21. feb. 2019 kl. 16:30
Pernille Gram

Om igen i Assens: 600 borgere får ulovlig rengøringshjælp

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

I Assens Kommune skal de nu ændre afgørelse i 600 sager, for den tildelte ændring i rengøringshjælp viser sig ikke at være gyldig.

Lige nu er rengøringshjælp til ældre i Assens Kommune en temmelig varm kartoffel.

TV 2/Fyn har tidligere kunnet fortælle om 90-årige Birthe Rasmussen, 90-årige Esther Madsen og kræftsyge Tina Carlsson, der alle er blevet ramt af nye kvalitetsstandarder i kommunen, og derfor er gået fra rengøringshjælp hver tredje uge til hver femte uge.

Læs også: Birthe må undvære gulvvask: Nu råber datteren op på Facebook
Gå tilbage Del
27. dec. 2018 kl. 22:20

Birthe må undvære gulvvask: Nu råber datteren op på Facebook

Byrådet i Assens Kommune vil finde fire millioner kroner ved at spare på ældrepleje. Det har fået Sussie Elkjær til at starte en Facebook-gruppe.

- Hjemmehjælpen kommer til at kigge ind tre gange om dagen, men de må jo ingenting.

“Vi vil da gerne selv så meget som vi kan, men der er begrænsninger efterhånden, som vi bliver ældre”

— Birthe Rasmussen, 90 år, Vissenbjerg

Sådan lyder Sussie Elkjærs udlægning af de 4.255.000 kroner, som Assens Kommune skal spare på ældreområdet.

Besparelserne har fået den pårørende til tasterne. I skrivende stund har næsten 500 personer meldt sig ind i hendes Facebook-gruppe "Assens Kommune - svigt af de ældre".

- Det er simpelthen ikke okay, konkluderer hun, og fortsætter.

- Derfor har jeg lavet Facebook-gruppen for at fortælle politikerne, at de er nødt til at gøre noget.

Her sparer kommunen

Byrådet har vedtaget besparelser for mere end fire millioner på ældreområdet. Det får blandt andet følgende konsekvenser fra første januar:

  • Slut med gulvvask - istedet kan borgere få tørret spild op fem gange i ugen. 
  • Tøj vask halvt så ofte - hveranden uge i stedet for hver uge
  • Færre toiletbesøg - fra seks til otte til fem til syv
  • Mindre rengøring - fra 17 gange om året til ti gange om året

 

Kilde: Assens Kommune og Fyens.dk 

Besparelser tager gulvvask

Første januar får ældre i Assens Kommune blandt andet længere imellem toiletbesøg og regøring. Samtidigt har byrådet valgt at sløjfe gulvvask. I stedet kan borgere op til fem gange i ugen få tørret spild fra gulv og andre flader.

Det er blandt andet ovenstående som Sussie Elkjær håber, at hendes Facebook-gruppe kan lave om på.

- I (politikere, red.) er nødt til at høre på de ældre. Der er mange, der ikke kan råbe op, fortæller hun.

En af de ældre som bliver ramt af besparelserne er Sussie Elkjærs 90-årige mor Birthe Rasmussen, der bor i Vissenbjerg.

- Vi vil da gerne selv så meget som vi kan, men der er begrænsninger, efterhånden som vi bliver ældre, forklarer hun.

Overfor hende sidder naboen Minna Bang på 89 år. Hun ser heller ikke frem til årsskiftet og de besparelser, der følger med.

- Birthe, de (politikerne, red.) kan ikke slå os ud, understreger hun.

Særligt stoppet for gulvvask ligger pensionisten på sinde.

- Det synes jeg godt nok er stygt. Der er ingen af os, der kan få vasket gulv, forklarer hun.

Borgmester: Vi har brugt for mange penge

Spørger man borgmesteren i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V), så er det landsdækkende regler, der er i skyld i, at Sussie Elkjær har lavet en Facebook-gruppe.

Borgmesteren henviser til de udgiftslofter som Folketinget opstiller for landets kommuner. De stiller grænser for, hvor mange penge som landets kommuner må bruge.

- Vi har været oppe at bruge flere penge, end hvad vi som kommune må, siger borgmesteren.

“Ganske få penge kunne være med til, at det ikke blev helt så slemt indenfor social og sunhedsområdet”

— Berit Schaldemose (S), medlem af Assens Byråd

Han fortsætter:

- Hvis vi bruger flere penge, så bliver vi ene side straffet af staten, forklarer han.

På grund af udgiftslofterne har politikerne været nødsaget til at lave besparelser på ældreområdet for fire millioner kroner, mener borgmesteren.

Uforstående s-politiker

Byrådspolitikeren Berit Schaldemose (S) forstår ikke, at forligspartierne (Venstre, Konservative, Radikale og SF) har fundet pengene på ældreområdet.

- Det er ikke fordi, at der er en masse penge i de andre udvalg - men der er i hvert fald flere end i social- og sundhedsudvalget, mener hun.

Berit Schaldemoses mor og mand bor på De Gamles Hjem i Glamsbjerg. Moren har slidgigt, KOL og dårlig hjerte. Og fra januar skal hun selv vaske gulvet.

- Ganske få penge kunne være med til, at det ikke blev helt så slemt indenfor social og sunhedsområdet, lyder det fra socialdemokraten.

Om det overhovedet er lovligt, stiller Ankestyrelsen nu spørgsmålstegn ved, og det samme gør Ældreminister Thyra Frank (LA), der i går svarede på spørgsmål i Folketingssalen om hendes holdning til forholdene i Assens.

Og for minimum 600 sager er afgørelserne om mindre rengøringshjælp ikke længere gældende.

Det påpeger velfærdsdirektøren i Assens Kommune, Henrik Juul Kjær, i en dagsorden for et ekstraordinært møde i Social og Sundhedsudvalget.

- Idet det ændrede serviceniveau blev vedtaget med virkning fra budget 2019 er det vurderingen, at afgørelser, som er truffet efter 19. september 2018 men med virkning før 1. januar 2019, ikke er gyldige. Der skal altså træffes nye afgørelser for de pågældende borgere, står der i dagsordenen

Læs også: Håb for 90-årige Esther: Rengøring hver femte uge måske ulovlig
Gå tilbage Del
20. feb. 2019 kl. 22:51

Håb for 90-årige Esther: Rengøring hver femte uge måske ulovlig

Pernille Gram

Borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen, har indkaldt til ekstraordinært møde om kvalitetstandarderne for rengøring i Assens Kommune.

De ældre i Assens Kommune kan måske se frem til igen få gjort rent hver tredje uge.

Tidligt tirsdag morgen slog Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) et opslag op på sin Facebookside, hvor han skriver, at Ankestyrelsen har rejst tvivl om det juridiske grundlag for de nye kvalitetstandarder, der skal gælde fremover og som betyder rengøring hver femte uge og ikke hver tredje uge som tidligere.

Det har ført til, at borgmesteren har indkaldt kommunens Social- og Sundhedsudvalg til et ekstraordinært møde.

- Vi må få enderne til at nå sammen og sikre det juridiske grundlag er på plads. Vi må finde pengene her i 2019, "købe tiden" og bruge året på at få tingene på plads og usikkerheden manet til jorden, skriver borgmesteren i facebookopslaget.

For tidligt at glæde sig

90-årige Esther Madsen er en af de svækkede ældre i Assens Kommune, der er brug for rengøringshjælp, og som TV 2/Fyn tidligere har fortalt, nu kun får hjælpen hver femte uge.

Hos hende og hendes søn Erik Dragsbæk vækker opslaget positiv interesse, men de venter med at glæde sig.

- Det er en opblødning i forhold til hans tidligere standpunkter, og jeg håber, at han mener det, han skriver, men jeg har mine tvivl, siger Erik Dragsbæk.

S: Tidligere kvalitetsstandarder skal tilbage

På social- og sundhedsudvalgsmødet skal de undersøge forholdene omkring de nye kvalitetstandarder.

- Hvis der overhovedet kan blive nogen juridisk tvivl om det her, så er det klart, så er det noget, vi er nødt til at kigge på, siger Pia Offer Madsen, der er gruppeformand for Venstre i Assens Kommune.

- Det er et område, der egentlig ikke er en lovgivning omkring, og derfor prøver man sig frem. Hvis det viser sig, at det er den forkerte vej at gå, så er vi nødt til at finde ud af, hvordan vi løser det, siger hun.

Kommer det til at løsningen er at købe de tidligere kvalitetstandarder tilbage, så er er Socialdemokratiet med på den mulighed.

- Under alle omstændigheder vil vi ikke spænde ben for, at de kvalitetsstandarder, som vi synes er fuldstændigt uanstændige, de bliver suspenderet, siger den socialdemokratiske gruppeformand Charlotte Vincent.

Samtidig vil hun undersøge, hvordan de tidligere kvalitetsstandarder kan købes permanent tilbage.

- Juraen er mindre vigtig, vi skal have rullet de kvalitetstandarder, vi havde i 2018, tilbage.

Ældreminister i spørgetid

Ældreminister Thyra Frank (LA) svarede onsdag på spørgsmål om standarderne for rengøring i Assens Kommune.

I folketingssalen blev hun af de socialdemokratiske folketingsmedlemmer Julie Skovsby og Astrid Krag spurgt ind til hendes holdning til, at Assens har besluttet, at de ældre kun skal have gjort rent hver femte uge.

Thyra Frank mener, at forholdene i Assens Kommune er urimelige. Hun mener samtidig, at kommunen både har budget og mulighed for at finde en løsning.

Hun peger derfor på, at det er Ankestyrelsens opgave at undersøge, om standarderne er ulovlige.

- Det her er en glidebane, og jeg kan lige forestille mig, hvad det er, der kan ske, hvis det her er lovligt. Så synes jeg faktisk ikke, at serviceloven lever op til det, jeg synes den burde, siger Thyra Frank.

Mulig ændring af loven

Finder Ankestyelsen, at det er lovligt for Assens Kommune, så vil Thyra Frank indkalde Folketingets partier og se på en mulig ændring af serviceloven.

Astrid Krag var ikke helt tilfreds med de svar, som ældreministeren gav.

- Jeg synes, det havde været godt, om ældreministeren i dag kunne sige meget klart, om det var lovligt overhovedet, siger Astrid Krag og fortsætter omkring Thyra Franks ansvarsplacering:

Hun pegede tilbage på kommunerne og sagde, at de kunne bare bruge pengene anderledes, og på den måde synes, jeg at jeg står meget skuffet tilbage i forhold til ministerens manglende handling.

Udvalgsformand Charlotte Kjær (S) er overrasket over, at afgørelserne ikke er juridisk gyldige.

- I udvalget har vi ikke haft en vurdering af, at det ikke har været juridisk korrekt. Vi har haft forståelse af, at de ting, der skulle spares, skulle træde i kraft hurtigst muligt for at have virkning hurtigst muligt, siger hun.

- Men samtidig er jeg rigtig glad for, at vi får kigget på det her serviceniveau til vores borgere, siger Charlotte Kjær.

Op til 1.400 sager skal gøres om

Og nu bliver det en smule kompliceret.

Den 19. september vedtog byrådet reduktioner i serviceniveau, som skulle gælde fra 1. januar 2019. Og efterfølgende blev revisiteringen - altså gennemgangen af de ældre, der har brug for rengøringshjælp fra kommunen - sat i gang.

Så selv om reglerne først skulle gælde fra 2019, trådte de for en gruppe ældres vedkommende i kraft fra midt i efteråret 2018.

Det er derfor de 600 borgere, der er blevet revisiteret fra slutningen af september og året ud, der kan se frem til en ny revisitering, da de i udgangspunktet først måtte revisiteres fra budget 2019 trådte i kraft den 1. januar 2019.

Læs også: 90-årige Esther får gjort rent hver femte uge
Gå tilbage Del
7. feb. 2019 kl. 17:50
Opdateret: 7. feb. 2019 kl. 22:07

90-årige Esther får gjort rent hver femte uge

Pernille Gram

Som den eneste kommune på Fyn tilbyder Assens rengøring hver femte uge. I de andre fynske kommuner går der som udgangspunkt to uger mellem rengøring.

Den 5. februar fik Esther Madsen og sønnen Erik Dragbæk besked om "ændret serviceniveau" i forhold til pleje og rengøring.

“Sig til borgmesteren, at han ikke skal spise stegt ål på Helnæs Kro”

— Esther Madsen, pensionist, Assens Kommune

Kort forinden havde byrådet i Assens Kommune besluttet at ændre på de såkaldte kvalitetsstandarder, der er kommunalpolitiske retningslinjer for den service, som kommunens borgere kan forvente.

Dermed skiller Assens Kommune sig nu ud blandt de fynske kommuner, da Esther Madsen nu bor i den eneste fynske kommune, hvor der kun bliver gjort rent hver femte uge. I de andre fynske kommuner går der som udgangspunkt to uger imellem, at støvsuger og støvklud bliver svunget.

Derudover får hun ikke længere gulvvask; en service som samtlige øvrige fynske kommuner tilbyder.

Kan du ikke se grafikken, så klik her.

- Jeg er fyldt 90 år. Jeg vil ikke ned og vaske gulv, forklarer hun, da TV 2/Fyn møder pensionisten i sit hjem i Haarby.

Sønnen giver hende ret.

- Du kan heller ikke (vaske gulv, red.). Du falder jo bare, siger han til sin mor. Selv bor Erik Dragbæk i Aarhus, mens hans søskende holder til i henholdsvis Sønderjylland og Nyborg.

Rengøring hos ældre i Assens Kommune

  • Et flertal af byrådsmedlemmer i kommunen vedtog 30. januar at ændre kommunens kvalitetsstandarder for personlig pleje og praktisk hjælp til ældre. 
  • Flertallet bestod af Venstre, Konservative, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. De resterende partier stemt imod. 
  • I efteråret 2018 besluttede byrådet, at man på grund af en presset økonomi ville spare på en række områder herunde ældrepleje. Dette resulterede sidst i januar i nye kvalitetsstandarder i henhold til servicelovens paragraf 138. Den beskriver, at byrådet skal lave standarder for personlig pleje. 

 

Kilde: Byrådet i Assens Kommune

Selom Esther Madsen først fik brevet 5. februar, så frygter hun og sønnen konsekvenserne af byrådets beslutning.

- Hvis man kigger rundt i krogene, så hænger der spindelvæv alle steder. Det kunne man godt have behov for at få hjælp til, pointerer hendes søn.

- Dem, der kommer og gør rent, er næsten færdige inden de får begyndt, fortæller Esther Madsen.

Utilfreds ældreråd

Det er ikke kun de ældre og deres pårørende, der er utilfredse med det nye serviceniveau. Det gælder også det lokale ældreråd.

- Man kan ikke byde nogen, at de kun få gjort rent hver femte uge. Jeg kender ikke nogen, som kun gør rent hver femte uge, lyder det fra Anne Marie Gejel, der er formand for Ældrerådet i Assens Kommune.

- Det er ældre sagesløse borgere, det går udover. Det virker ikke logisk for mig, siger formanden.

Anne Marie Gejel mener, at byrådet bør finde pengene på et andet område. Også selvom besparelserne blev vedtaget i efteråret 2018, da man vedtog en ny budgetaftale for 2019 til 2022.

Hos pensionisten Inge Broby Andersen i nabokommunen Faaborg-Midtfyn er det svært at forstå, hvordan Esther Madsen skal klare sig med rengøring hver femte uge og ingen gulvvask.

- Der må blive temmelig snavset i løbet af fem uger, konstarer hun.

Inge Broby Andersen får rengøring hver anden uge. Det samme er udgangspunktet i alle fynske kommuner. Det viser en gennemgang, som TV 2/Fyn har lavet.

Borgmester: Vi lider under kommunal udligning

Ifølge Søren Steen Andersen (V), der er borgmester i Assens Kommune, skyldes Esther Madsens farvel til gulvvask og reduceret rengøring udligningen mellem landets kommuner.

Kommunal udligning

Den kommunale udligningsordning har til formål at udligne forskellene mellem kommunernes finansieringsmuligheder og udgiftsbehov.

 

Regnestykket fordeler penge mellem "fattige" og "rige" kommuner. Nogle kommuner får altså penge, mens andre mister indtægter. 

 

Kilde: Kend din kommune

- Vi skal spare på rengøring og en hel masse andet, der berører vores borgere personligt. Det er også psykiatri, handicap, veje og så videre. Det skal vi, fordi vi er blevet snydt af udligningsordninger, der ikke er gået vores vej. Dem lider provinskommuner som Assens under, forklarer Venstre-borgmesteren.

Ifølge Esther Madsen skal løsningen ikke findes ved at fjerne hendes gulvvask og spare rengøring.

- Sig til borgmesteren, at han ikke skal spise stegt ål på Helnæs Kro, mener hun.

Søren Steen Andersen mener dog, at ansvaret skal findes på Christiansborg.

- Min pligt er at holde hus med økonomien i hverdagen, mens vi venter på store tiltag til at gøre noget godt for landkommuner, forklarer han.

Esther Madsen og andre berørte borgere i Assens Kommune kan klage over afgørelsen frem til 27. februar. Hun og sønnen regner med at klage.

Opdatering

  1. Artiklen er opdateret med liveinterview fra 19.30-udsendelsen med borgmesteren.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) har ikke yderligere kommentarer til, at 600 sager skal gøres om.

- Det store i det her er, at det går rigtig til og at økonomien på plads, siger han.

Læs også: Rengøring hver femte uge: Tina er syg og har brug for et rent hjem
Gå tilbage Del
8. feb. 2019 kl. 21:10

Rengøring hver femte uge: Tina er syg og har brug for et rent hjem

Anders Høgh

Tina Carlsson er terminal kræftpatient, og hun får hjælp til rengøring af kommunen. Men en ny beslutning i Assens Byråd betyder mindre rengøring i hendes hjem.

“Jeg forstår simpelthen ikke, at den borgmester kan sove godt om natten”

— Tina Carlsson, Assens Kommune

De seneste halvandet år har 54-årige Tina Carlsson vidst, at hun er terminal kræftpatient. Hun har kræft i bækken, nyrer og lunger og har både venekateter og stomi.

For at gøre den sidste tid af sit liv bedst mulig, vil Tina Carlsson holde sine omgivelser rene, så hun ikke risikerer en indlæggelse på grund af bakterier i sit kateter, forklarer hun.

Nu har hun som mange andre i Assens Kommune fået at vide, at hun fremover vil modtage mindre rengøring.

- Der blev jeg godt nok lige lidt mundlam. Det må jeg indrømme. Jeg er svækket i forvejen. Det er en daglig kamp, det her. Det, synes jeg ikke, de kan byde os, siger Tina Carlsson.

Som den eneste kommune i Danmark vil der i Assens nu gå fem uger mellem besøg fra det kommunale rengøringsteam. I alle andre kommuner er det som udgangspunkt hver, hver anden eller hver tredje uge, at der bliver støvsuget. Derudover tilbyder kommunen ikke længere gulvvask.

- Det kan ikke være rigtigt. Jeg forstår simpelthen ikke, at den borgmester kan sove godt om natten. Dem, der tager, beslutningerne, jeg må indrømme, at jeg ønsker, at deres røv må klø og deres arme være for korte, siger Tina Carlsson.

Derfor får Tina Carlsson mindre rengøring

  • Et flertal af byrådsmedlemmer i kommunen vedtog 30. januar at ændre kommunens kvalitetsstandarder for personlig pleje og praktisk hjælp til ældre. 
  • Flertallet bestod af Venstre, Konservative, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. De resterende partier stemt imod. 
  • I efteråret 2018 besluttede byrådet, at man på grund af en presset økonomi ville spare på en række områder - herunder ældrepleje. Dette resulterede sidst i januar i nye kvalitetsstandarder i henhold til servicelovens paragraf 138. Den beskriver, at byrådet skal lave standarder for personlig pleje. 

Kilde: Byrådet i Assens Kommune

Ældre Sagen: - Det er uhørt

Hos Ældre Sagen har de ikke hørt om lignende forhold andre steder.

- Det er uhørt, det Assens er igang med nu. Vi har hørt om rengøring hver tredje uge, men hver femte uge er næsten som, at man de facto afskaffer rengøring, siger Per Tostenæs, der er Seniorkonsulent i Ældre Sagen.

De efterspørger mere individuelt tilpasset pleje og oftere rengøring.

- Det er uværdigt og utrygt, at man skal leve i sit eget snavs. Vi har et velfærdsamfund i Danmark, og det er ikke, hvad vi kan tilbyde ældre, siger Per Tostenæs.

Borgmester: Vi lider under kommunal udligning

Borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V) fortalte til TV 2/Fyn torsdag, at reduceret rengøring skyldes udligningen mellem landets kommuner.

- Vi skal spare på rengøring og en hel masse andet, der berører vores borgere personligt. Det er også psykiatri, handicap, veje og så videre. Det skal vi, fordi vi er blevet snydt af udligningsordninger, der ikke er gået vores vej. Dem lider provinskommuner som Assens under, forklarer Venstre-borgmesteren.

Søren Steen Andersen mener, at ansvaret skal findes på Christiansborg.

- Min pligt er at holde hus med økonomien i hverdagen, mens vi venter på store tiltag til at gøre noget godt for landkommuner, forklarer han.

Den sidste tid skal ikke bruges på rengøring

Tina Carlsson flyttede fra Odense til Assens Kommune i 2016 for at være tættere på sin ene datter og sine tre børnebørn. Dengang fik hun gjort rent i sit hjem i Vissenbjerg hver tredje uge og ikke hver femte som nu.

Hun får dagligt besøg af hjemmesygeplejersker, der passer hendes medicin, og Tina Carlsson fortæller, at selvom de er gode til at tage overtrækssko på, så bliver gulvet beskidt.

- Når det bliver grelt, så sætter jeg mig på en stol, og så må jeg tage lidt ad gangen. Jeg kan simpelthen ikke vaske gulv. Jeg kan lige tage en fugtig klud, men jeg er ødelagt et par dage efter.

Kunne din datter ikke bare hjælpe dig?

- Det vil jeg slet ikke byde dem. Det skal være sådan, at når de kommer, så skal det være hyggeligt og rart, for der er ikke nogen, der ved, om jeg er her i morgen eller til næste år. Så skal de da ikke komme for at gøre rent, siger Tina Carlsson.

Kan du ikke se kortet, så klik her

På udvalgsmødet mandag skal medlemmerne tage stilling til, om der udover de 600 sager også skal omgøres yderligere cirka 800 sager. Det afhænger af, om udvalget ønsker at imødegå usikkerhed omkring vedtagelsestidspunkt.

Der blev nemlig i juni og august 2018 besluttet at reducere serviceniveauet i Assens Kommune året ud og fra 2019, men selve kvalitetstandarderne, der indebærer rengøring hver femte uge og ikke hver tredje, er først stemt igennem i Byrådet den 30. januar 2019.

På den måde opstår der usikkerhed omkring de sager, der er blevet revisteret fra sommeren 2018 og frem til Byrådets vedtagelse af kvalitetstandarder i januar 2019, og hvis den usikkerhed imødekommes, vil i alt omkring 1.400 sager i Assens Kommune skulle gøres om.

Social og Sundhedsuvalget mødes på mandag klokken 17.00.

29. dec. 2024 kl. 19:53
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ny prognose varsler risiko for "snestormlignede tilstande"

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvis du finder nydelse i at bygge en snemand, kan du godt begynde at glæde dig. Natten til torsdag er der nemlig risiko for op mod 20 centimeter sne lokalt, varsler TV 2 Vejret.

Den nye prognose kommer i kølvandet på gårsdagens prognose, der varslede om vindstød af stormstyrke natten til onsdag - nytårsnat.

Den kraftige blæst fortsætter onsdag og natten til torsdag, hvilket ifølge TV 2 Vejret kan give “snestormslignende tilstande” i den sydlige del af landet. Det skyldes et lavtryk, der bevæger sig ind over landet fra syd.

Prognosen er lavet på baggrund af den europæiske vejrmodel ECMWF, som er den prognose, der oftest rammer mest præcist. Det voldsomme vejr vil aftage torsdag middag.

TV 2 Vejret
29. dec. 2024 kl. 18:37

OL-guldvinder lovpriser lokalt stævne

LYT
Del
Link
kopieret!

Søndag løber årets Grand Prix af stablen på Odense Cykelbane, og som er et stævne, hvor alt fra unge cykelpurke til rutinerede pedaltrædere mødes for at konkurrere og dele deres fælles passion for de tohjulede.

- Det er en cykelbane, som unge mennesker kan komme ind og prøve kræfter med banecykling på og finde ud af, om det er noget for dem. Det har gjort rigtig meget for mængden af talenter, der kommer ud herfra, siger tidligere OL-guldvinder Lasse Normann Leth, der bliver bakket op af professionel cykelrytter Amalie Winther Olsen:

- For dem er det kæmpestort at få lov til at køre et løb som det her. Og det er dét, der tænder en ild i dem, siger hun.

Stævnet slutter cirka klokken 19.

29. dec. 2024 kl. 17:33
Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Odense lammetævet i finalefuser

LYT
Del
Link
kopieret!

Team Esbjergs håndboldkvinder har sat sig massivt på den danske pokalturnering med den fjerde triumf i træk.

Med en imponerende indsats vandt Team Esbjerg søndag pokalfinalen 31-25 over rivalerne fra Odense Håndbold. Finalen blev i år spillet i Silkeborg.

I årene 2021 og 2022 blev det til finalesejre til Team Esbjerg på 11 mål over Odense, men sejren blev dog ikke helt så stor i år.

Haltede bagefter

Sidste år vandt Team Esbjerg pokalfinalen med ti mål over Nykøbing Falster Håndboldklub. Så holdet er efterhånden vant til store finalesejre.

Odense, som snuppede pokaltitlen i 2020, var godt med i starten af kampen og kom blandt andet foran 4-3.

Ved stillingen 5-5 blev Odenses playmaker Mie Højlund skiftet ud, og det kunne ses inde på banen.

Team Esbjerg fik bedre fat defensivt, og anført af Henny Reistad og Michala Møller begyndte vestjyderne at trække fra.

Mie Højlund blev på mærkværdig vis siddende på bænken, og Team Esbjerg kom foran 16-10 inden pausen.

Slutspurt rakte ikke

I anden halvleg kom Mie Højlund tilbage på banen, men Team Esbjerg slap ikke taget i kampen. Og derfor nåede der aldrig at komme stor spænding i finalen.

Dommerne tillod generelt hårdt spil, og det var en fordel for Team Esbjerg.

Reistad og Møller blev ved med at finde på kreative indslag i offensiven, og Odense havde ikke for alvor noget modsvar.

Team Esbjerg spillede med en stor ro og selvtillid og kom foran 28-18, mens energien langsomt forsvandt hos fynboerne, der havde svært ved at passere Anna Kristensen i målet.

Bagud 21-31 nåede Odense til slut at reducere fire gange i træk, men det var kun pynt på en ensidig affære.

Med den fjerde pokaltriumf i træk har Team Esbjerg ikke tabt en kamp i turneringen i mere end fire år.

Tidligere søndag blev bronzekampen spillet, og her vandt Sønderjyske lidt overraskende med hele 32-23 over hjemmebanefavoritterne fra Silkeborg-Voel.

29. dec. 2024 kl. 16:28
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Politi advarer mod svindlere - forsøger at lokke betalingsoplysninger ud af dig

LYT
Del
Link
kopieret!

Nytårsaften kan blive en flad fornøjelse for intetanende elkunder. Lige nu florerer der nemlig mails, der forsøger at få borgere til at opgive betalingsoplysninger for at undgå en strømafbrydelse.

- Vi har nu opgjort dit totale elforbrug for 2024. Vores opgørelse viser, at du mangler at betale 123,75 kroner. Opdater dine betalingsoplysninger med det samme for at undgå afbrydelse af din strømforsyning fra 31. december 2024, lyder det i mailen.

Derfor advarer Nordjyllands Politi på X nu borgere mod at trykke på linket.

- Vær kritisk, når du modtager en sms eller mail med en betalingsanmodning. Spørg gerne andre til råds, eller kontakt virksomheden bag henvendelsen, skriver politiet.

29. dec. 2024 kl. 15:18

Poul forsvundet på tredje døgn - droner indsat i eftersøgningen

Fyns Politi har de seneste tre døgn ledt efter den forsvundne Poul Frank Andersen i og omkring Nørre Lyndelse på Midtfyn. Eftersøgningen er blevet besværliggjort af et "langsommeligt terræn", der består af både moser, vandhuller, afvandingskanaler, plørede marker og skovområder. Politikommissær Jesper Schmidt-Nielsen har deltaget i eftersøgninger i mere end 30 år og fortæller til TV 2 Fyn, at netop denne eftersøgning placerer sig i den helt svære kategori. Derfor anvender Fyns Politi droner med termiske kameraer. Poul Frank Andersen blev sidst set torsdag aften iført en sort eller grå kedeldragt. Han har hvidt hår og gråt fuldskæg. Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.

Fyns Politi har de seneste tre døgn ledt efter den forsvundne Poul Frank Andersen i og omkring Nørre Lyndelse på Midtfyn. Eftersøgningen er blevet besværliggjort af et "langsommeligt terræn", der består af både moser, vandhuller, afvandingskanaler, plørede marker og skovområder. Politikommissær Jesper Schmidt-Nielsen har deltaget i eftersøgninger i mere end 30 år og fortæller til TV 2 Fyn, at netop denne eftersøgning placerer sig i den helt svære kategori. Derfor anvender Fyns Politi droner med termiske kameraer. Poul Frank Andersen blev sidst set torsdag aften iført en sort eller grå kedeldragt. Han har hvidt hår og gråt fuldskæg. Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.

29. dec. 2024 kl. 14:14
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Nu kommer Odense Letbane med nyt om omfattende systemnedbrud

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdatering klokken 14.29

Kommunikationschef hos Odense Letbane, Flemming Ø. Petersen, oplyser til TV 2 Fyn, at der fra klokken 14.30 medtages passagerer mellem Odense Idrætspark og Hjallese Station, og at der fra klokken 15 forventes normal drift. Mellem Tarup Center og Odense Idrætspark vil der fortsat være indsat erstatningsbusser.

Odense Letbane vil nu sende “et eller flere” letbanetog ud for at teste, om de kan køre uden den centrale systemovervågning, der er ude af drift, og som ligger til grund for, at letbanetrafikken har været indstillet det meste af søndag.

Det oplyser kommunikationschef hos Odense Letbane, Flemming Ø. Petersen.

- De vil køre på de almindelige trafiksignaler uden den centrale overvågning - ligesom en bus på skinner, siger Flemming Ø. Petersen, der understreger, at førsteprioriteten er at få udbedret fejlen.

Teknikkere fra Portugal er lige nu i gang med at forsøge at lokalisere fejlen, oplyser han.

Erstatningsbusser kører hvert 15. minut. Der er ingen tidshorisont for, hvornår driften genoptages.

29. dec. 2024 kl. 13:19
Morten Albek

Lasse Helner om sin Mathilde: - Hun kan være røvirriterende

LYT
Del
Link
kopieret!

Når hun stryger en skjorte, er det kærlighed.

For de kan skændes, så det brager, men alligevel - eller måske netop derfor - har de holdt sammen i et halvt århundrede, musikduoen Lasse og Mathilde.

For Fyn er fin, og det samme er den kærlighed, som limer parret sammen, også selvom de begge to kan være voldsomt irriterende. Som når Lasse fløjter, når de har travlt. Så får Mathilde pip. Eller når Mathilde under kørslen peger på en irriterende måde.

Men en koncert er effektiv til at opløse den dårlige stemning, for på scenen kan man ikke være uvenner.

Guldbryllup på scenen

Og koncerter har der været rå mængder af, for i 2025 holder Lasse og Mathilde musikalsk guldbryllup. I hele 50 år har de skabt musik, spillet sammen og udgivet omkring 30 albums.

Parret mødte hinanden første gang en aften på koncertstedet Huset i København en mørk aften i 1975, hvor den erfarne musiker Lasse Helner spillede med sit band The Baronets.

17-årige Mathilde Bondo var i byen og forsøgte at imponere Lasse, men der var ikke bid den aften.

- Hun talte og talte om alle sine meritter. Hun var en ordentlig mundfuld, husker Lasse.

Morten Albek

Stort plask

Bid var der til gengæld snart efter, for da arbejdede de to musikere for første gang sammen om solopladen “Pigesind”, hvor Mathilde sang, og Lasse leverede musikken.

Da Mathilde ankom til lydprøver og trådte ud af taxaen i et lilla skrud af en hippiekjole, var Lasse solgt. Kort efter var der en turné, et hotel og et stort badekar.

Mathilde husker det tydeligt:

- Så sagde det plask!

Kun ét år blev det altså til som kollegaer. Efter badekarret blev de kærester og kan altså i 2025 fejre 50 års jubilæum som duoen Lasse & Mathilde. Og 49 år som kærestepar.

Røvirriterrende

Både Lasse og Mathilde har fået et iltert temperament i barselsgave. Derfor har højlydte diskussioner altid været en del af deres samliv. Dem er de ikke bange for; diskussioner og skænderier er en naturlig del af at få luftet ud, synes de begge. Også selvom Mathilde altid får det sidste ord. Altså ifølge Lasse.

De holder sig heller ikke tilbage, når det gælder om at drille hinanden med, hvor irriterende de begge kan være. Faktisk er det blevet et centralt ord mellem dem:

- Det er blevet et keyword. Vi er hurtige til påpege, når den anden er “irriterende”. Og Mathilde, hun kan være røvirriterende, siger Lasse og kigger meget kærligt på sin kone.

Morten Albek

Dig og mig

I serien Dig og mig fortæller fynske par deres kærlighedshistorie. Hvordan de mødte hinanden, hvad de faldt for, hvad de bliver mest irriterede over og om, hvordan de bare ikke kan undvære hinanden.

Afsnit 1: Jim Lyngvild og Morten Paulsen. "Vi er hinandens åndedrag"

Jim Lyngvild og Morten Paulsen fandt hinanden på dating.dk for 24 år siden. Første date bød på både store overraskelser om Mortens udseende og på spagat fra Jim. Parret har været sammen lige siden.

Afsnit 2: Lasse Helner og Mathilde Bondo. "Mathilde kan være røvirriterende"

Fyn er fin. Den sang har Lasse og Mathilde sunget i evigheder. Deres kærlighed er ligeså fin, den har holdt i 49 år. Selvom de begge kan være vanvittigt irriterende.

Afsnit 3: Rasmus Lyberth og Annette Bogø Lyberth. "Jeg har haft lyst til at slå ham ihjel, men har aldrig overvejet at forlade ham."

Det var kærlighed ved første blik, da den grønlandske sanger og kunstner Rasmus Lyberth i 1991 fik øje på en smuk kvinde og straks inviterede hende ud. Danske Annette Bogø, som hun hed, sagde ja til at gå i byen med ham samme aften, og de har været sammen lige siden.

At stryge en skjorte

For de to kan slet ikke undvære hinanden. Og når Lasse virkelig vil vise sin kærlighed, ved han godt, hvad der skal til. Så rydder han op i køkkenet, skurer komfuret og går ud med skraldet. Det sætter Mathilde virkelig pris på. Meget mere end hvis han svinger sig op til en stor og pompøs gestus:

- Det virker overhovedet ikke. Så kommer jeg tit galt afsted.

Omvendt ved Mathilde også, hvor hun kan sætte ind:

- Kærlighed er jo mange ting. For eksempel at stryge en skjorte. Lasse stryger ellers selv sine skjorter, men når jeg gør det, kommer det uventet.

Og som Mathilde siger:

- Vi elsker jo hinanden.

Hendes kollega, mand og bedste ven - Lasse - får det sidste ord i denne omgang:

- Vi er hinandens bedste venner. Det er klart, at vi kan blive uvenner, men det er jo den, der er der, når alt andet ikke er der.

Morten Albek
29. dec. 2024 kl. 12:31
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danskerne har flere sygedage end før coronapandemien

LYT
Del
Link
kopieret!

Danskerne tager flere sygedage fra deres arbejde end i årene før coronapandemien.

Det viser en analyse fra Dansk Erhverv, der har gransket udviklingen i danskernes sygefravær fra 2019 til 2023.

I det offentlige er sygefraværet steget med 2,4 dage i gennemsnit per fuldtidsansat i perioden.

Det betyder, at det gennemsnitlige antal sygefraværsdage lyder på 14,1 per ansat på de offentlige arbejdspladser.

Blandt virksomheder og organisationer på det private arbejdsmarked er stigningen på 1,3 sygefraværsdage i gennemsnit per fuldtidsansat.

Det gennemsnitlige antal sygefraværsdage er dermed oppe på 8,2 i det private.

Analysen peger ikke på nogen årsager til stigningen.

29. dec. 2024 kl. 11:25
Ole Holbech

Alle letbanetog holder stille

LYT
Del
Link
kopieret!

Søndag formiddag er alle letbanetog ude af drift på grund af tekniske problemer, oplyser Odense Letbane på sin hjemmeside.

Det gælder dermed hele strækningen fra Tarup til Hjallese.

Driftstoppet skyldes en sporskiftefejl. Teknikkere arbejder lige nu på at løse problemet.

Der er indsat erstatningsbusser, der kører cirka hvert 15. minut. Letbanen forventes at køre igen “snarest”.

29. dec. 2024 kl. 10:43
Presse-fotos.dk

"Bestemt i den svære kategori" siger politikommissær om eftersøgningen af Poul

LYT
Del
Link
kopieret!

"Et langsommeligt terræn", der består af både moser, vandhuller, afvandingskanaler, plørede marker og skovområder.

Det er, hvad Fyns Politi står overfor i eftersøgningen af den 70-årige Poul Frank Andersen, der sidst blev set torsdag aften.

- Den her eftersøgning er bestemt i den svære kategori, siger politikommissær hos Fyns Politi Jesper Schmidt-Nielsen, der leder eftersøgningen, og som har deltaget i eftersøgninger siden 1994.

Kaldt ind fra juleferie

Otte hunde, otte hundeførere og det daglige beredskab deltager i søndagens eftersøgning, der starter op igen klokken 11.

Politikommissæren oplyser, at de begynder ved Poul Frank Andersens adresse på Dømmestrupvej i Nørre Lyndelse på Midtfyn og bevæger sig udad i en radius fra bopælen.

- Han kan ligge bag den nærmeste busk eller i den fjerneste skov, så det er vigtigt, at vi får kigget alle steder, siger Jesper Schmidt-Nielsen, der tilføjer, at Poul Frank Andersen er “godt gående og vant til at bevæge sig meget”.

Hundeførere er blevet kaldt ind fra juleferie for at deltage i eftersøgningen, oplyser politikommissæren. Ud over hundene kommer Fyns Politi til at anvende droner med termiske kameraer.

- Skulle han være faldet i et vandhul, er han svær at finde, så der hjælper de termiske kameraer os, siger politikommissæren.

Aldrig oplevet så få henvendelser

Borgere som Patrick Ninn Baudeau og hans familie har deltaget i eftersøgningen. Politikommisæren beskriver, hvordan borgere i området meget gerne vil hjælpe, men ikke kan, da ingen har set Poul Frank Andersen.

- Det er første gang, vi har fået så få henvendelser, siger Jesper Schmidt-Nielsen, der opfordrer borgere i området i og omkring Nørre Lyndelse til at fortsat at tjekke udhuse, garager og ubeboede bygninger på deres private grunde.

- Vi har brug for alt den hjælp, vi kan få.

Han understreger vigtigheden i, at borgere i videst muligt omfang opholder sig på veje og stier, da hundene kan blive ledt på vildspor, hvis borgere bevæger sig ud i terrænet.

Det formodes ikke, at Poul Frank Andersen har været udsat for en forbrydelse.

Et vidne har over for politiet beskrevet at have set ham iført en sort eller grå kedeldragt. Han har desuden hvidt hår og gråt fuldskæg.

Har du informationer, der kan lede frem til Poul Frank Andersen, kan Fyns Politi kontaktes på telefon 114.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her