Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Kun få studerende starter på maskinsnedker-uddannelsen. De vil hellere være møbelsnedkere, men arbejdsgiverne vil ikke ansætte dem.
I oktober startede endnu et kuld snedkere i praktik. 175 elever på møbelsnedker-uddannelsen måtte tage til takke med skolepraktik, fordi de ikke kunne få læreplads i en virksomhed.
Helt anderledes ser det ud for søsteruddannelsen som maskinsnedker. Her røg blot 15 elever i skolepraktik.
Ifølge både virksomhederne og Svendborg Erhvervsskole er der ganske enkelt ikke længere brug for samme høje antal møbelsnedkere, fordi håndarbejdet i dag er overtaget af maskiner. Alligevel søger stadig flere ind på møbelsnedker-uddannelsen i stedet for uddannelsen som maskinsnedker.
Danmarks bedste kosmetiker kan ikke få elevplads
Mathilde Ravnhøj blev lørdag kåret som Danmarks bedste kosmetikerelev. Alligevel risikerer hun at måtte droppe uddannelsen, fordi hun stadig mangler elevplads.
Hun har styr på pensler og produkter, men mangler stadig en elevplads.
Lørdag trådte 20-årige Mathilde Ravnhøj fra Odense op øverst på sejrsskamlen ved DM i Skills 2018 og vandt titlen som Danmarks bedste kosmetikerelev.
Selvom hun er landets bedste, har hun dog endnu ikke fundet en elevplads. Lykkedes det hende ikke, må hun droppe uddannelsen.
Mathilde Ravnhøj er i gang med sin uddannelse på Syddansk Erhvervsskole, hvor hun afsluttede sit grundforløb med et ti-tal. Nu er hun nået til næste skridt, hvor hun have erhvervserfaring i en klinik.
- Jeg har søgt rigtig mange steder, men de fleste siger, at de ikke har brug for en elev lige nu eller ikke tager elever ind længere. Det er enormt svært, siger Mathilde Ravnhøj.
Standses af pratik
Ifølge Mathilde Ravnhøj er hendes situation ikke enestående, og meget tyder på, at eleverne har svært ved at få erhvervserfaring efter grundforløbet.
- På mit hold er der to, der har fået elevplads, og der er to, der har en mulig elevplads. Det er ud af 12 elever, der er bestået, fortæller Mathilde Ravnhøj.
På flere andre erhvervsuddannelser tilbyder skolerne de studerende at komme i skolepraktik, hvis de ikke selv kan finde elevplads. Den mulighed udbydes ikke til kosmetikerne på Syddansk Erhvervsskole.
Hvis eleverne ikke selv finder en elevplads, kan de altså ikke komme videre med uddannelsen.
Der er ingen fra Syddansk Erhvervsskole, der kunnne stille op til et interview søndag, men kommunikationschef Lars Havelund fortæller, at de på skolen har et særligt konsulentkorps, der skal hjælpe eleverne med at finde en elevplads ved at matche dem med godkendte virksomheder.
I sidste ende er det dog elevernes eget ansvar, om de får en elevplads.
Derfor forsøger faglærer på Svendborg Erhvervsskole Steen Ole Hansen at skubbe eleverne hen mod den mere teknologiske snedkeruddannelse.
- Vi prøver at guide eleverne over til maskinsnedkeruddannelsen, fordi der simpelthen ikke er så mange praktikpladser til møbelsnedker. Der er flere til maskinsnedker, siger han til TV 2/ Fyn.
Senest efter grundforløbet på skolen skal eleverne have scoret sig en kontrakt på et praktiksted. Hvis ikke de har det, kan de ikke komme videre med uddannelsen og må i værste tilfælde droppe ud.
Kunder betaler tusindvis af kroner: Efterspørgsel på historisk håndværk
Kunderne vil i stigende grad have ompolstret møbler, men kun få søger ind på uddannelsen.
Der flettes, strækkes og syes i møbelpolstrer Bo Thuelunds værksted i Nr. Lyndelse.
I 19 år har han givet nyt liv til gamle møbler. Han oplever, at flere viser interesse for det gamle håndværk og investerer i brugte møbler i stedet for at købe nyt.
For få år siden gjorde Bo Thuelund selv en investering af de større, da han investerede millioner i nye værkstedslokaler. Virksomheden voksede efterfølgende fra fire til elleve ansatte på bare to år.
- Det er gået så stærkt, at jeg næsten ikke kan følge med, siger han.
En af de nyansatte er svenden Thea Neumann. Hun har fået ansvaret for at restaurere en næsten 100 år gammel sofa.
- Det er et kunstværk på en eller anden måde. Vi bygger kundens drømme op, og det er altid sjovt, siger hun.
Mangler arbejdskraft
Selvom der bliver flettet og polstret på livet løs i Nr. Lyndelse er alt dog ikke lutter idyl i møbelpolstrerbrancen.
Ifølge arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk efterspørger møbelpolstrere i stigende grad kvalificeret arbejdskraft og har svært ved at få det.
- Det er ikke nemt at få en dygtig møbelpolstrer i dag. Det er stort set umuligt. To af de ansatte her kører fra Billund og Aabenraa hver dag, fortæller Bo Thuelund.
Det er kun på Skive College, at man kan blive uddannet møbelpolstrer - og også her er det svært at skaffe elever, så møbelpolstrerne kan få de lærlinge, der er behov for i øjeblikket. Til det kommende semester har kun fire studerende søgt ind.
- Udviklingen har været sådan, at mange møbelfabrikker er stoppet. Så de, der er tilbage, har fået større produktioner og derfor bruger mere teknologi, og de søger altså maskinsnedkere frem for møbelsnedkere, fortæller Steen Ole Hansen.
I praktik på maskinsnedkeri
Piet Cruusberg er én af de møbelsnedkere, der har fået praktik. Dog har han skrevet kontrakt med Albero Møbelfabrik i Ejby, hvor alt laves på maskiner.
- Min drøm var at lære det gamle håndværk. Det er der bare umiddelbart ikke tid til i dag, når vi skal have produceret noget. Så bliver man nødt til at gå maskinvejen, siger Piet Cruusberg.
Så det gjorde han, og han har ikke fortrudt sin underskrift på kontrakten.
- Maskinsnedker og møbelsnedker er efterhånden begyndt at ligne hinanden meget. En møbelsnedker skal også kunne arbejde med maskinerne - og det er egentlig mest det, møbelsnedkerne laver i dag, forklarer Piet Cruusberg.
Dog savner han engang imellem at pleje og pudse træet som en rigtig møbelsnedker. Det er der dog råd for.
- Så må jeg lave lidt derhjemme for at tilfredsstille mine lyster, siger han.