I Middelfart savner de lokale et synligt politi, der kender byen. I Assens er gående og cyklende politi blevet hverdag.
På Skænkestuen i Plums Gård i Assens har der tidligere været problemer med unge, der hang ud og lavede tumult om aftenen.
Men det er fortid nu.
- Jeg kan se, at vi ikke har ballade i vores baggård mere. Der var tidligere en gruppe unge, der hang ud og røg joints, og der var optrin til ballade mellem nogle grupperinger. Det har vi slet ikke set noget af på det seneste. Der er faldet helt ro på, siger Rikke Nielsen, der er ejer af Skænkestuen.
Rikke Nielsen er overbevist om, at det er det nye nærpoliti, der har fået løst problemet med de unge, som skabte utryghed i bymidten.
- Det er politiets synlighed i bybilledet, der gør, at de unge ikke finder ro til at lave de her ting, fordi de ved, at de kan være her på et øjeblik, siger hun.
Adfærden er ændret
20 byer i Danmark fik sidste år en nærpolitistation, efter et bredt flertal i Folketinget indgik et politiforlig. På Fyn blev der etableret nærpoliti i Nyborg og Assens. Nærpolitiet i Assens åbnede i august sidste år i det, der tidligere var Assens Sukkerfabrik.
Til daglig er stationen bemandet med omkring ni faste betjente plus en håndfuld andre betjente, der laver opgaver for hele Fyns Politikreds. 15 timer om ugen holder stationen åben for borgerhenvendelser.
- Jeg tror, at vi får flere informationer qua det, at man lige kan komme herned og snakke eller man kan ringe til en herfra, siger politikommissær Bjarne Puggaard, der er leder af nærpolitiet i Nyborg, Vollsmose og Assens.
- Nu er jeg jo Assens-dreng, og jeg synes, at adfærden på gaden er blevet anderledes. Den var meget mere utryg for mange. Adfærden var lidt mere åben. Jeg siger ikke, at vi bekæmper alt, der hedder narkotika, men jeg er sikker på, at det er kommet ned på et leje, hvor man ikke er så synlig og markant, siger han.
En af de afgørende forskelle er, at betjentene nu arbejder og ofte bor i lokalområdet.
- Vi kender de unge og taler med dem. Vi kan for eksempel tage fat i dem, og sige: "I morgen skal du på arbejde", og når de siger, hvordan ved du det, så siger jeg, det ved jeg, fordi du er en dygtig håndværker, det siger din mester. Det skaber relationer, siger Bjarne Puggaard.
Fra 28 til nul betjente
Blot 30 kilometer fra Assens oplever de lokale situationen helt anderledes.
I Middelfart har de ikke haft lokale betjente siden 2017. Den tidligere politistation er nu omdannet til et sundhedshus.
- I gamle dage var der 28 betjente, og nu er der nul. De kendte hver især en frygtelig masse mennesker, og lærte dermed deres lus på gangene at kende, siger Bent Skogemann, der blandt andet gennem en lokal facebookgruppe kæmper for at få politiet tilbage til Middelfart.
I sommer var der i Middelfart problemer med en gruppe unge, som lavede ballade på marinaen og begik hærværk, og ved Aldi på Odensevej blev en række nyplantede træer væltet.
- Bare det at se en betjent en gang imellem, gerne på gåben eller mountainbike ned gennem gågaden. Det vil dæmpe gemytterne, mener Bent Skogemann.
Snak er vigtig
Kent Mosgård var en af de sidste betjente, der rykkede fra Middelfart til Odense. Han oplever også, at politiets manglende tilstedeværelse har haft en konsekvens i Middelfart Kommune.
- Forebyggelse er jo netop, at man har en snak med de unge, og man forebygger bedst ved at snakke med de unge til at starte med. Og det er den mulighed, man har skubbet væk ved at lukke nærpolitiet ned, siger Kent Mosgård.
Kent Mosgård understreger, at han udtaler sig som privatperson, når han fortæller om, hvordan hans arbejde fungerede, dengang han var betjent i Middelfart.
- I samarbejde med kommunen fik man kendskab til nogle af de unge, der kunne være på kant med loven. Efter et hurtigt møde kunne både det kommunale SSP og mig som politimand reagere rimeligt hurtigt på det og dagen efter snakke med forældre, siger Kent Mosgård.
Både Kent Mosgård og Bent Skogemann er klar over, at det ikke er Fyns Politis ansvar, at der ikke længere er lokalt politi i Middelfart.
- Fyns Politi gør, hvad det skal, og gør hvad det får besked på. Det er politikerne, der har gjort i nælderne ved simpelthen at lukke for mange politistationer, lyder det fra Bent Skogemann.
Centralisering var nødvendig
Centraliseringen af politiet i Danmark blev et resultat af politireformen i 2007. 54 politikredse blev til 14, og mange lokale politistationer på blandt andet Fyn blev nedlagt som resultat af reformen, der blev vedtaget af den venstreledede regering og et bredt flertal i Folketinget.
- Vi var nødt til at lave en reform. Politikredsene var blevet for små, og vi måtte gribe ind for at sikre effektiviteten hos politiet, siger folketingskandidat Erling Bonnesen fra Venstre.
Da et flertal bag politireformen i 2020 vedtog at etablere 20 nærpolitistationer, stod Venstre uden for forliget, fordi de var uenige i finansieringen af reformen. Erling Bonnesen mener, at det er for tidligt at lægge sig fast på, om de resterende 78 kommuner i landet også skal have nærpoliti.
- Det er da fint, at vi nu prøver med nærpoliti i 20 kommuner. Men vi ved endnu ikke, om det giver de ønskede resultater. Det er et åbent spørgsmål, som vi først skal have undersøgt, siger han.
Klar til mere nærpoliti
Enhedslisten var ikke en del af politireformen i 2007, hvor politiet blev centraliseret, men partiet tilsluttede sig til gengæld politiforliget i 2020.
- Vi synes, at det er en glimrende ide med nærpoliti. Det giver befolkningen en tryghed, og der opstår bedre relationer mellem befolkningen og politiet til gavn for både forebyggelse og opklaring, siger Niels Bjarne Lund, der er Enhedslistens folketingskandidat i Assens-kredsen.
Han er samtidig klar til at udvide ordningen med nærpoliti, så flere kommuner får lokalt politi.
- Vi kan ikke i længden forsvare så forskellig politiindsats i de forskellige kommuner. Men nu har vi startet processen med 20 nærpolitistationer, og så må vi kæmpe for at få flere kommuner med i ordningen i de kommende år, siger Niels Bjarne Lund.
I Assens glæder ejeren af Skænkestuen sig over, at det lokale politi har skabt mere tryghed. Hun tror ikke, at de unge grupperinger blot er rykket andre steder hen i byen.
- Det er ikke min opfattelse, og jeg hører heller ikke om problemer fra andre. Det er som om, det er brudt op, siger Rikke Nielsen.
Nærpolitiet i Assens har dog ikke ført til, at responstiden til udrykninger er blevet kortere, da udrykninger fortsat styres fra beredskabet i Odense.