Lokalbrugs lukker efter 122 år
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Siden august 1896 har der været en lokalbrugs i Nørreby ved Bogense, men snart er det slut. Det vil ramme lokalsamfundet hårdt, frygter flere stamkunder.
Efter 122 år med en brugs i Nørreby er det meget tæt på at være slut. Fredag meddelte bestyrelsen bag Lokalbrugsen Nørreby nemlig, at den havde besluttet at indsende en konkursbegæring.
Konkursbegæringen sker efter, at Coop den 18. februar sendte et brev til bestyrelsen, hvori man opfordrede bestyrelsen til at lukke butikken på grund af dårlig økonomi. I januar i år var underskuddet på 30.000 kroner, mens underskuddet for hele 2018 lød på 240.000 kroner.
Domino's Pizza lukker i Odense og resten af Danmark
Hvis odenseanerne fremover bliver pizzasultne, så er det ikke længere muligt at bestille hos Domino's Pizza. Lørdag er virksomheden gået konkurs i Danmark.
Sultne pizzakunder bliver skuffede lørdag, hvis de forsøger at stille sulten fra kæden Domino's Pizza.
Når man ringer til selskabets restauranter, bliver man mødt af en indtalt telefonsvarer, der oplyser, at selskabet er gået konkurs i Danmark.
Beskeden er den samme i flere af restauranterne. Pizzakædens hjemmeside i Danmark er ligeledes nede.
Flere historier om dårlig hygiejne
Domino's Pizza stammer fra USA, og det er kun den danske del af kæden, der er lukket.
I efteråret sidste år blev der i blandt andet B.T. trykt en række historier om dårlig hygiejne i flere af restauranterne i Domino's-kæden.
Herefter forsøgte flere af dem at skifte cvr-nummer, hvilket formelt set er et ejerskifte. Det giver samtidig de formelt nye ejere en mulighed for at vælge frit, om de vil vise de gamle smileyrapporter til kunderne.
Det er en beslutning som gør ondt på Vibeke Pedersen. De sidste år har hun været formand for foreningen Lokalbrugsen Nørreby, og hun har længe kæmpet for at redde butikken, så det er hårdt slag, siger hun.
- Det har jeg det rigtig dårligt med. Det er jo ikke bare en indkøbsmulighed. Den her lille brugs er et socialt samlingssted. Rigtig mange kommer og får en sludder, for det er personligt her. Der bliver jo sagt hej med navns nævnelse, når man som kunde kommer her i butikken. Det finder man ikke ret mange andre steder.
Usikker fremtid for lokalområdet
Flere af de kunder, som TV 2/Fyn har talt med, er bekymrede for lokalsamfundets fremtid, når brugsen lukker.
Én af dem er Jacob-Steen Madsen, som flyttede til området for 15 år siden. Han handler i brugsen tre til fire gange om ugen.
- Jeg tænker, det er rigtig, rigtig ærgerligt. Det er surt, for det betyder en del for vores lokalområde, at man støder ind i folk og hører, hvad der sker. Omvendt er det også en konsekvens af, at det er dyrere at handle her end så mange andre steder, men det skal man jo vælge til som samfund, og det har vi åbenbart ikke gjort nok. Desværre, siger han.
Mette Frederiksen varmer op til valgkamp: Besøger ældre i Assens Kommune
Sagen om rengøringshjælp i Assens Kommune har skabt stor debat. Fredag var Socialdemokratiets formand på besøg hos én af de berørte borgere.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, havde følge af fire kameraer og to journalister, da hun fredag formiddag var på besøg hos 90-årige Birthe Rasmussen i Vissenbjerg.
Birthe Rasmussen er én af de ældre borgere, som er blevet ramt af besparelser i Assens Kommune. Hun fik i første omgang at vide, at hendes rengøringshjælp blev sat ned fra hver tredje uge til hver femte uge, og at hun ikke længere ville få vasket sit gulv.
Ikke acceptabelt
Onsdag besluttede byrådet i Assens Kommune så, at der igen skal gøres rent hver tredje uge - i hvert fald i resten af 2019.
Men selvom beslutningen altså allerede er omgjort, så er det ikke acceptabelt at tilbyde rengøring til de ældre borgere hver femte uge. Det mener Mette Frederiksen, som i den kommende valgkamp skal forsøge at tage statsministerposten fra Venstres Lars Løkke Rasmussen.
- Det, vi hører her, det er ikke, som det skal være. Det er det ikke. Det er ikke, fordi jeg vil påstå, at alt bliver godt, hvis vi får en ny regering, men vi kunne jo begynde med at lade være med at bruge penge på skattelettelser, og så stille og roligt begynde at gøre tingene bedre her, siger Mette Frederiksen under kaffebesøget hos Birthe Rasmussen.
Kraftigt fald i antallet af hjemmehjælpstimer
Da Assens Kommune i første omgang besluttede at ændre rengøringshjælpen fra hver tredje til hver femte uge, blev kommunen fra flere sider udsat for kritik. Blandt andet af landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), som indirekte kritiserede Assens Kommune under en spørgetime i Folketinget.
- Jeg bliver forarget, når jeg på tv kan se ældre mennesker, der ikke kan få gjort rent andet end med fem ugers mellemrum, sagde Lars Løkke Rasmussen i tirsdags.
Men det er en generel udvikling, at der er blevet færre hjemmehjælpstimer. Det viser nye tal, som FOA har lavet på baggrund af et udtræk fra Danmarks Statistik.
Ifølge opgørelsen er antallet af hjemmehjælpstimer faldet med knap en million timer fra 2008 til 2017 på Fyn - og 6,5 millioner timer på landsplan. Fra 2011 til 2015, altså omtrent halvdelen af perioden, var det med en socialdemokratisk statsminister i spidsen for regeringen.
Men forudsætningerne for den daværende regering med Helle Thorning-Schmidt som statsminister kan ikke sammenlignes med forudsætningerne for nutidens blå regering, mener Mette Frederiksen.
- Alle på Christiansborg har jo et ansvar, når man lægger tilstrækkelig mange år sammen. Jeg synes, at der er en ret afgørende forskel på vores regeringsperiode, og så den der er nu. Nemlig at vi stod midt i en økonomisk krise, hvor der ikke var ret mange penge at gøre godt med. Det er jo en omvendt situation nu, siger Mette Frederiksen.
Valgkampen er i gang
Det er dog svært at tolke Mette Frederiksens besøg i Vissenbjerg som andet end, at valgkampen efterhånden er sparket i gang.
Det vurderer TV 2/Fyns politiske kommentator Jesper Buch.
- Det her er måden, som socialdemokraterne vil vinde valget på. Det gælder om at vise Mette Frederiksen så mange steder som muligt rundt omkring i landet - i blandt almindelige mennesker.
- Mette Frederiksen har, siden hun blev formand for Socialdemokratiet, været rundt i hele landet. Hun har besøgt 350 byer i sin røde valgkampsbus. Det er den kontekst, som det her også skal læses i, siger Jesper Buch.
Der skal afholdes valg til Folketinget senest den 17. juni i år.
Nu frygter Jacob-Steen Madsen, at det vil blive sværere at få tilflyttere til, når der ikke længere indkøbsmuligheder i lokalområdet.
- Alt andet end lige må vi jo forvente, at der desværre er nogle huspriser, der falder. Det kan være sværere at få nye mennesker til. Da vi flyttede hertil for 15 år siden, så kiggede vi efter, om der var handelsmuligheder i nærheden. Der er der så ikke længere, og sådan er det jo så, siger han.
Konkurrence udefra
Henning Pedersen er født og opvokset i Nørreby, og ligesom Jacob-Steen Madsen har han altid handlet i lokalbrugsen - men måske ikke helt nok.
- Jeg har ikke handlet alle mine varer her, for jeg arbejder selv i Søndersø, hvor der både er Aldi, Rema 1000 og Netto, så hvis jeg skal være ærlig, så har jeg jo ikke lagt hele min handel her. Men sjovt nok så lagde jeg mine boner sammen i går, og jeg har faktisk handlet for 1.000 kroner her i sidste måned, men et eller andet sted så er det jo ikke nok, siger en ærlig Henning Pedersen og fortsætter:
- Jeg møder mine venner og kammerater her i brugsen og får en sludder for en sladder. Det kommer jeg da til at savne, men heldigvis har vi da stadig vores lokale klub, KGI, hvor jeg også har rendt nede i 50 år.
Borgermøde er sidste chance
Der er dog stadig et spinkelt håb for at redde brugsen i Nørreby, selvom det er meget lille. Lørdag har brugsforeningen nemlig indkaldt til borgermøde for at drøfte brugsens fremtid. Eneste punkt på dagsorden er at få tilkendegivelser fra medlemmer, der ønsker at tage kampen om bevarelse af butikken op.
Det er dog udelukket at drive butikken videre i Coop-regi, og derfor skal der findes en eventuel ny leverandør. Det vil kræve en total omlægning af butikken, og det har den nuværende bestyrelse ikke overskud til at påtage sig.
Spareforslag droppet: Rikke og kollegerne beholder betalt frokostpause
Ansatte i Odense Kommune får nu alligevel lov til at beholde deres betalte frokostpause. Den halve time var en del af et kommunalt sparekatalog, men er blevet droppet.
Når pædagog Rikke Kragelund spiser sin frokost med kollegaerne i Børnehuset Stærekassen, får hun løn i frokostpausen. Men politikere i Odense Kommune foreslog i forrige uge at fratage medarbejdere i kommunen den betalte frokostpause for at spare penge.
Odense Kommune skal finde besparelser på mere end 200 millioner kroner årligt for at sikre velfærden for det stigende antal børn og ældre i kommunen. I forrige uge blev det, efter et økonomiudvalgsmøde, foreslået at finde en del af de besparelser ved at fjerne den betalte frokostpause for kommunens ansatte. Men nu er det spareforslag taget af bordet igen.
De kommunalt ansatte kan derfor fortsat få løn, mens de holder frokostpause. Og det er vigtigt, fortæller Rikke Kragelund.
- Det er vigtigt, fordi det skaber en sikkerhed for både personale og børn. Hvis vi selv skulle betale vores pause, så var vi jo sådan set frit stillet til at forlade matriklen. Og det er vi jo ikke nu. Nu er vi jo til rådighed, hvis der skulle ske noget med børnene. Så kan vi gå fra vores pause.
Fællestillidsrepræsentant: Skal holde tingene adskilt
Det er ikke blot i Børnehuset Stærekassen, der kan være behov for at udføre opgaver i frokostpausen. Vigtigheden af den betalte frokostpause gælder for samtlige ansatte i kommunen, forklarer Betina Andersen, der er fællestillidsrepræsentant for ansatte i Odense Kommune.
- Det er vigtigt, fordi der er nogle opgaver, der skal løses. Vi kan ikke bare gå en halv time midt på dagen og så sige "nå, men vi ses om en halv time". For der er opgaver, der kommer og går, og vi kan ikke vide, hvornår de kommer.
Betina Andersen mener, at politikerne skal holde tingene adskilt.
- Den betalte frokostpause, det er en del af partssamarbejdet. Politikerne må kigge på de vilkår og rammer, der nu engang er i Odense Kommune, når de skal lave de her omprioriteringer, siger hun.
Uvist hvor der skal spares
Dermed går kommunens frokostordninger fri, men det er endnu ikke besluttet, hvor pengene så skal spares henne.
Det siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
- Det har vi ikke sat område på endnu. Det er en ret stor øvelse, der skal til, for at vi kan sikre velfærden, når der kommer flere børn og ældre. Vi vil godt forberedes ordentligt. Det har vi bedt den kommunale forvaltning om at forberede - både økonomiudvalg og byråd - så vi kan få nogle gode drøftelser, og vi kan få taget den rette beslutning
Alligevel håber Vibeke Pedersen at andre i lokalområdet har modet og ideerne til at løfte opgaven.
- Altså jeg håber da på, at der måske er nogen, der har lyst til at prøve et eller andet. Vi har jo nogle ældre herude, som ikke er mobile. Det ville være lidt ærgerligt, hvis de ikke kan få handlet ind. Det bliver i hvert fald meget besværligt for dem. Så lad os se, om der dukker nogle gode ideer op, siger hun.
Bestyrelsen indsender konkursbegæringen mandag den 4. marts.