Fynboer drages af naturen under corona: - Vi er nødt til at finde alternativer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Danskerne bruger naturen markant mere under coronakrisen. 11-årige Julius fra Odense har fisket med sin bror, fordi han ikke kunne være sammen med vennerne.
Der er især én ting, som slet ikke har holdt lukket de seneste måneder under coronakrisen: naturen.
Og mange danskere har brugt de grønne områder mere, end de plejer, i den seneste tid, viser en rundspørge foretaget for Friluftrådet.
Langelandsfortet:
- Nu kan vi se lys for enden af tunnellen
På Koldkrigsmuseum Langelandsfort er der en lille optimisme at spore, selvom der er lange udsigter til at genåbne først i juni.
Torsdag aften blev fase to af genåbningen af Danmark præsenteret, og i den var der ikke udsigt til at Koldkrigsmuseum Langelandsfort kunne åbne foreløbigt.
Men før vi fik set os om, kom der en melding om både fase tre og fire, hvor det fremgår, at blandt andet museer og zoologiske haver må åbne 8. juni.
- I aftes var jeg dybt frustreret. Det var dybt frustrerende at høre, at storcentre må åbne, men at et museum som vores stadig skulle være lukket, siger Peer Henrik Hansen, der er museumsleder på Koldkrigsmuseum Langelandsfort.
Lyset i tunnellen
Siden 11. marts har der været lukket på Koldkrigsmuseum Langelandsfort, og der har været en uvished hele tiden om genåbningen.
- I går vidste vi ikke, at vi ville få datoen 8. juni. Der var uvisheden så tydelig at mærke. Hvis det først blev på den anden side af sommeren, så ville vi som museum virkelig stå med håret i postkassen, siger Peer Henrik Hansen.
Fredag morgen kom meldingen om fase tre, og det har givet håb.
- Nu kan vi se et lys for enden af tunnellen, og det er ikke nødvendigvis et modkørende tog, siger Peer Henrik Hansen.
Ingen hjælpepakker
Selvom der er udsigt til, at der kan åbnes 8. juni, bliver det ikke helt omkostningsfrit. Åbningen er betinget af, at man overholder nogle restriktioner som afstand og afspritning.
Det giver udgifter til indkøb af sprit, opsætning af tavler og markeringer, der skal guide gæsterne på sundhedsmæssig forsvarlig vis. De udgifter kommer oven i et tab på allerede 400.000 kroner.
Museet er ikke privatejet, men kommunalt, og derfor kan de på nuværende tidspunkt ikke søge nogen af hjælpepakkerne.
- Jeg ved ikke, om vi frygter for overlevelse, men jeg frygter, at vi bliver nødt til at gentænke hele butikken for at få enderne til at mødes økonomisk, siger Peer Henrik Hansen.
I regeringens aftale om fase tre og de øvrige faser er der et forbehold om, at hvis epidemien blusser op igen eller at smittetrykket stiger, så kan faserne rulles tilbage.
TV 2/Fyn besøgte søndag naturområdet omkring Davinde Sø for at høre, hvorfor fynboerne især bliver draget mod træer og blade i coronatiden.
- Det er fedt at få frisk luft og fedt at fange fisk, siger 11-årige Julius Arnborg Lund fra Odense.
- Jeg er meget ude at fiske i coronatiden.
Før virusudbruddet brugte han tiden sammen med sine venner, men krisen har tvunget ham til at finde nye alternativer. Og selv om Julius Arnborg Lund lige er kommet tilbage i skolen igen, trækker naturen stadig. Han og hans bror har blandt andet fanget fladfisk og ørreder, fortæller han.
Løbetur væk fra byen
Claus Datiste fra Bogense genkender ligeledes billedet af, at danskerne bruger naturen mere under coronaviruspandemien.
- Vi fik lyst til at løbe en tur. Vi plejer at gøre det inde i Odense by, men så ville min kammerat og jeg finde et nyt sted at løbe, og så blev det Davinde, siger Claus Datiste.
- Myndighederne siger, vi skal sprede os lidt ud. Det har vi også en pligt til som motionister, og så kan vi godt lide naturen også, forklarer han.
Pædagogstuderende: Caféer og butikker er lukket
Af undersøgelsen fra Friluftsrådet fremgår det, at 34 procent af de adspurgte har opholdt sig mere i naturen.
Det gælder også de to pædagogstuderende Henrik Larsen og Julie Østergaard, der bor i Odense.
- Jeg bruger naturen mere nu, fordi vi ikke må bruge caféer og butikker, så vi er nødt til at finde nogle alternativer, siger Julie Østergaard.
- Det har gjort meget, at det har været godt vejr. Folk har været rimelig glade for, at der har været en grund til at gå ud. Havde det stået ned i stænger, havde folk været låst fast derhjemme. Jeg tror aldrig, vi har løbet så meget, tilføjer Henrik Larsen.
Friluftsrådet: Udforsk naturen
Friluftsrådets formand, Niels-Christian Levin Hansen, håber, at danskerne vil holde fast i lysten til at udforske naturen endnu mere i fremtiden.
- Coronakrisen har åbnet manges øjne for, hvad friluftsliv kan. I år vil mange af os holde sommerferie på en anden måde, end vi plejer, og der har de danske naturområder masser at byde på, siger Niels-Christian Levin Hansen.
Selv om man færdes udenfor og i naturen, er det vigtigt fortsat at holde afstand til andre.