De saver som aldrig før i Korinth
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mange af de fynske savværker har i 2000’erne og 2010’erne måtte lukke, men i Korinth på PA Savværk er man langt fra lukningstruet.
150 år skal et egetræ stå i skoven, før det kan skæres op på et savværk. Derefter skal det tørre yderligere seks til otte måneder.
- For udefrakommende kan jeg godt forstå, at det virker uoverkommeligt, men det er derfor, at savværksindustrien kræver en masse know-how og erfaring, siger Rune Larsen, projektleder på PA Savværk.
På knap ti år har det 133 år gamle savværk næsten fordoblet antallet af medarbejdere fra 26 til 46. For selv i 2018 kan maskiner ikke alt, når det kommer til træ.
Esther på 90 år var med da Korinth Kro fik nyt liv
En rund en-krone og en nøgle skiftede hænder, da den traditionsrige Korinth Kro efter år med forfald igen vil få mulighed for at rumme liv.
Tirsdag fik Foreningen Korinth Kro formelt overrakt nøglerne til det gamle og traditionsrige gæstgiveri fra 1801. Blandt gæsterne var Esther Hansen på 90 år. Hun var husjomfru på Korinth Kro fra 1958 og mere end 20 år frem.
Hun husker, da kroen i sin storhedstid trak prominente gæster til. For eksempel da den navnkundige rejsekonge Simon Spies lagde vejen forbi Sydfyn.
- Han skulle have whisky, husker Esther Hansen.
Men hun husker også tiden fra før hun blev ansat på kroen.
- Danseskolerne, da jeg var barn. Og alle ballerne. Der var jo baller. Da jeg var ung. Og så var der både gymnastikforeningen og boldklubben, mindes Esther Hansen på en lille rundtur i de nedslidte lokaler.
Det var den tidligere ejer Brian Westphal, som viste rundt.
- Drømmen for min kone og jeg var at skabe et badehotel midt i byen, fortæller Brian Westphal.
Men drømmen holdt ikke og i begyndelsen af 2008 måtte de sætte kroen til salg. Det lykkedes ikke at sælge kroen, som har stået tom indtil Foreningen Korinth Kro gik i aktion.
Esther bragte kringlerne
Men midt i halvfemserne var der stadig gang i kroen, mindes Esther Hansen.
- Jeg bagte jo alle kringler og det hele, fortæller Esther Hansen, da hun og Brian Westphal når køkkenet.
Nu skal der gang i kroen
Medlemmerne af Foreningen Korinth Kro har planer om at etablere et såkaldt out door-vandrehjem. Og de er dermed klar til at lade kroen genopstå efter ni års forfald og hærværk.
- Vi glæder os til at give den fuldt skrald nu, og få søgt fonde og sende et stykke papir med og sige, at nu kan I godt sende nogle penge, sagde foreningens formand Finn Kyhn, da han havde afleveret en symbolsk krone og fået nøglen.
Det første, foreningen kaster sig over, er anneksbygningen med 20 sengepladser, som ifølge foreningen snart kan lejes ud.
Kæmpe egestamme, så er udnyttelsen af træet omkring 30 procent. Folk vil jo ikke have skæve gulvbrædder eller Wegner-stole med store knaster i. Så vi må sortere en stor del fra, som vi så bruger andre steder, og det kan mennesker altså bedre end maskiner, fortæller han.
Dybe lokale rødder
I sine 133 år har savværket ligget i Korinth, og det skal det blive ved med, også selvom det er begyndt at give udfordringer, når man som PA Savværk har vokseværk.
- Vi har så meget træ, der skal tørres og ligge under tag, men nu har vi ikke mere plads. Og vi vil gerne bygge, men det er ikke altid ligetil, når man næsten er en del af udkantsdanmark, siger Rune Larsen.
Men han kunne aldrig forestille sig, at Kim Axelsen, der er direktør, vil flytte savværket.
- Vi har en historie med Korinth, og vi har mange lokale medarbejdere. Forudsætningerne i eksempelvis banken vil måske være anderledes, hvis vi lå nær Odense eller tæt på motorvejen, men det kommer aldrig til at ske.
Ros fra branchen
Branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien, Flemming Larsen, er imponeret over den vækst, som det fynske savværk har oplevet det seneste årti.
Unge vil være møbelsnedkere: Virksomhederne vil ikke have dem
Kun få studerende starter på maskinsnedker-uddannelsen. De vil hellere være møbelsnedkere, men arbejdsgiverne vil ikke ansætte dem.
I oktober startede endnu et kuld snedkere i praktik. 175 elever på møbelsnedker-uddannelsen måtte tage til takke med skolepraktik, fordi de ikke kunne få læreplads i en virksomhed.
Helt anderledes ser det ud for søsteruddannelsen som maskinsnedker. Her røg blot 15 elever i skolepraktik.
Ifølge både virksomhederne og Svendborg Erhvervsskole er der ganske enkelt ikke længere brug for samme høje antal møbelsnedkere, fordi håndarbejdet i dag er overtaget af maskiner. Alligevel søger stadig flere ind på møbelsnedker-uddannelsen i stedet for uddannelsen som maskinsnedker.
Derfor forsøger faglærer på Svendborg Erhvervsskole Steen Ole Hansen at skubbe eleverne hen mod den mere teknologiske snedkeruddannelse.
- Vi prøver at guide eleverne over til maskinsnedkeruddannelsen, fordi der simpelthen ikke er så mange praktikpladser til møbelsnedker. Der er flere til maskinsnedker, siger han til TV 2/ Fyn.
Senest efter grundforløbet på skolen skal eleverne have scoret sig en kontrakt på et praktiksted. Hvis ikke de har det, kan de ikke komme videre med uddannelsen og må i værste tilfælde droppe ud.
- Udviklingen har været sådan, at mange møbelfabrikker er stoppet. Så de, der er tilbage, har fået større produktioner og derfor bruger mere teknologi, og de søger altså maskinsnedkere frem for møbelsnedkere, fortæller Steen Ole Hansen.
I praktik på maskinsnedkeri
Piet Cruusberg er én af de møbelsnedkere, der har fået praktik. Dog har han skrevet kontrakt med Albero Møbelfabrik i Ejby, hvor alt laves på maskiner.
- Min drøm var at lære det gamle håndværk. Det er der bare umiddelbart ikke tid til i dag, når vi skal have produceret noget. Så bliver man nødt til at gå maskinvejen, siger Piet Cruusberg.
Så det gjorde han, og han har ikke fortrudt sin underskrift på kontrakten.
- Maskinsnedker og møbelsnedker er efterhånden begyndt at ligne hinanden meget. En møbelsnedker skal også kunne arbejde med maskinerne - og det er egentlig mest det, møbelsnedkerne laver i dag, forklarer Piet Cruusberg.
Dog savner han engang imellem at pleje og pudse træet som en rigtig møbelsnedker. Det er der dog råd for.
- Så må jeg lave lidt derhjemme for at tilfredsstille mine lyster, siger han.
- Det er bestemt over gennemsnittet. Flere af industriens virksomheder har måtte lukke, så det er en rigtig god historie, at PA Savværk vækster og udvikler sig, siger Flemming Larsen til TV 2/Fyn.
Du kan se mere om PA Savværk i business- og debatmagasinet Bissen & Bossen, hvor direktør for PA Savværk Kim Axelsen er gæst sammen med Knud Erik Hansen, ejer af Carl Hansen og Søn.