Spareforslag droppet: Rikke og kollegerne beholder betalt frokostpause
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ansatte i Odense Kommune får nu alligevel lov til at beholde deres betalte frokostpause. Den halve time var en del af et kommunalt sparekatalog, men er blevet droppet.
Når pædagog Rikke Kragelund spiser sin frokost med kollegaerne i Børnehuset Stærekassen, får hun løn i frokostpausen. Men politikere i Odense Kommune foreslog i forrige uge at fratage medarbejdere i kommunen den betalte frokostpause for at spare penge.
Odense Kommune skal finde besparelser på mere end 200 millioner kroner årligt for at sikre velfærden for det stigende antal børn og ældre i kommunen. I forrige uge blev det, efter et økonomiudvalgsmøde, foreslået at finde en del af de besparelser ved at fjerne den betalte frokostpause for kommunens ansatte. Men nu er det spareforslag taget af bordet igen.
Mindst 100 afskedigelser på vej i Odense Kommune
Borgmester Peter Rahbæk Juel foreslår at flytte penge fra administrationen til velfærd. Mindst 100 kommunale medarbejdere risikerer at miste jobbet.
I 2028 vil Odense Kommune mangle en halv milliard kroner til blandt andet social- og sundhedshjælpere og pædagoger, viser prognoser fra kommunen.
Derfor foreslår Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), at kommunen skærer ti procent på den samlede kommunale administration for at skaffe flere penge til velfærd.
Det vil skaffe 60 millioner kroner i kommunekassen, men samtidig betyde et farvel til mindst 100 ansatte i kommunen.
- Jeg vil ikke sætte konkrete navne på stillinger på nuværende tidspunkt. Nu sender jeg et klart signal om, at jeg gerne vil flytte penge fra administrationen til velfærdsområdet, siger Peter Rahbæk Juel til TV 2/Fyn.
Disse ansatte er fredet
Årsagen er blandt andet, at der kommer flere børn og flere ældre i fremtiden.
Er det socialrådgivere, sekretærer eller kontorchefer, der mister arbejdet?
- I udgangspunktet er alle de administrative områder i spil. Især to kategorier bringer vi ikke i spil. Vi har investeret rigtig meget i at få ledige i job. Nogle af dem, der er ansat til at gøre det, er ansat administrativt. Det vil være uklogt at spare på dem, svarer Peter Rahbæk Juel.
- Så har vi også ansat en del tæt på borgerne i den nære velfærd, for eksempel omkring udsatte børn eller ældre. Dem giver det heller ikke mening at tage, fortsætter borgmesteren.
Borgmesteren vil derudover nedsætte en gruppe eksperter, som skal finde flere penge, som kan flyttes til velfærd.
Det vides ikke, hvornår afskedigelserne vil ramme Odense Kommune, men politikerne vil drøfte sagen yderligere i løbet af foråret.
De kommunalt ansatte kan derfor fortsat få løn, mens de holder frokostpause. Og det er vigtigt, fortæller Rikke Kragelund.
- Det er vigtigt, fordi det skaber en sikkerhed for både personale og børn. Hvis vi selv skulle betale vores pause, så var vi jo sådan set frit stillet til at forlade matriklen. Og det er vi jo ikke nu. Nu er vi jo til rådighed, hvis der skulle ske noget med børnene. Så kan vi gå fra vores pause.
Odense skal spare 200 millioner:
- Det er en rigtig voldsom opgave
De ledende politikere i Odense tog onsdag de indledende øvelser til en sparekur, som kommer til at gøre ondt.
De fire rådmænd og borgmesteren var onsdag samlet til møde i økonomiudvalget i Odense.
Her blev de enige om, at der fremadrettet skal findes besparelser på mere end 200 millioner kroner årligt for at sikre velfærden for det stigende antal børn og ældre, som frem mod 2028 vil betyde ekstra udgifter på op mod en halv milliard kroner.
Dermed var der opbakning til det forslag, som borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kom med kort før vinterferien om at beskære administrationen og nedsætte en task force, som skal komme med forslag til effektiviseringer.
- Vi vil finde 200 millioner kroner til den nære velfærd i 2020. Det er penge, som vi flytter fra andre af kommunens områder og direkte til den nære velfærd - altså vuggestuer, børnehaver, skoler, plejecentre og hjemmeplejen. Ud af de 200 millioner kroner skal 60 millioner findes ved at afskedige cirka 100 administrative medarbejdere, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), til TV 2/Fyn.
De resterende 140 millioner kroner skal findes på den øvrige drift i kommunen.
Farvel til 100 medarbejdere
De 60 millioner i administrationen kommer til at betyde, at Odense Kommune skal sige farvel til 100 medarbejdere.
Det kommer til at gå hårdest ud over borgmesterforvaltningen, som skal spare 20 millioner kroner. By- og kulturforvaltningen skal spare 16 millioner kroner, mens de tre sidste forvaltninger hver skal spare otte millioner kroner.
- Det er en rigtig voldsom opgave, vi står overfor. Men realismen har indfundet sig, og så må vi løse det fra en ende af. Det kommer uden tvivl til at gøre ondt, og derfor var vi også enige om, at der nu skal optages forhandlinger med medarbejdergrupperne, hvorvidt de vil bidrage ved at opgive deres betalte frokostpause. Der var i hvert fald opbakning til at få det undersøgt, siger Jane Jegind (V).
Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel er det endnu for tidligt at sige noget om, hvordan fyringsrunden kommer til at forløbe.
- Nu får direktørerne i alle forvaltninger en opgave i at undersøge, hvor og hvordan det skal foregå. Så får vi politikere et oplæg, og i sidste ende træffer vi en endelig beslutning, når vi lægger 2020-budgettet til efteråret, siger den socialdemokratiske borgmester.
Task force skal hjælpe
Der er endnu ikke sat navn på medlemmerne af den task force, som skal nedsættes. Men det står fast, at den skal bestå af en række eksterne eksperter, som skal være med til at kvalificere og give nye perspektiver på de udfordringer, som kommunen står overfor.
- Den skal prøve og se på, hvordan vi kan retænke for eksempel nogle af vores velfærdsydelser og komme med realistiske og visonære forslag, vi kan bruge i det videre forløb, siger Jane Jegind.
Peter Rahbæk Juel peger blandt andet på, at task forcen skal hjælpe med at udpege både de mulige og de nødvendige løsninger.
- Vi nedsætter en velfærds-task force, som i løbet af foråret skal undersøge, hvor stor udfordring Odense står over for, og hvilke løsninger der er nødvendige. Task forcen afrapporterer til byrådet før sommerferien, så arbejdet bliver en del af 2020-budgettet, som falder på plads til efteråret, siger Peter Rahbæk Juel.
Fællestillidsrepræsentant: Skal holde tingene adskilt
Det er ikke blot i Børnehuset Stærekassen, der kan være behov for at udføre opgaver i frokostpausen. Vigtigheden af den betalte frokostpause gælder for samtlige ansatte i kommunen, forklarer Betina Andersen, der er fællestillidsrepræsentant for ansatte i Odense Kommune.
- Det er vigtigt, fordi der er nogle opgaver, der skal løses. Vi kan ikke bare gå en halv time midt på dagen og så sige "nå, men vi ses om en halv time". For der er opgaver, der kommer og går, og vi kan ikke vide, hvornår de kommer.
Betina Andersen mener, at politikerne skal holde tingene adskilt.
- Den betalte frokostpause, det er en del af partssamarbejdet. Politikerne må kigge på de vilkår og rammer, der nu engang er i Odense Kommune, når de skal lave de her omprioriteringer, siger hun.
Uvist hvor der skal spares
Dermed går kommunens frokostordninger fri, men det er endnu ikke besluttet, hvor pengene så skal spares henne.
Det siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
- Det har vi ikke sat område på endnu. Det er en ret stor øvelse, der skal til, for at vi kan sikre velfærden, når der kommer flere børn og ældre. Vi vil godt forberedes ordentligt. Det har vi bedt den kommunale forvaltning om at forberede - både økonomiudvalg og byråd - så vi kan få nogle gode drøftelser, og vi kan få taget den rette beslutning