Butiksdød: Tomme butikslokaler truer Rudkøbing
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Over hele landet står stadig flere butikslokaler tomme. I Rudkøbing skal to nye initiativer hjælpe butikslivet.
Siden før finanskrisen er der sket en tredobling i antallet af ledige butikslokaler, og den negative udvikling fortsætter i årets første måneder. Det viser de nyeste tal fra ejendomstorvet.dk.
På Fyn står 6,7 procent erhvervslejemål tomme. Og det er især i de mindre byer, at butiksdøden er størst, men generelt får voksende internethandel og højere lejepriser flere butiksejere til at dreje nøglen om.
Også i Rudkøbing er butikslivet under pres. Byen slås med udfordringer omkring negativ befolkningsudvikling, demografisk skævvridning, manglende arbejdspladser og udpendling.
Blandt andet derfor er handelslivet i Rudkøbing truet af butiksdød og nødlidende handelsgader.
Det har fået byens handelsstandsforening til at tage initiativ til en workshop, der skal være med til at sikre udviklingen af et stærkt butiksliv i den sydfynske købstad.
Guldsmed kæmper mod butiksdød
Flere butiksindehavere skrotter deres fysiske butik, og over hele landet står flere butikslokaler tomme. I Tommerup Stationsby kæmper Den nye guldsmed for at overleve, mens naboerne lukker.
Aldrig før har antallet af ledige butikslokaler været så højt, og den negative udvikling fortsætter. Det viser nyeste tal fra ejendomstorvet.dk. Siden før finanskrisen er der sket en tredobling i forladte lokaler.
I Tommerup Stationsby lukkede en støvsugerbutik efter få måneder.
På hjørnet mellem Tallerupvej og Bannervej ligger byens guldsmed, men også her skal man anstrenge sig for at overleve.
- Det er blevet sværere at overleve ude i de små byer, og vi skal kæmpe lidt mere for det, for folk er meget tiltrukket af at køre til storcentre eller storbyer, siger indehaver af Den nye guldsmed og medlem af Tommerups handelstandsforening, Joan Stokholm.
Webshops stjæler kunder
Det er særligt i landets små byer, at butiksdøden er størst. De forladte lokaler skyldes blandt andet den voksende internethandel, men det får ikke Joan Stokholm til at åbne en webshop.
- Vi vil hellere se kunderne i øjnene og give dem en god service, siger hun.
Alligevel forventer hun, at Den nye guldsmed fortsat ligger på hjørnet i Tommerup Stationsby om fem år.
- Jeg tror på, jeg stadig er her, men man kan jo aldrig vide.
- Kunderne må egentlig gerne prøve at starte med at køre ind til os og se, om vi kan hjælpe. Hvis ikke vi kan, har vi da fået chancen, siger Joan Stokholm.
Den nye guldsmed har eksisteret i 22 år og har i dag to fuldtidsansatte.
- Det er et initiativ, der er taget af Peder Egmose, som er projektleder for hele det her projekt, vi skal i gang med. Workshoppen skal hjælpe os med at finde ud af, hvad der er vores stærke og svage sider, hvad er vores muligheder, og hvordan kommer vi styrket ud af situationen, som den er, siger Tom Rene, der er formand for handelsstandsforeningen i Rudkøbing.
Internethandel
Selv har Tom Rene, der driver en tøjbutik i byen, åbnet for muligheden for at købe tøj i butikken via nettet. Men det ser han blot som én af de muligheder, byens erhvervsdrivende har.
- Det er ikke nok. Ét er internethandlen, det er et godt vindue for min butik, og jeg kan også bidrage med at få noget salg udenøs, men det er vigtigt, at vi bevarer detailhandlen og skaber noget styrke, siger Tom Rene.
Lokalbrugs lukker efter 122 år
Siden august 1896 har der været en lokalbrugs i Nørreby ved Bogense, men snart er det slut. Det vil ramme lokalsamfundet hårdt, frygter flere stamkunder.
Efter 122 år med en brugs i Nørreby er det meget tæt på at være slut. Fredag meddelte bestyrelsen bag Lokalbrugsen Nørreby nemlig, at den havde besluttet at indsende en konkursbegæring.
Konkursbegæringen sker efter, at Coop den 18. februar sendte et brev til bestyrelsen, hvori man opfordrede bestyrelsen til at lukke butikken på grund af dårlig økonomi. I januar i år var underskuddet på 30.000 kroner, mens underskuddet for hele 2018 lød på 240.000 kroner.
Det er en beslutning som gør ondt på Vibeke Pedersen. De sidste år har hun været formand for foreningen Lokalbrugsen Nørreby, og hun har længe kæmpet for at redde butikken, så det er hårdt slag, siger hun.
- Det har jeg det rigtig dårligt med. Det er jo ikke bare en indkøbsmulighed. Den her lille brugs er et socialt samlingssted. Rigtig mange kommer og får en sludder, for det er personligt her. Der bliver jo sagt hej med navns nævnelse, når man som kunde kommer her i butikken. Det finder man ikke ret mange andre steder.
Usikker fremtid for lokalområdet
Flere af de kunder, som TV 2/Fyn har talt med, er bekymrede for lokalsamfundets fremtid, når brugsen lukker.
Én af dem er Jacob-Steen Madsen, som flyttede til området for 15 år siden. Han handler i brugsen tre til fire gange om ugen.
- Jeg tænker, det er rigtig, rigtig ærgerligt. Det er surt, for det betyder en del for vores lokalområde, at man støder ind i folk og hører, hvad der sker. Omvendt er det også en konsekvens af, at det er dyrere at handle her end så mange andre steder, men det skal man jo vælge til som samfund, og det har vi åbenbart ikke gjort nok. Desværre, siger han.
Nu frygter Jacob-Steen Madsen, at det vil blive sværere at få tilflyttere til, når der ikke længere indkøbsmuligheder i lokalområdet.
- Alt andet end lige må vi jo forvente, at der desværre er nogle huspriser, der falder. Det kan være sværere at få nye mennesker til. Da vi flyttede hertil for 15 år siden, så kiggede vi efter, om der var handelsmuligheder i nærheden. Der er der så ikke længere, og sådan er det jo så, siger han.
Konkurrence udefra
Henning Pedersen er født og opvokset i Nørreby, og ligesom Jacob-Steen Madsen har han altid handlet i lokalbrugsen - men måske ikke helt nok.
- Jeg har ikke handlet alle mine varer her, for jeg arbejder selv i Søndersø, hvor der både er Aldi, Rema 1000 og Netto, så hvis jeg skal være ærlig, så har jeg jo ikke lagt hele min handel her. Men sjovt nok så lagde jeg mine boner sammen i går, og jeg har faktisk handlet for 1.000 kroner her i sidste måned, men et eller andet sted så er det jo ikke nok, siger en ærlig Henning Pedersen og fortsætter:
- Jeg møder mine venner og kammerater her i brugsen og får en sludder for en sladder. Det kommer jeg da til at savne, men heldigvis har vi da stadig vores lokale klub, KGI, hvor jeg også har rendt nede i 50 år.
Borgermøde er sidste chance
Der er dog stadig et spinkelt håb for at redde brugsen i Nørreby, selvom det er meget lille. Lørdag har brugsforeningen nemlig indkaldt til borgermøde for at drøfte brugsens fremtid. Eneste punkt på dagsorden er at få tilkendegivelser fra medlemmer, der ønsker at tage kampen om bevarelse af butikken op.
Det er dog udelukket at drive butikken videre i Coop-regi, og derfor skal der findes en eventuel ny leverandør. Det vil kræve en total omlægning af butikken, og det har den nuværende bestyrelse ikke overskud til at påtage sig.
Alligevel håber Vibeke Pedersen at andre i lokalområdet har modet og ideerne til at løfte opgaven.
- Altså jeg håber da på, at der måske er nogen, der har lyst til at prøve et eller andet. Vi har jo nogle ældre herude, som ikke er mobile. Det ville være lidt ærgerligt, hvis de ikke kan få handlet ind. Det bliver i hvert fald meget besværligt for dem. Så lad os se, om der dukker nogle gode ideer op, siger hun.
Bestyrelsen indsender konkursbegæringen mandag den 4. marts.
Han har en forventning om, at de erhvervsdrivende, der deltager i workshoppen, vil fortælle ærligt om deres problemer i hverdagen.
- Jeg håber, at medlemmerne får åbnet op for posen. Hvad er det, de går og tænker til dagligt, hvad er deres udfordringer og bekymringer. Og så skal vi have samlet det i nogle bokse, og så skal det udmønte sig i en drejebog, så vi ligesom ved, hvad Rudkøbing skal i fremtiden, siger Tom Rene.
Sideløbende med projektet ”Et stærkt butiksliv” i Rudkøbing, som er handelsstandsforeningens eget projekt, er Langeland en af de fire fynske kommuner, der deltager i det EU-støttede ”Projekt Styrket Erhverv i Gadeplan”, der handler om at skabe vækst i erhvervslivet i gadeplan over hele Sydfyn.