Balancen er tippet
Og for lige at slå det fast. Berit og Niels Juhler Gredal har fat i noget, når de vælger at renovere den gamle ejendom på den måde, de gør. Det bekræfter arkitekt og projektchef Thomas Waras Brogren fra Realdania.
- Det er bedre at bevare og renovere end at bygge nyt, siger han.
Det har ikke altid været sådan. Først for nylig er balancen tippet mellem at bevare og renovere kontra at rive ned og bygge nyt. Når man laver en livscyklus-analyse, er det i dag både økonomisk og klimamæssigt mere fordelagtigt at renovere gamle huse.
- Vi har i mange år skullet spare på energien, og det er stadig vigtigt, altså når man opvarmer husene. Men vi er blevet opmærksomme på, at vi også belaster klimaet, når vi bygger. Og der kan en livscyklus være et samlet regnestykke, hvor man både kigger på at bygge og at have husene i mange år, herunder at have udgift til opvarmning og vedligehold, siger Thomas Waras Brogren.
Det kan betale sig
Regnskabet har ændret sig, fordi det på den ene side er blevet dyrere og mere klimabelastende at bygge nye huse, mens det på den anden side er blevet billigere og mindre klimabelastende at energirenovere og opvarme de gamle huse med nye grønne teknologier.
- Lige pludselig ser regnestykket helt anderledes ud, hvor vi skal til at passe på, at vi ikke bygger for meget, og vi ikke ombygger for meget, siger Thomas Waras Brogren.
I det gamle hus på Midtfyn glæder Berit og Niels Juhler Gredal sig over, at det, som de egentlig godt vidste i forvejen, fordi de har oplevet det i praksis, nu også er blevet dokumenteret af fageksperter.
- Vi har bygget på en særlig måde i Danmark i mange år. Der er blevet kræset for materialer og detaljer. Jeg synes, der går meget tabt, hvis vi bygger huse, der er masseproducerede, siger Berit Juhler Gredal.