag er vigtigt for sikkerheden, fortæller han.

- Jo mere af den slags vi har, jo bedre bliver stemningen i hele fængslet, og jo lavere bliver irritationerne og truslerne.

Men lige nu tillader forholdene i de fynske fængsler ikke nok muligheder for meningsfuldt arbejde. For mangel på medarbejdere og større fokus på kontrolopgaver tager både tiden og pusten fra personalet.

- Fængselsbetjentene har rigtigt svært ved at få det til at hænge sammen, fordi der også er et krav om, at de skal gennemføre kontrolopgaver, siger juridisk lektor på Syddansk Universitet Linda Kjær Minke, der har forsket i forholdene i fængsler i flere år.

“Når vi har vigtige sikkerhedsopgaver er det det relationelle arbejde, der må vige. Det er en ubalance, vi skal have rettet op på”

— Thorkild Fogde, direktør i Kriminalforsorgen

Hun bliver bakket op af Annette Olesen, der er adjunkt på Aalborg Universitet og specialiseret i kriminologi.

- Det resocialiserende arbejde i fængslet halter gevaldigt, det må man sige. Vi bryster os af at have humane forhold inde i fængslet og forsøge at støtte de her mennesker, men det er ikke en prioriteret sag lige nu, siger hun.

Siden 2016 er det politisk indført, at fængselspersonalet skal føre strengere kontrol med mobiltelefoner, lave flere visitationer og håndhæve forbud mod rygning og upassende sprogbrug.

- Jeg kan være bekymret over denne her ensidige fokusering på orden og sikkerhed, hvor relationsarbejdet og den menneskelige dimension kommer til at træde i baggrunden, genererer mere kriminalitet på sigt, fortsætter Linda Kjær Minke.

Omkring en fjerdedel af landets kriminelle faldt i perioden 2015-2017 tilbage i kriminalitet efter løsladelse, ifølge tal fra kriminalforsorgens statistik.

Flere bandemedlemmer

Direktør i Kriminalforsorgen, Thorkild Fogde, genkender at der lige nu er personalemangel og større fokus på sikkerhed.

- Personaleunderskuddet gør, at de daglige prioriteringer først og fremmest må gå på personalets sikkerhed og på at forhindre undvigelser fra fængslet. Og så må man kigge på alle andre ydelser bagefter, og det kan gå udover de indsatte. Når vi har vigtige sikkerhedsopgaver er det det relationelle arbejde, der må vige. Det er en ubalance, vi skal have rettet op på, siger han.

Thorkild Fogde påpeger, at cellearbejdet også skyldes, at de indsatte i fængslerne er blevet hårdere og mere kriminelle.

- Der er sket den udvikling, i lukkede fængsler især, at der er mange flere bandemedlemmer. De kan ikke være sammen, så kommer de op at slås. Derfor er et meget stort puslespil, at få det til at gå op at sørge for, at de indsatte ikke møder nogen fra de konkurrerende grupperinger, siger han og fortsætter:

“Fængselsbetjentene har rigtig svært ved at få det til at hænge sammen, fordi der også er et krav om, at de skal gennemføre kontrolopgaver”

— Linda Kjær Minke, juridisk lektor på Syddansk Universitet.

- Jeg er bestemt enig i, at det ikke er optimalt med cellearbejde, men det er ofte den mulighed der er, hvis de indsatte ikke kan være sammen med andre, uden at det giver konflikter.

- Hårdere straffe gør mig ikke bedre

I køkkenet er marmeladen klar til at blive hældt på glas og solgt hos forskellige fynske forhandlere.

Du har jo gjort noget, der var ulovligt, hvorfor skulle man lytte til dig?

Det kan jeg ikke argumentere for, hvorfor man skulle. Men så lad mig sige, hvorfor skulle man ikke lytte til mig? Jeg sidder her jo netop, slutter Rasmus Bundgaard.

I Nyborg Fængsel tager omkring 30 procent en uddannelse, 30 procent arbejder på værksted, 30 procent laver cellearbejde og resten løser praktiske opgaver eller modtager behandling for eksempelvis misbrug eller vrede.

Se første afsnit af TV 2/Fyns programserie "Straffet", der handler om resocialisering i de fynske fængsler, her.

- Der er en svær periode lige nu i Kriminalforsorgen. Det skal jeg være den første til at sige. Det er simpelthen brug for flere folk, siger han og fortsætter:

- Når det gælder de mere hårde fængsler og hårde indsatte, så er der et større fokus på sikkerhed i øjeblikket, og det skal der være, når vi mangler folk.

“Jeg synes, det resocialiserende arbejde er godt, men man er nødt til at fokusere på, hvad man skal gøre i fængslet ud fra de ressourcer, man har.”

— Søren Pape Poulsen (K), folketingskandidat

- Justistministeren har ikke leveret

Trine Bramsen, der er retsordfører for Socialdemokratiet er enig i, at der skal være fokus på at sikre fængselsebetjentenes sikkerhed - men resocialiseringen skal blive bedre.

- Om noget ønsker vi i Socialdemokratiet at prioritere resocialiseringen. Det er afgørende. Det, der er det største problem lige nu i forhold til fængselsbetjentene, er, at der er massiv mangel på betjente, siger hun og fortsætter:

- Justistminister Søren Pape Poulsen har ikke leveret. Han lovede højt og helligt, at der ville der blive styr på de pressede forhold. I alle mine år som retsordfører har det aldrig stået så galt til, og det må justitsministeren få styr på, siger hun.

Læs også: Mangel på fængselsbetjente på Fyn:
  • Det går kun en vej, og det er ned ad bakke
Gå tilbage Del
18. apr. 2019 kl. 13:00
Fyn

Mangel på fængselsbetjente på Fyn:
  • Det går kun en vej, og det er ned ad bakke

Thomas Greve

Der er massiv mangel på fængselsbetjente, og det går ud over resocialiseringen af de indsatte, advarer formanden for Fængselsforbundet.

“Med den her krise vi har med mangel på fængselsbetjente, går det kun en vej, og det er ned ad bakke”

— Bo Yde Sørensen, fungerende formand for Fængselsforbundet

Fængselsbejtente låser døre og visiterer celler.

Men i dag gør de også meget mere end det. De skal sørge for at hjælpe indsatte på vej til et liv uden kriminalitet.

- Som udgangspunkt siger man jo, at Kriminalforsorgen har to ben at gå på og de to ben, de er ligeværdige. Sikkerheden fylder 50 procent, og det resocialiserende, støttende og motiverende fylder den anden halvdel af din arbejdsdag, forklarer fungerende formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen.

Men i disse år oplever betjentene, at vægten er tippet.

- Situationen i øjeblikket er, at vi mangler omkring 20 procent af styrken på fængselsbetjentsiden. Med den her krise går det kun en vej, og det er ned ad bakke, for i øjeblikket har vi stort set kun personale til at bemande ringmuren, fortsætter han.

Og det er ifølge Bo Yde Sørensen et problem, fordi det går ud over den resocialisering af de indsatte, der skal forsøge at skubbe dem i retning af et liv uden kriminalitet - og i sidste ende de ansatte selv.

RESOCIALISERING I KRIMINALFORSORGEN

Indsatte i danske fængsler skal være beskæftiget 37 timer om ugen.

 

I eksempelvis Nyborg Fængsel kan indsatte beskæftiges med uddannelse, praktiske opgaver, misbrugsbehandling eller arbejde i cellen. 

 

Her er fordelingen, at omkring 30 procent tager en uddannelse, omkring 30 procent arbejder på værksted, omkring 30 procent laver arbejde i celle og resten løser praktiske opgaver eller modtager behandling.

 

Kilde: Nyborg Fængsel

- Der er mange af mine kollegaer, der kommer og siger: “Jeg søger sgu noget andet, Bo. Jeg kan ikke se mig selv i kun at lave sikkerhedsopgaver, visitationer og lede efter mobiltelefoner." Vi har virkelig behov for, at der kommer nogle nye kollegaer ind, så vi igen kan komme i gang med rigtigt fængselsbetjent-arbejde, siger han.

Antallet af ansatte betjente er faldet med omkring 11 procent fra 2013 til 2017.

Flere kontroller

Samtidig med personalemanglen er det siden 2016 blevet besluttet, at fængselspersonalet skal føre strengere kontrol med mobiltelefoner, lave flere visitationer og håndhæve forbud mod rygning og upassende sprogbrug. Og det er et forkert fokus, mener juridisk lektor på Syddansk Universitet Linda Kjær Minke, der har forsket i forholdene i fængsler i flere år.

- Fængselsbetjentene har rigtigt svært ved at få det til at hænge sammen, fordi der er et krav om, at de skal gennemføre kontrolopgaver, siger hun og fortsætter:

- Jeg har efterhånden forsket i det her fag i mange år, og jeg er aldrig - hverken nationalt eller internationalt - stødt på forskning, der viser, at det nytter at gøre det hårdt at sidde i fængsel.

Hos Kriminalforsorgen henviser direktør Thorkild Fogde til, at en af årsagerne til det øgede fokus på sikkerhed, blandt andet skyldes en udvikling af bandemedlemmer i fængslerne.

- I dag er der langt flere grupper i fængslerne, som er konfliktsøgende. Muligheden for resocialiserende arbejde afhænger af, om de indsatte er i stand til at tage imod. De indsatte fra især bandemiljøerne er mere forhærdede i forhold til, hvad de er indstillede på. Dermed ikke sagt, at vi ikke skal gøre det. Alt er et spørgsmål om at afveje fordele og ulemper, siger han.

UDVIKLINGEN AF DISCIPLINÆRSTRAFFE

Siden 2016 har fængselspersonale skullet føre strengere kontrol med mobiltelefoner, lave flere visitationer og håndhæve forbud mod rygning og upassende sprogbrug. 

 

De såkaldte disciplinærstraffe straffes med advarsler, bøder og isolation i strafcelle.

 

Efterfølgende er der blevet uddelt 35 procent flere bøder. 

 

Brugen af isolation i strafcelle er steget med 59 procent. 

 

Kilde: Kriminalforsorgen

Nyborg Fængsel

Der er jo mange erhvervsgrupper, som er pressede på tid, som har mange arbejdsopgaver - skal I ikke bare arbejde lidt hurtigere?

- Jo, det skal vi, men jeg kan sige, at sidste år har mine kollegaer arbejdet over for 100 millioner kroner. Mine kollegaer arbejder mellem 12 og 16 timer i døgnet i øjeblikket, vi har stort set ikke normale otte-timers vagter tilbage, fordi så kan vi ikke bemande fængslerne. Selvom vi ansætter cirka 150 fængselsbetjente om året i øjeblikket, så stopper der over 200 om året. Vi kan ikke arbejde os ud af det her, det er ikke en mulighed længere, fortæller Bo yde Sørensen.

Men hvorfor skal vi overhovedet resocialisere?

- De her kriminelle kan jo blive din og min nabo, når de bliver løsladt, og så har du og jeg en kæmpe interesse i, at de ikke går ud og laver nøjagtig det samme engang til, som da de kom i fængsel, slutter han.

Flere betjente

På baggrund af manglen på betjente, er der sat flere inititaver i gang, som ifølge justitsministeren skal rette op på ubalancen. Det vil blive intensiveret de kommende år.

- Vi har for eksempel lavet en ekstra fængselsbetjentuddannelse i Vestdanmark. Simpelthen for at få flere folk til at søge ind, siger Søren Pape Poulsen.

Læs også: Rekordlavt antal prøveløsladelser:
  • Det er dybt problematisk
Gå tilbage Del
19. apr. 2019 kl. 13:00
Fyn

Rekordlavt antal prøveløsladelser:
  • Det er dybt problematisk

Mille Stilbjerg Dyhr

I 2018 var der det højeste antal afslag på prøveløsladelser i ti år. Den mindskede mulighed for langsom løsladelse øger risikoen for tilbagefald til kriminalitet, mener eksperter.

“Det er dybt problematisk, at vi fraskriver os fra at have den mulighed”

— Annette Olesen, adjunkt, Aalborg Universitet

I 2018 fik 39 procent af dem, der søgte om prøveløsladelse efter at have afsonet to tredjedele af straffen, afslag. Det er næsten en fordobling siden 2014, og det er en ærgerlig udvikling, mener adjunkt ved Aalborg Universitet Annette Olesen, der er specialiseret i kriminologi.

- Prøveløsladelse er en periode, hvor man har noget ekstra støtte og en kontrolfunktion. Det vil sige, at hvis man har nogle udfordringer, så har man faktisk mulighed for at få noget hjælp. Og hvis vi ser, at vi bare lukker de løsladte ud efter endt afsoning, så har vi ikke mulighed for at tage hånd om dem på den her måde, for så er de frie borgere. Så det er dybt problematisk, at vi fraskriver os fra at have den mulighed, siger hun.

Omkring halvdelen af de indsatte, der afsoner fuld straf i fængslet, falder tilbage til kriminalitet. For prøveløsladte er det en tredjedel.  

FAKTA OM KRIMINALFORSORGEN

Kriminalforsorgen driver landets fængsler

 

På Fyn er det Søbysøgård Fængsel og Nyborg Fængsel

 

Organisationen har næsten 4.500 ansatte 

De fører opsyn med omkring 12.000 mennesker

Omkring 4.000 sidder i fængsler og arresthuse, og cirka 8.000 er prøveløsladte eller dømte, der har fået en betinget dom, afsoner i fodlænke eller er idømt samfundstjeneste.

Kilde: Kriminalforsorgen. 

Flere bandemedlemmer og disciplinærstraffe

En af årsagerne til de færre prøveløsladelser skyldes, at der i fængslerne sidder flere bandemedlemmer, som ikke har mulighed for at blive prøveløsladt. En anden er, at såkaldte disciplinærstraffe, som blandt andet gives for overtrædelser af forbud mod mobiltelefoner og upassende sprogbrug, er steget.

- Det er rigtig svært for de fleste at gå igennem en afsoning uden at få en disciplinærstraf. Og det kommer jo til at bide sig selv i halen, fordi disciplinærstraffen påvirker muligheden for prøveløsladelse, siger juridisk lektor på Syddansk Universitet, Linda Kjær Minke og fortsætter om perioden efter løsladelse:

- Forskning viser, at de første seks måneder er der, de pågældende er særligt sårbare for at begå kriminalitet igen.

UDVIKLING AF DISCIPLINÆRSTRAFFE

Siden 2016 har fængselspersonale skullet føre strengere kontrol med mobiltelefoner, lave flere visitationer og håndhæve forbud mod rygning og upassende sprogbrug. 

 

De såkaldte disciplinærstraffe straffes med advarsler, bøder og isolation i strafcelle.

 

Efterfølgende er der blevet uddelt 35 procent flere bøder. 

 

Brugen af isolation i strafcelle er steget med 59 procent. 

Direktør hos Kriminalforsorgen, Thorkild Fogde, understreger, at visitationerne efter blandt andet mobiltelefoner har været nødvendige, og at de finder stadig færre. Men han er enig i, at det er en forkert udvikling i antallet af prøveløsladelser.

- Fra et fængselsfagligt synspunkt er det ikke godt, hvis alt for mange løslades uden prøveløsladelse. Det er i samfundets interesse, at vi løslader gradvist. Vi skal huske, at alle stort set løslades på et tidspunkt i Danmark. Derfor skal vi gøre det på en god måde, siger han.

I den forbindelse skal Kriminalforsorgen til at kigge på, hvordan de kan skærpe reglerne omkring tilsyn med prøveløsladte.

- Vi skal vende udviklingen ved at holde prøveløsladte under tættere opsyn, så de få, der svigter,  ikke kan få lov til at ødelægge det for de mange, der overholder vilkårene. Et effektivt og ensartet tilsyn må være den ydelse, som befolkningen med rette kan kræve af Kriminalforsorgen, hvis de til gengæld skal acceptere de enkelte tilfælde, hvor det går galt.

PRØVELØSLADELSE

For at blive prøveløsladt skal man have et sted at bo og kunne klare sig økonomisk. 

 

Kriminalforsorgen vurderer, om der er risiko for tilbagefald til kriminalitet, før de giver lov til prøveløsladelse.

 

Langt de fleste prøveløsladte får tilsyn af Kriminalforsorgen i Frihed.

 

Her bliver de fulgt op på med løbende samtaler. Typisk det første år af prøveløsladelsen.

 

Kilde: Kriminalforsorgen

 

Et paradoksalt problem

Det er Kriminalforsorgen, der vurderer, om der er risiko for tilbagefald til kriminalitet, før de giver lov til prøveløsladelse. For kun de, der udviser lav risiko bliver prøveløsladt. Ved prøveløsladelse er det Kriminalforsorgen i Frihed, der fører tilsyn med de prøveløsladte.

Er det ikke meget paradoksalt, at de, der egentlig har mest brug for støtte og hjælp, så ikke får den, fordi de skal sidde deres straf?

- Jo, det kan du godt sige, men der ville være meget stor kritik, hvis man prøveløslader en, der går ud og begår kriminalitet bagefter. Det kan prøveløsladelsessystemet ikke rigtig holde til. Så det er jo en balance. Men Kriminalforsorgen ser alvorligt på, at de, der har siddet lange straffe og i fængslet fuld tid, ikke får noget hjælp, siger enhedschef i Kriminalforsorgen i Frihed i Odense, Jette Christensen.

Se andet afsnit af TV 2/Fyns programserie "Straffet", der handler om resocialisering, her.

Han mener, at resocialiserende arbejde også skal have en rolle i fængslerne fremover.

- Jeg synes, det resocialiserende arbejde er godt, men man er nødt til at fokusere på, hvad man skal gøre i fængslet ud fra de ressourcer, man har, siger han.

Se interviewet med Justitsminister Søren Pape Poulsen her. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her