Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere fynske virksomheder lider under myndighedernes opfordringer til at aflyse eller udskyde arrangementer med flere end 1.000 deltagere. Regeringen er klar med hjælp.
Tusindvis af jagt- og outdoor-entusiaster skulle i den kommende weekend have været samlet i Odense Congress Center (OCC), men arrangørerne må ændre på planerne.
Det sker efter, regeringen fredag opfordrede til resten af marts ikke at samle flere end 1.000 mennesker samme sted.
Staten bremser byggeplaner:
- Vi ved godt det er et støjplaget område
Opførelsen af 120 boliger tæt ved motorvejen i Dyrup er sat på pause efter Vejdirektoratet har nedlagt veto på grund af støj.
Den statslige vejmyndighed Vejdirektoratet har stukket en kæp i hjulet for en lokalplan med nye 120 boliger.
Med en indsigelse mod et byggeri af 120 boliger i Dyrup klos op ad motorvejen skal kommunens byplanlæggere finde en ny måde at få planen til at gå op i en højere enhed.
- Det handler om, at det simpelthen er for støjbelastede boliger, siger byplanchef i By- og Kulturforvaltningen, Jeanette W. Olsen, til TV 2/Fyn, og forklarer:
- Vejdirektoratet har som statslig vejmyndighed nogle interesser i at sikre, at der ikke skal laves nye støjværn.
- Vi ved godt, det er et støjplaget område, så det er relevant, at de stiller spørgsmålet og det er det, vi nu er ved at undersøge, hvordan vi får det hele til at gå op i en højere enhed.
Ejeren af grunden har de seneste dage været i gang med at nedrive de eksisterende, men tomme erhvervsbygninger, der tidligere har huset Dæhnfeldt Frøproducent A/S.
- Det, vi gør nu er, at vi sammen med ejeren af jorden finder ud af, om det kan lade sig gøre ved at lave nogle beregninger på, hvordan man kan lægge husene.
- Vi ved i øjeblikket ikke, hvordan det ender, men vi arbejder positivt, og vi kender godt udfordringerne, siger Jeanette W. Olsen og konstaterer, at lokalplanen ikke kan vedtages før støjproblemerne er løst.
En del af Vollsmose-planen
By- og Kulturforvaltningen har tidligere peget på, at de 120 boliger i Dyrup - hvis de bliver til noget - kan huse nogle af de familier, der skal genhuses, når der i Vollsmose som forventet bliver solgt eller revet 1.000 boliger ned.
Men Jeanette W. Olsen afviser, at der er planer om, at borgere fra Vollsmose skal flyttes til Dyrup.
- Der er ikke nogen aktuelle planer om, at nogen borgere fra Vollsmose skal flytte til Dyrup. Overhovedet ikke. Jeg ved, der er nogen, der har stillet det spørgsmål på et tidspunkt, men det er ikke aktuelt, og vi kan heller ikke gå ind og vurdere, hvor nogen skal bo, siger Jeanette W. Olsen.
By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) var i sommers ellers ikke afvisende overfor Dyrup, som en del af Vollsmose-planen, der siger, at de boliger, som rives ned, skal erstattes én til én.
- Det er det første af mange områder, forvaltningen vil komme og drøfte med os, sagde Jane Jegind den 2. juni til Fyens Stiftstidende.
Frygtede ghetto-lignende boligområde
Kort før jul var borgere i Dyrup samlet til borgermøde om lokalplansforslaget.
Her var frygten blandt andet, at de nye boliger med tiden kunne udvikle sig i en negativ retning.
Der blev blandt andet stillet spørgsmålstegn ved, om der overhovedet var nogen som ville bo så tæt op ad motorvejen, og om området ville kunne udvikle sig til et nyt ghettoområde.
På den anden side af motorvejen ligger Heliosvænget overfor Dyrup. Det var tidligere på listen over ghettoer og nu frygter beboerne, at det nye område kommer til at minde for meget om en ny ghetto.
- Vi vil gerne have det samme antal almennyttige boliger her i området, som der er generelt i Odense. Jeg har ikke lyst til, at det skal blive et nyt mini-Vollsmose, sagde Lars Rosholm.
Odense Sport & Event, som står bag messen Jagt & Outdoor 2020 i OCC, har valgt at udskyde arrangementet til den 21. til 23. august.
Men situationen bekymrer direktør for Odense Sport & Event, Enrico Augustinus.
- Det er noget af en mavepuster. Vi har fem forretningsben, og alle fem inden for hotel, fodbold, koncerter og så videre er påvirket af det her, så jeg kan næsten ikke forestille mig en dårligere melding, end den jeg fik fredag middag, siger Enrico Augustinus.
Odense Sport & Event forventede at få besøg af næsten 17.000 gæster, og den nødvendige flytning af arrangementet kommer til at gøre ondt økonomisk.
- For vores vedkommende på den samlede aktivitet, der er det nok over en million det kommer til at koste at aflyse arrangementet, fortæller direktøren.
Frygter for lange udsigter
Selvom myndighedernes opfordring i første omgang kun gælder marts ud, så er der bekymring at spore hos direktøren.
- Hvis det bare er marts, så er det én ting, men hvis det pludseligt bliver forlænget til april og maj, så har vi en helt anden situation. Så løber vi tør for dage at give af, fortæller direktøren, og tilføjer:
- I sig selv er det jo alvorligt, at vi får annulleret alle større arrangementer i marts måned. Det har allerede fået en betydning for regnskabet i 2020, fordi det ikke er alt, vi kan flytte til efteråret.
Politiet til vanvidsbilister: - Vi snupper dit kørekort hurtigt
Fyns Politi ændrer nu procedurer, og vil rykke hurtigt ud for at hente bilejerens kørekort, når vanvidsbilister blitzes af fotovogne.
Efter to friske sager, hvor bilister er blitzet af politiets fotovogn (ATK-vogn, red.) i det nordøstlige Odense advarer Fyns Politi nu mod, at bilister tror de slipper, når de ikke fysisk bliver stoppet.
I de to tilfælde blev der kørt over dobbelt så hurtigt, som tilladt. Det er en overskridelse på mere end 100 procent, og bilisterne kaldes derfor for "vanvidsbilister".
Begge bilister fik administrativt inddraget førerretten indtil der foreligger en endelig dom. Bødetaksten i begge sager er 6.000 kroner plus 500 kroner til offerfonden.
Den ene bilist var fra et transportfirma og blev målt til minimum 102 km/t, mens den anden var en personbil, der blev målt til minimum 111 km/t.
Sidstnævnte bil blev kørt af en ung mand, der havde lånt sin fars bil.
Leder af operativ færdsel i Fyns Politi Preben Ingemansen forklarer, at der fremover vil være kort proces fra fotovognen har blitzet til politiet henter kørekortet.
- Vi har nu indrettet vores procedure sådan, at vi også tager kørekortet fra de bilister som vores ATK-kolleger blitzer, forklarer leder af operativ færdsel i Fyns Politi, Preben Ingemansen i en pressemddelelse.
Han uddyber proceduren og fortæller, at det i praksis sker det ved, at Fyns Politi så hurtigt som muligt kører ud til ejeren af bilen, får identificeret føreren og inddrager kørekortet på stedet.
Udover de to vanvidsbilister blitzede fotovognen, der den 4. marts var placeret ved Åsumvej 573, øst for krydset Åsumvej/Vollsmose Allé, ikke færre end 200 bilister - omkring de 30 af dem kan se frem til et klip i kørekortet.
Direktøren er ikke et øjeblik i tvivl om, hvad der havde været bedst for dem, i forhold til afholdelse af arrangementer.
- Et klokkeklart forbud havde været at foretrække. Så havde der været klarere retningslinjer omkring det.
Også hos basketballklubben Svendborg Rabbits giver situationen panderynker.
- Når der er kommet en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen og DIF (Danmarks Idrætsforbund, red.), på at det er maks 1.000, så retter vi os selvfølgeligt efter det, siger direktør Troels Mortensen og tilføjer:
- Vi gør alt, hvad vi kan med ekstra sprit-dispensere og i kampprogrammet fortælle, hvad man skal gøre. Og vi lukker kun det antal ind der må være. Så jeg synes, vi tager vores samfundsansvar.
For Svendborg Rabbits betyder det konkret, at de bare sørger for at holde sig under 1.000 personer, når klubben afholder arrangementer.
- Det ville være en kæmpe streg i regningen for os, hvis vi ikke kunne afholde arrangementer. Vi skulle nok klare os, men vi ville komme til at mangle nogle penge.
- Hvis vi når til et tidspunkt, hvor der slet ikke må være nogle deltagere, så vil det koste os økonomisk.
- Vi er gode til at drive basketball og spille på en bane. Jeg er ikke lægefagligt uddannet, jeg er markedsføringsøkonom, så det lader jeg nogle andre om. Jeg forstår godt nogle andre, der har svært ved at se, om det er et påbud eller en anbefaling, siger Troels Mortensen.
Regeringen er klar med hjælp
Både Enrico Augustinus og Troels Mortensen kan formentlig se frem til at få hjælp.
Ved et såkaldt doorstep i Statsministeriet mandag, sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil give økonomisk hjælp til dem, der bliver ramt af, at dele af landet lukker ned, eller at begivenheder bliver aflyst på grund af coronavirus.
- Der er nogle, der kommer i klemme økonomisk, så vi arbejder videre på en model, hvor nogen kan kompenseres.
Statsministeren håber på bred politisk opbakning, og at Folketinget vil reagere hurtigt i denne situation.
- Det kommer til at sætte sig hurtigere i dansk økonomi, end mange havde forventet, siger statsministeren.
Udmeldingen kom efter Mette Frederiksen og flere af hendes ministre samt Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, havde holdt møde med en række af erhvervslivets organisationer og lønmodtagerorganisationer.
Venstre har meldt ud, at partiet bakker op om den linje statsminsteren har lagt.
- Det er vigtigt, at vi politisk står sammen, og at vi gør det i hele Danmark. Hvis der er brug for hastelovgivning, så er vi selvfølgelig indstillet på det, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.
Han opfordrer statsministeren til at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om, hvad der skal ske på området.