I karantæne i Assens:
- Vi snakker dagligt om Coronavirussen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Siden mandag har den 51-årige montør Palle Svensson siddet isoleret i sit hjem i frivillig karantæne, efter at han blev evakueret fra Kina.
I knap en uge har hjemmet i Assens været Palle Svenssons base i højere grad end han er vant til. Han har ikke forladt hjemme siden i mandags. Og han tæller ned til fredag i næste uge, hvor han atter må gå udenfor.
- Vi tager vores temperatur morgen og aften og rapporterer det til Styrelsen For Patientsikkerhed. De ringer også til os dagligt for at høre, hvordan det går, fortæller Palle Svensson fra sin frivillige karantæne, som han deler med sin kæreste og hendes søn.
Coronavirus: OUH står klar med særligt beredskab
På Odense Universitetshospital har man en flere år gammel køreplan klar, hvis fynske patienter skulle blive smittet med coronavirus.
- Det her rum ligger lige uden for indgangen, så patienten ikke behøver at komme ind i hospitalet.
Ordene kommer fra Charlotte Mose, der er oversygeplejerske på Fælles Akutmodtagelse på Odense Universitetshospital. Hun viser rundt i det såkaldte "renserum" hvor patienter ville blive blive ført ind, hvis man mistænker dem for at være smittet med den coronavirus, der spreder sig kraftigt i Kina i disse dage.
Selvom ingen danskere endnu er blevet smittet, er både hun og resten af personalet i højeste beredskab.
- Alle er trænet i at håndtere patienter, der skal isoleres. Så det kan alle i Fælles Akutmodtagelsen håndtere, fortæller Charlotte Mose.
Fra Odense til Skejby
I rensestuen vil en læge på afstand spørge ind til patientens symptomer. For at undgå eventuel smittefare vil lægen desuden være iført alle tilgængelige former for sikkerhedsudstyr.
Hvis lægen vurderer, at patienten muligvis er smittet med coronavirus, vil patienten blive hentet af en en specielt indrettet ambulance fra Region Midtjylland og lagt i en form for voksenkuvøse - en såkaldt EpiShuttle - der skal holde patienten isoleret under transporten.
Ambulancen kører derefter patienten til Skejby Sygehus ved Aarhus, hvor de råder over 15 isolationsstuer til patienter med smitsomme infektioner.
Derfra overtager de behandlingen.
En gammel plan
Planen for, hvordan man håndterer patiener med coronavirus, har ligget klar i mange år. Allerede under SARS-epidemien i perioden 2002-2003 forberedte man sig på at sende patienter i isolation.
- Vi har det liggende, og så er det egentlig bare at tage det ud af mappen og pudse det af, fortæller Svend Stenvang Pedersen, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Odense Universitetshospital.
Under udbruddet af svineinfluenza i 2009 overvejede man i Region Syddanmark også muligheden for at opdele Odense Universitetshospital i to, hvor den ene halvdel tog sig af influenza-patienter, mens den anden tog sig af de resterende patienter.
- Det kunne jo lige pludselig være titusinder, der skulle indlægges. Det var jo en helt anden skala planlægning, siger han.
Ingen grund til bekymring
Ifølge Svend Stenvang Petersen er situationen i Kina noget, man skal tage alvorligt.
- Lige nu er der bekræftet 24.000 tilfælde i Kina. Der er kun bekræftet 188 uden for Kina. Det siger mig, at vi ikke ved nok om, hvor smitsom den her virus er, siger han.
Dog mener han endnu ikke, at der er grund til bekymring herhjemme.
- Vi har et stærkt beredskab, og vi er forberedte på coronavirussen. Og hvis der kommer noget nyt en anden dag, er vi også forberedt på det, siger han.
Da han i mandags blev evakueret hjem fra Wuhan i Kina, forlod har det område, hvor den frygtede coronavirus først blev opdaget, og hvor den siden har spredt sig fra. I tusindvis er smittede og flere hundrede er ind til videre døde af den.
- Vi snakker hver dag om virussen, det kan vi slet ikke lade være med, siger Palle Svensson.
Til daglig er han montør for Cabinplant i Haarby. Han var sammen med to andre montører fra Fyn i Wuhan for at færdiggøre maskiner til fødevareproduktion. Da Kina begyndte at lukke ned på grund af coronavirussen, sad montørerne i første omgang på deres hotel og fulgte udviklingen. Siden blev de evakueret hjem til Danmark.
- Min kæreste er den eneste, der er ude af huset. Hun handler tidligt om morgenen, når der ikke er så mange i butikkerne. Hun og hendes søn behøvede ikke at være i karantæne, men det har de valgt at være sammen med mig, kommer det fra Palle Svensson, der især på ét område er lettet:
- Folk ved efterhånden mere om virussen. I starten kom der hårde kommentarer om, at vi var til fare. Nu ved folk, hvad det går ud på. De første dages panik har lagt sig. Det er godt, synes Palle Svensson.
Frygt for coronavirus: Fynske virksomheder lukker ned i Kina
Flere fynske virksomheder med afdelinger i Kina har bedt deres medarbejdere om at blive hjemme, indtil situationen omkring coronavirus er afklaret.
Frygten for coronavirus har fået flere fynske virksomheder til at lukke ned for deres kontorer i Kina. Blandt dem er Sanovo Technology, der producerer maskiner, der håndterer, sorterer og slår æg ud.
- Det er alvorligt lige nu, hvor vi er i situationen. Vi har også sagt til vores medarbejdere, at de skal blive hjemme, siger Michael Midskov, der er administrerende direktør i Sanovo Technology.
Virksomheden har 12 medarbejdere i Kina, der torsdag fik at vide, at de skulle blive hjemme, indtil situationen er under kontrol. Derudover har virksomheden frarådet sine øvrige medarbejdere at rejse unødigt i Asien.
- Det er frygteligt. Det er især frygteligt for de mennesker derude, som ikke ved, om de er købt eller solgt, fordi de ikke kender fremtiden omkring den her sygdom, siger han.
Tror på at holde på markedet
Udbruddet af coronavirussen betyder, at virksomheden ikke kan sælge deres maskiner i Kina lige nu, men direktøren frygter ikke, det får længerevarende konsekvenser for Sanovo Technology.
- Vi tror stadig på, at vi kan holde på markedet. Der sker en forsinkelse. Det er klart, at de kunder, som har brug for vores maskiner, kommer tilbage. Det er sådan en periodeforskydning, hvor vi ikke får faktureret så meget lige nu, men vi vil få ordrerne på et senere tidspunkt, siger Michael Midskov.
Sanovo Technology havde sidste år en omsætning på 1,1 milliard kroner, hvoraf 80 millioner kroner kom fra Kina. Ifølge direktøren vokser virksomheden omsætning i Kina med 20-25 procent om året.
Varer epidemien længere end tre til seks måneder, kan det komme til at koste på bundlinjen for den fynske virksomhed.
- Så kan det måske komme til at betyde 10-15 millioner kroner på bundlinjen for Sanovo Technology.
- De kommer så heldigvis forventeligt tilbage i 2021, siger Michael Midskov.
Måske tilbage på arbejde 10. februar
Ligesom Sanovo Technology har de fynske robotvirksomheder Universal Robots og MiR også sendt medarbejderne på deres kinesiske kontorer hjem. De ansatte hos MiR skal efter planen tilbage på arbejde 10. februar, men den plan bliver måske lavet om.
- Vi ved ikke, hvad der sker. Højst sandsynligt vil det tage lidt længere tid, før de kommer på arbejde igen, siger administrerende direktør Thomas Visti.
Jürgen von Hollen, der er administrerende direktør i Universal Robots, fortæller, at man ligeledes har lukket ned i de næste seks dage.
- Vi venter lige nu på at se, om forretningerne åbner 10. februar. Det håber vi selvfølgelig, men samtidig er vi meget forsigtige - også for vores medarbejderes skyld.
- For os gælder det samme som for alle andre. Sikkerhed og sundhed kommer først.